2016 KPSS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI
K.P.S.S. deki sorulara ışık tutması ve konuya hakim olmayan dostlara yol göstermesi adına bu uzun yazıyı kaleme almanın TERCİHİNİ YAP! grubu adına uygun olacağını düşünerek, sizlerle paylaşmayı uygun buluyorum.
Yazıyı şu an okuyanlar arasında, Kamu Personeli olabilmek adına belki üç yıldan fazla emek harcamış, ter dökmüş ve her geçen gün daha fazla içini sızlatan işsizlik endişesiyle baş etmeye çalışmış dostlara selam olsun, Yüce Allah şu son dönemde, bilhassa onlara son gayreti gösterme sabrını ihsan eylesin!...
Şimdi bildiklerimizi sizlerle paylaşmaya gönül rahatlığı ile geçebiliriz.
Arkadaşlar bilindiği üzere ve ne zaman geçildiğine ilişkin tarih pek önemli olmamakta birlikte günümüzdeki adıyla Kamu Personeli Seçme Sınavı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına memur/personel atanabilmesi için ön koşul olarak Ö.S.Y.M. nin uyguladığı sınavın genel adıdır.
Günümüzde bu sınav 5 farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar : 1- KPSS Lisans (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) , 2- KPSS Lisans (Alan Bilgisi) , 3- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) , 4- KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi) ve 5- Kpss Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi).
TERCİHİNİ YAP! grubunda yer alan arkadaşlarımız genel olarak Lisans mezunu ve İ.İ.B.F. - S.B.F. HUKUK gibi fakültelerden mezun olmaları dolayısıyla üzerinde duracağımız bölüm 1 ve 2 numaralarda yer alan Kamu Personeli Seçme Sınavları ile ilgili olacaktır.
Bilindiği üzere, KPSS Lisans sınavının birinci aşamasında 60 soru Genel Yetenek ve 60 soru Genel Kültür olmak üzere 120 sorudan oluşan bir test sınavı yapılmaktadır. Yapılan bu sınavın Genel Yetenek kısmında her biri 30 sorudan oluşan Türkçe ve Matematik testleri uygulanmaktadır. Genel Kültür kısmında ise : 27 soru Tarih, 18 soru Coğrafya, 9 soru Vatandaşlık Bilgisi ve 6 soru da Güncel Konulardan gelmektedir.
Her bir bölümün konu bazlı değerlendirmesini yapmak bizi ana meseleden uzaklaştırabileceği endişesiyle, konu dağılımlarını size bırakıyoruz. Meseleye Soru – Cevap şeklinde devam edelim.
SORU : KPSS Lisans sınavının Genel Kültür - Genel Yetenek kısmına girmek ne işimize yarayacaktır?
CEVAP : İlk ve en önemli işlevi ÇİFT yıllarda girilen KPSS Kamu Kurum ve Kuruluşlarının hazırlayıp sunduğu, Devlet Personel Dairesince düzenlenen ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi alım dediğimiz, memur alımlarda tercih yapmanızı sağlar.SORU 2 : Neden çift yıl, tek yıllarda girilen KPSS de merkezi alım tercihi yapılamıyor mu?
**CEVAP : Merkezi alım tercihleri Lisans mezunları için sadece çift yıllarda alınan KPSS P3 puanıyla yapılabilir. Tek yıllarda alınan puanlarla merkezi alım tercihlerine başvuru yapılamaz.SORU 3 : Çift yıllarda alınan KPSS P3 puanıyla kaç kez tercih yapma hakkı tanınır ve bu haktan hangi tarihlerde yararlanılır?
CEVAP : Çift yıllarda alınan KPSS P3 puanıyla 4 KEZ tercih yapılabilir. Öncelikle KPSS ’ye girilen yılın KASIM ayında birinci tercihler yapılır. Bir sonraki yılda hem TEMMUZ ayında hem de KASIM ayında iki kez tercih yapılır. Son olarak da, puan alınan tarihten 2 yıl sonra gerçekleştirilen yeni sınav sonucu açıklanmadan önceki TEMMUZ ayında tercih yapılır.SORU 4 : Belirsizliği önlemek adına bir örnek verir misiniz?
