2017 Uluslararası İlişkiler KPSS A Kadro sayısı
-
2017 yılında uluslararası ilişkiler bölümüne sadece kendi alanından açılan ve sınavlarında sadece uluslararası ilişkiler alanından soru sorun ilanların istatistiğini ortaya koymak istiyorum.
2017 dedim ama yılın sonunda gelen ilanları da buna katacağım.
TBMM Yasama uzmanlığı KPSS P34 , Yds en az B , 16 kişi
Ab bakanlığı AB uzman yardımcılığı KPSS P34 , Yds en az B , 4 kişi
TİKA Uzman yardımcılığı KPSS P34 , Yds en az B , 2 kişi
Ekonomi Bakanlığı KPSS P34 , Yds en az B , 6 kişiSadece Kpss de uluslararası ilişkiler alanına göre alım yapan , sınavda da onları soran kurumların ilanları bu kadar.
Sonuçta :
28 Tane doğrudan uluslararası ilişkiler bölümüne kadro açılmış durumda. Ki 28 sayısının çok olduğuna aldanmayın TBMM yasama uzmanlığı bundan bir önceki ilanının tarihi 2011 yılı. Onuda çıktığımız vakit 12 ye düşmüş oluyor bu sayı.
Bunun dışında Kamu düzeni müsteşarlığı , kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler bölümüne 8 kişilik kontenjan açıp bir ilan yayınladı ancak onda da hukuk , iktisat , maliye + ulus. kpss puanı var.
Ulaştırma bakanlığının açmış olduğu 4 kişilik kadro var (iktisat,işletme,ulusl. iliş.) hukuk , iktisat maliye + ulus. kpss puanı var.
Gümrük ticaret bakanlığının açmış olduğu ilan var ancak o da hukuk , iktisat ulus. ilişkiler istediği + kendi sınavında ulus. ilişkilerin yanında iktisata da kayan bir ilanı var.
İçişleri bakanlığının hukuk,iktisat,maliye,ulus.kamu kpss 86 puanlı , ab uzman yardımcılığı ilanı var.
Yurtdışı türkler ve akrabalık topluluğu başkanlığının dancalı,isveçli fantastik ilanı var.
Msbnin yine aynı yönde ortaya karışık ilanı var.
Dışişleri bakanlığının 10 tane ingilizceli alımı var.
Bu açılan ilanlar doğrultusunda
- Yılda 30 bine yakın (29 bin 129 2017'de açılan kontenjan) mezun veren bu bölüme açılan kadro sayısı bu yıl 28 kişilik kadro olmak üzere bir alım yapılıyor.
Tabi her yıl verilen bu kıt kadro sayısıyla beraber önceki yıllardan giren kişilerle beraber 2017 yılında kpss de uluslararası ilişkiler alanına giren 68.713 kişi var.
2)Durum böyleyken sadece uluslararası ilişkiler bölümünden sınava hazırlanıp her yıl açılan bu 20 li sayılardaki kişilerin arasına girebilmek için hem yds de çok yüksek puanlar , hem kpss de çok yüksek puanlar alabilmek gerekli. Ondan sonraki kurum sınavında da aynı başarıyı devam ettirip , sözlü sınavında torpilin işlemediği adil bir sınavın geçtiğini şükretmekten bir yana şansımız olmuyor.
Böyle bir ortamda sadece uluslararası ilişkiler alanına çalışıp atanmayı beklemek , kpss sınavı ile şanslıysanız birkaç yılınızı harcamaktan geri durmayacak. O yüzden diğer alanlara hukuk , iktisat , maliye , muhasebe alanlarını kesinlikle ve kesinlikle ihmal etmemeliyiz.
-
Böyle bir tablonun olduğu ortamda gençleri Uluslararası ilişkiler okumaya yönlendirmek işsiz kalmalarını sağlamaktan , kpss kurslarına tonla para harcatmaktan başka bir şey değildir.
Tabi şanslı ilk 20 li kişi içinde değilseniz.
O yüzden gidin maliye okuyun , iktisat okuyun sizi , kpss de göreceğiniz dersler açısından daha fazla hazırlayabilecek bölümler varken uluslararası ilişkileri düşünüp hayalciliğe hiç gerek yok. 4 yıl boyunca göreceğiniz derslerin 4 5 tanesini çıkardığımız vakitte 50 ye yakın dersleriniz okulda akademisyen olmadıktan sonra genel kültürünüzü geliştirmekten başka hiçbir işe yaramayacak.
