Navigasyon

TercihiniYap Forum
    • Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kamu Rehber
    • Kategoriler
    • Okunmamış
    • Güncel
    • Popüler
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    Baskent Kariyer
    Baskent Kariyer
    • (AÖF)Bilgisayar Programcılığından DGS ile Mühendisliğe geçiş hakkında

R

Anadolu Üniversitesi AçıkÖğretimFakültesi Bilgisayar Programcılığı önlisans diploması ile DGS sınavına girip mühendislik okumak istiyorum.
      Bu bağlamda DGS Tablo-2'yi incelediğimde Bilgisayar Programcılığı ile ilgili 2 durumun söz konusu olduğunu gördüm.

1.Durum)
      TABLO-2. ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
      -------1121 Bilgisayar Programcılığı
      -------1353 Bilgisayar Programcılığı (İnternet)
      Tercih Yapılabilecek Lisans Programları
      Bilgisayar Bilimleri 8143 Bilgisayar Mühendisliği 3124 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 3129 Bilişim Sistemleri Mühendisliği 5103 Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 3130 Endüstri Mühendisliği 3168 Fizik 3182 Fizik Mühendisliği 3184 İstatistik 3223 İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri 3224 Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 9260 Matematik ve Bilgisayar Bilimleri 3256 Meteoroloji Mühendisliği 6262 Uzay Mühendisliği 3358 Yazılım Mühendisliği 5134 Yönetim Bilişim Sistemleri 3361

2.Durum)
      2021 DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) İLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ, İKTİSAT FAKÜLTESİ İLE İŞLETME FAKÜLTESİ’NİN AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARINI; ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ’NİN AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARINI; İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ’NİN AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDEBİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI (PROGRAMLARIN 5. YARIYILINA FARK DERSLERİ ALARAK KAYIT YAPILABİLECEKTİR)
      -------1121 BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
      -------1353 BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI (INTERNET)
      GEÇİŞ YAPILABİLECEK AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARI
      Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Yönetim Bilişim Sistemleri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği

Sormak istediğim ;
      Anadolu Üniversitesi AçıkÖğretimFakültesi Bilgisayar Programcılığı önlisans diploması ile DGS sınavına girdikten sonra 1.Durumdaki (TABLO-2. ÖN LİSANS MEZUNİYET ALANLARINA GÖRE DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI) mühendislik fakültelerini tercih edebiliyor muyum?
      yoksa Anadolu Üniversitesi AçıkÖğretimFakültesi Bilgisayar Programcılığı önlisans diplomasına sahip olduğum için sadece 2.Durumdaki (2021 DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) İLE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ, İKTİSAT FAKÜLTESİ İLE İŞLETME FAKÜLTESİ’NİN AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARINI; ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ’NİN AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARINI; İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ’NİN AÇIKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDEBİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI (PROGRAMLARIN 5. YARIYILINA FARK DERSLERİ ALARAK KAYIT YAPILABİLECEKTİR) mühendislik olmayan bölümleri mi tercih edebiliyorum.

Sözün özü Anadolu Üniversitesi AçıkÖğretimFakültesi Bilgisayar Programcılığı önlisans diplomasını aldıktan sonra DGS ile Mühendislik fakültelerini tercih edebilir miyim? Eğer edebiliyorsam bu ayrım neden var hiç anlamadım.

Teşekkürler

DGS
    • Adalet'ten Hukuka Geçiş

J

Adalet okuyan birçok öğrencinin temel hedefi, DGS ile hukuk fakültesine geçmek olsa gerek. Bu geçiş tahmin edebileceğiniz gibi kolay değil; ama imkansız hiç değil.

Laf kalabalığı yapmak yerine verilerle konuşmak istedik ve sizlerle 2018 DGS sonucu kaç netle kaç puan alındığını ve sıralamaları paylaşmaya karar verdik.

Bunun dışında, 2018 DGS ile hukuk fakültesine yerleşen adale bölümü mezunlarının, hangi sıralama ile hangi fakültelere giriş yapabildiğini de açıklayacağız.

Yazımız, diğer klasik yazıların ötesinde, hedef belirlemeye çalışanlar için gerçek bir rehber niteliğinde olacaktır.

