TİRK Kalktı (Ticari İşletme Rehni Kanunu). Yeni kanun adı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu
-
20 Ekim 2016 da kabul edilen, 1 Ocak 2017 de yürürlüğe giren bu yeni kanunun adı "Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu" !
Kpss ve kurumlarda sorulması muhtemeldir. Yani bildiğimiz Taşınır Taşınmaz ayrımı ve Rehne dahil edilecek edilemeyecek unsurlar tamamen değişti. Konuyu öğrenme ve çalışma açısından oldukça basitleşti. Daha önce herhangi bir bölümde başlıkta bahsedildi mi bilmiyorum ancak bu hafta sonu öğrendiğim bilgiyi paylaşmak istedim. Ticaret Hukukunda bu konuyu eski bilgilerle öğrenmemeniz adına paylaşmak istedim. Daha ayrıntılı kanunu incelemek isteyenlere http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6750.pdf
Basite indirgersek bir kaç yeni değişiklikten bahsetmek isterim.
1-Rehnin Ticaret Siciline tescili kaldırıldı. TAŞINIR REHNİ SİCİLİNE tescil olarak değişti.
2- Sicil Ticaret ve Sanayi odasında tutulur.
3-Rehin Veren taraf; tacir,esnaf,çiftçi,üretici örgütü veya serbest meslek erbabı bile olabilir.
4-Rehin Alan taraf ise tüm Kredi Kuruluşları(banka,leasing,factoring)
5-Rehin Alan tarafın TACİR olabilmesi yolu rehin verenin de Tacir veya Esnaf olması koşuluyla açılmıştır.
6-Taşınmaz hariç işletmenin bütün unsurları rehin olarak verilebilecektir ve tüm unsurlar İHTİYARİ unsur olarak değiştirilmiştir.
7-Bedel Ödenmezse RPÇ yolu bu kanuna da uygulanır. Lex comiseria bu kanuna da uygulanır.
8-İpotekte yer alan Sabit Dereceler sistemi bu kanuna da uygulanır.Başka bilmeniz gereken bir şey sanırım yok. Sağlıcakla kalın.
-
@Econumist hocam ''ticari işletme rehni'' başlığında aldığımız notların hepsini silelim mi yani? bunları mı not alalım?
-
Eyw Sağolasın Farında yolunda açık olsun TTK ya ekliyeyim bu notları.Anayasa Hukuku için bi güzellik yapacak olan yok mu ?
-
@caletti Hocam TİRK tamamen kalktı. Yeni yasa belirttiğim Ticari İşletmelerde Taşınır Rehni kanunu ve özetle belirttiğim maddeler yeterli. Gerisi ayrıntılı bakmak isteyenler için kanunda;)
-
Arkadaşlar 50-60 sayfa karşılaştırmalı tablolar halinde değişiklik paketini inceledim. Düzenlemeler yapıyorum umarım maddeler halinde Anayasa Değişiklik paketini de sizlerle paylaşabilirim. @madman