Adli hakimlik ve savcılık kaynak tavsiye
-
@burcuburcu bugün adli idari yargı yüksek mahkemeler bam bim dahil toplam faal hakim sayısı 16000-17000 arası bir rakam olması lazım son Son başbakan sn. Binali yıldırımın yargıtayın 150.yılı sempozyumundaki açıklamasına bakabilirsiniz hakim savcı sayısını %72 artırdık demişti unutmuyorum yakın tarihte mart 2018 olması lazım.
Hatta üstüne yargıtay başkanı demişti ki hakim savcı sayısını artırarak adalet sağlayamazsınız Türkiyede yargıya güven oranı belli demişti (hatta oranda vermişti sanırım %12 idi ama tam hatırlamıyorum yalanım olmasın) 22.dönemlerin ataması halen gerçekleşmedi, 21.ci dönemler atamadan önceki sayının 12740 gibi bir sayı olduğundan adım gibi eminim bu verdiğim sayılar ilk derece mahkemeleridir toplam bam ve yargıtay hakimliği, adalet bakanlığı hakimleri hariç. Bir sayıyı yanlış vermişim oda AB uyum yasaları gereği 22000 demişim, fazla bile söylemişim 20000 kafi, hemen Anadolu ajansından adalet akademisi başkanının vermiş olduğu demeci paylaşayım kaynağıyla gerçi kapatıldı adalet akademisi de hayırlısı bakalım.
Sayıların 3 aşağı 5 yukarı olmasına takılmadan ziyade, yazdığım yazıda ki durumun vehametini anlamışsınızdır umarım. Ayrıca her yıl öyle 1000 hakim alımı falan olmadı bu son 10 yıldır gerçekleşen bir durum, daha öncesinde maximum 500 kişilik alımlar oluyordu ve baraj vardı barajı geçen 3 kişiyse 3, 300 kişiyse 300 kişi hakim oluyordu 500 kişilik ilan illa kontenjanı dolduralım açmışız ne de olsa denilmiyordu bunun en basit örneği çokda uzağa gitmeye gerek yok sınavın hakikaten zor ve seçici olduğu 20.dönem alımlarında sanırım kontenjanı dolduramadılar bile baraj kalkmadan ki son sınav çünkü mülakata çağırdıkları aday kadar barajı geçen kişi olmamıştı umurlarında olmadı alacağım adam kadarı geçsinde kafi denildi, olması gereken gibi. bunları inkar etmeye gerek yok 2008 öncesi hakim savcı alım sayıları da ortadadır, en önemlisi alımların niteliği ve kalitesi de ortadadır. -
@casanova bildiğim kadarıyla Türkiye'de ortalama yargılama süresi 10 yılın üzerinde ve adil yargılanma hakkının ihlali sebebiyle AİHM'den tazminat alınan binlerce dosya mevcut. Yirmi hakim ile bu iş çözülmez, evvelki alımlarla bugünü kıyaslarsanız yanlışa düşersiniz çünkü öncelikle adliyelerin fiziksel şartlarını iyileştirmek gerekiyordu ve bu süreç başladı akabinde hakim alımları yükseltildi. Tahminimi söyleyim adli avukat ve mezun toplamı hiçbir yıl bin kişiyi düşmez.
-
@burcuburcu Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, son 2 yıl içerisinde 5 binden fazla hakim ve savcının mesleğe kabulünün sağlandığını belirterek, "Hali hazırda mülakatları devam eden 3 bin 800 kişilik bir grubun alımı yapılacak. 3 Haziran'da da yeni bir sınav ilanı yapıldı. Arka arkaya bu alımlarla şu an için 15 bin 800 olan hakim ve savcı sayısı, 20 bini geçecektir. Böylece Türkiye'de sayısal anlamda hakim ve savcıya duyulan ihtiyaç giderilmiş olacak." dedi.
