KPSSP22 Puan Türü Nedir? Kurum sınavlarının hangilerinde kullanılır?
-
GENEL AÇIKLAMA
Kamu kurum ve kuruluşların kariyer mesleklerinde çalışmayı hedefleyenler için, Kamu Personeli Seçme Sınavında kullanılan puan türlerinin sınavda çıkan derslere göre yüzdesel oranlarının bilinmesi üzerinde önemle durulması gereken konulardan bir tanesidir. Herhangi bir puan türünde bilmediğiniz veya sınav öncesi üzerinde fazla durmadığınız bir dersin etkisi beklediğinizden fazla olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, sınav öncesinde puan türleri analizini doğru yapmalısınız.
A kadro kurum sınavlarına hazırlanan herkesin, sınava hazırlık aşamasında çalıştığı dört ana ders grubu vardır. Bunlar: Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebedir. Bu derslerden bağımsız olarak, girmek istediği kurumun sınavında alım yapılan puan türüne dikkat etmeyen adayların büyük çoğunluğu, ilgili puan türünden düşük puan alması sebebiyle sınavlara katılamamaktadır. Her ne kadar çoğu puan türünde, derslerin yüzdelik etkileri göz önüne alındığında Genel Kültür ve Yetenek, İngilizce, Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe dersleri en büyük yüzdelik etkiye sahip olsa da, herhangi bir puan türünde hem bunların yüzde kaça tekabül ettiğini tespit etmek hem de bunlar dışında kalan derslerin etkileri ortaya koymak adına her bir puan türünü irdelemeye çalışacağız.
KPSSP22 PUANI DERSLERİNİN YÜZDELİKLERİ
Bir çok A kadro kurum sınavında, İKTİSAT bölümü mezunu adayın kullandığı puan türü olan, KPSSP22 puan türünde İktisat ve Yabancı Dil bölümü neredeyse puan türünün tamamını oluşturmaktadır. Bu puan türünün hesaplanmasında; İktisat dışında, Maliye, Hukuk, Muhasebe, İşletme, Kamu Yönetimi vs. hiçbir alan dersinin önemi yoktur ve hesaplamaya etkileri nötr olarak bilinmelidir. Dört yıllık eğitim veren bir İktisat lisans programından mezun olanlara inanılmaz bir ayrıcalık tanıyan bu puan türünde açılan kurum sınavlarının bir kısmı yazılı ve mülakat şeklinde olurken, bir kısmı da sadece MÜLAKAT şeklinde olmaktadır.
KPSSP22 puan türü ile mülakatla alım yapan kurumları düşündüğümüzde, İKTİSAT bölümü mezunu olan bir kişi Kamu Personeli Seçme Sınavında İktisat alanından fazla net yapması ve Yabancı Dil Sınavından da iyi puan alması koşuluyla, diğer alan derslerini çok sıkı çalışmadan da iyi denilebilecek bir kuruma atanabilmektedir. Bu puan türüne etkisi olan derslerin yüzdelik dağılımları aşağıdaki gibidir:
-
Genel Yetenek: %10
-
Genel Kültür: %10
-
Yabancı Dil Sınavı (YDS): %30
-
İktisat: %50
HANGİ KURUM SINAVLARINDA KPSSP22 PUAN TÜRÜ KULLANILIR?
İktisat alan dersi ve Yabancı Dil sınavının %80'lik etkisi olan bu puan türü, İktisat bölümü mezunlarının başvuru yapabileceği kurum sınavlarının hangilerinde kullanılmaktadır? Müfettiş, Uzmanlık ve Denetmenlik kadrolarının hangilerinde geçerlidir? Aşağıda liste ile bu sorulara cevap vermiş olalım.
-
Türkiye İstatistik Kurumu Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Mülakat sınavı)
-
Dışişleri Bakanlığı Uzman Yardımcılığı (İİBF ve SBF bütün bölüm mezunları için - Yazılı ve Mülakat sınavı)
-
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Yazılı ve Mülakat sınavı)
-
Kalkınma Bakanlığı Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Yazılı ve Mülakat sınavı)
-
Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Yazılı ve Mülakat sınavı)
-
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Mülakat sınavı)
-
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Mülakat sınavı)
-
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzman Yardımcılığı (İktisat bölümü mezunları için - Mülakat sınavı)
KPSSP22 PUAN TÜRÜNDEN EN DÜŞÜK KAÇ PUAN ALINMALIDIR?
Bu puan türünün hesaplanmasında, İktisat ve Yabancı Dil bölümünün çok ciddi etkisi olmasıyla birlikte, bazı kurumlar bir de Yabancı Dil Seviye sınavında da belli bir taban puan istemektedir. Bu nedenle, hem yazılı sınavla on katı veya yirmi katı kadar adayı yazılı sınavına çağıran ve bir de YDS'den 70 barajı koyan Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı sınavları için, istisnalar dışında 85 altında bir puan çok rahat yeterli olurken, sadece sözlü mülakat ile alım yapan kurumlar için ataması yapılacak kadro sayısının dört katı sözlü mülakata çağrıldığı için, 90 ve üstünde bir puan almak gerekmektedir.
KURUMLARIN SON SINAVLARINA AİT TABAN PUANLAR
-
Türkiye İstatistik Kurumu Uzman Yardımcılığı Sınavı 08-12/02/2016 tarihleri arasında yapılan mülakat sınavında 32. sırada sınava katılan adayı puanı 89,159 (Bu sınavda YDS için 50 taban puan belirlenmiştir.)
-
Dışişleri Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı 05/09/2015 tarihinde yapılan yazılı sınavda 40. sırada sınava katılan adayı puanı 93,703 (Bu sınavda YDS için 70 taban puan belirlenmiştir.)
-
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı Sınavı 18/10/2015 tarihinde yapılan yazılı sınavda 200. sırada sınava katılan adayı puanı 80 (Bu sınavda YDS için 70 taban puan belirlenmiştir.)
-
Kalkınma Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı 25/12/2016 tarihinde yapılacak olan yazılı sınavda 180. sırada yazılı sınava katılacak adayı puanı 85,986 (Bu sınavda YDS için 70 taban puan belirlenmiştir.)
-
Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı 03/12/2016 tarihinde yapılan yazılı sınavda 140. sırada yazılı sınava katılan adayı puanı 87,014 (Bu sınavda YDS için 70 taban puan belirlenmiştir.)
-
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Uzman Yardımcılığı Sınavı 08-15/02/2016 tarihleri arasında yapılan mülakat sınavında 8. sırada sınava katılan adayı puanı 92,58 (Bu sınavda YDS için 80 taban puan belirlenmiştir.)
-
-
@Antimülakat cok faydali bir yazi olmus tesekkur ederiz. Tuik ve dis ticaret uzmanligi alimlari ocak subat gibi gelme ihtimali var mi fikriniz nedir.
-
@kalemiye dış ticaret gelebilir hocam , diğerinden bilgim yok
-
@kalemiye hocam her sene istisnasız alım yapan kurumlar. Geçtiğimiz sene TÜİK iki kez alım yaptı ancak süreç o kadar İİBF aleyhine ilerliyor ki, emin olmamakla birlikte ilanın geleceğini umuyoruz, duyum yok. Diğeri içinde @aliveli kardeşim gerekli bilgiyi vermiş