İibf vs hukuk
-
@merve4 bence ikisi bir arada tadından yenmez. Tam SBKY biterken Adaletten DGS yapın. Kpss a nın durumuna göre Hukuk bölümüne yönelin.
-
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezunum, Bölümüm uluslararası ilişkiler
2012 de 18 binle girmiştim
Ve çok pişmanım
Bana göre bir bölüm için bakman gereken şey
Üniversite bitince sana bir unvan veriyor mu
Hukuk okursan stajını yapar avukat olursun
Ama SBF ya da IIBF de bu şansin yok
Hukuk okursan kendi buronu açabilirsin
Ama SBF de bunu yapamazsın
SBF de de çok şey yapabilirsin ama üniversite harici daha da ders çalışmaya devam etmelisin
Kpss çalışmalısın ya da banka sınavlarına çalışmalısın gibi
Ben liseyi tekrar okuyabilsem sayısal seçip, tıp kazanmaya çalışırdım
Çünkü mezun olman iş sabihi olman için yeterli
TUS a çalışmak istemiyorsan, sağlık ocağında çalışırsın
Demek istediğim üniversite bitince "ee noldu şimdi okuduk da " diye kalakalma
Bir unvanın olsun bitince bence, sana unvan veren bir bölümde oku bence -
@öğrenci Yapılır ama söz konusu mezun olduğumda pişmanlık duymamam yaparsam biliyorum ama İngilizce çok kötü İngilizce yi yapamam iki yılın boşa gidecek
-
@merve4 Hocam Ankara'da okumak güzel, sbky bölümü çok güzel hele bu bölümü ingilizce okumak biraz zorlasa da çok güzel. İngilizceyi yaparsınız merak etmeyin.Odtü hazırlığın eğitimi gayet güzel.Bir yerden sonra alışılıyor. Mezun olduktan sonrası ise fecaat.Ne kadar yüksek ortalama yaparsanız yapın sbky bölümü özel sektörde pek tercih edilmiyor.Akademisyenlik düşünüseniz sbky şu an bile en yüksek kapatan bölümler arasında..Kpss düşünürseniz , bölüm bittikten sonra yeni bir bölüm okumak gibi olacak.Muhasebe,maliye,iktisat ve hukuk derslerini çalışmanız gerekecek ve hem de çok çalışmak zorunda kalacaksınız. Bu süreçte işe başlayalım deseniz çoğu firma üniversite mezunu burada uzun çalışmaz diyerek sizi almayacak vs.vs. Hukuk okursanız bu kadar sıkıntı çekmezsiniz. En kötü ihtimal az bir maaş olsa da bir avukatın yanında işe başlarsınız. Yol yakınken hukuk bölümüne geçmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
-
- Bana hukuk okumayi tavsiye ediyorsunuz bende istiyorum lakin annem iyiliğini düşündüğünden bana ODTÜ siyaset okumamı istiyor insanlara söyleyince sorunca %50deen fazlası kal oku diyo ben yatay geçiş i yazın yapabilirim okusam da devlette calisirm siyaset bitirsem kaymakam olacam hukuk okusam hakimlik için çaba harcayacagim ne yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorum
-
@merve4 Hocam şu an bu bölümün hukuk karşısında maalesef bir avantajı yok. İnsanların çoğu maalesef bilinçsizce öneri yapıyor. Muhtemelen Odtü ve ingilizce eğitimi duyan kalsın diyordur. Fakat kazın ayağı öyle değil.
Ha bugün bolu,eskişehir ve muğla üniversitelerine hukuk fakültesi kurulma kararı yayınlandı resmi gazetede.. 3-4 yıla kalmaz hukuk mezunları da sbf/ibf mezunları gibi olacak.Fakat dediğim gibi alternatifleri daha fazla ve her zaman öyle olacak. En azından okul bittiği zaman avukatım diyebilirsiniz.
