Türkiye varlık fonu hakkında
-
@hgrotius kitabında varlık fonu benzeri bi tanım okudum diye kaldı aklımda bulursam paylaşırım sizinle
-
Ozan Bingöl'ün konuyla ilgili yazısının bir bölümü..
Türkiye’nin petrol, doğalgaz gibi bir emtiayı ihraç ederek elde ettiği gelirleriyle yaratabildiği bir bütçe fazlası olmadığı gibi cari fazlası veya fazla veren bir kamu emeklilik sistemi de yoktur. Tam tersine Türkiye, son dönemlerde azaltmış olsa da bütçe açığı ve cari açık veren, kamu emeklilik sisteminin açığını da bütçeden karşılayan bir sisteme sahiptir. Ülkemizde gelir fazlası olan tek kamu fonu İşsizlik Sigortasıdır. O da bu amaç için kullanılamayacak bir fondur. Özetle Türkiye’nin bir varlık fonu kurmak için gerekli emtiası da gelir fazlası da yoktur. Türkiye Varlık Fonu için yeni bir gelir tanımlanmamakta, sadece bütçeye gidecek gelirlerin bir bölümü bu Fon’a aktarılmış olmaktadır. Normal olarak bütçeye aktarılan özelleştirme gelirlerinin Fon’a yönlendirilmesi ve bütçe gelirlerinden Fon’a pay verilmesi, bütçe gelirlerinin azalmasına ve dolayısıyla bütçe açıklarının artmasına yol açacak bir gelişmedir.
Son olarak Sayıştay denetiminin olmaması, şirketleşme yoluna gidilmesi, kazanç ve harcama vergilerinden muaf tutulması, sermayesinin özelleştirme idaresi tarafından sağlanması, kamu ihale kanununa tabi olmaması ve benzeri sebeplerden dolayı akıllarımıza takılanlar da bir hayli fazla olmaktadır. Yapılan bu düzenlemeler doğrultusunda
“acaba komple özelleşiyor muyuz?”
“denetimsiz paralel bir hazine mi kuruluyor?”
“büyük mega projelerin finansmanı buradan mı sağlanacak?”
“kıdem ve ihbar tazminatları da işsizlik sigortası gibi bu fona mı aktarılacak?”
gibi sorular da vatandaşların dimağında çalkalanmaktadır.
-
Kurumlara alımlar nasıl olur acaba? Mesela botaş ve tpao kendine özgü alımlar yapıyordu. KPSS ile pek alakası yoktu. Hem de personelini Amerika'da İngiltere'de mastera gönderiyordu. Ziraat ve halk aynı şekilde kendi sınavını kendi belirlediği tarihte yapıp KPSS'den bağımsız hareket ediyordu. Personeli memur olmasa da memur gibi iş garantisindeydi. THY zaten bambaşka. Şimdi alımlar ne olacak acaba?
-
Analamadığım bu kurumlar zarar mı ediyordu? Hazineye gelir sağlayan kurumlar neden fona devredildi ki durduk yere? Hazine bu yoksun kalınan geliri vergiden mi karşılayacak acaba. Garip işler yakında kokusu çıkar. Keşke herşey şeffaf olsa...
-
Bu kurumlar zaten memur almıyordu. Kendilerine has sözleşmeleri vardı İHS gibi. Ama yine de KPSS ön şartı konuluyordu alımlarda. Sanırım artık öyle bir şart olmayacak kafasına göre alım yapabilecek. Yani emmioğlunu getirip işe koyabilir kimse de bir şey diyemez.
-
Bence ptt falan ziraat fln gibi kendi sınavı + mülakat olur sadece iibflilerden falan alsa keşkee
-
yönetimi bu sabah değişmiş bu değişiklik ekonomik tabloyu kötü etkileyebilir.
-
@evandro Varlığı da bir şeyi değiştirmedi, yokluğu hiçbir şeyi değiştirmez! Ekonominin iyiliği ya da kötülüğü Varlık Fonu'nun çok ötesinde.
-
@bluephantom ne bileyim dışarıdan yatırımcı açısından bakınca kötü bir tablo.
-
@evandro Hocam, yine kötüydü. Önceden de aynı değil miydi? Siz düşünün ülkenin kamu mallarını özel mülkiyete haiz bir kuruma devredip yurtdışı borçlanma imkanı tanıyorsunuz! Yabancılar önceden de sizin Hazine'niz ne halta yarıyor demediler mi?