Taşra Uzman ve Denetmen Yardımcılığı Alımlarının Azalma Nedenleri
-
Kadro verilmesine gerek vardır, yoktur? Bu ayrı bir tartışma konusu iken, asıl tartışılması gereken bu kadar 4 yıllık iibf/sbf ve ikamesi olan fakültenin varlığı. Bu insanlara ne iş yapacakları konusunda en ufak bir alternatif sunmadan sürekli iibf sayısının arttırılması. Gençlerin ve mezunların asıl sorunu işsizlik. Çünkü alternatif bulamayan iibf mezunları çözümü devlet kapısı beklemekte buluyor. Bugün bir iibf mezunu 2.500 tl maaş alacağı ama herhangi bir baskıya maruz kalmayacağı özel sektörde bir iş bulsa, ben eminim bu kadar devlette çalışma ısrarında bulunmaz. Özel sektörde dahi yandaş olma kıstası ülkemizde istihdamın dengeli dağılmasını önüne geçiyor. Ben asıl konunun bu olduğunu düşünüyorum. En azından şunu biliyorum, bir iki sene kpss ile uğraşıp devlette kapı bulamayan bir iibf li gider özeldeki alternatifleri kesinlikle dener. Ama özel sektördeki çalışma şartları Avrupa standartını yakalar ve kurumsal firmalar yandaş olmayı bir kenera bırakır ise.
-
Neden On Binlerce İİBF mezunu devlete atanmak istiyor?
1- Özel sektörü tanımıyor.
2- Özel sektörde baskı ve daha fazla performans isteği bitmez.
3- Özel sektörde mobing ve her türden baskı mevcut iken riske girmek istenmiyor.
4- Özel sektörde iş hukukunda belirtilen çalışma şartlarına riayet etme diye birşey yok.
5- Özel sektörde resmi tatillere uyma zorunluluğu yok.
6- Özel sektörde iibf'li olarak çalışanın ikamesi çok.
7- Devlet güvence sunar, düzen sunar, alternatif aramayı gerektirmez.
8- Devlette maaşlar çok zengin etmez ama öldürmez.
9- Devlet kariyer imkanı sunar, şartları yerine getiren herkes görevde yükselebilir.
10- İİBF mezunu için devlet en ideal yerdir. -
Mülakatlarin kaldirilmasi ve gelmeyen maliye ilanlari ile ilgili Cb ye mektup etkinligine ne diyorsunuz arkadaslar ?
-
Şunu da özel olarak belirtmekte fayda var. Devlette norm kadronun yeterli olduğunu söyleyen siyasi ve bürokratlar. Ben mevcut durumları ortaya koyayım:
1- Yıllar içerisinde kadro dağılımı dengeli yapılmalıydı. Kadro dağılımı dengeli olmadığı için 2015 ve sonrası kpss ile atanma talebi olanlar mağdur edilmemeliydi.
2- Bazı kamu kurum ve kuruluşları kadro talepeleri olduğunu sürekli dile getiriyor. Bunların başında Göç İdaresi geliyor. Neden oradaki talep dikkate alınmıyor.
3- Norm kadroyu bu derece düşünen Sn. Maliye Bakanı Ağbal, taşeron yasası ile yüzbinlerce kişiyi neden yarı kamu yarı devlet bünyesinde bir statüye getirilmesine müsaade etti.
4- Norm kadro 2-3 yılda mı düzeltilecek bir şey, yıllarca bol keseden binlerce kadroyu cepten veren idare şimdi mi devleti düşünen pozisyonuna döndü.
5- Devlet, kimsenin tapulu malu değildir, herkes görevinde geçicidir. Kalıcı olan devletin bekasıdır.
6- Kamu atamalarının azaltılmasından önce, üniversitelerde bir düzenlenme gerekmektedir. Hem üniversite sayısı hem de en çok mezun verilen iibf sayısı azaltılmalıdır. Her yıl yüz bin iibf mezunu verilmesi akla mantığa ziyandır. Devletçi olmak buna müdahaleyi gerektirir, siyasi konjonktüre göre önce üç ayda 5.500 vmy alıp sonrasında yılda 200 vmy alma politikasına geçmenin kimseye bir faydası yoktur. -
Büyükşehirler haricindeki üniversiteler acele kapatılmalı. Memlekette 50-60 yıl boyunca ihtiyacını kapatacak mezunu var.
-
Üniversite kapatmak bir yana adamlar hala üniversite açiyo . Bazi üniversiteleri bölerek üniversite sayisi arttirma derdindeler. Bu ülkede asla bir eğitim planlamasi olmadi ve olmayacak. Mezun olacak insanlar da kimsenin umrunda degil. Herkes oy maksimizasyonu derdinde.