KPSS A Grubu Hep Konuşulan Torpil Meselesi
-
@sbf11 KPSS kursu derken kötü bir amaçla demedim hocam. Ankara Siyasal'da, en azından kendi okuluma kıyasla, daha fazla hukuk, maliye dersleri var arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla. Maliye bölümü hele KPSS p48 için dizayn edilmiş Dolayısıyla biraz daha avantajlıdır diye düşündüm, öğrencisinin kulağı dolgundur en azından. Fakat üniversite müfredatında 14 haftada her biri 1-2 hafta işlenen konular KPSS seviyesinde çok daha kapsamlı olduğunun farkındayım. Dediğinize katılıyorum o yüzden. KPSS'ye yönelik ders dahi olsa müfredatta o genişlikte ele almıyor konuları.
Daha evvelden şöyle bir KPSS konularına baktığımda içimden sanırım Maliye öğrencilerini almak istiyorlar kurumlara diye düşünmüştüm Dolayısıyla Anayasa, İdare, İktisada giriş, Uluslararası İktisat dışında KPSS'de işe yarayacak bir şey öğrenmemiş bir Siyaset Bilimi öğrencisi olarak çok emek vereceğimin farkındayım. Konuyu da bu emeği vermeden evvel neyle karşı karşıya olduğumu bileyim diye açtım. Torpil meselesi bu yüzden kafamı karıştırıyor.
-
@uvyx Anladım hocam dediğinizi. Maliye bölümü KPSS konusunda hayli avantajlı katılıyorum. Fakat adı üstünde, maliye. Doğrudan devlet ile alakalı bir bölüm zaten.
P-48 puan türüne hazırlanmayı düşünüyorsanız süreç biraz sancılı olabilir. Ama iyi bir puan alırsanız belki 20 farklı mülakata girersiniz. Birisi de illa ki denk gelir, o konuda endişeniz olmasın.
-
Hocam selamlar. Ben de ODTÜ İşletme son sınıfım. Sizinkine çok benzer bir konum da var forumda. Genel olarak girenlerin çoğu referanslı olsa da bir şekilde kendini kanıtlayıp da hakkıyla girenler de var. Benim araştırmalarım sonucu edindiğim izlenim bu. Ben kendi adıma tamamen kpss a sürecine odaklanmayacağım. Eğer kadro açarlarsa kpss b puanımla dhmi'ye atanarak açmazlarsa da özel sektörde bir yerlere başlayarak sonrasında kpss a alımlarını deneyeceğim. Çünkü çok belirsiz bir süreç var. Nereden baksanız 1 seneyi bulan bir süreç. Mezun olduktan sonra sadece buraya odaklanmak başka fırsatların kaçmasına sebep olabilir. Çoğu yeni mezun işe alım programı son 1 sene içinde mezuniyet şartı arıyor. Size de tavsiyem kamu veya özel bir yerde çalışırken kpss a ilanlarını denemek olur. Çünkü bizim gibi referanssız insanlar için emeğin karşılığının her zaman alınmadığı bir mecra...
-
@gomez_12 Sağ olun hocam cevabınız için. Ben şöyle yapmayı düşündüm, size de yazayım belki kafanıza yatar. Şimdiden maliye, iktisat, muhasebe, hukuk 4'lüsünden 1-2 tanesine çalışacağım. Bunlar aslında merkez bankası, kamu bankaları ya da özel bankalarda bile işe alımlarda bilinmesi gereken şeyler. KPSS'de de, özel sektörde alımlarda da lazım olabilecek şeyler. Bu dörtlüden bir iki tanesini halledersem sadece KPSS'ye değil, banka sınavlarına da hazırlanmış oluyorum. Bir taşla iki kuş biraz.
Yani en azından ben böyle düşündüm. Dediğiniz doğru. Bu MT programları her zaman yeni mezun ve 26 yaşından küçük arıyor. Mezun olunca buraları kaçırmamak lazım. Fakat bankacılık sektörünü de bir tanıdığımızdan bildiğimden girince KPSS hazırlanacak bir ortam da pek olmuyor, yoğunlar genelde.