CEVAP : 2014 KPSS P3 puan türünden geçerli puanı alan Lisans mezunu bir adayın merkezi alımlarda tercih yapacağı dönemler : KASIM 2014 , TEMMUZ 2015 , KASIM 2015 ve TEMMUZ 2016 tarihlerinde olacaktır.SORU 5 : Tek yıllarda alınan puanlarla merkezi alım tercihleri yapılmıyorsa insanlar neden her yıl KPSS’ye giriyorlar ve neden Genel Kültür – Genel Yetenek kısmının da sorularını çözüyorlar?
CEVAP : KPSS her yıl yapılan bir sınavdır. Toplam 121 puan türünden oluşan KPSS’nin sadece çift yıllarında ve KPSS P3 puan türüyle merkezi alım tercihi yapılır. Tek yıllarda yapılan KPSS’de ise Öğretmenliklerde kullanılan iki puan türü dışında yer alan 117 puan türü hesaplanmakta ve ALAN sınavları için kullanılmaktadır.SORU 6 : Tek yıllarda da girilebilecek olan KPSS’de 117 puan türüne etkisi olan G.K. ve G.Y. nin etkisi ne orandadır?
CEVAP : Etkisi sanıldığından oldukça fazladır. Genel Yetenek kısmının 117 puan türüne ortalama olarak etkisi %20,4 iken, Genel Kültür kısmının etkisi ise %15,1 ‘dir. Bu da toplam etkinin %35,5 gibi ciddi bir yüzdeye sahip olduğunu göstermektedir.SORU 7 : O zaman şöyle diyebilir miyiz G.K. ve G.Y. yi hem çift yıllarda hem de tek yıllarda önemsemek zorundayız?
CEVAP : Kesinlikle. Genel Yetenek-Genel Kültür kısmı çift yılarda hem merkezi alımlarda atanmak isteyenler için KPSS P3 puanın yüksek olması gerektiğinden, hem de Alan sınavlarını düşünenlerin diğer puan türlerinin yüksek gelmesi için önemlidir. Tek yıllarda da Alan sınavlarına girmeyi düşünenlerin alan puanlarının yüksek gelmesi için önem arz etmektedir.SORU 8 : Genel Kültür – Genel Yetenek kısmını çözen ve alandan da iyi netler yapamayan bir kişinin KPSS P3’ten kaç puan alması memur olarak atanmasını sağlar?
CEVAP : ÖSYM’nin yayınladığı kılavuza göre merkezi alımlar bölüm bazlı tercihler sonucunda yapılmakla birlikte, 4001 koduyla bütün lisans mezunlarının yerleşebildiği kısımlarda mevcuttur. Bu durumda, puanlar bölüm bazlı, il bazlı, kurum bazlı değişmekle birlikte, İ.İ.B.F. mezunu bir kişinin eli ensesinde rahat bir şekilde atanabilmesi için 87 üstü bir puan alması gerekmektedir. Tabi ilk alımda istediği il ve kuruma atanmak istiyorsa puanının 90 üstü olması şarttır.SORU 9 : KPSS P3’ten 90 puan alabilmek için 120 sorudan %90’ınını yapmak mı gerekiyor?
CEVAP : Kesinlikle böyle bir şart yok, olamazda. O kadar zorlayıcı sorunun olduğu 120 soru içinden %90’ı=108 doğru yapar, bunu yapmak inanılmaz zordur. Son yıllarda yapılan sınavlarda eleyici soruların sayısının artması nedeniyle: 120 sorudan 90 NET yapan bir aday, KPSS P3 puan türünden güle oynaya 90 PUAN alır. Biz buna 90 NET=90 PUAN kuralı diyelim. Burada şunu da belirtelim soruların zorluk derecesine göre bu durum değişebilmektedir. Örneğin, Eleyici soruların daha az olduğu 2012 yılında 100 net yapan aday ancak 90 puanı geçebiliyordu. Son iki yıldır 90 net 90 puan için yeterli olmaktadır.SORU 10 : Birazda Alan sınavlarından konuşalım? Alan sınavları için neler önerirsiniz? Sürece yeni başlayan bir aday alan sınavlarında nasıl bir yol izlemelidir?
