Ziraat Bankası - Ziraat Katılım Bankası Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2021 (210 kişi)
-
Hali hazırda Ziraat Katılım'da çalışan uzman yardımcısıyım arkadaşlar. Sorularınız varsa yardımcı olabilirim.
-
@andelib merhaba hocam. Uzmanlıkda müşterilerle birebir iletişiminiz oluyor mu ? Yani tam olarak görevi nedir ? Teşekkür ederim şimdiden.
-
@andelib hocam çalışma saatleriniz nasıl mesela cok mesaıye kalıyor musunuz bir de özlük hakları nasıl şehir olarak ankarayı seçmeyı dusunuyorum ama ıngılızcem bıraz sıkıntı kaynak onerır mısınız dıger ders konularıyla ılgılı de bır de sınav ucretı nasıl bu kadar pahalı olabılır bılgınız var mı
-
@andelib iş yoğunluğu nasıl hocam. stresli bir iş mi. performans takibi var mı.
-
@andelib bir de mülakat teknik soru agirlikli mi yoksa daha cok sohbet tanimaya yönelik mi gecti
-
@beirutde çalıştığın birime şubeye göre değişiyor. Bazen çok yoğun oluyor bazen sakin geçiyor. Genel müdürlük te yoğunluk birimden birime göre değişiyor. Size tavsiyem memurluk bakış açısı ile bakmayın. Sadece çalışma koşulları daha iyi olan, özel sektöre göre güvencesi olan bir Özel sektör işi olarak görün bu mesleği.
-
@andelib ingilizceye nasıl çalışmıştınız hocam?
-
Uzman Yardımcısı Ne iş yapar?
Genel müdürlük ve şube personel i olarak bir ayrım var. Şubede çalışıyorsanız pazarlama birimine bağlı olarak müşteri ilişkileri asistanı olarak başlarsınız. Mevcut müşterilerin finansman taleplerini değerlendirmek, yeni müşteri kazandırmak temel görevinizdir. Yeni firma bulursunuz mali verilerini temin eder, analiz raporunu yazarsınız, sonra firmaya limit istersiniz. Bazı firma olur 1 mio Tl limit istersiniz bazı firma olur 5 mio Usd istersiniz. Genel olarak bankacılığı gerçek anlamda öğrenmek istiyorsanız, müşteri ilişkilerini yönetmeyi günlük piyasayı takip etmeyi seviyorsanız şube zevklidir ve rahattır. Bunun yanında birçok zorluklarıda vardır. Parası olan müşteri nazlı olur, ihtiyacı olan ama ödeme problemi olacağını düşündüğünüz bir müşteriye hayır demek zorundasınızdır, çünkü kimse batak istemez.
Genel müdürlük çalışanı ise çalıştığı birime göre değişir. Müşteri ile muhatap olmazlar genelde. Masabaşıdır işleri, birtek firma analiz birimi müşteri ziyaretine gider zaman zamab o da analiz raporunda yazdıklarını görmek için. Genel müdürlük şubelerin talepleri ile ilgilenir. Bazen şubeden daha yoğun çalışırlar. Burda çalıştığınız birimde kendinizi geliştirme imkanınız daha fazla. Örneğin, dış ticaret, finansal piyasalar gibi. Buranında birçok olumlu yanı olumsuz yanı var.
Özlük haklarına gelecek olursak;
Öncelikle memur değilsiniz arkadaşlar. Ya kamu bankası ziraat işte memur oluruz düşüncesine kapılmayın. İş kanununa tabiyiz.
Maaşlar ise ben başladığımda çok iyi değildi. Ama şuan yeni başlayan bir uzman yard. temettü dahil ortalama 6.300 civarı ek olarak aylık 500 lira yemek kartınıza yüklenir, bunu market alışverişinde de kullanılabilirsiniz. İstanbul da çalışanlara nette yaklaşık 750 lira istanbul tazminatı ödenir. Ayrıca İstanbul ve Ankara'da servis ile işinize gidebilirsiniz. Çalışma yılınız arttıkça maaşınız artarak gider. 4 yıl sonunda uzman olan bir personel 20 yıllık memurdan daha çok maaş alır.
Sağlık sigortanız çok iyidir. Hemen hemen tüm özel hastanelerde ücretsiz muayene olabilirsiniz. Kurumun anlaşmalı olduğu özel dişçi optikçilerde ücretsiz hizmet alabilirsiniz. Sağlık tarafı gerçekten çok iyi.
