faizi arttır kur düşsün de işsizlik nasıl düşecek?
-
enflasyon ve faiz arasındaki ilişki tartışıla gelen ve yönün enflasyondan faize doğru olduğu herkesçe malum fakat üniversiteli işsizler, ilan bekleyen mezunlar, kpss mağdurları ne olacak?
-
bu konudan mağdur olan veya çözümü olan arkadaşların görüşleri beklenmektedir
-
Faiz artışı dolar kurunu etkileyeceğini düşünmüyorum. Sadece bi süre durgunlaştırır. En sonunda elimizde işsizlikle kalacağız.
-
Faiz artar, para talebi azalır, para arzı artar, tahvil talebi artar, tahvil talebi azalır, enflasyon artar, yatırımlar azalırken, istihdam azalır ve işsizlik artar. Denklemi devreyemi girer dersiniz.
-
faiz artışı kısa dönemde belki enflasyonu etkileyebilir ama uzun dönem de bir etkisinin olacagını düşünmüyorum.Dolar daha artacak gibi duruyor dolar ana vatanına dönerken geride gelişmekte olan ülkelere biraz maliyet yüklemiş olacak
-
Ohali kaldır, yargıyı bağımsız yap, bağımsız devlet kurumları olsun. Bunlar faizi 20 puan artırmış gibi doları düşürür.
-
Ciddi bir sürecin içindeyiz. Bazı şeyleri inkar ederek bu durumu düzeltemeyiz. Cumhurbaşkanı Londra’ya gidip “MB bağımsız ama yürütmeden de ayrı karar veremez” derse bu durum düzelmez.
-
@piko aynen öyle hocam 2002 sonrası süreçteki ekonomik başarının sebebi de zaten bunlara yapılan vurguydu.
-
arkadaşlar şu sorunun cevabı nedir şimdi ülke birilerinin yanlış politikalarıyla degil göz göre göre süreç ülkenin aleyhine işletiliyor bunu kim niye yapar.
faiz artışı erken olsaydı ülke zararın birazından dönmüş olacaktı neden beklendi amaç nedir? -
Sıkıntılı bir süreçti enflasyon,işsizlik,kur vb. hepsinin aynı anda arttığı aykırı bir ortamdı.Son çare faiz arttırımı geldi.Elbette yan etkileri olacaktır,büyümeden feragat edilecektir.
Maliye bakanı da seçim sonrası harcamaları azaltacağız demiş.Daraltıcı bir döneme giriyoruz.Bize kötü yansımaz umarım -
@jamiryoo Cumhurbaşkanı faiz konusunda farklı düşünüyor. Bu fikrini de savunuyor. Konu çok basite indirgeniyor aslında. Mesela sadece faiz meselesi değil. Bu süreç 2008 krizinde gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerini krizden kurtarmak için pompaladıkları paranın o ülkelere geri dönüşü. Herkesin parası değer kaybediyor. Burada sorun bizim paramız negatif ayrışıyor olmamız. Bunun üzerinde durmak lazım. Faiz artırmak ya da azaltmak dövizi kısa vadede şekillendirir. Tabi burada atlanan başka bir konu da var. Biz sadece dolar karşısında erimiyoruz. Rus parasına göre %75, Güney Afrika Cumhuriyeti parasına karşı da %82 değer kaybettik.
-
@burcuburcu hocam kesinlikle öyle olduğu kanısındayım ben de. Ben iktisatçı değilim ancak biraz okumuşluğum var bu konular üzerine. Bunlardan birisi de Şevket Pamuk'un Türkiye İktisat Tarihi üzerine olan kitaptı. Orada ekonominin eğilimini belirleyen iki nedenden bahsediyor. Birisi yakın nedenler, ki bunlar faiz ve para politikaları gibi araçlar. Diğeri ise temel nedenler. Adından da anlaşılacağı üzere demokratik bir yönetim, kurumsallaşmış bir ekonomik yapı çok önemli ekonomik istikrar ve uzun vadeli sonuçlar için.