CEVAP : Her şeyden önce kati ve kesin olarak YABANCI DİL (İNGİLİZCE makul olanı) 70 YDS puanı almalıdır. İsterse 2 YIL sürsün yine de YDS 70’i kapsın öyle mücadeleye başlasın. Bu sayede KPSS taban puan şartı isteyen kurumlar dışında bir de YDS’den 70 alma şartı isteyen kurum sınavlarına başvurma hakkını kaybetmeyecektir.SORU 11 : YDS 70 alamasak isek, bu durum nelere mal olur?
CEVAP : İlk olarak 117 puan türünde YDS’den alınan puanın ortalama etkisi %14,1 ile ciddi düzeydedir. İkinci etki olarak, yukarda da bahsettiğimiz üzere başvuru kabulünde KPSS taban puan şartı dışında Dil şartı (YDS 70) isteyen kurumlar var, YDS yoksa yılda ortalama 15-20 kurum sınavına başvurulamıyor. Üçüncü etkisi de Merkez uzmanlık düşenen (EK 3600 GÖSTERGE SAHİBİ OLMAK İSTEYEN) adayların, uzman yardımcısı oldukları dönemde 3 yıl içinde YDS 70 almaları şartı vardır. Bu şartı 3 yıl içinde yerine getiremeyen adaylara 2 yıl daha hak tanınır şayet, bu iki yılda da şartı yerine getiremez ise, O bakanlığa ait uygun kadroda memur pozisyonuna yerleştirilir. Uzman olamaz.SORU 12 : G.K. – G.Y. ve YDS önemi anlaşıldı hocam birazda ALAN sınavından bahsetmeniz mümkün mü?
CEVAP : KPSS, A grubu sınavında 10 adet alan mevcuttur. 5 alanın yer aldığı sınav Sabah oturumunda yapılırken, diğer 5 alanın sınavı da Öğleden sonra aynı gün içerisinde yapılır.SORU 13 : Bu sınavlar hakkında da bilgi verir misiniz?
CEVAP : Sabah oturumu tek seferde yapılmakta ve her bir bölümden 30’ar sorudan oluşturularak : HUKUK-İKTİSAT-İŞLETME-MALİYE-MUHASEBE kısımlarından toplam 150 soru gelmektedir. Sınav süresi ise 160 dakikadır. Öğleden sonraki oturumda tek seferde her bir bölümden 30’ar sorudan oluşmak üzere : ÇALIŞMA EKONOMİSİ - EKONOMETRİ - İSTATİSTİK- KAMU YÖNETİMİ-ULUSLARARASI İLİŞKİLER kısımlarından toplam 150 soru gelmektedir. Sınav süresi yine 160 dakikadır.SORU 14 : Ekonometri bilmiyorum hiç soru çözmesem olmaz mı hocam?
CEVAP : KATİYEN OLMAZ. Bir soruda olsa çözmelisin. Çözmez isen ekonometrinin yüzdesel olarak etkisi olduğu 5-10 arası puan türün hesaplanmaz.SORU 15 : YDS’ye girmeyen adayların, çoğu puan türlerinin hesaplanmaması da bu yüzden, doğru mudur hocam?
CEVAP : YÜZDE YÜZ doğru. YABANCI DİL SINAVINA girmeyen bir adayın 117 puan türünden 90-100 arasında değişen puanı HESAPLANMAZ. İsterse Alan netlerinde derce yapsın. PAROLA ŞU : ALAN KISMININ HER BİRİNDEN BİR SORU DA OLSA ÇÖZÜLECEK…SORU 16 : Peki hocam, Alan sınavlarının her birinin 117 puan türüne göre yüzdesel getirisi aynı mıdır?
