Kamu Kurumlarında Çalışan Avukatlara Ödenecek Vekalet Ücreti
-
Kamuda çalışan avukatlar, hukuk müşavirleri, hukuk birim amirleri ve muhakemat müdürleri aylık ücretinin yanında ayrıca vekalet ücreti de alabilmektedir. İdareler lehine karara bağlanan ve tahsil edilen vekalet ücretleri, dava ve icra takibini yapan hukuk biriminin bağlı olduğu idarenin merkez muhasebe birimi nezdinde açılan bir emanet hesabında toplanıyor. Yani her kurum için merkezde ayrı bir havuz oluşturuluyor ve tahsil edilen vekalet ücretleri öncelikle bu havuzda toplanıyor. Daha sonra havuzda toplanan miktarın:
%55'i dava veya icra dosyasını takip eden yukarıda saydığımız kişilere eşit olarak
%40'ı dağıtımın yapıldığı yıl 6 aydan fazla süreyle o hukuk biriminde görev yapmış kişilere eşit olarak dağıtılıyor. Kalan %5 ise Hazineye gelir olarak kaydediliyor.Tam bu noktada büyük bir AMA var. O da şu, bu ödenecek ücret bir üst limite tabi. 2016 yılı için "15.000 gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarının on iki katını geçemez." diyor düzenleme. Bunu hesaplamışlar o da 15.852 TL gibi bir tutara denk geliyor. %15 gelir vergisini de düşersek yaklaşık olarak YILLIK 13.500 TL vekalet ücreti avukatlara ödenebilmektedir.
Bazı kurumlar için "vekalet dolmuyor, vekaleti yok" gibi söylemler kullanılıyor grupta, o da tamamen avukatın dava veya icra dosyasından tahsil ettiği vekalet ücreti ve havuzda toplanan miktarla ilgili. Havuzda vekalet ücreti yeteri kadar toplanmazsa, bir yıl içinde 6 ay çalışmamışsanız dağıtılacak vekalet ücreti de az olmaktadır.
Son olarak ben bir kamu kurumunda çalışmıyorum, aşağıdaki mevzuattan faydalandım bu yazıyı hazırlarken. Kamuda çalışan avukatlar bu yazıda eksik yahut yanlış bir şey görürlerse mesaj yoluyla çekinmeden bildirsinler lütfen. Hemen düzeltirim. Sizler de bu konuda aklınıza takılan soruları bu başlık altında çekinmeden sorabilirsiniz. Teşekkürler.
659 Sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/4.5.659.pdfVekalet Ücretlerinin Dağıtımına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20123327.pdf -
yazı ilk olarak kurum avukatlığı facebook grubunda yayınlanmıştır