2019 Mali Müşavirlik Staj Başlatma
-
Arkadaşlar merhaba. Başlığı doğru mu açtım bilemiyorum ama bilgilerinize ihtiyacım var. Devlet ilanlarını beklemekten ciğeri solan biri olarak mali müşavirlik stajı başlatma kararı aldım. Ama içerik hakkında en ufak fikrim yok.
TÜRMOB ve TESMER sayfalarından araştırdım biraz. Aralık ayı sonuna kadar dosya açtırma süreci varmış. Mart ayında da sınav görünüyor.
Benim sormak istediğim, bu dosyayı şimdi açtıramadığım takdirde bir yıl beklemem mi gerekiyor? Yoksa yıl içerisinde başka bir ayda da dosya açtırabiliyor muyuz ? Bilen varsa yardımcı olursanız çok sevinirim. -
@mbguy Bir yılda 3 sınav oluyor bu sınavlardan önce sınav başvuruları yapılıyor dosyanız yoksa dosya açtıracaksınız eğer daha önce açtırmışsanız sınava başvuracaksınız sadece.
-
@mbguy Yıl içerisinde dosya açtırabilirsin.
-
@müspetmenfi ilk defa dosya açtıracağım hocam.
@mülkiyeli-1 yıl içerisinde de yine sınav dönemlerinden önceki ilan tarihlerinde mi açtırabiliyorum yoksa kafama göre (açıkçası cebime göre) istediğim bir ayda açtırabiliyor muyum ? Alakadar olduğunuz için teşekkür ederim sizlere. -
@mbguy kafanıza göre dosya açtıramazsınız.Her yıl 3 sınav olur ve sınavdan önce dosya açtırma dönemleri olur.
-
@mülkiyeli-1 Anladım hocam. Tekrar teşekkür ediyorum sağ olun.
-
@mbguy Kafanıza takılan herhangi bir soru olursa özelden de sorabilirsiniz.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım bu sürecin içerisinde bizzat bulunmuş birisi olarak.
-
@mülkiyeli-1 siz smmm misiniz?
-
@simón-bolívar
Şu an stajyerim. -
@mülkiyeli-1 tavsiye eder misiniz?
-
@simón-bolívar benim abim mali müşavir olduğu ben bu sürecin içerisine girdim açıkçası.Tavsiye konusuna gelince yaptığın meslekten ne beklediğine bağlı olarak söyleyeceklerim değişir.Bir avukat her kişiye hizmet verebilir ama mali müşavir veremez.Her ilde belli sayıda defter var.Sen diyelim ki ruhsatını aldın ve ofisini açtın.Mükellef yıllardır çalıştığı mali müşavirden vazgeçip neden seni tercih etsin mesela?
-
@mülkiyeli-1 çevre falan yapmak gerekebilir veya daha önceden tanınan biri olmak.
-
Ben de kpss,mulakat vs derken yıllarımı vermiş sonra da bu yola yön çevirmişlerdenim.geçtiğimiz ekim dönemi sınavı kazandım ve bu ay stajım resmi olarak başladı.Ben daha önce neden başlamadığıma pişman olanlardanım.3 yıl evde ders çalıştım bir umutla...şuan elle tutulur hiçbir ilan yok.yani staj başlatmamış olsam yine evde olacaktım.Bu açıdan baktığımda ben memnun olanlardanım.En azından şuan meslek öğreniyorum.Mali müşavirim sağ olsun,çalışma saatlerim çok esnek,istediğim zaman izin alabiliyorum ve işi gerçekten iyi öğretiyorlar.
mali müşavirlik meslek olarak çok çok geniş bir alan...imza yetkini kullanmadan şirketlerde muhasebe müdürlüğü,ya da şirkete bağımlı müşavir,denetim,büro...çok fazla kapısı var size açılacak.yeter ki siz kendinizi geliştirin.mevzuatı çok geniş ve sürekli yinelenen bir alan.yani bilgilerinizi her zaman güncellemeniz gerek.
büro açarsanız mükellef bulmak sizin sosyal çevrenize,iletişim gücünüze ve de en fazla nasibinize bağlı.
benim mali müşavirim 3 yıldır büroda ve 40 defteri var.yine tanıdığım bir bayan smmm hiç bilmediği bir şehirde büro açtı.1 yıl boş durdu.sonra katıldığı çeşitli oda faaliyetleri,dernek vs derken şuan 3 yıllık ve 30 küsür defteri var.
stajyerken dil öğrenmek de şirketler ve denetim açısından çok faydalı olacaktır.
bu işe başladığımdan beri gerek ön muhasebe gerek genel muhasebe de çalışan insanlara denk geldim(smmm değil),maaşları en az 2500.ortalam tecrübeye göre 3000 ve üzeri alıyorlar.SMMM olduğunuzda ise getirisi çok daha fazla olacaktır(4000 ve üzeri) ama tabi bu beklentiyle de alakalı.
mesleğin getirisi var ama götürüsü de var...smmm olana kadar maliyeti yüksek.sonrasında da çok iyi kazanacağınızın garantisi yok.bu azminize ve nasibinize bağlı.