-
Kamu Yönetimi bölümününde sizden farkı yok. Evet kesinlikle iktisat ya da maliye okunmalı ve bu arada 80 yds alınacak şekilde ingilizce geliştirilmeli. Diğer türlü kpss ye çalışmaya başladığın zaman kendi bölümünü unutuyorsun ki sanki bomboş geçmiş oluyor okul yılları
-
Uluslararası ilişkiler okumak hayalkirikligidir. Bende ataşe elçi olacam diye okudum. Yurtdışında temsil falan... Ama işler öyle yürümüyormus. Sonuç olarak iki yıldır diplomayla karşılıklı çay iciyoruz.
-
Uluslararası ilişkiler bölümü entelektüel manada kişiyi cidden çok güzel yerlere getiriyor. İngilizcede okuduğunuzda, yabancı bir dili az çok bilerek üniversiteden mezun oluyorsunuz. Twitterda, sokakta, kahvede sakız edilen dış politika ve yaşanan olaylara asla başkaları gibi dümdüz bakmıyorsunuz. Evet çok fazla artı yönü bu bölümüm var. Fakat bölümün eksikliği olarak yeterince hukuk ve iktisat öğretilmemesi. Standart bir uluslararası ilişkiler öğrencisi kendi çabalarıyla araştırıp okumadıysa neden merkez bankası parayı dilediği basamaz yahut dolar yükseliyorda ne oluyoru cevaplayamaz. İktisat başka değişle parayı bilmeyen uluslararası ilişkiler öğrencileri haliyle bence dış politikayı da doğru okuyamıyor. Evet, iyi üniversitde uluslararası ilişkiler okuyorsun 1 ya da 2 yabancı dil öğreniyorsun ama memur olayım dediğinde önüne bilmediğin bambaşka dünya çıkıyor. Ben kpss dershanesine ilk yazıldığımda hızlı hızlı Türkçe not almakta zorlanıyordum. Uzatmadan, uluslararası ilişkiler bölümğ bu ülkede hak ettiği değeri alamadı maalesef. Akademiye yönlenmekte çare olmuyor çünkü orda kadrolar burdan daha kıt. Özel sektörde iktisat ve işletme mezununu adam bize tercih ediyor.
-
@nfs hangi universiteden mezunsunuz?
-
@elisa hacettepe
-
Her üniversiteye uluslararası ilişkiler açıp 20 yaşındaki çocuklara hayal satmak, umut tacirliği yapmak sırf işsizliği daha az göstermek için gençleri üniversitelere doldurmak...
-
Dostlar maalesef uluslararası ilişkiler bölümü Türkiye'de tam anlamıyla oturtulamadı. Bir hocamız bizim ülkemizde kaç tane İran İslam Cumhuriyeti uzmanı var? Kaç tane Suriye uzmanı var? Hatta kaç tane Abd uzmanı var? Diye sormuştu. Nitekim bir elin 5 parmağını geçmeyen sayılarda rakamlarda olduğunu kendisi söylemişti. Elbette imkanlarımız dahilinde bu ülkelerde hayatımızın belli bir döneminde eğitim alıp, bu ülkelerin dillerini öğrenip, bu ülkelerin uzmanı olmak öyle kolay değil. Ancak bizim eğitim sistemimiz içerisinde buna teşvik etmekte çok yeterli olmuyor. Varsa yoksa dil öğrenmek gerektiği vurgulanıyor. Daha geniş ve kapsamlı bir çerçeve çizilerek öğrenciler, uluslararası düzeyde mikro bazlı yoğunlaşma kültürü oluşturulmuyor. Zaten okulda temeli atilamayan bir şeyin öğrenci üzerine bırakılmasının netice vermesi kolay değil. Hayatın dinamikleri içerisinde uluslararası ilişkiler okuyanlarda kendilerini kpss çarkının içerisinde buluyor. Kısaca şöyle ifade edeyim: Bizde uluslararası ilişkiler temelinde araştırmacı eğitimi verilmiyor, teşvik edilmiyor, nitelik ve altyapı oluşturulmuyor.