-
Türkiyenin gsyh 850 küsür milyar ve 95 yıllık bir cumhuriyetiz ve 80 milyonluk ülkeyiz fakat iphone şirketi 949 milyarı aşarak dünyanın en değerli şirketi oldu uzmanlar bu endüstri 4.0 üzerinde duruyorlar önemine dair açıklamalar var fakat biz hala inşaata mı yatırım yapacağız?
-
Faiz artırımı bir işe yaramayacak.Faiz artırımına doyum olmaz - Fitch fazilerin daha da artırılmasının gerektiğini söylüyor- artırdıkça artar.MB'nin inandırıcılığı da kalmadı artık. Bi' artırmayacağım diyor bi' artırdım diyor;bak artırırım diyor;banane lan top benim oynatmıyorum diyor.Durduramıyoruz da anlayamıyoruz da. Geç likidite penceresi diye bir uygulama var akla ziyan.Banka 100 lira fon açığı için 150 lira teminat yatırıyor.Bunu da 2-3 saatlik bir sürede yapıyorlar. İşin kötüsü bunlar piyasa tarafından tam anlaşılmıyor.
Hazineye baksan kararları (32 sayılı karar hakkında) anlaşılır değil.Döviz çıkarmaya %40 oranında ceza gelecek diye anlaşıldı torba yasadaki düzenleme.Halbuki döviz kredilerinin yurtdışına çıkarılmasıyla ilgiliydi.Hazine bunu anlatmayı beceremedi.Tekrar açıklamak zorunda kaldı.
Politikacılar seçim meydanlarında serbest piyasa ekonomisinin terk edileceği sinyali veriyor.Biri paranın kontrolü bende olacak diyor ( bu dış piyasada para kurulu mu gelecek acaba dedirtiyor. Örnek Çin) Diğeri çıkıp şeker fabrikalarını devletleştireceğim diyor. Bu sebeplerle seçim sonrası politikalrın keyfileşeceği düşünülüyor. Bu şartlarda döviz seneye bu zaman 6tl yi geçer.Sonra neymiş efendim kol bozuk! Dış mihraklar,falanlar,filanlar!
Bu sorunun çözümü uzlaşmacı tavır olmalı.Geçen Emre Alkın Hocayı dinledim.Türkiye Atatürk'ün yaptığı İzmir İktisat Kongresi -Lozan öncesi olması nedeniyle önemli- gibi bir kongreyle dünyaya kendini açıklamalıdır. Kalkınma yönlü ekonomiye geçişini anlatmalı.Bu şekilde güveni tekrar kazanabilir diyor. Yaparlar mı böyle bir şey? Sanmıyorum.
Artık harcayan, tüketen bir toplum olmaktan kopup üreten bir toplum olmalıyız.Yoksa hizmet sektörüyle inşaatla gidebileceğimiz bir yol yok.
İşsizliğin düşmesi mümkün değil. Artmaz inşallah. Döviz borçları yüzünden çalışanlarının işlerine son veren şirketler olacak. Bu büyük baskı yaratıyor. Haftaiçi Fitch bu konuyla ilgili uyarı yaptı. Bence haklı da.(Vay efendim biz Türküz diye bizi sevmiyorlar, yok işte hakem şike yaptı, saymam bunu kol bozuk,zarlar hileli,bizi çekemiyorlar çünkü süperiz vs. demeyin.Bırakın bunları siyasetçiler desin.)
Döviz kazanmayanın derdi çok olacak.
Bakalım inşallah her şey güzel olur.
Allah vatana millete sağlık huzur versin. -
@jamiryoo hocam endüstri 4.0'dan bir aday bahsetti ama halk bu kavrama yabancı. Bu teknolojiyi önce vatandaşa tanıtmaları lazım.
-
can alıcı nokta da o halkımız kendi refahını düşünmeli inşaattaki afaki rakamlar halkın aleyhine işliyor yüksek katma değerli ürün üretilmesi gerek fakat tasarruflar fikir tepedeki plazalara gidiyor
-
sanırım bir müdahale var. Seçime kadar tutabilecekler mi bakalım.