Staj başlatın ve bi gözlemleyin mesleği.Eğer severseniz(ki en önemli kriter) bence yapılacak güzel mesleklerden.
En azından kurum sınavı mülakat vs beklerken bir yandan meslek de öğrenmiş olursunuz. -
@marjinalfaydali hocam en güzelini yapmışsınız. size sormak istediğim şey staj başlatma sınavına nasıl hazırlandınız? hangi yayınlardan yararlandınız? kpss temelimiz yeterli olur diye düşünüyorum ama ayrıyeten staj başlatma için soru bankası çözüyüm istiyorum. sizin bu konuda öneriniz ne olur acaba?
-
Bu işi yapan başka arkadaşlar da gelip birşeyler anlatsa da deneyimlerini dinlesek
-
@mbguy hocam benim kpss p48 sıralamam 10 binlerdeydi yani çok da iyi değil.
alan bilgim fena değildi.o yüzden ekstra çaba sarfetmedim bu sınav için.
kpss A temeliniz varsa ilk girişte rahat kazanırsınız.
ben ilk girişte 72 aldım.
sadece yaptığım şuydu.sınav formatı konu bazında kpss ile aynı olsa tarzı biraz değişikti.
fuat j-hoca var sadece sgs ve yeterlilik için ders anlatıyor ve pdf leri var.
ben ders satın almadım ama sitesinden pdf leri indirdim ücretsiz.
sadece eksik olduğum denetim,meslek hukuku gibi derslerin pdf sini aldım ve onlara çalıştım.bir de sınavdan önceki 15 günde hep çıkmışsoruları çözdüm bunlar yeterli geldi. -
@marjinalfaydali artık o kadar mod düşüklüğü oldu ki kendime güvenemiyorum Hocam bu sınavı halledebilir miyim diye korkmaya başladım. dediklerinizi indirip okuyum çok teşekkürler
-
Bu konuda ben de cok arastirma yaptim ama her defasinda yazilip cizilenler beni dusundurdu her arastirmamda staj yeri bulunamadigi bulunsa bile sigortamizi kendimizin odicegmizi ve cuzi bir miktara calistirdiklarini duydum.
-
@mbguy ben de ayni durumdayken bu sinava girdim...halkbank mulakatindan elendim.uzerine bir cok il gelebilecekken il secimi yanlisligindan guydan oldum.yani dipteysek bu sinava girdim.bu yuzden de cok motive olarak calismadim sinava...simdi iyi ki olmus diyorum.cunku bu oyle bir dongu ki..ilan bekle calis sinav bekle mulakat bekle..kazanamayinca tum moral bozukluguyla sar basa..suan staj yapiyorum ve kendime guvenim geldi.o olu topragi attim uzerimden.olmasa da olur diyorum guya vs..
Zira smmm de eger gerekli emegi verirseniz(her meslekte oldugu gibi) uzun vadede maddi olarak cok rahat ettirecek bir meslek. -
@colinclark55 oyle.ben de sigortaminb ir kismini kendim oduyorum.ha pisman miyim hayir.gerek mali musavirim gerek calisanlar gerek ofis ortamim cok iyi.kursa gitsem bu kadar sey ogrenemem.meslegi ogrenme sureci cok cok onemli.2 bin alip da ayak isine bakmak,rakip gorulup ofisten uzak tutulmak istenen stajyerler var.
Staj yeri bir sekilde bulunuyor.ben piyasa yoklamak icin cogu kariyer sitesine cv biraktim.3 ay icinde 2 3 kez arandim.ustelik asgari ucret teklifiyle(stajyer olarak).hatta biri de bugun oldu.sigarta arti asgari ucret teklif etti..fakat ben ofisimden cok cok memnunum o yuzden bedava calisiyor olmak rahatsiz etmiyor suan.yani staj yeri bulmak cok da zor degil.ha garantiye alayim derseniz once staj yeri bulup calisin hem ofis ortamini ,mesleği tartma imkaniniz olur hem de staj yeri arama derdiniz olmaz.