-
@gomez_12, içinde söyledi: KPSS A Grubu Hep Konuşulan Torpil Meselesi
Hocam selamlar. Ben de ODTÜ İşletme son sınıfım. Sizinkine çok benzer bir konum da var forumda. Genel olarak girenlerin çoğu referanslı olsa da bir şekilde kendini kanıtlayıp da hakkıyla girenler de var. Benim araştırmalarım sonucu edindiğim izlenim bu. Ben kendi adıma tamamen kpss a sürecine odaklanmayacağım. Eğer kadro açarlarsa kpss b puanımla dhmi'ye atanarak açmazlarsa da özel sektörde bir yerlere başlayarak sonrasında kpss a alımlarını deneyeceğim. Çünkü çok belirsiz bir süreç var. Nereden baksanız 1 seneyi bulan bir süreç. Mezun olduktan sonra sadece buraya odaklanmak başka fırsatların kaçmasına sebep olabilir. Çoğu yeni mezun işe alım programı son 1 sene içinde mezuniyet şartı arıyor. Size de tavsiyem kamu veya özel bir yerde çalışırken kpss a ilanlarını denemek olur. Çünkü bizim gibi referanssız insanlar için emeğin karşılığının her zaman alınmadığı bir mecra...
Ben bu konuda şöyle düşünüyorum dediğiniz gibi referanssız atananlar da var ancak bana göre bunun oranı yüzde 20 30 civarı en fazla yani şöyle düşünün her 100 kişiden yüzde 70 80 i referansla giriyor geri kalan yüzde 20 30 luk kısımdan atanabilirsiniz ancak orada da şöyle bi sorun var atıyorum 100 kişilik kontenjan için 200 kişi mülakata giriyor diyelim 100 kişinin ise referansı var ve referanslar yarışı başlıyor bunların da kimisi başka kurumu kazanıyor referansıyla kimisi başka sebeplerden dolayı referanla bile başaramıyor ve 70 kişi referanslar sıralamaya giriyor geri kalan yüzde 30 referanslı başka kurum ya da başka sebepten dolayı girmiyor kontenjanın geri kalan referanssız 30 kişilik kısım için geri kalan referanssız 100 kişi yarışıyor işte burada da daha fazla donanım i tecrübe ve şans faktörü giriyor yani refeansız 100 kişi içinde 30 a girmeniz gerekiyor yani garanti değil ben referanssız kazanma oranını en fazla yüzde 30 olarak tahmin ediyorum bu yüzden fırsatını bulursam kpss a deneyecek olsam da asıl hedefimi kpss b olarak belirledim düz memurluktan atanıp normal düz memur olarak kalmak ya da kurımiçinden uzmanlığa yükselmeyi hedefliyorum yani sonuç olarak referans meferans olayları derken şansımız o kadar azalırken seçeneklerinizi açık tutun bence sadece kpss a ya değil de illa memur olmaksa amaç kpss b yi de düşünün ondan daha da önemlisi ODTÜ de okuyan biri olarak özeli de yabana atmayın ODTÜ filan okusam büyük şirketler de hedeflerim arasında olurdu ancak şuan nasıl da özel sektördeki iyi üniversite durumu bilmiyorum kolay gelsin
-
@hedefkpssb
“kurımiçinden uzmanlığa yükselmeyi hedefliyorum”
şu kestirme yollardan yükünü tutma alışkanlığı bu millette hiç yok olmayacak değil mi?
b grubundan uzman olayım, adalet okuyup dgs ile avukat olayım, aöf bitirip a grubuna atanayım memursam üst kademelere gelebileyim..
ha şu da var; bu güzel gençlik yıllarında emek vermiş böyle güzel bir okulu kazanmış, orada da iyi donanmış birilerine b grubu dene kardeşim demek içimden gelmiyor. asıl böyle insanlara ihtiyaç var kariyer mesleklerde. bırakın kolaycılığı deneyin kardeşim, herşeye ve herkese karşı en zorunu deneyin. en azından bir kere deneyin.