Akçil, kentteki bir otelde düzenlenen Sosyal Güvenlik Hukuku Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, akademilerinin etkinliği çok önemsediğini söyledi.
Sosyal güvenliğin temel insan hakkı olduğunu belirten Akçil, bunun tarih boyunca da her devletin temel sorunlarından biri olduğunu aktardı.
Akçil, sosyal güvenliğin günümüzde çok daha önde gelen problemlerden biri haline geldiğini aktararak, "Devlet açısından bütçenin de en büyük kısmını sosyal güvenlik harcamaları oluşturmakta ve sorunlar her geçen gün devam etmekte. Dünya küreselleşiyor ama işçi-işveren sorunları artarak, boyutları genişleyerek devam etmekte." diye konuştu.
İstinaf mahkemeleri ve gelişimi hakkında bilgi veren Akçil, şöyle devam etti:
"Türkiye Adalet Akademisi 1985 yılında Adalet Bakanlığına bağlı olarak eğitim merkezi kurulmuştu. Sadece hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimlerini, staj eğitimlerini yaptırmaktaydı. Burada bulunan birçok meslektaşımız da burada staj eğitimini yaptı. 2003 yılında Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında çıkarılan kanunlarla beraber, tüzel kişiliği ve müstakil bütçesi olan, bağımsız bir kurum haline dönüştürüldü. 2005 yılında da şu anda içinde bulunduğumuz İncek mevkisindeki yerleşkeye taşındı. Asli görevi meslek öncesi eğitim dediğimiz, hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabulleri, stajlarının yaptırılması ve yeterliliklerinin verilmesi şeklindedir. Bu kapsamda son 2 yıl içerisinde 5 binden fazla hakim ve savcının mesleğe kabulü sağlandı. Hali hazırda mülakatları devam eden 3 bin 800 kişilik bir grubun alımı yapılacak. 3 Haziran'da da yeni bir sınav ilanı yapılmış, arka arkaya bu alımlarla şu an için 15 bin 800 olan hakim ve savcı sayısı, **20 bini geçecektir. Böylece Türkiye'de sayısal anlamda hakim ve savcıya duyulan ihtiyaç giderilmiş olacak. **. Niteliksel anlamda da hakim ve savcı adaylarına eğitimler veriyoruz."
-
@casanova yılmaz bey şu an ne görevde bilmiyorum ama adliyelerin içinde olan biri olarak söylüyorum değil 20 bin 40 bin adli hakim ve savcı alınsa yine yeterli gelmez ki izleyin o şekilde de olacak. Bilhassa avukatlıktan hakimliğe geçiş süreci daha kolaylaştırılacak.
-
@casanova, içinde söyledi: Adli hakimlik ve savcılık kaynak tavsiye
@burcuburcu bugün adli idari yargı yüksek mahkemeler bam bim dahil toplam faal hakim sayısı 16000-17000 arası bir rakam olması lazım son Son başbakan sn. Binali yıldırımın yargıtayın 150.yılı sempozyumundaki açıklamasına bakabilirsiniz hakim savcı sayısını %72 artırdık demişti unutmuyorum yakın tarihte mart 2018 olması lazım.
Hatta üstüne yargıtay başkanı demişti ki hakim savcı sayısını artırarak adalet sağlayamazsınız Türkiyede yargıya güven oranı belli demişti (hatta oranda vermişti sanırım %12 idi ama tam hatırlamıyorum yalanım olmasın) 22.dönemlerin ataması halen gerçekleşmedi, 21.ci dönemler atamadan önceki sayının 12740 gibi bir sayı olduğundan adım gibi eminim bu verdiğim sayılar ilk derece mahkemeleridir toplam bam ve yargıtay hakimliği, adalet bakanlığı hakimleri hariç. Bir sayıyı yanlış vermişim oda AB uyum yasaları gereği 22000 demişim, fazla bile söylemişim 20000 kafi, hemen Anadolu ajansından adalet akademisi başkanının vermiş olduğu demeci paylaşayım kaynağıyla gerçi kapatıldı adalet akademisi de hayırlısı bakalım.
