2017 DGS Tercih Kılavuzu ve Bilgileri (Hangi ön lisans bölümü mezunu hangi lisans bölümünü tercih edebiliyor?)
-
Dikey Geçiş Sınavı hakkında genel hatları itibariyle verdiğimiz bilgilere, ön lisans mezunları, lisans bölümü tercihlerinde hangi bölümleri yazabiliyor. Üzerinde önemle durulması gereken konulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu nedenle bu başlık altında bölümlerden hareket ederek sizleri tercihlerde sıkılıkla yapılan tercih hatalarından korumaya çalışalım. En azından Dikey Geçiş Sınavı ile lisans okumayı düşünen arkadaşlarımız meselenin henüz başında hangi bölümlere girebilme şansları olduğunu bilerek hareket etsinler.
Anestezi / Anestezi teknikerliği bölümünden mezun olan bir kişi : Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik veya Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünü lisans tercihlerinde yazabilir.
Adalet/Adalet AÖF, Adalet Meslek Eğitimi (AÖF), Adalet MYO bölümlerinden mezun olanlar : Hukuk bölümünü lisans tercihinde yazabilir.
Ana Okulu Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar : Çocuk Gelişimi veya Okul Öncesi Öğretmenlik bölümlerini tercih edebilir.
Bankacılık bölümünden mezun olanlar: Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, Finansal Ekonometri, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi, Uluslararası Finans bölümlerinden tercih yapabilirler.
Bilgisayar, Bilgisayar Programcılığı veya Bilgisayar Teknolojisi bölümünden mezun olanlar: Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Endüstri Mühendisliği, Fizik, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimler, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Uzay Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği bölümlerinden tercihte bulunabilirler
Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı veya Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı bölümlerinden mezun olanlar:
Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İşletme Bilgi Yönetimi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sağlık Yönetimi veya Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinden birini tercih edebilirler.Çağrı Merkezi Hizmetleri bölümünden mezun olanlar : Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Yeni Medya ve Gazetecilik, Yeni Medya, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi ve Yönetim Bilişim Sistemleri lisans bölümlerini tercih edebilirler.
Dekor Tasarımı ön lisans bölümünden mezun olanlar : İç Mimarlık ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı lisans bölümlerini tercih edebilirler.
Dış Ticaret veya Dış Ticaret veya Avrupa Birliği ön lisans bölümlerinden mezun olanlar : Avrupa Birliği İlişkileri, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi, Sermaye Piyasası, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik veya Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik lisans bölümlerinden birini tercih edebilirler.
.
-
mrb hocam açıköğretim adalet bitirdim dgs hukuk düşünüyorum ancak baraj şartı getirildiğini söylediler 150 bin barajı ygs için mi yoksa lys için mi geçerli iki sınava da girmem mi gerekiyor yoksa sadece ygs yeterli mi bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim.
-
@cpr hocam baştan sınava girecekseniz hem ygs hem de lys gerekiyor. Son sınav sonucuna göre devlet üniversitelerinin TM-3 puan türüne göre: 469 ile 424 puan arasında kaldı. Bunun içinde hem YGS hem de LYS'ye girmelisiniz. Zaten YGS barajı olmadan LYS'ye hak kazanılmıyor. DGS ise bildiğiniz üzere apayrı bir sınav onunla ilgili henüz bir düzenleme yok. 150 Bin düzenlemesi LYS için, sizin ilgilendiren bir durum değil. LYS ile devlet üniversitesinde hukuk okumak için TM-3 sıranız ilk 30 bin içerisinde olmalı yoksa olmuyor zaten.
-
hımm anladım hocam bi arkadaşım benim durumdaydı geçen sene dgs ye girip özel hukuk kazandı bende özel yazcam dedim onu diynce 150 bin barajı getirdiler ygs ye girmen gerekiyor dedi ondan kafam karıştı