İşçi olduğunuz için maaşlara zam yapıldığında enflasyon dikkate alınır. Memurluktan avantajı budur.
Ziraat Finans grubu çalışanı olduğunuz için ziraat finans grubunun imkanlarından faydalanırsınz.
Gelelim mesleğin zorluğuna;
Özellikle tekrar söylüyorum, kamudaki gibi uzman yardımcılığı beklentisi olan arkadaşlar mesleğe başlayınca aradığını bulamayabilir. İnsan ilişkilerini yürütmek ve planlı çalışmak bu işin esası arkadaşlar. Bazen düz memur olsaydım dediğimde oldu bazen çok mutlu işten çıktığımda. Yani memur zihniyetindeyseniz hiç bulaşmayın. Ya başlayım iki gün sonra başka kuruma geçerim düşüncesi olan arkadaşlara da vaktiniz olursa çalışırsınız diyorum. Mesai saatleri ilden ile şubeden şubeye ve birime göre değişmekte. Ama kimse sizi zorla tutamaz. Sabah 9 akşam 6 arası hunharca çalışıyor ve işinizi yapıyorsanız kimse size niye 6 da çıkıyorsun demez.
Olumlu yanları ise;
Kendinizi gerçekten geliştirir gündemi mevzuatı piyası takip ederseniz, bulunduğunuz bölgede çevre edinir, güzel insan ilişkileri oluşturursanız işsiz kalmazsınız. En kötü bir firmaya finans müdürü olursunuz. Şunuda söyleyim sektörde donanınlı gerçekten kendini yetiştirmiş personel sayısı az.Naçizane başta kendime sonra size tavsiyem şudur;
Çalışmayı sevin arkadaşlar. Bi kuruma kapağı atıyım keyfime bakıyım zihniyetine düşüp gençliğinizi çürütmeyin. Kader Gayrete aşıktır. Çalışmanızın karşılığını da insanlardan değil Allah' tan bekleyin. -
-
@Andelib çok güzel yazmışsınız teşekkürler. Peki bir soru da ben sormak istiyorum. Kamu yönetimi mezunuyum. Muhasebem yok. İktisat bilgim de çok az. Sizce sınavı kazanırsam iş hayatında zorlanır miyim? Yoksa verecekleri eğitim bankacılık için yeterli olacak mıdır?
-
@andelib cok tesekkur ederiz. Bir de mulakat hakkinda aydinlatirsaniz cok sevinirim
-
@andelib hocam çok güzel yazmışsınız teşekkürler mülakatınız nasıl geçti peki sorular nasıldı ?
-
Arkadaşlar başvuru formunda 1. ve 2. İrtibat kurulacak kişi şeklinde bir kısım var. Bu kısım referans için mi ? Yoksa ben mi yanılıyorum. Çünkü bizim kendi iletişim bilgilerimiz başvuru formunun farklı bir kısmında mevcut..
-
@hsnctn ben referans yazmadım aileden iki kişi yazdım
-
Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Bir sorum olacak sizce müfettiş yardımcılığı sınavına mı girmek mantıklı yoksa uzman yardımcılığı mı? Son olarak katılım kısmıyla ziraat bankası arasında ne gibi fark var, başvurmadan önce sormak istedim.
-
@ferhunde bende öyle yaptım sonra bi garip geldi belki bilgisi olan birileri vardır diye sormak istedim.
-
@asimetri Rica ederim.
Katılım bankacılığının normal bankacılıktan(konvansiyonel bankacılık dediğimiz) farkı İslami finans temellerine dayanması, kar ve zarar prensipleri ile çalışmasıdır. Teoride ciddi farklar olmasına rağmen pratikte bu farkları görmek zor oluyor. Söz gelimi normal bir bankada 30 gün vadeli bir mevudat hesabı açtığınızda, banka size o günkü faiz oranını üzerinden net bir gelir vaadediyor. Ancak katılım bankaları faiz prensibi ile değil kar prensibi ile çalıştığı için katılım bankasında açılan bir 32 günlük katılım hesabı size net bir gelir vaad etmez. 32 gün sonunda bankanın dağıttığı kar ne ise o hesabınıza yatar. Havuz sistemi dediğimiz kâr a paylaşım oranı ile hesaplar yürür.