Sayıların 3 aşağı 5 yukarı olmasına takılmadan ziyade, yazdığım yazıda ki durumun vehametini anlamışsınızdır umarım. Ayrıca her yıl öyle 1000 hakim alımı falan olmadı bu son 10 yıldır gerçekleşen bir durum, daha öncesinde maximum 500 kişilik alımlar oluyordu ve baraj vardı barajı geçen 3 kişiyse 3, 300 kişiyse 300 kişi hakim oluyordu 500 kişilik ilan illa kontenjanı dolduralım açmışız ne de olsa denilmiyordu bunun en basit örneği çokda uzağa gitmeye gerek yok sınavın hakikaten zor ve seçici olduğu 20.dönem alımlarında sanırım kontenjanı dolduramadılar bile baraj kalkmadan ki son sınav çünkü mülakata çağırdıkları aday kadar barajı geçen kişi olmamıştı umurlarında olmadı alacağım adam kadarı geçsinde kafi denildi, olması gereken gibi. bunları inkar etmeye gerek yok 2008 öncesi hakim savcı alım sayıları da ortadadır, en önemlisi alımların niteliği ve kalitesi de ortadadır.Nasıl 20000 kafi? Adalet Akademisi Başkanı sayısal anlamda açık kapanacak demişti, Avrupa Birliği standartlarına ulaşacağız demedi ki. O standartlar için hakim-savcı sayısı 25 bini geçmeli. Bu sene başında 8 bin küsür boş kadro vardı, Nisan ayında 1300 kişi kura çekti göreve başladı, 21. dönem 2500 + 22.dönem 2200 kişi bu sene içerisinde göreve başlayacak. 2000 kişilik boş kadro kalacak.23.dönem 1200 kişi adaylığı kazandı. Bundan sonra 1000 kişiyi geçmeyecek alımlar benim tahminime göre.
-
@burcuburcu hocam inşallah düşer fazla hakim savcının karından çok zararı var. Ben adliye lojmanlarında kalıyorum 2 tane savcı bir tane hakim komşum var kapı komşum günümünde çoğu adliyede geçiyor.
Birisi avukatlıktan geçme hocam 2002 yılında Kıbrıstan %100 paralı okulu 10 yılda bitirmiş, 2013 den beri tüm sınavlara girmiş kazanamamış, ee bari avukatlık yapayım demiş avukatlık yapmış tabi bu arada sınavlara gene girmiş de girmiş girmiş de girmiş kota falan da yok zaten 3 kez falan kazanamayan bir daha giremez gibisinden baya bir sınava girmiş anlayacağınız. En son avukatlıktan geçmeden baraj kalkınca düşük bir puanla kalmış mülakata. Bu adamın babası yüksek memur ailesi kalburüstü insanlar çevresi inanılmaz geniş. Mülakatının çok kolay geçtiğine eminim.
Size yaşadığım gözümün önünde olan olayı anlatayım. Ben kpss öğrencisiyim kpss de çıkıyor diye cmk çalışıyorum ve biliyorum ki arama el koyma tedbiri için sulh ceza yargıcın onayı gerek kolluğa bu talimatı vermek için. Bu adam bırakın kolluğa, kaçak kesim yapan kişileri orman muhafaza memurları yakalayınca telefon geldiğinde hakim onayına sunmadan arama el koyma verdi birde orman muhafaza memurlarına. Bir hafta sonra aklı başına geldi ki sulh ceza yargıcına talepte bulundu tabiki de sulh ceza yargıcın payladı ağzının payını aldı gitti. El koyulan mallar ortada kaldı. İkincisi tutukluluğun gözden geçirilmesi süresi 30 gün bakın bunu ben biliyorum hukuk öğrencisi değilim, bu süre geçtikten sonra talepte bulunuldu farklı bir olayda. Böyle saçma sapan muğlaklıklara kalınca hem vatandaşa hem memlekete yazık, birden 4000 5000 hakim alınacağına, her sene alırsın 400 500 tane hakim 2050 yılına kadar düzenli, hakim gibi hakim savcı gibi savcılar bu makamları meşgul ederler. -
@casanova özel üniversiteler ve bunların minimum standartı olmaması zaten rezillik. Bu barajın kalkma sebebi, eskiden adli hakimlikte mülakata iki kat çağrılmanın üç kata çıkarılması, bile bile bin kişi alacakken 1.500 kişi ilan verilmesinin sebepleri var da neyse şimdi.
