Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Uzman Yardımcısı Alım İlanı(2017)
-
@armindo hocam baktım şimdi. Araştırmacı sınavı matematiksel iktisat ağırlıklı. Dediğiniz gibi uzmanlık sınavında ben de göremedim. Erdal Ünsal yeterli olur o zaman.
-
sene içinde tcmb'ye eğitim seminerine giden arkadaşlarımdan tcmb memurlarının 7500 civarı bir para aldığını duymuştum (düz memurlar). öyle söylemişler. var mıdır gerçeklik payı??
-
@armindo hocam yüksek ama o kadar degil.
-
Merhaba arkadaşlar,
Kpss p1 91 sizce 2. gruptan sıralamaya girebilir miyim?
Hiç işletme,finans,para-banka dersi görmedim sadece kamu maliyesi dersi almıştım. Kaymakam adaylığı sınavına iki ay var, merkez bankası sınavına girersem bir ay gidecek. Derslerin çoğunu almamış olmama ve kpss alana hiç çalışmamış olmama yani iktisat, maliyeden sağlam bir temelim olmamasına rağmen bir ayımı merkez bankası sınavına ayırmalı mıyım sizce ve başarılı olabilir miyim?
Ayrıca kaynak ne önerirsiniz 2.grup(kamu maliyesi,işletme-finans,para-banka) için?
-
@Ruzname hocam açık söyleyeyim
bu politikayı uygularsanız her ikisinden de olursunuz kaldı ki eğer temeliniz yoksa işletme , para banka ve finans 1 ayda halledilecek dersler değil ama yine de siz bilirsiniz . Ama bence birini seçin. -
@unstoppable @Ruzname bence de birini seçmelisiniz ve o da kaymakamlık olmalı diye düşünüyorum. tcmb sınavları girip girebileceğiniz en kapsamlı en zor sınavlardandır. Ve sadece 1 ay var. kaymakamlık ise test ağırlıklı ve 2 aylık bir zaman var. tabii yine kendinizi ölçün, tartın. kendiniz karar verin. kolay gelsin.
-
arkadaşlar p1 den alım olduğu için mb hiç aklımda bile değildi. yds puanım var,p1 de 81 puan iktisat mezunuyum. hiç başvurmayayıp p14 puanlarını beklemeye devam edeyim değil mi ?
çünkü ales vb. puanla alım da var boşu boşuna beklemek istemiyorum.
-
@armindo hocam bilmeyen arkadaşları yanlış yönlendirmiş olmayalım, kaymakamlik test değil, açık uçlu sınav...
-
@ceks74 hocam ben de YDS'yi halledebilirsem başvuracağım ama 92 puanla sıralamaya girer miyim diye düşünmüyor değilim. ALES, GRE ve GMAT olduğu için bir şey söylemek zor. Ama 81'e gelmesi için bir salgın falan olması lazım.
-
@ersagun 92 puana gelmez diye mi korkuyorsunuz
-
@ersagun eyvallah hocam zaten bedavaymis sanırım bir basvurayim belki salgin olur
gerçekten ben dusunmemistim mb ama sizin çok iyi bir puanınız var. Umarım siz girebilirsiniz bu sınava.
-
@unstoppable sanırım siz GRE ve GMAT'ın leblebi gibi puan alınan sınavlar olduğunu bilmiyorsunuz. Eğer başvuracak GRE ve GMAT sahibi kişi sayısı fazla olursa hangi puana düşer kestirmek zor. Yüksek lisans başvurularında GRE-GMAT olanların nasıl manipüle ettiğini bir inceleyin isterseniz.
-
Tabi şunu da eklemek istiyorum. GRE-GMAT'a senede 5 defa girebiliyorsunuz. MB'nin ilan ettiği 80 taban puana Ales'te ulaşmak icin %4'luk dilime girmeniz gerekirken, GMAT-GRE'de ilan edilen taban puan %30'luk dilime tekabül ediyor. Son 2 yıl kabul edildiği için sıralama ve puan kestirmek çok zor. 4 ALES sınavı, 1 KPSS ve sayısız GMAT-GRE sonucu yarışacak demektir.
-
@ersagun öncelikle akıl verecek tarzda bir üslup kullanmazsanız memnun olurum . O sınavların kapsamını , yılda kaç kere yapıldığını , bazı üniversitelerin alesi kabul etmeyip o sınavları kabul ettiğini emin olun sizden iyi biliyorum. Normalde çok absürt bir yorum görmedikçe de yorum yapmaktan imtina ederim . Haklısınız alesin ve diğer sınavların dahil edilmesiyle illaki puanlar artacaktır ama 92 ye gelir mi demek insanların aklıyla alay etmektir.Ayrıca ALES genişletici bir etki yaratsada Kpss için tek yılın baz alınmaısı daraltıcı bir nitelik arz etmektedir.Bunu da göz önünde bulundurun. Ha bir de alesten sayısal kısımdan 80 üstü almak sınava girecek olan gruplar açısından sayısal nitelikli olan bölümler dışında kolay değildir.
-
@unstoppable açıkcası üslubunda problem olan birisi varsa o kişi ben değilim. Bu başlıkta yazdıklarımdan bunu görebilirsiniz. Ben size sayısal veriler verdim sadece. Her şeyi buradaki herkesten çok daha iyi bildiğinize göre, siz puan aralıkları verin mesela. 4. grup yalnızca 24 kişi çağırılacak, kaç ile kapatır? Kendi puanımla gelir mi acaba diye düşünmenin sebebini de açık açık yazarken, sizin o puanla korkuyor musun diye sormanız üslubunda problem olan kişiyi gösteriyor zaten. Korkum yok, henüz basvuramiyorum bile, onu da belirttim.