CEVAP : DEĞİLDİR. Hukuk ve İktisat burada en önemli kısımlardır. 117 Puan türünde ortalama etkileri HUKUK için % 12,8, İktisat için ise % 11,4. Daha sonra MALİYE % 6,2 , MUHASEBE % 6 etkiye sahiptir. Bu etki açılan kurum sınavlarında, kurumların çağırmış oldukları puan türlerine göre hesaplandığında ise : HUKUK % 16,4 , İKTİSAT % 10,5 , MALİYE %7 ve MUHASEBE %6,2 ile toplamda % 40,1 ile çok önemli boyuttadır.SORU 17 : Hocam bu etkilerden hareket etmek zor , anlayacağımız dilden konuşursak bu alanlardan kaçar net yaptığımızda KPSS’de önemli puan türlerinden kurum sınavlarına katılmaya yetecek puanları alabiliriz?
CEVAP : Bu dört önemli alan kısmının her birinden 15’er net yapmak yani; toplamda 60 NET yapmak KPSS ‘nin önemli puan türlerinden sizi 85-90 puan aralığına taşır. 90 puanın üstünde puanlar almak için gereken formül :
90 NET G.K. – G.Y. + 70 YDS PUANI + 15-18 NET ARASI: HUKUK, İKTİSAT, MALİYE, MUHASEBE .SORU 18 : Kurum sınavlarını da konuşmak gerekiyor? Hangi şartlar gerekiyor biraz bahsedebilir misiniz?
CEVAP : Kurum sınavlarında öncelikle adayların başvuru şartlarını taşımları gerekmektedir. Başvuru şartlarının hepsine girmeye gerek yok, sadece KPSS kısmına değinelim. Kurumlar genel olarak 117 puan türü içerisinden belirledikleri en az bir, en fazla altı farklı puan türünün herhangi birinden 70 veya 80 taban puan şartı isterler. Duruma göre YDS 70 veya 80 şartı isteyenlerde oluyor. Hatta bölüm bölüm farklı puan türü belirleyen kurumlarda mevcuttur.SORU 19 : Peki 70 veya 80 taban puan belirleyen kurumun sınavına bu puanı alan herkes katılabiliyor mu?
CEVAP : HAYIR! Kurumlar atamak için belirlediği aday sayısının belli katlarında adayı yazılı veya sözlü sınavına katılmaya davet ederler.SORU 20 : Sadece sözlü sınav yapan kurumlarda mı mevcut ?
CEVAP : Evet kurum sınavlarını 3 boyutta anlatmak gerekir. Birincisi Sadece SÖZLÜ mülakatla alan kurumlar : Bu kurumlar belirli puan türlerinden atanacak aday sayısının genel olarak 4 katını sözlü mülakata çağırarak alım yaparlar. İkincisi Test sınavı + Sözlü mülakatla alan kurumlar : Bu kurumlar atanacak aday sayısının 5 veya 10 katını test sınavına davet ederler. Bu test sınavı neticesinde de atanacak aday sayısının 2 veya 4 katı kadar aday sözlü mülakata hak kazanır. Üçüncüsü ise Yazılı sınav + Sözlü mülakatla alan kurumlar : Bu kurumlar atanacak aday sayısının genel olarak 10 katının yazılı sınava davet ederler. Yazılı sınavlar 2 gün içerisinde 4 oturum olarak gerçekleştirilir. Yazılı sınavda atanacak aday sayısının 4 katını da sözlü mülakata tabi tutarak alımı gerçekleştirirler.
Burada her sınav neticesinde atanacak aday sayısının 4 katı kadar sözlü mülakata kalacak diye bir kaide yoktur. Yazılı sınavda, 65 veya 70 puan alma şartı koyan kurumlarda bazen atanacak kadar sayı da aday bile başarılı olamayabilir.SORU 21 : Bu sınavlarda KPSS konularından mı sorular çıkar hocam?
CEVAP : Yazılı ve test sınavları : Genel Olarak : HUKUK – İKTİSAT – MALİYE –MUHASEBE sınavları olur. Bazı kurum sınavlarında Genel Kültür , Genel Yetenek ve İngilizce oturumları da yapılmaktadır.SORU 22 : Sözlü sınavlarda peki ne soruluyor?