Bu yazıdaki veriler; sosyal medya hesapları ve forumlar tek tek araştırılarak bir araya getirilmiştir ve kesinlikle doğrudur.

DGS sınavı nedir?

Önce dikey geçiş sınavından kısaca bahsedelim. 2 yıllık meslek yüksek okulu okuyan öğrencilerin, lisans bölümlerine geçişine imkân sağlayan bu sınav ÖSYM tarafından her sene yapılmaktadır.

Sınavda toplam 120 sorulur ve sınav süresi 150 dakikadır. 2018 yılında ÖSYM’nin getirdiği yeni kurala göre, adayın sınav puanının hesaplanması için her iki bölümden de en az 0,5 ham puanının olması gerekir. Yani örneğin bir öğrenci 60 sözel net yapsa ve 0 sayısal neti olsa, bu öğrencinin DGS puanı hesaplanmamaktadır.

DGS puanı nasıl hesaplanır?

Adayın sınavda yaptığı sözel ve sayısal netlerinin standart puanlar; ÖBP ile yani ön lisans başvuru puanı ile çarpılarak adayın nihai puanı hesaplanmaktadır.

Sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir ve bu noktada ÖSYM tarafından bir takım standart sapma hesaplamaları yapılarak netler puana dönüştürülmektedir.

ÖBP nedir?

ÖBP kısaca, DGS’ye giren öğrencinin, ön lisans bölümündeki diploma notunu ifade eder. ÖBP şu şekilde hesaplanmaktadır:

Ön lisans akademik not ortalaması bulunur.
      En yüksek puan 100 ve en düşük puan da 50 olarak alınır.
      Bu rakamlar 0,8 ile çarpılır.
      Böylece en yüksek 80 ve en düşük de 40 puan ortaya çıkar.
      Ortaya çıkan bu rakamlar kişinin puanına eklenir.

DGS’de hukuk fakültesi hangi puan türüyle alım yapar?

DGS sonucunda sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 tür puan hesaplanmaktadır. İşte hukuk fakültelerine geçiş ancak EA (eşit ağırlık) puanı ile mümkündür.

Netlere göre DGS puanları – Hukuka geçiş için kaç net lazım?

Önce bir husus açıklığa kavuşturmamız gerek. Resmi bilgi olmasa da, DGS EA puanında ilk 1000’de yer alan öğrencilerin neredeyse 800 kadarının adalet mezunu olduğu söylenir.

Bunun anlamı; adaletten hukuka geçişin gerçekten de zor olduğudur. Aklınızda daha net bir fikir oluşması için 2018 DGS sınavında yapılan netlere göre alınan EA puanları ve sıralamaları sizinle paylaşmak istiyorum:

Not: (-) ile gösterilen alanlar, tarafımızca edinilememiş bilgilerdir.

Matematik D:50 Y:3 / Türkçe D:44 Y:5 / ÖBP: 74,4 / EA puanı: – / Sıralama: 30
      Matematik D:47 Y:0 / Türkçe D:46 Y:0 / ÖBP: 63 / EA puanı: 328 / Sıralama: 51
      Matematik D:43 Y:0 / Türkçe D:47 Y:0 / ÖBP: 68,4 / EA puanı: 326,19 / Sıralama: –
      Matematik D:52 Y:2 / Türkçe D:38 Y:7 / ÖBP: 66,8 / EA puanı: 322,00 / Sıralama: 79
      Matematik D:37 Y:3 / Türkçe D:52 Y:8 / ÖBP: – / EA puanı: 321 / Sıralama: 113
      Matematik D:42 Y:0 / Türkçe D:48 Y:0 / ÖBP: 59 / EA puanı: – / Sıralama: 317
      Matematik D:45 Y:6 / Türkçe D:43 Y:8 / ÖBP: 58,6 / EA puanı: 310,70 / Sıralama: 339
      Matematik D:43 Y:3 / Türkçe D:43 Y:5 / ÖBP: – / EA puanı: 308,80 / Sıralama: 390
      Matematik D:35 Y:3 / Türkçe D:49 Y:6 / ÖBP: 69,0 / EA puanı: 307,82 / Sıralama: 437
      Matematik D:34 Y:5 / Türkçe D:55 Y:4 / ÖBP: 58,2 / EA puanı: 307,22 / Sıralama: 470
      Matematik D:42 Y:3 / Türkçe D:45 Y:7 / ÖBP: 54 / EA puanı: 306,60 / Sıralama: 493
      Matematik D:34 Y:3 / Türkçe D:48 Y:9 / ÖBP: 72,6 / EA puanı: – / Sıralama: 534
      Matematik D:26 Y:5 / Türkçe D:58 Y:2 / ÖBP: – / EA puanı: 305,00 / Sıralama: 576
      Matematik D:32 Y:7 / Türkçe D:52 Y:8 / ÖBP: – / EA puanı: 303,82 / Sıralama: 638
      Matematik D:41 Y:5 / Türkçe D:46 Y:14 / ÖBP: 55,8 / EA puanı: 303,80 / Sıralama: 643
      Matematik D:42 Y:0 / Türkçe D:37 Y:3 / ÖBP: – / EA puanı: 302,35 / Sıralama: 733
      Matematik D:38 Y:0 / Türkçe D:47 Y:12 / ÖBP: – / EA puanı: 297,00 / Sıralama: 1175

