WP'nin Yeni gizlilik Sözleşmesi
-
Gizlilik sözleşmesinin değişmesi sonrası Türkiye'deki kullanıcılar bu sözleşmeyi 8 Şubat'a kadar kabul etmediği taktirde uygulamayı kullanamayacaklar. Bu sözleşmeyi onaylamayan AB bölgesinde yaşayanlar uygulamayı kullanmaya devam edebilecekler.
Elon Musk "Use Signal" diye tivit attı ve Signal'in hisse senetleri fırladı. İnsanlar akın akın Telegram'a Signal'e geçiyor.
Bu gizlilik sözleşmesinin fazla abartıldığını söyleyenler yanında bunu kabul edilebilir bulmayan da var. İşin doğrusu bu veri paylaşımı yüzünden FB'nin davasında suçlu bulunmuştu. Trump'un seçimleri kazanmasında etkili olan Cambridge Analytica Facebook verilerini kullanmakla suçlanmıştı. Facebook'u sil kampanyası da bu gelişmeler üzerine yaşanmıştı. Hatta İngiltere'deki Brexit referandumunu etkilemek için de kullanıldığı yönünde suçlamalar olmuştu.
Sizler neler düşünüyorsunuz bu konuda? -
Konuyla ilgili bunu dinlemek isteyebilirsiniz:
Sosyal Medya ve Seçimler: Cambridge Analytica Revisited
https:// art19. com /shows /fularsz-entellik /episodes /e0d34da2-2cbb-43e0-85cc-d1432cdae855 -
@onuktekin
verilerimizin öyle veya böyle paylaşıldığı aşikar. bahsettiğiniz dava süreci sonunda da bu kanıtlandı zaten. buna göre zaten yapılan ve kanıtlanan bir şeye o zaman değil de şu an tepki göstermek saçma. facebook un bu hamlesi yapılanın yasal zeminini oluşturmak. bir daha dava mevzularına girmemek.
fakaat.. burada asıl mesele ab ülkelerinden bu sözleşmeyi onaylamaları istenmezken bizden istenmesi. işte buna tepki gösterilir ve gösterilmelidir de. facebook un bu konudaki savunması ve gerekçesi nedir bilmiyorum bilen arkadaşla kaynağıyla paylaşırsa sevinirim. şu an görünen itibariyle bir çifte standart durumu söz konusu. ben bu konuya tepki gösteriyorum. henüz uygun bir alternatif bulup karar vermedim. ancak facebook bu konuda geri adım atmaz veya ikna edici bir açıklamada bulunamazsa ben de alternatif bulup geçiş yapacağım.
google da yaptığınız aramalardan tutun da izlediklerinize dinlediklerinize kadar hepsi paylaşılıyor zaten dostlar bence buradaki tepki odağı çifte standart kısmı olmalıdır.
facebook bir çözüm sunamazsa bu seferde güvenli alternatif arayışları, onların ne kadar güvenli oldukları, malesef bazı hükümet ve şahısların tavsiye ettiği uygulamaların fişlenme riski taşıyıp taşımayacağı gibi konular gündeme gelecektir. bir çok hükümet bunu kendi lehine bir güç alanı yaratmak amaçlı kullanabilir malesef.
biraz daha bekleyip ona göre pozisyon almakta fayda var. -
Ben de son zamanlardaki tepkiye çok anlam veremedim açıkçası. Bizim verilerimiz zaten kullandığımız çok sayıdaki uygulama yüzünden çeşitli platformlarla paylaşılıyor. Rehberinize erişmek isteyen uygulamaya izin verdiğinizde veya konumunuza erişmek isteyen uygulamaya izin verdiğinizde bu bilgilerinizi izin verdiğiniz uygulamanın sahibi şirketle paylaşmış oluyorsunuz. O şirket bu verileri başka şirket veya devletlere aktarır mı bilmiyorum. Konunun uzmanı değilim. Sadece bu kadar biliyorum.
WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesine insanlar genel olarak verilerinin paylaşılacağı korkusuyla tepki gösteriyor ama veri paylaşımı zaten yapılıyordu. Ya da ben bir şey kaçırıyorum. Eğer gerçekten bilen birisi aydınlatırsa çok memnun olurum. @Duha arkadaşın söylediği gibi çifte standart durumuna elbette tepki gösterilmesi gerekir. Bunun bir izahı olamaz. Ama ben gene de yeni gizlilik sözleşmesiyle bizim açımızdan neler değiştiğini anlayabilmiş değilim. Birisi anlatırsa ya da ciddi ve düzgün bir kaynak tavsiye ederse çok iyi olur.
-
-
Bilişim sektöründe çalışanların bildiği çok güzel bir söz vardır: 'ürüne para ödemiyorsanız ürün sizsiniz'.
Whatsapp'ın senelerdir bizden aldığı verileri işlediğini, kullandığını hepimiz biliyorduk. Fakat başka bir platformla bunu paylaşması gerçekten kabul edilemez. Bir uygulama rehberimize erişebilir, konumumuza erişebilir fakat bunu herhangi bir amaçla başka bir projeye vermesi (para karşılığı satması, başka bir sitenin datasını oluşturmak için satması vs.) yasal değildir. İşte bu düzenleme ile birlikte yasal zemine taşımış oluyorlar.