10 tane sınavı geçip mülakatından elenmeyen insanın torpil var yaa deme hakkı yoktur. denedin mi? başarabildin mi?
en azından içiniz rahat olur ve başınız dik şekilde ben elimden geleni yaptım ancak haksızlar yüzünden olmadı dersiniz. bunu diyebilme yetkisine kavuşursunuz. ondan sonrası size kalmış. ben o zaman bile b grubu yerine akademi dene kardeşim, şansın varsa yurtdışı yl yap firmalara, bankalara başvur derim. nitelikli işgücünü böyle kolay harcamamalıyız. -
@duha kurumiçine senden daha çok itiraz ederim ancak SENİN O KADAR İTİRAZ ETMEDİĞİN REFERANS KALDIRILIRSA BU BÖYLE BİLİNE BEN KOLAY OLANI SEÇMİYORUM KEŞKE REFERANS MÜLAKAT OLMASA LİYAKAT İLE HAK EDEN ATANSA DİYORUM ayrıca düz memur olursam kurum kendiliğinden kurumiçini önüme koyarsa şansımı denerim diyorum yoksa illa kurumiçi gelsin demem varsa hakkımı kullanırım yoksa kullanmam ancak referansın olduğu yerde kurumiçi haksızlığın küçüğüdür bence
-
@duha, içinde söyledi: KPSS A Grubu Hep Konuşulan Torpil Meselesi
@hedefkpssb
“kurımiçinden uzmanlığa yükselmeyi hedefliyorum”
şu kestirme yollardan yükünü tutma alışkanlığı bu millette hiç yok olmayacak değil mi?
b grubundan uzman olayım, adalet okuyup dgs ile avukat olayım, aöf bitirip a grubuna atanayım memursam üst kademelere gelebileyim..
ha şu da var; bu güzel gençlik yıllarında emek vermiş böyle güzel bir okulu kazanmış, orada da iyi donanmış birilerine b grubu dene kardeşim demek içimden gelmiyor. asıl böyle insanlara ihtiyaç var kariyer mesleklerde. bırakın kolaycılığı deneyin kardeşim, herşeye ve herkese karşı en zorunu deneyin. en azından bir kere deneyin.
10 tane sınavı geçip mülakatından elenmeyen insanın torpil var yaa deme hakkı yoktur. denedin mi? başarabildin mi?
en azından içiniz rahat olur ve başınız dik şekilde ben elimden geleni yaptım ancak haksızlar yüzünden olmadı dersiniz. bunu diyebilme yetkisine kavuşursunuz. ondan sonrası size kalmış. ben o zaman bile b grubu yerine akademi dene kardeşim, şansın varsa yurtdışı yl yap firmalara, bankalara başvur derim. nitelikli işgücünü böyle kolay harcamamalıyız."kurımiçinden uzmanlığa yükselmeyi hedefliyorum” bu sözü cımbızla çekmişsiniz siz çok uyanıksınız sonra da bu millet kolayı demişsiniz filan ben de iyi bi üniversiteden mezun oldum öyle aöf dgs den ya da kurumda şöför iken kurumiçinden yükselelim demiyorum en son tüm soruları bilip gayet sakin düzgün heyecan yapmadan yazılı sınavında da iyi yaptığım uzmanlık sınavından elendikten sonra kendime söz verdim öncelikli amacım kpss b den atanıp düz memur olmak ve orada kalmak uzmanlıkları filan uğramamak ancak kurumiçini kurum hak kazanırsa denemek ancak şuna hayır demem kaldırsınlar sözlü mülakatı iktisat hukuk maliye muhasebe işletme kamu yönetimi kıran kırana mücadele edelim sizinle o zaman hep birlikte kurumiçine karşı çıkalım tabi işinize gelmez neyse daha fazla tartışmak istemiyorum konuyu kapatalım
-
İki paragraf yazdım daha sonra sildim a grubuna girmeye çalışmak böyle bişey çünkü. Hakkında hayırlısı olsun, zor karar kardeşim. Kpss de derece yapmak zor iş değil otur kpss kitaplarını çöz iki ezber yap derecesin zaten altyapısı olan için. İngilizcen de var ise en az 10 mülakata girersin. Torpil kısmına gelince yerine artık referans deniyor daha çok öyle düşün. Mülakatta bana direk içerden tanıdığın var mı şeklinde sorular geldi girdiğim mülakatların yüzde 80 inde. He benim yok çok şükür bakıcaz girebilecek miyiz. Senin yerinde olsam kendime vizyon katar hiç buralarda gençlik piskolojimi tüketmezdim.