DGS sıralamasına göre hukuk fakülteleri – DGS hukuk puanları ve sıralamalar

Elimizde yer alan bir başka veri ise, hukuk fakültelerine giren öğrencilerin, bunu kaç sıralamayla başarabildiği. Bazı adaylar, puanı kaç olursa olsun belirli yerleri hedeflediği için bu sıralamalar net fikir vermese de, en azından kimin hangi sıralamayla hangi hukuk fakültesine girdiği değerli bir bilgi olacaktır:

Sıralama: 443 / Üniversite: Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 98 / Üniversite: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 339 / Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 571 / Üniversite: Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 493 / Üniversite: Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi (%50 burslu)
      Sıralama: 51 / Üniversite: Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Tam burslu)
      Sıralama: 673 / Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 536 / Üniversite: Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
      Sıralama: 30 / Üniversite: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 277 / Üniversite: 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 534 / Üniversite: Karedeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 576 / Üniversite: Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
      Sıralama: 416 / Üniversite: Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 643 / Üniversite: Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 648 / Üniversite: Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 324 / Üniversite: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
      Sıralama: 338 / Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 165 / Üniversite: 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi
      Sıralama: 305 / Üniversite: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)
      Sıralama: 320 / Üniversite: Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi

DGS’de en çok tercih edilen hukuk fakülteleri

Yine fikir vermesi açısından, 2017 yılı DGS sonrası hukuk fakültelerine yerleşen adayların en çok tercih ettiği 20 üniversiteyi de paylaşmak istiyorum. Buna göre; 2017 DGS’de en yüksek puanla alım yapan 20 üniversite şu şekildedir:

Ankara üniversitesi
      İstanbul üniversitesi
      Gazi üniversitesi
      Marmara üniversitesi
      Hacettepe üniversitesi
      İstanbul Üniversitesi (İ.Ö)
      9 Eylül üniversitesi
      Marmara üniversitesi (İ.Ö)
      Kırıkkale üniversitesi
      Dicle üniversitesi
      İstanbul Medeniyet üniversitesi
      Kırıkkale üniversitesi (İ.Ö)
      Çukurova üniversitesi
      Yıldırım Beyazıt üniversitesi
      Uludağ üniversitesi
      Anadolu üniversitesi
      Akdeniz üniversitesi
      Gaziantep üniversitesi
      Kocaeli üniversitesi
      İnönü üniversitesi

Adalet’ten hukuka geçiş zor mu?

Bu sorunun cevabını aslında yukarıda verdik. Göreceğiniz üzere; EA puanında ilk 1000’e giren öğrencilerin çok büyük kısmını adalet mezunları oluşturuyor.

Bu kadar aday içinden sıyrılmak için ise hem DGS’ye özel olarak hazırlanmak hem de okul diploma notunu yüksek tutmak gerekiyor.

Özellikle diploma notunu küçümsememelisiniz. Örneğin 4’lük sistemde 3,90 civarında bir ortalama yakalayıp neredeyse tavandan ÖBP alan bir aday yaklaşık 80 puan fazladan alacakken, daha düşük ortalamayla mezun olup örneğin 70 puan alan bir adaydan tam 10 puan önde yarışa başlayacaktır.