-
@burcuburcu eğer baraj kalmasaydı olan durum şuydu ben size özet geçeyim uzamasın cumaya gidecem.
Sınav için 2000 kişilik alım ilanı ve 6000 kişilik mülakat hakkı sağlansa bile, barajı zaten 2000 2500 tane en azından 70 i geçebilecek nitelikte insan geçtiği için bu kadar insan mülakata kalacaktı 6000 değil ki sınav seçici olursa açılan kontenjanı dahi dolduramayacak kadar kişi de geçer hepsi mülakata kalırdı belkide. Bakın bugün vergi müfettişliginin alımına, 3 kez sınavı geçemezseniz bir daha başvuramazsınız. Tek bir oturumu 4,5 saat olmak üzere toplam 18 saat sınava girersiniz ve her bir oturumda 65 puanı geçmeniz lazım 3 oturumdan 100 bir oturumdan 64 alırsanız elenirsiniz. İlan 500 kişilik gelir, alım 200-300 kişi olur. Sınava başvuru kontenjanını dahi dolduramazsınız ki öncesinde kpss de 80 üstü gibi bir puan almanız lazım. Bunun haricinde 3 yıl sonra kat be kat zor bir yeterlilik sınavına tabi tutulursunuz (ki hem alım hem yeterlilik sınavı klasiktir bu arada) geçemezseniz sizi düz memurluğa atarlar gözünüzün yaşınıza bakmazlar. 500 kişilik alım size olur 150 kişi. Böyle olunca da her yıl düzenli olarak 500 kişilik ilan açarlar ne de olsa 150 kişi alıyoz nihai olarak diye aldıkları 150 kişide nitelikli kapasiteli insanlar olur.
5 sene daha 2000 kişilik alım yaptı oldu 25000 hakim savcı sayısı diyelim, daha nasıl 2000-3000 alım yapar senede nereye koyacak bu hakim savcıları. Hal böyle oluncada 17-18 yaşında hukuk fakültesi yazan bir gencin şu an 5 sene sonra hayatta önünü görmesi ben hakim savcı olcam çıkınca demesi günümüze göre %50 zorlaşacak asıl anlatmak istediğim şey buydu en başından beri. -
@casanova itiraz etme nedenim sürekli yeni adliye yapılması ve uzun yargı süreleri. Hayırlı cumalar.
-
@burcuburcu Sizede hayırlı cumalar sağolun. Ayrıca şunun altını çizeyim bir kaç ileti geride adli de öyle karma karışık sorular çıkıyor ki demişsiniz ve yüzeysel olmadığını seçici olduğuna değinmişsinziz ben öyle bir soru göremedim her iki hakimlik sınavında da gayet seçici sorular vardı biri yüzeysel biri kaskatı değildi ki?
Ben idari hakimlik sınavına girdim. 73 e yakın bir puan alıp 2300 lerde bir sıralamam vardı. Keşke tvs vergi maliye iktisat çözeceğime ticaret icra iflas borçlar özel cmk çözseydim.