Bir de iibf mezununun sayısal ALES yapamayacağına yönelik varsayımınız da tutarsız. Sayısal ALES puanım da aynı.
Önceki mesajlarımda da başka arkadaşlarla konuşurken bazı söylentilerden bahsettim ve bunun yarattığı endişeyi söylüyorum. Kimse ben buraya endişemi yazdığım için yanlış yönlenecek degil, kaç ile kapatacağını biliyormuşsunuz gibi konuşunca insan ciddi değerlendirmeler bekliyor açıkcası. Tek yıl olduğu için daraltıcı etkisi olacakmış? Bilmediğimiz bir şey mi? Hayır!
Peki tarihinde ilk defa bilimum sınav ile ilana çıkan kurumun taban puanlarını bilmemiz mümkün mü? Sizin dışınızda hayır. Mesele kaç puan aldığınız değil, başvuranlar arasında kaçıncı olduğunuz olduğuna göre, 80 üstü herkesin umutlanması da gelir mi diye düşünmesi de/endişe duyması da gayet normal.
Şahsıma ithamda bulunmak cüretinde olduğunuz için cevap verdim. Size başka da cevap vermeyeceğim. "Sanırım, galiba" gibi güzide kelimelerimizin akıl vermek için değil, tahmin etmek icin kullanıldığını da öğrenirseniz, benden çok daha fazla olan bilgi hazineniz genişler diye düşünüyorum.
Saygılar,
-
@ersagun Forumda bulunan diğer değerli üyelere rahatsızlık vermemek adına yorumunuzu dikkate değer bulup ayrıntılı bir cevap vermeyecem . Ayrıca şu puana düşer bu puana düşer tarzı bir yorum yapmadım ve kaç puana düşebileceği noktasında da tahmin yürütmedim . Sadede daraltıcı ve genişletici etkenlerden bahsettim ki bunlar herkesin bildiği şeyler ifade ettiğiniz gibi ben de aksini söylemedim zaten . Lütfen cevabımı bir kez daha okuyunuz . Ayrıca kelime bilginizden etkilendiğimi söylemeliyim.Listeler açıklandığında umarım yanılırsınız ve ben haklı çıkarım da sınava girersiniz. E-yds de başarılar diliyorum.
-
ortalık gerçekten çok karışık... o zaman biraz da ben karıştırayım.
şimdi 2013te 1. ve 2. grup yine bu sayıya yakın bi alımda 85 ile kapamış. o dönem iki kpss vardı, şimdi tek kpss var. o dönem yds baraj 70 idi, şimdi 80. yani ales hiç işin içine katılmamış olsa p1 77-78 e kadar düşerdi diyebiliriz. ama tabi malum, alesten, gmatten kaç kişinin geleceği en kritik soru.
kendi üzerimden baya kaba bi hesap yapayım. benim p1 im 88.4 ve 2 bininciyim. bu kenarda dursun.
en son, nispeten kolay aleste 87 ile 4500 üncüydüm. çarp 4 ales ile: 18000. aralık zordu, oradan eksilt biraz. yani toplamda alesi benden yüksek yaklaşık 15000 kişivar. e bunlardan kaçı 80 yds puanına sahip iktisat/işletme mezunu olabilir ki? bi ton mühendis, hukukçu, eğitimci var... en fazla olsun 100 birinci kısım için 100 ikinci kısım için...
yani tüm bunları gözönünde bulundurursak bu ales efekti bence bi +7 falan yapabilir maksimum. o da başladığımız yere, yani 2013 puanı olan 85e bizi geri götürür.
gözden kaçırdığım bi değişken oldu mu bilmiyorum ama böyle gibi. -
@fondra hocam aslında en güzeli araştırmacı kadrosunun kaç ile kapattığını öğrenmek olacak. Alım sayıları ile benzer bir değerlendirme yaparsanız, bir nebze daha yaklaşabiliriz.
-
@ersagun hocam araştırmacı sınavı için sınava çağırılacak aday sayısında bir sınır yoktu. Kpss P1 , Ales vesaire gibi sınavlardan en az 85 alan ile yabancı dilden en az 85 alan herkes girebiliyordu. Bölüm bazlı grup ayrımı da yoktu. Ama tabi sinava çağırılan kişi sayısı bir fikir verebilir. Tek fark orada istenen yds puanı 80 olsaydı çok daha sağlıklı bir tahmin olabirdi. En azından taban puanlar 85 in altına geriler mi ne kadar geriler onu az buçuk kestirirdik ama bu haliyle yine sağlıklı bir tahmin olmayacaktır. Bir de geçmiş ales ve diger kabul edilen sinavlarda 80 uzeri puan alanları birikimli olarak hesap etmemek gerekir çünkü bu sınavlara girip duranlar aşağı yukarı aynı kişiler. Çok az kişi var ilk defa giren. Bence burada en belirleyici değişken dil puanı olacak.
-
arkadaşlar bu ve benzeri ilanlarda e devletteki mezuniyet belgesi geçerli mi ? ben orjinal diplomamın 1 yıldır cıkmasını bekliyorum....