CEVAP : Sözlü sınavlarda da genel olarak bu dört dersin içeriğinden ve genel kültür alanında sorular gelir. Bölüm bazlı mülakat yapan kurumlarda ise, kişinin kendi bölümüyle alakalı sorularda sorulmaktadır. Tabi burada kuruma alınmak istenmeyen adaylara adayın kişisel özellikleri ve/veya eğitim bilgisiyle çok alakalı olmayan konulardan da sorular gelebilmektedir.SORU 23 : Bütün bunları da halledip atama onayı gerçekleşecek bir kişinin A kadro da bir kurumda işe başlaması KPSS sonrası en erken ne kadar sürer?
CEVAP : KPSS ‘den sonra en kısa sürede sınav açıp mülakatlarını da sonuçlandıran bir kurumda işe başlama süresi en erken 5 AYDIR. En geç 1 YILI bulabilmektedir.SORU 24 : Kurum sınavlarına rahat katılabilmek için kaç puan almak gerekiyor, kabataslak bir genelleme yapabilir misiniz?
CEVAP : Bu soru da net bir veri kullanmak mümkün değildir. Kurumun aldığı kişi sayısından, YDS’den 70 isteyip istemediğine; Kurumun belirlediği puan türlerinden, kaç katı adayı sınava çağırdığına; Sınavın KPSS’den ne kadar süre sonra yapıldığından, mesleğin kişiye vadettiği özlük haklarına kadar değişkenler etkilidir.SORU 25 : Yine de sayısal analiz bekliyoruz?
CEVAP : Genel olarak ve kabataslak şöyle ifade edeyim :
1- SADECE sözlü ile alan MERKEZ uzmanlıklar : 90 ÜSTÜ.
2- SADECE sözlü ile alan TAŞRA denetmenlikler : 82 ÜSTÜ.
3- YAZILI + SÖZLÜ ile alan MERKEZ uzmanlıklar / müfettişlikler : 85 ÜSTÜ
4- YDS 70 + YAZILI sınav ile alan MERKEZ uzmanlıklar : 80.
5- YAZILI + SÖZLÜ ile alan TAŞRA uzmanlıklar : 75 ÜSTÜ.SORU 26 : Merkez ve Taşra ayrımını neden yapıyorsunuz hocam ?
CEVAP : Merkez kadrolarda maaş farklı ve özlük hakları daha yüksektir. Örneğin, Yeni başlayan 9/1 dereceye sahip bekar bir merkez Uzman Yardımcısı veya Müfettiş Yardımcısının maaşı yaklaşık 3800 TL iken, aynı şartlardaki bir Taşra Uzman Yardımcısı veya Denetmen Yardımcısının maaşı 3050 TL’dir. Ek göstergeleri de Merkez de EK 3600 iken , Taşra da EK 2200’dür. Bu da emeklilik ikramiyesi ve emeklilik aylıklarında ciddi fark yaratmaktadır. Son olarakta kariyer yükselmelerinde görülür. Merkezde çalışanların üst kademlere yükselmelerinin önü daha açıktır.SORU 27 : Son olarak düşünceleriniz ve tavsiyelerinizle bu bahsi kapatalım?
CEVAP : Ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda Küresel değişimlerin peş peşe yaşandığı 20. Yüzyıldan günümüze ekonomik alanda gelişmişte olan ülke konumunda ilerlemeye çalışan ülkemizdeki rekabet ortamı her geçen gün iş bulma şartlarını ağırlaştırmaktadır. Bu durum ülkemizdeki genç ve dinamik nüfusu : RİSKİ AZ, STATÜKOCU, NE UZAR NE KISALIR diye tabir edilen memuriyet hayatına mecburen itmektedir. Bu nedenle, sistemin içinde bir yer tutmak istiyorsak, HER ZAMAN DEĞİŞİM ve İLERLEME içinde çalışmayı araçsallaştırmadan daim kılmalıyız!Tercihini Yap Medya Sitesi