10.promosyon
-
Re: 2019 SGK 10. Promosyon Denetmen Yardımcılığı Mülakatları
Kazanan arkadaşları tebrik ederim. 8.promosyonda atanmıştım. Sorularınızı yanıtlamaya geldim. Gün içinde dışarıda olacağım için dönüşleri akşam yapabilirim.
Öncelikle sonucu olumsuz olan arkadaşların üzüntüsünü hep birlikte paylaştığımızı bilmenizi istiyorum. Süreç uzun ve zor, aramızda birden fazla mülakatta elenenleri de görüyorum. 4 yıldır bu sürecin içinde olan bir arkadaşınız olarak "sabredip çalışmaya devam edenlerin çok daha iyi kurumları kazandığına şahit oldum. Lütfen bırakmayın, biraz daha sabır..."
8.promosyonda mülakat sonuçlarının açıklanması ile işe başlama arasında yaklaşık 3-4 ay vardı. Ben 100.günün sonunda işe başladım. 9.promosyonda süreç biraz daha uzun oldu diye hatırlıyorum. (6 ay kadar)
Hatırladığım kadarıyla 2 hafta içinde il tercihi yapmaya başlıyorsunuz. İİBF ve istatistik farklı tercih yapıyor. Örneğin İzmir ili için 20 İİBF, 5 istatistik alımı yapılıyorsa asil kazanan İİBF ve istatistik adaylarının sıralamaları buna göre şekilleniyor.
20 il tercihi yapıyorsunuz ve 21.olarak "tercih yaptığım illerin gelmemesi halinde Kurumun belirleyeceği ile gitmeyi kabul ediyorum." tarzında bir alan var o alanı kabul ederseniz tercih listenizdeki illerin gelmemesi durumunda Kurumun belirleyeceği bir ile atamanız yapılıyor. Bu seçeneği kabul etmezseniz ve ilk 20 tercihinize yerleşmezseniz sıranız yedek listedeki arkadaşlara geçiyor ve hakkınızı kaybediyorsunuz.
"Sosyal Güvenlik Denetmenliğinden memnun musunuz?" sorusu da gelecektir. Bu sorunun cevabını her ilde çalışan arkadaşlar farklı değerlendirebilir. Ben genel olarak memnunum. Sürekli masa başında değiliz. Biraz da çalışma arkadaşlarının ve üstadların tutumu önemli.
2020 ocak ayında yeni zamla birlikte denetmen yardımcılığı maaşı 5.000 TL civarı olacak. Yeterliliği verdikten sonra denetmen olarak göreve başlayınca maaşta yaklaşık 750-800 TL bir artış oluyor.
Mesleğe girdikten sonra 6 ay - 6 ay olarak iki üstadın refakatine veriliyorsunuz. Üstadlar size kanun, denetim vb. konularında bilgilendiriyor. 1 yılın sonunda da (12-15 ay arası) yetki sınavına giriyorsunuz.
Yetki sınavı 100 sorudan oluşuyor. 60 soru mevzuat, 20 muhasebe ve 20 hukuk. Kolay bir sınav oluyor, 4 şıklı ve geçme notu da 60. Ancak geçmek kalmak çok önemli değil, önemli olan yüksek puan almak.
Yeterlilik sınavı da 3.senenizi doldurunca (genelde 3,5 yılı buluyor) oluyor. Yetkiye nazaran daha zor bir sınav. Geçme notu 70.
Sonrasında bir mülakat var. Ardından yetki, yeterlilik, mülakat ve üstadların verdiği tüm puanlar değerlendirilerek bir sıralamanız oluyor ve tekrar il tercihi yapıyorsunuz. Şimdilik bu kadar kafanıza takılan soruları sorabilirsiniz. Müsait olduğumda dönüş yapacağım.