ÖSYS, YGS, LYS (Nedir? Kaç Soru Çıkar? Puan Türleri Nelerdir?)
-
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS); Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavlarını (LYS) içinde barındıran sisteme verilen isimdir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) bağlı bu sistemde LYS ve YGS Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda uygulanmaktadır.
Merkezi yerleştirme ile veya ilgili kurumların yaptıkları özel yetenek sınavlarına başvurarak bir yükseköğretim kurumuna girmek isteyen tüm adaylar o yıl yapılan ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.
Yukarıdaki genel bilgilerden de anlaşılacağı üzere öncelikle YGS, sonrasında LYS; meslek yüksekokulunda, ön lisans, fakültede ve lisans okumak için adayların girmek zorunda olduğu iki sınav. Şimdi bu iki sınavın genel olarak neler olduğunu biraz açalım.
A) Yükseköğretime Geçiş Sınavı yani YGS; adayın lisans eğitimi veren bir fakülteye girmek için gireceği sınavlardan ilki ve aynı zamanda YGS puan türleri ile öğrenci alan meslek yüksekokullarının ön lisans bölümlerine girmek isteyen adayların gireceği belirleyici sınav.
Bu sınavın içeriğinde 4 ana test grubu bulunmakta ve her ana test grubunda 40 olmak üzere toplam 160 soru bulunmaktadır. Bunlar; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri. 160 dakika sürmektedir.
- Türkçe Testinin 40 sorusunu Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular;
- Sosyal Bilimler Testinin 40 sorusunu 15 Tarih bilgisi, 12 Coğrafya bilgisi, 8 Felsefe bilgisi, (eğer aday ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım seçeneğini işaretlemişse) 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, (eğer işaretlememişse) ilave 5 Felsefe bilgisi ile ilgili sorular;
- Temel Matematik Testinin 40 sorusunu matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular;
- Fen Bilimleri Testinin 40 sorusunu 14 Fizik bilgisi, 13 Kimya bilgisi, 13 Biyoloji bilgisi ile ilgili sorular oluşturmakta.
B ) Lisans Yerleştirme Sınavı yani LYS bir fakültede Lisans eğitimi almak için adayın girmesi gereken sınav. LYS’ lere başvurabilmek için adayın YGS’ nin herhangi bir puan türünden 180 ve üzeri puan alması gerekmektedir.
LYS’ ler 5 farklı alanda yapılmaktadır. Matematik Sınavı (LYS-1), Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2), Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3), Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4), Yabancı Dil Sınavı (LYS-5).- LYS-1 Matematik Sınavı toplamda 80 sorudan oluşmaktadır ve 50 soruluk Matematik testi ile 30 soruluk Geometri testi bu 80 soruyu oluşturmaktadır. 135 dakika sürmektedir.
- LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı 90 sorudan oluşmaktadır. Bu 90 soruyu 30 Fizik Testi, 30 Kimya Testi, 30 da Biyoloji Testi oluşturmaktadır. 135 dakika sürmektedir.
- 80 soruluk Edebiyat- Coğrafya Sınavının 56’ sını Türk Dili ve Edebiyat Testi, 24’ ünü de Coğrafya-1 Testi oluşturmaktadır. Coğrafya-1 Testinde adayların sorumlu olduğu müfredat 9. sınıf kazanımlarının tamamıyla 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 2 saat okutulan ortak coğrafya dersi kazanımlarıyla sınırlıdır. 120 dakika sürmektedir.
- Sosyal Bilimler Sınavı LYS-4; 44 soruluk Tarih Testi, 14 soruluk Coğrafya-2 Testi, 8 Psikoloji, 8 Sosyoloji, 8 Mantık ve (aday zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi aldım’ ı işaretlemişse) 8 Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, (işaretlememişse) ilave 8 Felsefe Grubu sorularıyla toplamda 32 soruluk Felsefe Grubu Testi ile 90 sorudan oluşmaktadır. 135 dakika sürmektedir.
- LYS-5 Yabancı Dil Sınavı 80 sorudan oluşmaktadır ve bu 80 sorunun 20’si sözcük bilgisi ve dil bilgisinden, 12’ si çeviriden, 48’ i de okuduğunu anlamadan gelmektedir. 120 dakika sürmektedir. Yabancı Dil Sınavı İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç dilde yapılmaktadır. Adaya LYS başvurusu sırasında bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilmektedir.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Bizler ilkokula başladığımız andan iş hayatına atıldığımız güne kadar türlü sınavlardan geçiyoruz (kimileri iş hayatında da devam ediyor bu sınavlara). Bunlardan muhtemelen en önemlilerinden biri bizim geleceğimizi ve kariyerimizi temelden belirleyen üniversiteye giriş sınavları. Bu ilk yazımızda üniversiteye yerleşmek için başlangıç noktası olan sınavların genel bir tanımı ile içeriklerinde nelerin olduğundan bahsettik. Zaman geçtikçe sınavlara nasıl çalışabileceğinizden, nasıl motive olabileceğinizden, hangi bölümlere yönelmeniz gerektiğinden, sınavların daha detaylı içeriğinden ve bölümlerin içeriklerinden vs bahsedeceğiz. Hiç biriniz makine ya da herkesi rakip gibi görmek zorunda olduğunuz bir yarıştaki yarışmacılar değilsiniz. Sınavlara hazırlanırken ilk aklınızda tutmanızı önereceğimiz şey budur. Siz elinizden geleni yapın hak ettiğinizi alacaksınız. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.