-
@merve4 hocam ben de ankara siyasal isletme mezunuyum. fen lisesi mezunuyum 7718 dereceyle girmistim bolume. Sayisalda da 8800 civariydi derecem 2001 yilinda. yani tıp, eczacilik,dis hekimligi ve bir cok iyi universitenin muhendisligi vs tutuyordu. Ben 10 yillik kamuda b kadro memurluktan sonra sgk denetmen yrd. oldum. Fakulteden cok iyi yerlere gelen arkadaslarim elbetteki var. Ilerisi belki tikaniklik olur bilemem avukatlik icin bile devletin yeterlilik sinavi acmasi bekleniyor fakat ben bu sene adalete basladim dgs ile bir sekilde hukuk bitirmeye calisacagim. Zamaninda ankara hukuka puanim fazalasiyla yetiyordu ancak benim donemimde fen lisesi mezunu hukuk yazamiyordu. Hukuk mezunu olsaydim coktan hakim savci olmustum. Simdi 100 kisilik idari yargi icin cabaliyorum o kadar donanimli insanlarla yarisiyorum. Odtuyu kazandiginiza gore bence adalet+ dgs ile hukuk kazanirsiniz bence bitirirsiniz de. Benim onumde bir sene daha olsaydi cok seyler basarabilirdim ama yas 35 oldu. Bu ay son artik. Odtunun avantajiyla yabanci dilinizi daha da gelistirin hocam. Yoksa bolumunuzle bircok a kadroyi kazanirsiniz kaymakamlik ve idari hakimlik sayistay da dahil. Ama bence ilerisi icin hukuk size gelecekte belki de serbest calisma imkani verecektir. Kisisel dusuncelerim bunlar hocam bu arada abim doktor. Bitirdigim fakulte de iyi ama mezun olunca calismaya yine universite sinavina hazirlanir gibi maratona devam ediyorsunuz.
-
2-3 üniversite dışında itibarı olmayan bölümler topluluğudur iibf.
-
Hukuk mu iibf mi ? Cevabı zaten sorunun içinde gizli. İibf pişmanlıktır. O kadar yılın ardından üniversiteden mezun olup da elinde hiçbir meslek olmamasıdır. Son yıllarda hukuk mezunları kadar ihya olan bir bölüm okul vs olmadı. Bu bir süre daha böyle gidecek. Bunun tam tersine de iibf iyice kurtlar sofrası oldu. Kpss'de alınan 90 üzeri puanlar bile kurtarmıyor. Burdan bu yazıyı okuyan herkese söylüyorum, eşinizi dostunuzu çoluğunuzu çocuğunuzu arkadaşınızı iibf'ye göndermeyin, gitmek isteyene de engel olun.
-
Bu sistem yanlis fakulteye gideni istedigi kadar zeki olsun caliskan olsun harcar...
-
@öğrenci Ben hukuk istiyordum sıralamam 74bin ve okul birinciliği vardı ben gelmez.diye öylesine yazdım hayatımda ne ODTÜ yü araştırmış ne de gitme isteği vardı sadece ismi vardı ben büyükşehirde okuma sevdası yüzünden küçük şehirlerde hukuk yazmadım yoksa Sakarya falan hukuk gelirmiş zaten bu yıl dil öğrenme amaçlı oldu bu yıl gitti zaten ama İngilizce ile bölümu goturecegimi zannetmiyorum ortamı da beni çok gerdi sadece bitirdigimde pisman olmama oranim ne onu merak ediyorum zor bir karar eğer Sakarya hukuk yazarsam
-
@öğrenci Aynen hocam ODTÜ ve İngilizce duyan boşta kalmazsin diyor ama zaten ders geçme hazırlık atlama derken kpss calisacagin kadar zaman gidiyor İngilizce bir bilmediğin konu değil iletişim aracı bildiğim bir konu da olsa İngilizce yüzünden anlamama ihtimalin yüksek ben böyle bakıyorum
-
@merve4 Sıralama 74.000 mi yoksa 7.400 mü? hocam büyükşehirde okuma sevdasını anlıyorum haklısınız.Ankara her yönüyle kendinizi geliştirebileceğiniz bir şehir.İmkanları küçük şehirlere göre fazla. Fakat mezuniyet sonrası her şey bambaşka.. İstediğiniz kadar kendinizi geliştirin bu sınavlara hazırlanacaksınız.Dolayısıyla iş açısından En rasyonel karar hukuk. Bakın iletileri görüyorsunuz bu bölümü ingilizce okuyan arkadaşlar dahi hukuk diyor.
