Referandum sonrası yeni memur rejimi
-
uzun süredir yapılması beklenen memurluk rejim değişikliği ve memurun iş güvencesinin kaldırılması hususlarında referandum sonrası somut adımlar atılması gündemde. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
-
..........
-
@15-Temmuz haklı. Güvencenin kaldırılması çok muğlak bir ifade bence. Devlet sonuçta bir A.ş. değil. Amaç kamu hizmeti olduğu için, memurların kar amacı güden kuruluşlarda çalışan personeller gibi bir düzenlemeye tabii tutulması absürt biraz. Ne olur? Çeşitli performans denetimleri ve yapılan işin içeriğine yönelik denetimler güçlendirilebilir. Bence bu bile kağıt üzerinde kalır.
-
Bu ileti silindi! -
Ben bu tip değişikliklerden olumlu sonucu boşver, çok büyük problemler çıkacağını düşünüyorum. Ülkemizde olduğu gibi kayırmacılık, hemşehiricilik, ahbapçılık, akrabacılık vs. kültürü yoğun ülkelerde böyle bir değişikliğin sınav mülakatları gibi büyük problemlere yol açacağını düşünüyorum. Performans değerlendirmesinin kamuda gerçek sonucu göstermesinin mümkün olmadığını herkesin bildiğini düşünüyorum. Bu olsa olsa sadece demokrasinin kılıcı gibi tepemizde sallandırılacak bir mevzu olabilir. Özel sektörde şu durumlar var: İnsanlar satış yapıyor bu bir gösterge, müşteriler iky tarafından aranıyor bu bir gösterge, müdür ve diğer idareciler kurumsalligi yukarıda sayilanlarin önüne koyarak kayırmacılık vs. olabildiğince yapmıyor veya yapamıyor bu bir gösterge.
Peki? Kamuda bunlar var mı? Mümkün kılınır mı? Tabi ki hayır. Şayet bu iş için idari amirler görevlendirilirse bir çok kişi durduk yere işinden olur veya gösterdiği performansın altında bir puan alır. Ters taraftan bir çok kişi de yine ve maalesef yata yata yüksek performans puanı alır.
Bence işin temeline bakmak lazım, insanları doğru eğitim ile bazı değerlerde bilinçli hale getirmek lazım. İdealizm boyutuna girmek istemesem de, eğitim konusunda ideal bir seviye yakalarsak bu problemler kendiliğinden çözülür. Gerçek ahlaki, insani, etik ve yurt, millet bilincine sahip bireyler yaratamayan eğitim sistemimize reform lazım. Bu reformda da ısrarçı olmak lazım. Eğitim sistemi ideal olmadıktan sonra, bu tip projeler daha büyük problemler doğuracaktır.