Yukarıdaki listelerden de göreceğiniz üzere değil 10 puan, 1 puan bile bu yarışta çok önemlidir.

SONUÇ

Adalet bölümünden hukuk fakültesine geçiş yapmak, her şeyden önce sıkı çalışmaya bağlıdır. Bu çalışma hem DGS için hem de okul sınavları için olmalıdır.

En az bunun kadar önemli olan bir başka husus da hedefinizi doğru belirlemek ve buna göre çalışmaktır.

İşte bu yazının tam da bu noktada, size fayda sağlayacağını umut ediyorum. 2018 DGS’de alınan puanlara, yapılan netlere, girilen sıralamalara ve yerleşilen üniversitelere bakarak, siz de doğru stratejiyi oluşturabilir be başarılı olabilirsiniz.

Unutmayın; başlamak, bitirmenin yarısıdır.

DGS
    • SAÇ BAKIM VE GÜZELLİK HİZMETLERİ DGS

L

Merhabalar, benim bir konuda gerçekten yardıma ihtiyacım var fakat ne internetten ne de insanlardan bu konuda yeterli bilgi alamıyorum. Bilgisi olan beni aydınlatırsa çok sevinirim. Ben Anadolu Üniversitesi Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Ön Lisans meznuyum. DGS ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık kazanarak okumaya başladım. Bittiğinde doğal olarak lisans diplomam Reklamcılıktan olacak ama ben sonuçta bu bölüme DGS ile girdim bu bana verilmiş bir hak. Bölümümü 4'e tamamlamış sayılır mıyım? Öğretmenlik yapmak istediğim için bu yola başvurdum Lisans bölümümüz yıllar önce kapatılmış. Bölümümü 4'e tamamlamış sayılırsam kpss ile liselerde öğretmenlik yapabilir miyim? Hangi kpss'ye girmem gerekiyor? Bilen cevaplarsa çok memnun olurum.

DGS
    • DGS 2020 ÇIKMIŞ SORULAR (HATIRLADIKLARINIZ)

D

https://www.uzaktandgs.com/duyuru/2020-dgs-sinav-sorulari

bu linkte hatırlanan soruları listelemişler... başka hatırladıklarınız var mıdır dgs 2020 sınavında

DGS
    • DGS vs. ALES

É

Arkadaşlar merhaba, aramızda hem DGS'ye hem de ALES'e giren var mı acaba? Bu iki sınavdan hangisi daha kolay? Gözlemleriniz nelerdir acaba? Paylaşabilir misiniz?

DGS
    • selçuk üniversitesi teknoloji fakültesi bilgisayar mühendisliği kazananlar (İÖ)

O

arkadaşlar bilgisayar mühendisliğini kazananlar var mı

DGS
    • DGS Çalışma Stratejileri ve Sınav Taktikleri

J

DGS’ye Nasıl Hazırlanmalı?

Adalet önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, Hukuk lisans programına devam edebilmek için DGS’ye gireceklerdir.

DGS, Hukuk fakültelerini hedefleyen öğrenciler için ciddi disiplin içerisinde çalışılması gereken bir sınavdır. Bu sınava belli bir düzen ve disiplin içerisinde çalışan adaylar, istedikleri fakülteyi rahatlıkla kazanacaklardır.

Öncelikle Hedefinizi İyi Belirleyin

Hayatımızın her döneminde ve yaptığımız her işte olduğu gibi, öncelikle hedefinizi belirleyerek başlamalısınız. Kazanmak istediğiniz üniversiteyi belirlemeniz oldukça önemli. Hedefinizi belirlemeden, ne için çalıştığınızı bilmeden başarılı olmanız pek mümkün olmayacaktır.

Hedeflediğiniz üniversiteyi belirlemenizin ardından, o üniversitenin önceki yıl kaç puan ile öğrenci aldığını ve bu puanın kaç nete karşılık geldiğini hesaplayın. Eğer bunları bilerek DGS’ye çalışmaya başlarsanız, adımlarınızı çok daha sağlam atmış olursunuz. Belirlediğiniz netler altında kaldığınız sürece eksiklerinizi tamamlayın. İstediğiniz netleri yakalamaya başladığınızda ise bu durumu korumaya çalışın. En önemlisi de, kesinlikle vazgeçmeyin ve sabredin. Eğer sabreder ve istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam ederseniz, çözdüğünüz denemelerde hedeflediğiniz netlere ulaştığınızı göreceksiniz.