-
Şu şartlarda hukuk karşısında iibf'nin şansı yok bence. Hele ki kamu yönetiminin, siyaset biliminin falan hiç yok. İyi bir üniversitede iktisat okuduğunuzda, ingilizce de biliyorsanız özel denetim şirketlerinde çalışma şansınız oluyor. Ama kamunun böyle imkanları da yok. Tek ciddi yolunuz kpss oluyor onun da durumu malum. 85'den fazla alamadığınız müddetçe bir yıl içinde atanmak neredeyse rüya. Bence kesinlikle hukuka geçin. Hem gerekirse hukuku bitirdikten sonra da kpss ye hazırlanabilirsiniz. Hukuk fakültelerine kontenjan veren bir sürü ilan geliyor ki bence gerek de olmayacaktır.
-
Yorumlara baktım da herkes iibfyi gömmüş Bende iibf mezunuyum ve tekrar imkanım olsa hukuk veya iibfden birini seçecek olsaydım iibfyi seçerdim. Şu anda çok fazla hakim alımı var ve size hukuk bölümü avantajlı görünüyor olabilir. Ancak yıllar sonra bu alımlar azalacak ve avukat olmak için dahi sınava girmek zorunda kalınacak. Çünkü bu yönde bir çalışma var. Ayrıca iyi bir üniversitede iibf okursanız özel sektörde önünüz açılır. Üniversitedeki arkadaş çevreme bakıyorum da ya özel sektörde iyi bir konumdalar ya da kamuda uzman, müfettiş gibi kariyer mesleklerine yerleşmişler.
Diğer bir yandan evet üniversite mezuniyetiniz önemlidir. Ancak kendinizi iyi bir şekilde yetiştirirseniz. İster kamu olsun ister özel sektör olsun isterseniz de kendi işinizi yapın başarıya ulaşırsınız. Hayatta bu konuda istisnalar olabilir ancak onlarda genel kaideyi bozmaz.
Son olarak bundan 10 yıl sonra yapay zekanın her alanda kullanılacağı bir dönemde yaşayacağımızı düşünüyorum. Şuanda popüler olan mesleklerin artık insanlar tarafından yapılmayacağı söyleniyor. Üniversite okuyacak arkadaşlarımızın dışında bizlerinde bu konuları araştırıp öğreneceğimiz çok şey var diye düşünüyorum.
-
@öğrenci Hocam 74 bin 7 bin değil zaten sıralama bu olunca ben siyaset yazdım şans eseri ODTÜ geldi ODTÜ.deyince işsiz kalmazsin hukukta kalırsın muhabbeti oluyor yani İngilizcede speaking writing listening yapamıyorum yapıyorum ama bu yeterli değil yani anladığım kadarıyla yorum yazan arkadaşlar İngilizce nin devlet sınavlarında pek bir faydası olmadığini hukuk bitirdigimde tek derdimin kpss olduğu ve bu sınavı geçmek olduğunu anlıyorum peki sınava giren varsa adlı yargı hâkim ve savcılik zorluk seviyesi nasıl ne kadar sürede çalışan bu sınavı yapabilir
-
Dün 3 hukuk fakültesi daha açıldı. Bu da hukuk fakültelerinin biraz daha iibfleştiğini gösterir.
Ben Ankara da maliye veya iktisat okumanın ve yanına yds eklemenin ücra bir hukuk fakültesinde okumaktan daha yararlı olacağını düşünüyorum.
Tamam ilanlarda hukuk fakültesi mezunları da başvurabilir deniliyor ama sorular sadece hukuk soruları gelmiyor ki( ortak sınavlardan bahsediyorum, ayrıca hukukçu isteyenlerden değil).