İktisat dediğinizde 3, maliye dediğinizde 4 soru geliyor. Tek başına maliye alanı kamu hukuku kadar, tek başına iktisat özel hukukların toplamı kadar kapsamlıdır mikro makroyu tamam ben anladım demeniz 2000 sayfa 1000er sayfalık iki cilt kitabı bitirmenize bakar ancak. vergi ve tvs yi hariç tutalım hadi bana geçici bir diploma verseler idari yargıdan 73 aldıysam hadi düşereyim adliden de 68-70 alır mülakata kalırdım. Zaten dediğim gibi 100 soruluk testin 70 sorusu ortak her iki alanada giren aynı soruları çözüyor, 30 sorusu farklı ki ben adlinin 30 sorusunu çözme gibi bir imkanım olsaydı keşke idarinin 30 sorusunu çözceceğime daha az konu çalışıp sık tekrar ederdim.
Önceden kanıma hiç dokunmazdı ulan sen 90000 olmuşsun ÖSS de adam 10000 olmuş hukuk okumuş derdim çünkü 10000 olan en az hakim savcı oluyordu aaaaa bak hakim denilir ön iliklenir vay anasını be hakimmiş denlirdi gerisi avukat bende avukat olmayı zaten istemem. Şu an kanıma dokunuyor her önüne gelen hakim savcı ben Roma hukuku Deniz ticaret hukuku İslam hukuku Uluslararası hukuk vb... Teorik dersleri görmediğim için reelde daha iyi hukuk bilgim olduğuna emin olduğum kişilerin hakim savcı olduğunu görürken memur olmaya çalışmam acı veriyor keşke babama deseydim satsaydı evi beni atılımda falan hukuk okutsaydı devlet üniversitesinde mat 2 geometri coğrafya edebiyat yapamadım diye gidip iktisat seçeceğime. -
@casanova tek başına iktisat özel hukukların toplamı kadardan sonrasını okumadım. Başarılar diliyorum.
-
@burcuburcu teşekkür ederim. Hocam birde adminler den birisiniz sanırım fotoğraf nasıl atıyoruz acaba yani fotoğraf koymak istesem gönderilme nasıl ekleyeceğim?
-
@casanova hızlı resim veya eksiup linki atabilirsiniz.
-
Kim ne derse desin ben Adli Hakimlik sınavının hukuk mezunları için kolay bir sınav olduğunu düşüneceğim.
-
Adli hakimlikte detay çıkabilir ümit hocaların kursu bu detay konusunda iyi hatta abartılı biraz.
-
@kartel06 diğer başlığa yazdık buraya da yazalım ümit hocaların yani temiz akademinin online kursunu satın almak isteyen arkadaşlar "TY2018" indirim kodunu girerse ek %10 indirim kazanırlar.
-
Merhabalar,
medeni ve borçlar için Mehmet Remzi ile Tan Tahsin Zapata arasında kaldım. Medeni ve Borçlar için en güncel basım, Zapata'ya ait ancak okuyanlar tarafından gereksiz ayrıntıya boğduğu konusunda olumsuz geri dönüşler aldım. Bunun yanında Mehmet Remzi'nin Medeni kitabı ise 2016 basım Bu kitapları daha önce alan veya başka bir kaynağa çalışıp da beğenen, öneride bulunabilirse çok memnun olurum.
-
@atlas07 Zapata ile çalışırsanız borçlar hukuku öğrenirsiniz ama sınavda sadece mevzuata ihtiyacınız olacak tavsiyem zapata alıp kullanmak yerine hakimlik kampı bir genel kitaptan veya nottan okuyup mevzuat ve soru çözmeniz.
-
@aliveli
Cevabınız için teşekkür ederimMaalesef benim ceza hukuku dışında teorik altyapım neredeyse hiç yok. Hakimlik Kampını öven çok arkadaşım oldu ama onun da bana yetersiz geleceğinden endişe ediyorum.
-
@atlas07 hakimlik kampı ile başlayın, mevzuat, özgün ve çıkmış soru ile destekleyin işinizi görecektir.