-
@hedefkpssb
kurumiçi önüme gelirse kullanırım bizzat istemem demek bu haksızlıkta sizi aklamıyor malesef
bu birini asla gasp etmem ama biri gasp eder de bana getirirse o parayı yerim demekten farksızdır.
ben hak gasp etmek istemem ama fırsat sunulursa da neden olmasın diyerek belki vicdanınızı sakinleştiriyor belki de yaptığınıza bir gerekçe üretmek istiyorsunuz.
ben referansa her zaman karşı çıktım tabi ki. ancak mülakat bazı meslekler için özellikle gereklidir bunu da farklı yerlerde dile getirdim. burada suçlu olan mülakat değil mülakatı farklı amaçlarla kullananlardır. siz de tepkinizi doğru yere yöneltin bence. sorun tespitiniz de yanlış. -
@duha, içinde söyledi: KPSS A Grubu Hep Konuşulan Torpil Meselesi
@hedefkpssb
kurumiçi önüme gelirse kullanırım bizzat istemem demek bu haksızlıkta sizi aklamıyor malesef
bu birini asla gasp etmem ama biri gasp eder de bana getirirse o parayı yerim demekten farksızdır.
ben hak gasp etmek istemem ama fırsat sunulursa da neden olmasın diyerek belki vicdanınızı sakinleştiriyor belki de yaptığınıza bir gerekçe üretmek istiyorsunuz.
ben referansa her zaman karşı çıktım tabi ki. ancak mülakat bazı meslekler için özellikle gereklidir bunu da farklı yerlerde dile getirdim. burada suçlu olan mülakat değil mülakatı farklı amaçlarla kullananlardır. siz de tepkinizi doğru yere yöneltin bence. sorun tespitiniz de yanlış.Kurumiçini ben getirmiyorum ki ben hak gaspedeyim getirenlere söyle onu hak gaspediyorsunuz diye ki ben de söylüyorum referans filan olmasın liyakat işlesin yarışalım ben referans olayındaki haksızlıktan bahsederken bile tek söylediğiniz şey kurumiçi çünkü referans hak gaspı değil değil mi neyse konuyu kapatalım nasıl biliyorsanız öyle yapın herkes mücadelesini yapsın
-
@laylaylomm gerçekten mülakatta soracak kadar yüzsüzleştiler mi? yazık bu ülkeye. niteliksiz devlet kadrolarıyla geldiğimiz durum ortada. korkarım ki şu an 40-50li yaşlarında olan ve "devleti" aksak da olsa yürütmeye çalışanlar emekli olduğunda durum felaket olacak...
bir an önce mülakatların kalkması lazım. mülakat olduğu sürece adalet sağlanamaz. adaleti sağlamanın tek yolu-şu an için imkansız- insanı mülakat sürecinin dışına çıkarıp robotlarla mülakat yapmak olabilir.
bu arada referans da dememek lazım. referans şudur: bir şirketteki yönetici başka bir şirkete geçer, eski ekibinden iş yapma şeklini beğendiği kişileri kendi referansıyla transfer eder. herhangi bir iş deneyimi olmayan, kpss sürecinden çıkmış birine ancak ve ancak okuldaki hocası referans olabilir. onun dışında bunun adı torpildir. bizim çocuğu alın demek torpildir. mikromilliyetçilik yapıp bunu " memlekette iş yok gençler okuyor" şeklinde süslemek torpildir ve hak yemektir. üniversitede okuyoruz biz de gördüğüm kadarıyla karadenizli sayısı diğer bölgelerden fazla değil...
-
@hedefkpssb kurumdan kuruma da değişiyor sanırım bu işler. bazı kurumlarda siyasi referanslar çok etkinken bazılarında bürokratik referanslara daha etkili olabiliyor izlenimi edindim. tabi her türlüsü hak yemektir ve referans değil torpildir.
ancak şu şekilde olursa torpil olmaz: özel sektörde veya kamuda yöneticilik yapan birisi başka bir kamu kurumuna geçtiğinde eski ekibinden iş yapma şeklini beğendiği birini transfer ederse bu referanstır. bunun dışındakiler torpildir. forumda da neden sürekli referans dendiğini anlamıyorum. yeni mezun veya mezuniyetten sonra çalışmayıp KPSS'ye çalışan birinin referansı olamaz. olsa olsa torpili olur.
-
@hedefkpssb kurumdan kuruma da değişiyor sanırım bu işler. bazı kurumlarda siyasi referanslar çok etkinken bazılarında bürokratik referanslara daha etkili olabiliyor izlenimi edindim. tabi her türlüsü hak yemektir ve referans değil torpildir.
ancak şu şekilde olursa torpil olmaz: özel sektörde veya kamuda yöneticilik yapan birisi başka bir kamu kurumuna geçtiğinde eski ekibinden iş yapma şeklini beğendiği birini transfer ederse bu referanstır. bunun dışındakiler torpildir. forumda da neden sürekli referans dendiğini anlamıyorum. yeni mezun veya mezuniyetten sonra çalışmayıp KPSS'ye çalışan birinin referansı olamaz. olsa olsa torpili olur.