Son olarak her sbky bitiren kaymakam, her hukuk mezunu hakim savcı olmuyor, belli şartları sağlamadıkça olamıyor. Her giren torpilli algısının tamamen karşısında olan ben bile bu 2 meslekteki torpil gerçeğini söylüyorum, kendimizi kandırmaya gerek yok.
-
@paca08, içinde söyledi: İibf vs hukuk
Yorumlara baktım da herkes iibfyi gömmüş Bende iibf mezunuyum ve tekrar imkanım olsa hukuk veya iibfden birini seçecek olsaydım iibfyi seçerdim. Şu anda çok fazla hakim alımı var ve size hukuk bölümü avantajlı görünüyor olabilir. Ancak yıllar sonra bu alımlar azalacak ve avukat olmak için dahi sınava girmek zorunda kalınacak. Çünkü bu yönde bir çalışma var. Ayrıca iyi bir üniversitede iibf okursanız özel sektörde önünüz açılır. Üniversitedeki arkadaş çevreme bakıyorum da ya özel sektörde iyi bir konumdalar ya da kamuda uzman, müfettiş gibi kariyer mesleklerine yerleşmişler.
Diğer bir yandan evet üniversite mezuniyetiniz önemlidir. Ancak kendinizi iyi bir şekilde yetiştirirseniz. İster kamu olsun ister özel sektör olsun isterseniz de kendi işinizi yapın başarıya ulaşırsınız. Hayatta bu konuda istisnalar olabilir ancak onlarda genel kaideyi bozmaz.
Son olarak bundan 10 yıl sonra yapay zekanın her alanda kullanılacağı bir dönemde yaşayacağımızı düşünüyorum. Şuanda popüler olan mesleklerin artık insanlar tarafından yapılmayacağı söyleniyor. Üniversite okuyacak arkadaşlarımızın dışında bizlerinde bu konuları araştırıp öğreneceğimiz çok şey var diye düşünüyorum.
"...hayatta bu konuda istisnalar olabilir..."
Evet oluyor; hem de nasıl oluyor... -
Hakkını vererek okursanız su ürünlerinde bile uzman olup mutlu olabilirsiniz. Kişinin çabasıyla alakalı bir kavram. Ama Türkiye gerçekleri de ortada,insanın kendi yetenekleri ve isteklerine göre yol çizmesi gerekir. Toplumsal sorunumuz bu zaten herkes iyi para kazanıyor diye hukuk, mühendislik vs okuyor sonrası hüsran.
-
@merve4 Maalesef 2 yıl öncesine kadar yds kpss puan türlerinde %10 etkiliyordu.Fakat şansımıza maalesef kaldırıldı. Dün yapılan değişikliklerle denetim personelinin uzmanlık için yeterliliğinde 70 yds şartı da kaldırıldı.Dolayısıyla ingilizce bilmek en başta yds istemeyen kurumlar haricinde bir avantajı yok.Kamudaki dil tazminatı bile şu an ki yds sınavının ücretini karşılamıyor. İngilizce konusunda böyle düşünmeni doğal zamanla oturuyor ama sizin temin ederim. Çok kompleks bir dil değil.Hazırlık+1.sınıftan sonra çok zorlanmazsınız fakat buna değer mi bilmiyorum.Bakın mezun olalı 2 yıl oldu speaking,writing,listening özelliklerim körelmeye başladı.Çünkü a grubu derya deniz, dili geliştirmeni engelliyor.
Mesele sadece kpss için de değil. Bugün üniversitelerde araştırma görevlisi ilanlarında sbky en düşük 81-82 kapatıyor liste.. Hukuk bölümlerindeki çoğu kadro boş kalıyor. İnanabiliyor musunuz başvuran dahi çıkmıyor,başvuranlar da mülakata katılmıyor. Biz de belki kadro çıkar diye bekliyoruz.(çıkan kadrolarının çoğunun torpilli olduğunu bile bile)