Matematiği nasıl öğrenebilirim? Yol, yöntem ve araçları nelerdir?
-
MATEMATİK SONRADAN GELİŞTİRİLEBİLİR BİR DİLDİR
Bir çok öğrencinin konularını anlamakta ve sorularını çözmekte zorluk çektiği Matematik dersini irdeleyerek, karşılaştığınız bu problemin üstesinden nasıl geleceğinizi anlatmak istiyoruz. Bilindiği üzere, insanların Matematik dersi ile tanışmaları çok küçük yaşlarda başlar. Ebeveynler, çocukları henüz bir kaç yaşında iken, sayı sayma yöntemiyle birlikte çocuklarını matematik dünyası ile tanıştırır. Bu tanışma faslından sonra insanların hayatları boyunca matematikten bağımsız bir yaşam sürmeleri pek mümkün değildir.
Matematik dilini, hayatımız boyunca her an her yerde kullanmak zorunda olsak da, biz yazımızın bütünlüğünü korumak ve konunun dağılmasını önlemek adına matematiğin en işlevsel olarak kullanıldığı dönemler üstünde duracağız. Henüz İkinci sınıfta başlayan bu sürecin, en yoğun olarak kullanıldığı dönemler olan: 8. sınıf TEOG dönemi ve lise 4. sınıf YGS - LYS dönemi üzerinde konuşmak istediğimizi anlamışsınızdır.
Matematik dersinin bütün yılları kapsayan ağırlığı ve önemini belirtmekle birlikte, hayatımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemin yukarıda belirttiğimiz üzere Türkiye genelinde yapılan sınav dönemleri olduğunu biliyoruz. Ülkemizde hayat ve yaşam tarzımızdaki bir çok faktörün: TEOG, YGS ve LYS gibi sınav sonuçlarına göre şekillendiğini biliyoruz. Söylediğimizi güçlendirmek adına, basit bir analizle: TEOG'tan iyi netice alan birisinin, ülkemiz standartlarının üstünde bir okulda, Anadolu ve Fen lisesi okuyacağını ve aynı şekilde bu liselerden mezun olanların da YGS ve LYS'de başarılı puanlar alarak, iyi olarak nitelendirilen üniversite ve bölümleri bitirdikten sonra kariyerlerini bu doğrultuda ilerleteceklerini söyleyelim.
Bu nedenle, başta Teog sınavında ve sonrasında da YGS ve LYS gibi genel sınavlarda başarılı olmak için matematik dersimizin iyi olması gerekmektedir. Matematiği vasat bir öğrencinin, iyi bir üniversitenin Hukuk, Tıp ve Mühendislik fakültelerinİ kazanma şansı çok düşüktür. Üzerinde durmak istediğimiz konu ise, bir kişi liselere giriş sınavında başarısız olarak vasat bir liseye kaydolmak zorunda kalmışsa ve lise 4. sınıfa da gelmişse, genel sınavlarda Matematik problemini nasıl halledebilir? YGS ve LYS öncesinde çalışma yönteminde ne gibi değişiklikler yapmalıdır? Matematik sonradan geliştirilebilir bir dil midir? Bu dilin geliştirilmesi için gerekli yol ve yöntemler nelerdir?
Arkadaşlar burada ilk ve temel olarak söyleyeceğimiz şey: Geçmişten kalan bir temel bilginiz yoksa Matematik dersini öğrenmenin ciddi sabır gerektiren bir mesele olduğunu bilmenizdir. Bu konuda yapılan en büyük yanlış, cevabı çıkmayan bir kaç soruda veya yanlış yöntemlerle uğraşılan bir kaç problemde yılgınlığa düşülerek dersin bırakılmasıdır. Ne olursa olsun, anladığınızı düşündüğünüz bir konuda dahi, 20 soruluk bir testin, 5 tanesini çözebilseniz dahi matematiğin yakasını bırakmayın. Burada, sizin sadece 5 soruyu yapabilmenize sebep olan şey, konuyu anlamamızdan ileri gelmez, diğer konulardaki metod ve yöntemleri henüz görmemiş olmanızdan kaynaklanır. Diğer konularla birlikte çözülmüş soru tiplerini görmeye ve anlamaya başladıkça geçmişte yapamadığınız soruların nedenini kavrayacaksınız. Matematik konuları bir zincirin halkalarına benzer. Ortaya çıkan sonucu görebilmeniz için sonuna kadar devam etmelisiniz.
