Kpss puanıyla atanabilenecek en yüksek memuriyet nedir ?
-
Herkese merhaba geçenlerde aklıma bir konu takıldı ama araştırdığımda bir çözüme ulaşamadım mutlak burada bilen arkadaşlar vardır. Kpss puanıyla atanabileceğimiz mülakat veya diğer aşamalar dahil, en yüksek memuriyet nedir ? Müfettiştik mi ? Uzman yardımcılığımı yoksa başka bir şey mi ? Bu konu hakkında fikri olan cevaplayabilirse çok sevinirim.
-
@rolanart sayıştay denetçiliği kaymakamlık idari hakimlik en üst kılasmanda bunlar var 3 üde kpss istemiyor
Onun harici merkez bankası uzmanlığı diyebilirim
Şuanda popüler olan ama ilerde olmayabilir iletişim uzmanlığı bu 2 sinde de ingilizce olmazsa olmaz
Yeni ihdas edilen ama alım olur mu bilemeyeceğim cumhurbaşkanlığı raportörlüğü var bu da baya karizma meslek olucaktır -
Dhmi müfettişliği bence
-
A klasmanındaki meslekler Sayıştay denetçiliğidir, Kaymakamlıktır, İdari yargı hakimliğidir, onlardan bir tık düşük, belki eşit olanlar ise merkez bankası, DHMI gibi bol maaş veren kurumlar gelir. ama saydığım ilk 3'lünün forsu fazladır. bunların hiçbirisi de kpss istemez, kendi sınavlarını yaparlar.
-
Kaymakamlık, idari hakimlik, Sayıştay denetçiliği, Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurluğu (diplomatlık) bence en prestijli meslekler. Daha sonra ise Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı derim ben.
-
Kpss puanıyla atanılabilecek diye sormuşsunuz ama herkes kpsssiz meslekleri sıralayarak girmiş Merkez Bankası da kariyer şansı veren personel alımına çıkıp kpss istese de istediği kpss türü Alan bilgisi puanlarıyla ekseriyetle ilişkili olmamaktadır. P1, P2 ve P3 türlerinden çağırır, kimi durumlarda ayriyeten ales ve yds puanı da ister. Maaşı oldukça iyidir ancak unvandan unvana işin kişiye kattığı nitelik ve tatmin çok büyük farklılıklar yaratır. Onun dışında Üst kurullar ve Bakanlıklar nezdinde gireceğiniz Müfettiş yardımcılıkları ve uzman yardımcılıkları size aynı özlük hakkını sağlar. Ancak protokolde Cumhurbaşkanlığı, Tbmm, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer bakanlıklar sıralaması güdüldüğü için sırasıyla bu kurumlara bağlı birimlerde uzman yada müfettiş olabilmek aynı özlük hakkına sahip memurlar arasında fors kazandırabilir. Ancak her kurum ve unvan kendi içinde barındırdığı imkanlarla size diğerlerinden yine farklılık sunabilir. Söz gelimi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Uzmanı ile aynı maaş ve özlüğü paylaşırken siz Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanısınızdır ancak tüm ören yerlerine ve müze yerlerine ücretsiz girebilirsiniz gibi. Ya da üst kurulda uzman yardımcısı olursunuz piyasayı mevzuatlarla düzenleyen ve denetleyen bir Uzman yardımcısı olursunuz. Uzun sözlerimin kısası herşey beklentiler ile alakalıdır.
-
@tibeout, içinde söyledi: Kpss puanıyla atanabilenecek en yüksek memuriyet nedir ?
m ve unvan kendi içinde barındırdığı imkanlarla size diğerlerinden yine farklılı
Arkadaş söyleyince fark ettim. KPSS puanı ile atanabilecek diye sorulmuş soruda. Biz ise farklı şeyler anlatmışız. Gene ben Hazine ve Merkez Bankası'nı koyarak gene bir nebze cevaba yaklaşmışım. @Tibeout'a kesinlikle katılıyorum. Beklentiniz ile alakalı her şey. Biraz da niteliklerinize bağlı. Herkes kendini aynı yerde, aynı şekilde tatmin olmuş hissetmez.
-
@sbf11 bu noktada bu meslekler için fazlaca torpil söz konusu olduğu söyleniyor birde ben kararı neye göre nasıl verebilirim ? hani ne iş yaparlar nedir ne değildir?
-
@rolanart bakanlıklarda müfettiş yardımcılığı (esasen merkezi denetim elemanlığı) ve ddklarda uzman yardımcılığı.
Bunlar kariyer meslekler, bakanlıklarda bir çok genel müdür ve daire başkanı teftiş/denetim kökenlidir, ddklarda denetim için ayrı kadro bulunmadığı için denetim dairesindeki uzmanlar bu görevi yerine getiriyor.
Bu kadrolardan sonra bakanlık uzman yardımcılığı geliyor.
