Guy tercihi ÖNEMLİ
-
A kadro eğitim kurumlarından ALINTIDIR GUY İL TERCİHLERİ HAKKINDA
Eskiden en sevdiğim konulardan biriydi. Haritayı açardık. Her ilin üzerine rakamları yazardık. “Şuralılar şuraya yönelir, buralılar da şuraya; şu şehrin üniversite mezunları fazla, iyi kpss kursları da var, o zaman burayı tercih ederler, ben olsam şu şehri bu şehre tercih ederdim, ben dershanede 10-15 kişiye sordum abi, filan hocanın anketine göre..” diye devam eden bir sürü de sohbetimiz vardı. Yemin ediyorum yaptığımız hesaplar ve yorumlar mantıklıydı. Her ne kadar kabul etmek istemesek de yıllar içinde anladığımız şu oldu: bu tahminler çoğu zaman tutmuyor. Arada bir “Tekirdağ 77 ile kapatır demiştim abi ben” diyenler Nostradamus gibi dolaşsa da bilmediğimiz gelecek üzerinden yapılan bu tahminlerin bilimsel bir dayanağı yok. 2-3 yıldır artık bu konuda tavsiye vermiyoruz. Üstelik önceki yıllarda puanı yetsin diye tercih eden arkadaşlarımızın önemli bir kısmının gittiği şehirlerdeki mutsuz pişmanlıklarını gördükten sonra il tercihi muhabbetini bıraktık-bıraktırdık. Bu sınava girmeden şehir seçme üzerine saçma sistem inşallah seneye değişir.
A Kadro hocaları olarak tavsiyemiz; hangi şehirde yaşamak istiyorsanız orayı seçin.
Puanınıza takılmayın. Hangi şehrin kaçla kapatacağını kimse bilemez. Son sınavda 74 küsur puanı olan öğrencime Bursa büyük ihtimalle gelmez yine de sen bilirsin dedim, şimdi Bursa da Gelir Uzmanı olarak çalışıyor. İzmir yüksek kapatır deyip Afyon yazan İzmir’li bir arkadaşım, daha yüksek puanla Afyon’da soğuktan titreye titreye Gelir Uzmanlığı yaptı.
20.000’den fazla kişi sınava başvuracak, çok şey değişir. Bu büyük kalabalığın ani hareketlerle nereye doğru hareket edeceğini bilemezsiniz. Diyelim ki X şehrini istiyor olmana rağmen puan lotolarıyla Y şehrini seçtin.
1- Gelmeyebilir, senin puanından 0,01 fazlasıyla kapatır
2- Gelse de kurum sınavı senin netinden 1 net fazlasıyla kapatır, kazanamayabilirsin
3- Kazansan bile mülakattan elenebilirsin ya da yedek listesi çok az olabilir
4- Diyelim ki mülakatı geçsen bile Y şehrinde yaşamayı sevmeyip 5 yıl işkence çekebilirsin.Yani bu kadar belirsizlik içinde her şeyin il seçimi ile çözüleceğini düşünmeyin. Doğru ili seçince diğer bütün ihtimaller olumlu mu ilerleyecek ki?
Başarmak için çaba göstermek gerekirken başarma ihtimallerinin muhabbetini yapmak daha eğlenceli sanırım. Tahminler konusunda çok iyiysen niye uğraşıyorsun yavrum ders çalışmalarla, git loto oyna, hepimizi kurtar bu hayattan.
Yarın bu iş bitsin. Kararınızı verin, başvurunuzu tamamlayın.
Ertesi güne bile kalmasın. Bitsin bu geyik. Başvurunuzu hemen yapıp bitirin bu konuyu. Sınava çok az zaman kaldı. Saçma salak işlerle uğraşmayın. Ders çalışın.
Allah kolaylık versin