Yok adı zaten ne şekilde olursa olsun torpil dir referans bambaşka bişidir yazılı sınavın olduğu yerde referans olmaz olsa olsa adı torpil dir ancak referans diye alışmışız referans denilen şey dediğiniz gibi bi şirkette çalışırsınız bi 5 yıl sonra başka bi şirkete geçerken o şirket sizden ister ki ben kimi alıyorum bu adamın referansı nedir diye sonuçta kar zarar önceliği için çalışıyor şirket ancak dediğiniz gibi alışkanlık olmuş ben referans dedim siz torpil anlayın
-
@hedefkpssb yok hocam zaten sizin özelinizde demedim. resmen referans diyerek kendi kendimize normalleştiriyoruz. referans hak yemek değildir çünkü ve kamuda uygulanan şeyle referansın alakası yok. her yerde TORPİL demeliyiz.
-
Referans ikiye ayrılıyo artık hocam.. Çalışıp didinip çok iyi yerlerden mezun olup diğer kifayetsizlere karşı hakkını yedirmemek için aranan "referanslar" ile saçma sapan üniversitelerden mezun olup eline bir diploma alıp göğsünü kabartanların aradığı "referanslar". Ben odtü mezunuyum ankara siyasal master yaptım şurada yaşadığım şeyleri anlatsam kimsenin aklı hayali almaz. Ama şu kadar söyliyim torpilsiz imkansız değil bizatihi biliyorum ama emin ol deveyi iğnenin deliğinden geçirmek torpilsiz girmekten daha kolaydır. Benim tavsiyem hayatınızdan giden 3 4 sene olsun yeter ki sonraki hayatınızı güzel geçirin. Belli yerlerden mülakat sonuçları bekliyorum biri ticaret bakanlığı hem kpss hem de sözlü sıralamam o kadar iyi ki ama yine de korkuyorum. Korkmamam lazımken korkuyorum. benim tavsiyem hayalinizde ne varsa onu yapın. söve söve işe gitmektense hayatımdan bu senelerin gitmesini yeğlerim.
Ha bir de referans bulup referansları bir işe yaramayanlar referans bulup referansı işe yarayanları "torpilcilikle" suçluyo o da ayrı Türkiye fıkrası
-
@hedefkpssb yok hocam zaten sizin özelinizde demedim. resmen referans diyerek kendi kendimize normalleştiriyoruz. referans hak yemek değildir çünkü ve kamuda uygulanan şeyle referansın alakası yok. her yerde TORPİL demeliyiz.
Biliyorum hocam dediğiniz gibi bi de şöyle bişi var yazılı ve sözlü yarışma yapılarak kişilerin ilk kez ataması yapılıyor burada dışarıdan yapılan herhangi bi müdahale demek torpil demek referans ise genellikle özel sektörde olmak üzere kamuda da geçerli olması için büyük ölçüde yazılı yarışmanın olmadığı yerde yapılır ve ilk kez atananların girdiği sözlü yazılı sınavlarda uygulanamaz ancak misal dediğiniz gibi 20 yıllık bi bürokrat x kurumundan y kurumuna geçiyordur orada sorarlar referansını ancak bu uzman yardımcılığı gibi sınavlarda olanlar resmen torpil normalleştirmemek gerek evet
-
@hpolitics kendi adıma asla aramayacağım referans. varsın giremeyeyim a grubu kadrolara. b grubu kit'e atanır 1000 lira eksik alırım veya özelde ekmeğimi kovalarım içim rahat olur.
lafım size değil yanlış anlamayın sakın. hak yedirmemek için referans arıyor çoğu insan farkındayım ama yine de bu şekilde normalleşmesi insanı üzüyor.
-
@gomez_12 harika bi insansın helal olsun
-
@gomez_12 somut bir olaya dikkat çekmiyorum hocam hatta ben sayfanın başlığını görüp yorumladım. ama olan bu gerçekten. ha bir de benim düşüncelerim değil bunlar. Maalesef yapanların görüşlerini yazdım. Rahat olun üstüme alınmadım