Kendinize Güvenin

Sadece DGS’ye değil hangi sınava girerseniz girin başaramayacağınızı düşünüyorsanız, yüksek ihtimalle hedefinize ulaşamazsınız. Bu sebeple öncelikle sınavın üstesinden gelebileceğinize inanın. Kendinize güvenmeden ne kadar çok çalışırsanız çalışın, güvensizlik motivasyonunuzu düşürür ve çalışmalarınız işe yaramayabilir.

Eksiklerinizi Belirleyin

DGS’ ye girmeden önce hangi konuları rahatlıkla yapabiliyorsunuz, hangilerinde zorlanıyorsunuz iyi belirlemeniz gerekir. Çünkü zaten iyi olduğunuz konuları tekrar tekrar çalışmak size bir şey katmaz. Önemli olan eksik olduğunuz konuları analiz ederek bunların üzerine gitmektir. Böylece konulara ayırdığınız zamanı belirler ve bu yönde çalışmalar yapabilirsiniz. Özellikle eksik olduğunuz konular üzerinde daha fazla durmanız gerekebilir. Yaptığınız bu analiz sonucundaki çalışmalarınız, netlerinizin artmasına büyük fayda sağlayacaktır.

Düzenli Olarak Soru Çözün

Hedeflediğiniz üniversiteyi kazanabilmeniz için her gün düzenli olarak soru çözmelisiniz. Bu, sınav konusunda eksiklerinizi görmeniz ve soru çözmede pratik kazanabilmeniz adına oldukça önemli bir konudur. Bunun yanında sınavda birçok soru kalıbı bulunmaktadır. Farklı soru kalıplarını görebilmeniz ve sınavda karşılaştığınızda rahatça çözebilmeniz için hazırlık sırasında çok soru çözmeniz gerekmektedir.

Ön Yargılı Olmayın

Özellikle matematik, birçok öğrenci için neredeyse bir kâbus haline gelebiliyor. Bu yüzden nasıl olsa yapamıyorum düşüncesi ile matematik çalışmıyor ve ihmal ediyorlar. Ancak matematik her öğrencinin çalışarak anlayabileceği bir derstir. Bu yüzden matematik ve geometri gibi derslere karşı önyargılı davranmamalısınız. Kendinizi motive edin, yapabileceğinize inanın ve çalışmaya bir an önce başlayın. Ayrıca bu konularda soru çözmeye başladığınızda ilk yanlışınızda pes etmeyin. Ancak pes etmeden, kararlı bir şekilde istediğiniz üniversiteyi kazanabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

DGS’ye hazırlık sürecinde kendinizi motive edebilmeniz çok önemlidir. Bunun için sınavın bittiğini ve hedeflediğiniz üniversiteyi kazandığınızı düşünün. Belki de pes etmeden çalıştığınız bu sınav sonrasında hayatınıza bir avukat ya da hâkim olarak devam edeceksiniz. Bu yüzden sınava hazırlık sürecinde yapamadıklarınızdan yakınmak yerine yapabileceklerinize odaklanın.

DGS
    • açıköğretimden bilgisayar mühendisliğine geçiş

K

açıköğretimden web tasarımı ve kodlama veya bilgisayar teknikerliği gibi iki yıllık bölümler bitirip DGS de yeterli puanı aldığınız takdirde yazılım mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği okuyabiliyorsunuz. Biraz inceledim DGS taban puanları yüksek değil. Bana sorarsanız adalet okuyup hukuk fakültesine geçmekten çok mantıklı.

DGS
    • DGS Konuları Neler?

O

[DGS Konuları Neler?]

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından düzenli olarak her yıl yapılan, ön lisans , meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans bölümlerinden mezun olan veya mezun olabilecek adayların girdiği bir sınavdır. Adaylar bu sınava girerek iki yıllık olarak bitirdikleri bölümleri dört yıla tamamlayabilmektedir.

