2017 lys sıralama
-
Merhaba arkadaşlar mf2 sıralamam 294k puanım 227 Çukurova ziraat zootekni 280k puanı 215. 2015de sıralama 257 ve puanı 201miş sizce bu senede o şekilde değişiklik olur mu?
-
@merveee Hocam 2015 yılında zootekni 11 okulda var iken 2016 da 20 okulda var imiş. Yani bu sıralamada ki zıplamanın sebebi 9 yeni okulda zootekni bölümünün açılması. Fakat açılan bu bölümlerden bazıları talep görmeyince tekrar kapatılmış. Örneğin Iğdır Üniversitesine 1 kişi yerleşmiş ve kapatılmış. Bu yıl ise 13 okulda zootekni var. 2015 yılında 305 kontenjan var iken bu yıl ise 405 kontenjan var. Sıralama olarak mutlaka 2015 yılından daha gerilere gelecektir fakat geçen yıl kadar gelir mi bilemiyorum. Diğer yandan çevresinde birçok ziraat mühendisi olan biri olarak (eğer özel bir durumunuz yok ise) size tavsiyem bitki koruma bölümünü bir düşünün zira zootekniye göre çok önde.
-
@raskolnikov veteriner hekimliğe yakın diye düşünüyorum yazsam gelme olasılığı düşük mü olur ki
-
@merveee Hocam şoyle ki aynı sektörde çalışıyorsunuz fakat çalışma alanları aynı değil. Zootekni kabaca üretimde verim üzerine çalışırken (beslenme,ırk ıslahı, kalite vs. gibi) veteriner hayvan sağlığı üzerine çalışıyor. Burada ki ince çizgi veterinerin ilaç yazma veya satma yetkisi varken konuyla ilgisi olmadığı için zooteknilerin böyle bir yetkisi yok. Zootekniler ise bitkisel ilaç yazabilir fakat bunun içinde reçete yazma yetki belgesi gerekiyor ve bu belge sınavla alınıyor. Sınav konuları neredeyse tamamen bitki koruma konularıyla alakalı olduğu için zootekni bölümü mezunları belgeyi almakta zorluk çekiyor. Ben bu değerlendirmeyi özel sektörde iş potansiyelini gözeterek yapıyorum.Fakat kendi işinizi yapma imkanınız varsa hiç sıkıntı değil. Gelme olasılığı düşük demiyorum fakat sınırlarda olduğunuzu düşünüyorum. Diğer okullarda şansınız daha yüksek gözüküyor. Sizin için şehir mi daha önemli, bölüm mü yoksa Çukurova olması mı? Cevabınıza göre tekrar değerlendirme yapsak daha doğru olur.
-
Şehir önemli birde hayvanlarla ilgili bir meslek istiyorum normalde eşit ağırlığım mezuna kalınca sayısaldan hazırlandım seneye açıktan laborant ve veterinerlik düşünüyorum örgünede hazırlanıp bölüm bile değiştirebilirim
-
@raskolnikov hocam teşekkürler. Arkadaşlara olan yardımlarınız bizi oldukça memnun ediyor, Allah razı olsun.
-
@merveee Hocam açıkçası durum şöyle mühendislik için ilk 240 bin şartı gelince bu sınırı aşamayanlar ziraat fakültesine yöneldi. Daha önceleri 300 binin üzerine çıkan zootekni şu an 280 binlerle kapatıyor. O yüzden zootekni için sizin şanstan fazlasına ihtiyacınız var. Siz yine tercihinizi yapın tabi ki ancak yerleşememe ihtimalinizi göz önüne alıp laborant ve veterinerliği de tercih ederek bu yıldan başlayıp dikey geçiş imkanını değerlendirebilirsiniz.Hocam eğer TM1 puanınız hesaplandıysa Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi bölümünü düşünebilirsiniz. Burada ilk yıl yeterince yoğun çalışıp ortalama yaparak yatay geçiş imkanını kullanabilirsiniz. Yalnız bu seçenekleri kullanacaksanız şunu unutmayın. Eğer herhangi bir bölüme yerleşirseniz (açık öğretim dahil) tekrar örgüne hazırlandığınızda OBP katsayınız yarı yarıya düşürülecektir.
-
@Antimülakat Hocam rica ederim, boş zaman buldukça herkesin problemine kendi problemim gibi yaklaşmaya çalışıyorum. Umarım faydalı oluyordur.
-
@raskolnikov teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz tarım ekonomisi tutuyor değerlendiricem
-
@merveee Rica ederim.Eğer tarım ekonomisi ile yatay geçiş imkanı düşünüyorsanız tercih dönemi başlayıp zaman sıkışmadan evvel Çukurova Üniversitesine gidip tüm detayları,şartları öğrenin çünkü her okulun şartları değişebiliyor. Bildiğim kadarıyla herhangi bir sorun yok ama ne olur ne olmaz siz yetkili kişilerden bilgi alın.