Zabıt Katibi Alımları Hakkında (genel)
-
Zabıt Katipliği iş yükü olarak çok fazla ancak severek yapılabilecek bir meslektir. Çalışma yerleri Türkiyenin bütün il ve birçok ilçesinde adliyesinin olmasından dolayı çok geniştir. Zabıt katipliği genellikle işsiz kalmamak, kamuda olayım, işsiz kalmamak için özellikle de maddi- manevi imkansızlıklardan dolayı daha iyi bir iş yada eğitim alamamış kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu da eldekinin en iyisi olduğu için sevilerek yapılabilir.
Uyap sisteminin geliştirilmesi, işlevselleştirilmesiyle kolaylaşmış, bir çok dökümanın hazırlanıp şablon olarak sisteme kaydedilip taraf bilgilerinin de eklendikten sonra otomatik olarak çıkmasından dolayı büyük anlamda kolaylaşmıştır. Özellikle küçük ilçelerde göerv yapıldığı takdirde bir savcılık personelinin bakanlık yazışmaları, soruşturma katipliği, dış nöbet-iç nöbet, otopsi işlemleri ve Uyap sisteminde her suç türü için ayrı ekranlar olmasından dolayı sürekli olarak mesleki bilgilerinizin ve Uyap sisteminin ayrıntılarından dolayı hatırlamakta zorlanılmakta ve iş yorucu olmaktadır.
Maddi getirilerini paylaşacak olurak; yeni başlayan bir zabıt katibi 2400 TL civarında maaş alıyorken emekliliği gelmiş bir zabıt katibi eş ve çocuk yardımı hariç 3200 TL civarında maaş almaktadır.
Tayin ve atama olarak da; zabıt katipliği alımları genellikle yılda 1 veya 2 defa ihtiyaca göre birçok il ve ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde yapılmakta ve kazanılan yerde iş başı yapılmaktadır. Zorunlu doğu görevi veya isteğiniz dışında tayin söz konusu değildir. Tayin isteyen kişiler her yaz havuz tayini olarak tabir edilen kurum içi yer değiştirmeye başvurarak gideceği yerde açık kadro varsa tayinle gidebilir. Fiziki çalışma koşulları son yıllarda adliyelerin yenilenmesiyle düzeltilmiş olup lojmanların eski ve yetersiz olmasından ve çok az olan lojmanlara da genellikle hakim ve savcılar yerleştirildiği için lojman sorunu devam etmektedir.
Savcılık katiplerinin savcının odası-kalem arasında gidip gelmesi, otopsi, nöbetler, olay yeri inceleme, segbis gibi işlemlerden dolayı temposu daha hareketlidir, mahkemelerde keşif, duruşmalar, icralarda hacizler, satış işlemlerinden dolayı hayli yoğun geçmektedir.
Zabıt Katipliği sınavı; kpss ve klavye sınavını kazanması kolay olup mülakatı geçmek oldukça güçtür. Alım yapılacak komisyona alımın 20 katı kadar kpss puan sıralamasına görev yazılı sınava aday çağrılmakta, yazılı sınavı geçenlerden de en iyi yazan alımın 3 katı kişi mülakata hak kazanmaktadır. Mülakatlarda tarih, mesleki bilgi ve genel kültür olarak 3 dalda sorular gelmektedir. Mülakatı da geçen kişiler 3-4 ay gibi bir sürede işe başlatılmaktadır. Kadrolu ve sözleşmeli şeklinde alımlar yapılıp kadrolu olanların asaleti de 15 ila 18 ay arasında onanmaktadır.