DGS’de SAYISAL ve SÖZEL olmak üzere iki bölüm vardır. Sayısal bölüm matematik ve geometri sorularından oluşmaktadır. Sözel bölüm ise genellikle anlama dayalı muhakeme gücünü ölçen paragraf sorularından ve az da olsa dil bilgisi sorularından oluşmaktadır.

Sayısal bölüm 60 soru; Sözel bölüm 60 soru toplamda 120 sorudan oluşmaktadır.

DGS sınav süresi toplam 150 dakikadır.

Peki DGS’de hangi konular sorulacak? Konulara göre soru dağılımı nasıl olacak?

Sayısal Bölüm Konuları
      İşlem Bilgisi
      Temel Kavramlar
      Matematik Konuları
      Basamak Kavramı
      Bölme-Bölünebilme
      OBEB-OKEK
      Rasyonel Sayılar
      Basit Eşitsizlikler
      Mutlak Değer
      Üslü Sayılar
      Oran-Orantı
      Problemler
      Sayı Problemleri
      Kesir Problemleri
      İşçi-Havuz Problemleri
      Köklü Sayılar
      Çarpanlara Ayırma
      I. Dereceden Denklemler
      Yaş Problemleri
      Yüzde Problemleri
      Karışım Problemleri
      Kar-Zarar Problemleri
      Hız Problemleri
      Faiz Problemleri
      Kümeler
      Fonksiyon
      İşlem
      Modüler Aritmetik
      Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık
      Tablo ve Grafik Yorumlama
      Sayısal Yetenek
      Geometri Konuları

Doğruda Açılar
      Üçgende Açılar
      Üçgenler ve Bağıntılar
      Üçgende Uzunluk
      Üçgende Alan
      Üçgende Benzerlik
      Çokgen
      Dörtgenler
      Özel Dörtgenler
      Çemberde Açılar
      Çemberde Uzunluk
      Dairede Alan
      Prizma
      Piramit
      Küre
      Noktanın Analitiği
      Doğrunun Analitiği
      Simetri
      Eşitsizlik
      Vektörler

Sözel Bölüm Konuları
      Sözcükte Anlam
      Cümlede Anlam
      Paragraf
      Anlatım Bozukluğu
      Sözel Mantık

DGS
    • DGS 2019

O

ARKADAŞLAR NASİPSE 2019 DA GİRECEĞİM ESKİŞEHİRDE CİVARI KURS TAVSİYE EDEBİLECEK?

DGS
    • DGS kitap önerileri

aliveli

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) hazırlık için kitap önerileri olan var mı? Hazırlanırken nasıl bir yol izlediniz? Hazırlık sürecinde konu mu ağırlıklı gittiniz soru mu çözdünüz?

DGS
    • Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

Antimülakat

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) HAKKINDA

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınava Dikey Geçiş Sınavı denir. Bir ön lisans programını başarıyla bitiren öğrencinin, yüksek öğrenimini lisans düzeyinde tamamlaması amaçlanır.

Burada temel gaye, ön lisans programıyla mesleki eğitim alan kişilerin, iki yıl boyunca aldıkları teknik derslere, minimum iki yıl daha teorik bilgilerinde dahil edilerek kişinin donanımının tamamlanarak hayata atılmasını sağlamaktır. Teknik liseden mezun olan bir öğrencinin, ön lisans programıyla birlikte daha teknik hala getirildiği kabiliyetini, kendi branşıyla örtüşen bölümlerde devam ettirerek lisans düzeyine çıkarılmasını sağlamaktır.

DGS ile birlikte eğitim alanında çok işlevsel denilebilecek bir fonksiyonda yerine getirilmektedir. Teknik liseden mezun olan bir öğrencinin, bölümüyle paralel ön lisans programına kaydı sınavsız gerçekleşiyor. Bu sayede, öğrencilerin liseden beri sürdürdüğü teknik eğitim kesintiye uğramadan iki yıl daha devam ediyor. Herhangi bir sınav şartı, puan şartı, kontenjan şartı olmaksızın ön lisans eğitimine izin veriliyor. Ön lisans mezuniyeti sonrası tercih öğrencinin kendisine bırakılıyor: Öğrenciler isterlerse eğitim hayatlarını ön lisans mezunu olarak sonlandırıp, çalışma hayatına yönelebilecekleri gibi, ÖSYM tarafından uygulanan sınavdan yeterli puan alarak dört yıllık eğitim almaya da devam edebiliyor.

