TY Forumda Yozgatlı Rüzgarı
-
Güzel haberlerin alındığı, geleceğe daha umutla bakabileceğimiz haberlerin alındığı bir gün diliyorum deli gobeller
-
Sonrasında ne konuşacağız diye düşünmüyor değilim. Hadi bakalım hemşehrilerim
-
Rivayet odur ya, milli mücadele döneminde 2 defa patlak veren çapanoğlu isyanları yüzünden pek sevilmeyen şehirdir. Bir isyanı bastırmak için çerkez ethem gönderilmiş.
Ankaraya karşı bir şehir oluşundan cezalandırılan bir şehir diye rivayetlerde var...
Bu işte bir çapanoğlu var deyimi de burada gelir yanılmıyorsam
-
@keymarsh şu şekilde bağlayalım konuyu
Bir süre sonra Yozgat, Sivas, Kayseri, Amasya, Şarki, Karahisar, Maraş, Antep, Rakka, Adana, Tarsus, Konya Ereğlisi, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Ankara Çapanoğullarının olmuş… Güçleri yanında biraz sır, biraz gizli kapaklı işler, biraz alavere dalavere, biraz hile hurda da etkili olmuş elbette…
İşte bu deyim de Çapanoğullarının böylesine güçlü zamanlarında ortaya çıkmış…
Çapanoğullarının İstanbul’u ve Saray’ı sardıkları böylesi bir zamanda bir gün, padişah 2.Mahmud, sarayın has bahçesinde lalası ile gezinmektedir…
Yapılan tüm atamaların, görevden almaların altından Çapanoğlu beylerinin çıkması, padişahın canını çok sıkmakta, söylenip, lalasına dert yanmaktadır…
O sırada lala, önlerine çıkan bir taş parçasını “padişahın ayağına dokunmasın” diye düşünerek olsa gerek, ayağı ile kenara iter…
Bunu gören 2.Mahmud, “Aman lala” der, “Aman ne yapıyorsun. Dikkat et o taşın altından da bir Çapanoğlu çıkmasın…”
Ki daha sonraları da çıkarlar her taşın altından…
Kurtuluş Savaşı döneminde isyan ederler Ankara’ya…
Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadele’ye katılmaları için mektup gönderse de…
O zamanki liderlerinden Celal Bey, “Ankara’daki meclisin meşru olmadığına” dair fetva okutup, camideki sancağı çıkarır ve halife adına bayrak açar…
“İdareyi ele aldığını” söyleyerek, kendisine bir vali ve emniyet müdürü tayin eder…
Sonunda Çerkez Ethem, isyanı bastırır, konaklarını yakar, mallarına el koyup Ankara’ya götürür ki küçükbaş ve büyükbaş hayvanları “Karacabey Hamamı” karşısında haftalarca satılır da yine de bitmez…
İşte padişah 2.Mahmud’un yakınma içeren bu sözü, “gizli kapaklı işleri” anlatan bir deyim olmuş ve günümüze kadar gelmiş… -
@antimülakat ben deyimin tam nereden geldiğini bilmiyordum tahmin ettim sadece... böylece de öğrenmiş olduk çok teşekkür ederim
Yozgat hakkında çok bilgim yok isyanları be çerkez ethemi biliyordum sadece.. eminim güzel bir şehrimizdir
-
@keymarsh hocam isyanlar biraz ön plan çıkarmış ancak Yozgat şehrinin güzelliği içinde garanti veremem ama bir konuda garanti verebilirim. Kolay kolay Yozgatlı olup da, Yozgat da büyüyen birisinden vatan hainliği gelmez. İsyanlar bazı aymazlar tarafından çıkarılmış onların da temel gayesi yine vatanı zor durumdan kurtarmakmış ama tabi burada bazı egosal ve psikolojik durumlar ön plana çıkmış.
-
@antimülakat demek ki bu yozgat düşmanlığının altında da bir çapaoğlu var
-
Yozgatlı görmek isteyen Adalet bakanlığına uğrasın Bekir Bozdağ sagolsun..:)
-
+1 beni de ekleyin. Dünyadaki 5 kıtaya ayak basmış olmama rağmen henüz Yozgat sınırlarına hiç girmemiş bir Yozgatlı olarak bende Yozgatlıyım diyebiliyorum
-
+1 bir yozgatli daha. Bende varım gadasini aldiklarim
-
Selam olsun tüm Yozgatlilara...
Ben de burdayimm -
Bende sorgundanim butun hemserilere selamlar olsun
-
Gördüğüm kadarıyla 106. dönem Kaymakamlık sınavında başarılı olan epey bir Yozgatlı hemşehri var. Ben sadece 2 tane Şefaatli den buldum o kadarını söyleyeyim.
-
@antimülakat kazanan kadarda kaybeden var Yozgatlı olup benim 2 kaymakamlık 1 hakimlik mülakatım olmadı ki hakimlik mülakatında bakan bekir bozdağ olmasına rağmen
-
@123456789 üzüldüm hocam. Umarım tez zamanda hakkınızı alırsınız. Güzel bir birikim elde etmişsiniz inşallah nafile bir çaba olarak kalmaz.
-
@antimülakat teşekkür ederim inşallah herkes verdiği emeğin karşılığını alır ben çok alamadım ama inanıyorum Allah her şeyin en güzelini nasip edecektir
-
@123456789 bize düşen inanç ve sabır. Gerisi yaradanın takdiridir. Şüphesiz Allah, işitendir, görendir.
-
Memlekete yine gittim dostlar. Sizlere selam ve soğuk getirdim. Hava inanılmazdı, gömleğe rağmen üşümeye başladım. Dünya ısınıyor ama Yozgat için değişen hiçbir şey yok.
-
Oooooo benim için açtınız heralde konuyu
-
@antimülakat bekle beni Yozgat bende geliyorum