KPSSP35 Puan Türü Nedir? Kurum sınavlarının hangilerinde kullanılır?
-
GENEL AÇIKLAMA
Kamu kurum ve kuruluşların kariyer mesleklerinde çalışmayı hedefleyenler için, Kamu Personeli Seçme Sınavında kullanılan puan türlerinin sınavda çıkan derslere göre yüzdesel oranlarının bilinmesi üzerinde önemle durulması gereken konulardan bir tanesidir. Herhangi bir puan türünde bilmediğiniz veya sınav öncesi üzerinde fazla durmadığınız bir dersin etkisi beklediğinizden fazla olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, sınav öncesinde puan türleri analizini doğru yapmalısınız.
A kadro kurum sınavlarına hazırlanan herkesin, sınava hazırlık aşamasında çalıştığı dört ana ders grubu vardır. Bunlar: Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebedir. Bu derslerden bağımsız olarak, girmek istediği kurumun sınavında alım yapılan puan türüne dikkat etmeyen adayların büyük çoğunluğu, ilgili puan türünden düşük puan alması sebebiyle sınavlara katılamamaktadır. Her ne kadar çoğu puan türünde, derslerin yüzdelik etkileri göz önüne alındığında Genel Kültür ve Yetenek, İngilizce, Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe dersleri en büyük yüzdelik etkiye sahip olsa da, herhangi bir puan türünde hem bunların yüzde kaça tekabül ettiğini tespit etmek hem de bunlar dışında kalan derslerin etkileri ortaya koymak adına her bir puan türünü irdelemeye çalışacağız.
KPSSP35 PUANI DERSLERİNİN YÜZDELİKLERİ
Bir çok A kadro kurum sınavında, adayların karşısına çıkan KPSSP35 puan türünün derslere göre dağılımı dört ana ders üzerinde olmuştur. Yabancı dil sınavında alınan puanın etkisinin nötr olduğu bu puan türünde, en çok etkiye sahip bölümler: Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe olarak karşımıza çıkmaktadır.. Dört ana ders dışında bir a grubu dersine yer vermeyen bu puan türündeki yüzdelik oranlar, aşağıdaki gibi yer almıştır.
Genel Yetenek: %10
Genel Kültür: %10
Hukuk: %20
İktisat: %20
Maliye: %20
Muhasebe: %20HANGİ KURUM SINAVLARINDA KPSSP35 PUAN TÜRÜ KULLANILIR?
Dört ana alan dersine dengeli dağılımı nedeniyle bir çok kamu kurumunun sınavlarında başvuru şartları içerisinde yer alan KPSSP35 puanı hangi sınavlar için kullanılmaktadır? Müfettiş, Uzmanlık ve Denetmenlik kadrolarının hangilerinde geçerlidir? Aşağıda liste ile bu sorulara cevap vermiş olalım.
A grubu sınavlara hazırlananlar için en önemli istihdam kapısı olan Gelir Uzman Yardımcılığı giriş sınavına adaylar bu puan türünden çağrılmaktadır. Alım sayısı göz önüne alındığında A kadro olarak belirtilen toplam alımın neredeyse yarısından fazlası Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleşmektedir. GUY sınavı, Gelir İdaresi teşkilatının taşra birimlerinde çalışma imkanı yaratması açısından da, adaylara kendi istedikleri illerde çalışma imkanı sağlamaktadır.
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) Gelir Uzman Yardımcılığı (GUY)
İçişleri Bakanlığı (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) İl Göç Uzman Yardımcılığı
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Yeminli Murakıp Yardımcılığı
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Mali Denetçi Yardımcılığı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uzman Yardımcılığı
Bazı Belediyelerin Müfettiş Yardımcılığı
Devlet Malzeme Ofisi Müfettiş YardımcılığıKPSSP35 PUAN TÜRÜNDEN EN DÜŞÜK KAÇ PUAN ALINMALIDIR?
Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı dışındakiler için son yıllarda 83 üstü bir puan almak gerekmektedir. Gelir Uzman Yardımcılığı sınavında başvurularda il tercihi yapılması nedeniyle her ilde farklı bir taban puan oluşmaktadır. En düşük taban puanla kapatan iller son yıllarda 73 puan civarında kalırken, en yüksek kapatan iller ise 80 puana yakın bir puanla kapatmaktadır. Bu nedenle, istenilen her ilin sınavına katılabilmek için minimum 80 üstü bir puan yeterli olmaktadır.
KURUMLARIN SON SINAVLARINA AİT TABAN PUANLAR
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) Gelir Uzman Yardımcılığı (GUY) Sınavı 28/11/2015 tarihinde yapılan sınavda en düşük puanla kapatan il: 73,207 taban puanda kalırken, en yüksek puanla kapatan il: 79,379 taban puanda kalmıştır.
İçişleri Bakanlığı (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) İl Göç Uzman Yardımcılığı Sınavı 30/07/2016 tarihinde yapılan sınavda 1420. sırada sınava katılan adayı puanı 85,827
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Yeminli Murakıp Yardımcılığı Sınavı 14-15/11/2015 tarihinde yapılan sınavda 400. sırada sınava katılan adayı puanı 85,38
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı Sınavı 14-15/11/2015 tarihinde yapılan sınavda 200. sırada sınava katılan adayı puanı 87,2 (Genel Alan İçin)
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı Sınavı 14-15/11/2015 tarihinde yapılan sınavda 300. sırada sınava katılan adayı puanı 78,19 (Bankacılık Alanı İçin)
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Mali Denetçi Yardımcılığı Sınavı 14/02/2016 tarihinde yapılan sınavda 200. sırada sınava katılan adayı puanı 89,286