Yasal olmadığını şu sebeple biliyorum. Üniversite yıllarımda bir startup projesinde görev aldım. Kuluçka merkezinde bizden farklı 10+ proje de vardı. Bir proje yöneticisiyle görüştüğümde öğrenci datası satın alacağını, bunun yasal olmadığını fakat el altından halletmeye çalıştığını söylemişti.
Daha uç bir örnek vereyim isterseniz. X KPSS dersanesi, bölüm temsilcisinden o bölümde okuyan tüm öğrencilerin telefon numaralarını ve isimlerini satın aldı. Peki bunu nasıl aldı ? Whatsapp sınıf gruplarında bulunan herkesin bilgilerini arşivledi ve bunu satışa sundu. Benzerlerini lise - ortaöğretim dersaneleri yapıyor. Yani Whatsapp bu sözleşmeyi dayatmasa bile güvenilir değil.
Hadi bütün bunlar bir kenara sırf AB ülkelerine yapılan ayrıcalık için bile uygulamadan uzaklaşmak lazım. Tamam ortadoğu ülkesiyiz ama çaktırmadan yapsana şu işi.
Son 1 senedir telegramı düzenli olarak kullanıyordum, artık arkadaşlarımın yavaş yavaş geçmesiyle yakında whatsapp hesabımı silmeyi düşünüyorum. Tabi yüksek lisans gruplarını da oraya taşımaya ikna etmem lazım.
-
@125478
ilk cümleni yazmaya gelmiştim ama gerek kalmadı
devamında ise farklı olarak neyime istiyolarsa ulaşsınlar abi, yıllardır kullandığımız onlarca uygulamada zaten ürün olma durumdayız varsın biraz daha dolaşsın elden ele -
@125478
hocam üniversitede benim okulum bizzat bilgilerimi dershaneler ile paylaşmıştı ve dersaneden arandım. ben bile ilk 10 da olduğumu bilmiyordum -okulumuz paylaşmıyor bu listeleri- dersane biliyor ve bana ulaşıyor ilk 10 a kampanyamız var diye para karşılığı çatır çatır satılıyor her türlü bilginiz. bundan kaçınmanın bir yolu da yok artık malesef.
(devlet üniversitesi bu arada)
bari benimle de paylaş BENİM bilgimi -
@duha işte bu yüzden güvenilirliği çok sıkıntılı. üniversite zamanı dersle alakalı bilgi almak için bir gruba giriyorsun ve telefon numaran - sınıfın hepsi kaydediliyor. Sonra KPSS dersaneleri - dolandırıcı digitürk numaraları arayıp duruyor.
-
Ülkemizde Turkcell'in BİP'i var. Her şeyin yerlisini kullanalım derken, bunu kullanmanızı tavsiye edemeyeceğim. Çünkü zaten yerli değil. Doğan görünümlü Şahin gibi bir şey. Sunucuları Hollanda'daydı (halen orada mı, son kez kontrol etmedim). Ama her hareketinizi kaydedip baktığı kesin. (kim bakıyordur bilin bakalım)
-
Fb, İnsta, Google, Twitter gibi platformlar reklam verenler için inanılmaz veriler sunuyor. Özellikle 5-6 sene öncesine kadar inanılmaz açıklıkta, doğrudan hedefleme yapılabilecek bilgilere ulaşmak mümkündü. Bu öyle bir yere geldi ki artık bu platformları kullanmasak bile bir profilimiz var. İşin ticaret boyutunda bir şikayetim yok. Hatta bunun rekabeti daha adil hale getirdiğini düşünüyorum. Çok büyük maliyetlerle yapılacak reklamlar görece çok daha uygun paralarla doğru müşteri kitlesine ulaşıyor.
Bu konunun rahatsız edici yanı bizim alışkanlıklarımızdan, paylaşımlarımızdan çıkardıkları profilleri, bunları toplumu şekillendirmek için kullanacaklara satacak olmaları. Yani bu bilgilerle seçimleri etkilemeleri, devlete bunu satmaları. Yani sosyal medyada birini "hükümet karşıtı" işaretleyebilir ve insanları fişleyebilir de. Hükümetlerin totaliter olmaya meyilli olduğu, aşırı sağın yükseldiği bu dönemde bu tür şeyler ürkütücü geliyor bana. Bunlar komplo teorisi de değil artık. 20 yıl önce bunları konuşsak komik gelirdi ama şu an bunlar mümkün. Bu bilgilerin sıkıntıları bunlar. Yoksa benim telefonumu, son yaptığım aramayı, satın aldığım şeyleri kullanmaları o kadar önemli değil. Hatta bu işimize bile geliyor. -
@duha O zaman olan şeye şimdi tepki göstermekle ilgili bir durum değil bu. Bu bilgilerle yapılabilecek şeylerin neler olduğu ile ilgili paylaştım onları. Son güncellemelerde daha önce aldıklarından daha fazlası var. 3. taraflardan aldıkları verilerin katmerlisini alabilecekler bu güncellemeyle. Bakalım geri çekecekler gibi geliyor.
Bir de yeni kullanacağımız uygulamayı bir örgüt kullansa iki gün sonra kullandığımız için suçlu ilan edilir miyiz diye endişe duyan da az değil. Yaşananlara bakınca çok haklı bir endişe.