Finansman yani kredi tarafında ise katılım bankaları müşterileri hesaplarına para aktararak kredi kullandırmaz. Murabaha denilen sistem ile müşterilerinin bir mal alımlarını finanse eder. Örneğin plastik ambalaj üreten bir firma hammadde alımında bankaya başvurur, banka ilgili hammaddenin proforma faturasını ister müşteriden vekalet alır ve müşteri adına satıcıya ( hammaddeyi satan kişiye) ödeme yapar. Müşteriyide o günkü kar payı üzerinden vadeli olarak borçlandırır ve hammaddeyi müşteriye satar. Bunun içinde Müşteriye satış formu düzenler.
Biliyorsunuz ki Ziraat Bankası'nın kuruluşu Mithat Paşa tarafından oluşturulan Memleket Sandıklarına dayanmaktadır. Aslında memleket sandıkları olması gereken bankacılık sistemidir.
Ben katılım bankacılığı ile konvansiyonel bankacılığı yarıştırmayı sevmiyorum açıkçası. Olması gereken bankacılığın insanları sömürmeyen ve reel ticareti finanse eden bankacılık olmasını temenni ediyorum.
Şuan dünyada birçok konvansiyonel bankalar ( Citybanki SCB London gibi ) katılım bankacılığı prensipleri ile kredi kullandırmakta.
Gelelim Müfettiş Yardımcılığına;
Müfettiş yardımcılığının birçok olumlu ve olumsuz yanı bulunmakta.
Gittiğiniz yerde saygı görmeniz, tüm masraflarınızın karşılanması, harcırah almanız ve çalıştığınız sürelerin SMMM stajından sayılması ciddi olumlu avantajlar. Ve hemen hemen Türkiye'nin her yerini gezersiniz. Müşteriler ile muhatap olmazsınız. Şubeyi teftişe gittiğinizde müdürle muhatap olursunuz. En önemlisi de üstadınız haricinde kimseyi takmazsınız, kimse size emir veremez.
Bunun yanında evlenip aileniz olduğunda özellikle çocuğunuz olduğunda siz muhtemelen turnede olacaksınız. Hatta çocuğunuzun doğumunda turnede olacaksınız. Yardımcılık sürecinizde ciddi bir ortam sizi bekliyor, yoğun mevzuat eğitimi ve oturma, kalkma, konuşmada ciddiyet olması gerekecek. Karakter olarak ciddiyet sahibi değilsen zor bir ortam. Teftişe gittiğiniz yerdeki veya çalıştığınız arkadaşlarınız ile samimiyet kuramayacaksınız çünkü yeri gelecek o arkadaşınız yanlış yaptıysa cezai yaptırım ( iş akdi feshi dahil) için rapor yazacaksınız. Rahat hayatınızın bir 10 senesi şube şube gezip teftiş etmekle geçecek. Ve öyle sabit bir işe geçiyim beni şubeye memur yapın gibi bir durumda olmayacak. Müfettişlik mesleklerinin geneli böyle.
Dolayısıyla karakterini iyi analiz edip ona göre tercih etmeni tavsiye ederim. Açıkçası vergi müfettişliği hayali kuruyorsan banka müfettişliği kat be kat daha iyi bana göre.
-
@andelib
banka teftişler vergi müfettişlikten daha zor değil mi hocam?
şu an çoğu vm ler turneye bile çıkmıyor. pandemi de eklendi üzerine. grup başkanlıklarında civar illere gidip geliyorsunuz.
vakıfta müfettiş tanıdığım var benim de. 10 yıldır evlenemedi gerçekten. merkeze geçmeden bu şekilde nasıl evleneyim diyordu.
sizce hangi yönlerden daha iyi banka teftiş vergi müfettişliğinden? banka uzmanlıkla da kıyaslayabilirsiniz isterseniz. benim için şu an vm biraz daha ağır basıyor. -
@edmilson28 Bende bunu merak ediyordum İstanbul u pek bilmiyorum ama çalışma ilini onu seçtim yaşadığım şehre en yakın oydu, illa İstanbul da çalışıcaz diye bir şey yok yani başka ile de verebilirler doğrumu anladım
-
@qqseda aynen öyle ama bunun bi garantisi yok tabi o anki şartlara göre değişkenlik gösterebilir