Ön lisans düzeyinden, lisans düzeyine geçişte ÖSYM tarafından uygulanan bu sınavın adı DGS'dir. Dikey Geçiş Sınavı 60 soruluk Sayısal ve 60 soruluk Sözel bölümlerden oluşan 120 soruluk bir sınavdır. Sınav süresi 140 dakika olarak uygulanmaktadır. Bu sınavda yer alan soruların yer aldığı konu içeriklerine baktığımızda, YGS sınavında yer alan Temel Matematik ve Türkçe kısımlarında yer alan konular ile aynı olduğu gözlemleriz. Teknik liseden mezun olan öğrencinin ön lisans programından, lisans programına geçmesi noktasında ideal olduğu düşünülen bu konular bir çokları için fırsat olarak görülmeye başlanmıştır.

İkinci üniversiteyi okumak isteyen, başka bir örgün öğrenimde okuyan veya mezun olan öğrenciler, YGS/LYS sınavlarıyla kazanamayacaklarını düşündükleri üniversite ve fakülteleri bu yöntemle kazanmayı hedeflemektedir. Özellikle Adalet bölümünden, hukuk fakültesine geçilebilmesi için basamak olarak kullanılması son zamanlarda en sık rastlanan durumlarından biri halini almıştır. Kime soracak olsak Adalet bölümünden, Hukuk bölümüne geçme hedefini hayata geçirmeye çalışmaktadır.

Bu durum DGS'nin asıl amacından sapmalara neden olmuş olsa da buna karşı da 2014 yılında yapılan değişiklik ile şöyle bir önlem geliştirilmiştir. DGS tercih kılavuzunda kontenjanlar iki kısma ayrılmıştır. Buna göre birinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk alanını: Örgün, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve AÖF adalet bölümünden mezun olanlar tercih edebilir. İkinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk alanını: Örgün, ikinci öğretim, uzaktan eğitim bölümü mezunları tercih edebilmektedir. AÖF (Anadolu ve Atatürk) Üniversitelerinde Adalet mezunları tercih edemezler. Bu tip kontenjanların yanında 900 tercih kodu bulunmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavıyla ilgili söyleyeceklerimize şimdilik buradan bir virgül koyalım, önümüzdeki günlerde yazının kapsamını genişleteceğiz.

DGS
    • Hukuk Mezunlarına Meslek Öncesi Sınav

J

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hakim, savcı yardımcılığı ve mesleki yeterlilik sınavlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yargı hizmetlerinin verilmesinde mesleki yetkinliğin önemine işaret eden Gül, yeni bir hukuk eğitimi modeli ile hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Abdulhamit Gül, uluslararası uygulamaların da incelendiğini aktardı.

Hakim ve savcı yardımcılığının, mesleğe daha iyi, tecrübeli, donanımlı hazırlanmayı sağlayacağını vurgulayan Gül, konunun, hakim ve savcıların, mahkemelerin iş yükünü de hafifletecek bir model olarak gündemlerinde bulunduğunu bildirdi.

Hakim ve savcı yardımcılarının, hakim ve savcıların nezaretinde bazı işlemleri yapacağını kaydeden Gül, bu sürede tecrübelerin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Gül, hakim ve savcı yardımcılığında belirli bir süre öngördüklerini, bu sürede teori ve pratiğin kazandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

"KAMUOYUNDA BÜYÜK DESTEK GÖRDÜK"

Adalet Bakanı Gül, hukuki ve mesleki yeterlikle ilgili öngörülen sistem hakkında şu görüşlerini paylaştı:

"Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek, bu sınavı geçtikten sonra diğer alanlarda, hangi mesleği düşünüyorsa o sınava girecek. Bunun da mesleğin kalitesini artıracağını düşünüyoruz. Strateji belgemizle beraber bu konuda da önerileri alıyoruz. Kamuoyunda da büyük destek gördük. Bunun yargıya güveni ve kaliteyi artıracağına inanıyoruz."

20.10.2018

DGS
    • DGS Sınavı

O

Merhaba arkadaşlar, 2017 DGS sınavı bugün sonuçlandı. Giren herkese geçmiş olsun. Umarım istediğiniz sonuçları alırsınız. Genel itibarı ile sınav nasıldı sizce?