Yapılacak ikinci şey: Anlamadığınız ve sorularını çözemediğiniz bir konu için açıklamalı soru çözümü olan kaynaklardan yardım almanızdır. Konu anlatımlı videolardan da yararlanabilirsiniz. Bu konuyu anlamasam da olur, zaten sınavda bu konudan bir kaç soru çıkıyor, o yüzden bu konuyu geçeyim yanılgısına kapılmayın. Zincirin halkalarında oluşturacağınız bir eksik tamamının birleşmesini engeller. Kaynakları tarayın, muhakkak elinizdeki kaynaklar içerisinde diğerlerine görece daha kolay bir kaynak vardır ve o kaynak belki kısmende olsa konuyla ilgili soruları çözmenizi sağlayacaktır. Bu sayede zor olan diğer kaynaklarda yer alan sorularla ilgili yol ve yöntemlerinde önü açılacaktır. Kısaca ısrarcı olun, hemen vazgeçmeyin, bilmediğiniz konuları öğrenmek ve sorularını çözmek için alternatif çözüm yolları üretin.
Yapılacak üçüncü şey: Anlamadığınız ve sorularını çözemediğiniz konular için birilerinden yardım isteyin. Okuldaki öğretmenlerden, aile ve çevrenizdeki eğitimcilerden, üniversite öğrencilerinden ve hatta arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Hiçbir soru tipini yapmadan geçmeyin, onu muhakkak birisine çözdürmeye çalışın, o soru tip dönüp dolaşıp başka bir konu içerisinde muhakkak sizi bulacaktır. Soruları pas geçerek bir sonuca ulaşamazsınız. Matematikte her soru tipi aslında bir konuya tekabül eder. Her soru tipinin faklı bir metodu vardır, bu nedenle soru tiplerini es geçmeyin.
Dördüncü yol: Matematikle her gün uğraşın, yapamadığınız bir soru tipini otobüste aklınıza mı takıldı, o an açın ve çözmeye çalışın. Kendi kendinize çevrenizde gördüklerinizden sorular üretin. Örneğin, araba plakalarında yer alan sayılar üzerinden basit sorular ve çözümler üretin. Markete gittiğinizde küçük problemler kurarak hesaplar yapın. Uzun bir yolcuğuna çıktığınızda hız probleminden hareketle ne kadar sürede nereye varacağınızı hesaplayın.
Beşinci yol: Sürekli soru çözün. Her çözülen testin ardından ne kadar hızlanmaya başladığınızı hissedeceksiniz. Test çözmeyi asla bırakmayın. İlk testin 20 sorusundan 5 tanesini yapmış olsanız da, ikinci testi de çözmeye çalışın. Geçmişte yapamadığınız soruları konular tamamlandıkça tekrar çözmeye çalışın. Her konunun sizlere öğrettiği yeni soru tipleri olacaktır, geçmişte bir konuda yapamadığınız bir soru tipi aslında her yeni öğrendiğiniz konu sayesinde kolaylıkla yapılabilir konuma gelmiştir. Bu nedenle, geçmişte kalan ve sadece 5 sorusunu yapabildiğiniz teste bile sonrasında tekrar dönün.
Altıncı yol: Kendinizi her sınav sonrası sorgulayın. Netleriniz artıyor mu? Hızınız artıyor mu? Basit hata sayınız azalıyor mu? Eğer yukarıda yer alan maddeleri istisnasız yerine getiriyor iseniz, net ve hızınız her sınav sonrası artarken, basit hata sayınız azalacaktır. Genel sınavlara son iki ay kala neredeyse her gün olacak şekilde deneme sınavları çözün. Deneme sınavlarında hiçbir kaynakta görmediğiniz özgün sorularla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu soruları çözemezseniz de, bir bilene muhakkak çözdürün.
Yedinci yol: Sarmalı başa çevirelim ve tekrar edelim matematik öğrenmek sabır işidir. Sabırla öğrenmeye çalışanın Çince öğrendiği bir insan zihninden bahsediyoruz. Matematik semboller üzerinden işleyen ve temelde 10 rakamdan türetilen basit bir dil. Çince öğrenebilen insan zihninin, Matematik dilini öğrenememesi diye bir şey yoktur, varsa varsa ortada tembel kalmayı isteyen bir birey vardır. Uğraşacaksın, koparana kadar, eline sımsıkı alana kadar matematik dilini çekmeye devam edeceksin. Bu dile ulaştığın vakit, göreceksin ki hayatın en güzel diline sahip olmuşsun, istesen de istemesen de kolay kolay unutamayacağın ve ömrünün sonuna kadar her yerde kullanacağın bir dille yoluna devam edebilirsin.
Unutmadan her şeye ve herkese rağmen, hayatına dair şeylerde TERCİHİNİ YAP! mak senin elinde.