Tabi bakanlıklar ve kurumlar arasında da sıralama mevcut; mesela bir iibfli için Hazine ve maliye uzmanlığı, sbb uzmanlığı gibi ekonomi ile ilgili uzmanlıklarla gsb uzmanlığı, kültür turizm uzmanlığı gibi meslekler arasında dağlar kadar fark var (aynı şey denetim ile ilgili de geçerli). Bugün maliye teftiş kökenli biri önce maliye bakanı, sonra sbb başkanı daha sonra TCMB başkanı olabilirken aynı performans gsb müfettişliginde görülemez bence.
Bu durum ddklar için de geçerli; iibf mezunu biri için bddk, spk, rekabet kurumu, kik, kgk gibi üst kurullarda çalışmakla nükleer enerji, rtük, btk gibi üst kurullarda çalışmak aynı değil.
Özetle şahsi sıralamam şöyle;
-
Ekonomi ile ilgili bakanlıklar merkezi denetim meslekleri ( Hazine ve Maliye (3 denetim kurulu mevcut) Ticaret (eski gümrük), Çalışma ( İş teftiş ve Sgk teftiş) ve ekonomi ile ilgili üst kurullar uzmanlığı)
-
diğer bakanlıklar merkezi denetim meslekleri ve diğer üst kurul uzmanlıkları
-
diğer bakanlıklar uzmanlıkları
Kaymakamlık, sayistay, idari yargı ve tcmb Kpss ile alım yapmadığı için bahsetmedim.
-
-
@rolanart Hocam ne iş yaptıklarını araştırmanız lazım. Yönetmelikleri okumanız, kurumda çalışanlar bulup konuşmanız, bu meslekler ile alakalı ciddi birikime sahip olan insanlar bulup sohbet etmeniz gerekiyor. Forumda biraz vakit geçirirseniz sizi bilgilendirecek birileri illa ki çıkacaktır.
-
Uzun süreçtir KPSS ve Kurum sınavlarına hazırlanan ve hemen hemen her kurumdan tanıdık veya sağlam malumati olan biri olarak şahsi yorumumlarim
En iyiden en kötüye doğru sıralama
1-) İdari Hakimlik
2-) Sayıştay denetçiliği
3-) TCMB uzmanlık , denetçi , araştırma görevlisi
4-) Dışişleri Aday meslek memurluğu
5-) Kaymakamlık
6-) DHMİ müfettişlik ve PTT müfettişliği
7-) Rekabet Kurumu ve EPDK uzmanlığı
8-) Diğer üst kurulların uzmanlığı
9-) Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlik
10-) Bakanlık müfettişlikleri
11-) SGK denetmenligi
12-) Gelir Uzmanlığı
13-) İl Göç Uzmanlığı
14-) PTT memurluğu -
@keynesmaliyeci idari hakimlik ve Sayıştay kaymakamlıktan daha mı geniş yetkili hocam aralarındaki fark ne merak ettiğim için soruyorum.
-
@mirakar hocam yargı kolunda çalışmak çok farklı bir durum bide 4800 ek gösterge Sayıştay denetçiliği ve İdari hakimlik
-
@keynesmaliyeci dostum ek gösterge 7200
*- liste madde
-
@keynesmaliyeci Gümrük memurluğunu unutmuşsunuz. Örneğin muayene memuru en az merkez uzman yardımcısı kadar maaş alır. yolluk olan yerlerde ise şu an 8bin lira ile 10bin arasında maaş alır ayrıca kurumdan ayrılıp özel sektörde iş imkanları mevcuttur.
-
maaş açısından ticaret bakanlığı taşra gümrük memurlarının ek gelirlerle durumu iyidir. Ama iş yoğunluğu, rotasyon ve geçici görev şartları kabul edilerek gümrüklerde çalışmak gerekir. Bir de kapıların yoğunluğundan dönem dönem 12 saat çalış 12 saat dinlen durumu da söz konusu olabiliyor hafta sonları dahil olmak üzere.
-
@keynesmaliyeci ek göstergenin pek bir önemi kalmadı artık ya. En erken 60 larda emekli olabileceğimiz düşünülürse
-
@alexandro evet gümrük memurları ve gümrük müfettişlerinin maaşları baya iyi oluyor ayriyeten özel sektör imkanı da var ama ben giriş aşamasında ki konumlar açısından bir sıralama yaptım yoksa bir vergi müfettişi de ileride YMM olup aylık alacağı paranın sınırı yok yani
Keza kaymakamında vali olduğunu düşünürsek
Herkese göre hedefe hevese göre değişkenlik gösterebilir -
@keynesmaliyeci bence 12 ile 13 yer değiştirmeli
-
en yüksek memuriyet; sağlığınıza zarar vermeyen, huzurla ve severek yaptığınız memuriyettir :)))))