DGS
    • DGS 2018

genclerbirlikli

Bugün sınav oldu bitti, yok mu giren koca forumda 🙂

DGS
    • 2018 DGS Hukuk Fakültesi Taban Puanları

J

2018 yılında yapılan DGS sonucunda oluşan Hukuk Fakülteleri taban puanları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

ÜNİVERSİTE ADI/PROGRAM ADI/PUAN TÜRÜ/GENEL KONTENJAN/YERLEŞEN KONTENJAN/BOŞ KONTENJAN/TABAN PUAN/TAVAN PUAN

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (AFYONKARAHİSAR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 7 7 0 303,83926 306,74235
      AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 306,91845 325,14045
      ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (ESKİŞEHİR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 25 25 0 307,55143 324,90498
      ANKARA ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 25 25 0 325,70434 355,80997
      ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 18 18 0 301,80556 333,85918
      ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (İÖ) EA 11 11 0 301,33634 311,72202
      ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ADANA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 313,05771 337,82636
      DİCLE ÜNİVERSİTESİ (DİYARBAKIR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 16 16 0 307,68709 344,99673
      DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 25 25 0 308,65429 336,21657
      ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 305,23866 321,07975
      ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 21 21 0 301,36390 314,70655
      GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 1 1 0 338,40032 338,40032
      GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 303,28817 322,17972
      HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 7 7 0 317,99567 323,21823
      İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 304,02295 312,69795
      İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 4 4 0 308,80480 310,18846
      İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 25 25 0 316,89343 343,11713
      İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (İÖ) EA 15 15 0 312,44809 330,64520
      KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 13 13 0 309,86528 318,03784
      KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (İÖ) EA 13 13 0 305,54955 309,73496
      KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 21 21 0 305,22275 308,55650
      MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 21 21 0 313,31791 325,53072
      MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (İÖ) EA 21 21 0 310,77640 315,60552
      ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (SAMSUN)/Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi/Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi EA 13 13 0 304,76629 317,40463
      SAKARYA ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 18 18 0 303,52322 311,41384
      SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 21 21 0 305,78192 321,91953
      SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (İÖ) EA 21 21 0 303,82358 305,66507
      SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 303,99312 322,11467
      TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 2 2 0 309,83276 310,32082
      BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 305,07224 322,23937
      YALOVA ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 14 14 0 304,30000 312,58892
      ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 12 12 0 304,91951 313,33607
      ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 25 25 0 314,44098 327,53891
      TRABZON ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi EA 18 18 0 301,83964 333,82754
      ATILIM ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 19 19 0 284,15325 297,38552
      ATILIM ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 313,16338 313,16338
      BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 15 15 0 271,69076 279,38264
      BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 315,04946 315,04946
      BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 4 4 0 284,17834 293,41834
      BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 15 15 0 280,01942 296,26135
      BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 1 1 0 289,81343 289,81343
      BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 310,65459 310,65459
      BEYKENT ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 19 19 0 293,57385 308,75724
      BEYKENT ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 320,42437 320,42437
      ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ (MERSİN)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 13 13 0 276,40395 283,08065
      ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ (MERSİN)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 302,10610 302,10610
      ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ (MERSİN)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 6 6 0 284,83872 301,05976
      ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 16 16 0 291,19937 301,93634
      ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 324,70128 324,70128
      DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 348,28184 348,28184
      DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 12 12 0 299,13661 304,07748
      FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 11 11 0 282,89874 291,83526
      FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 308,69579 308,69579
      FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 2 2 0 298,02208 300,18656
      HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (GAZİANTEP)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 19 19 0 284,19744 300,61453
      HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (GAZİANTEP)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 325,96586 325,96586
      İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 311,40646 311,40646
      İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 19 19 0 282,79757 289,34439
      İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 5 5 0 274,51333 289,68086
      İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 308,19740 308,19740
      İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 2 2 0 301,14610 301,88853
      ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 8 8 0 271,53913 279,33599
      ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 342,46193 342,46193
      ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 4 4 0 290,78218 296,04556
      İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 14 14 0 286,11384 300,12623
      İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 328,80551 328,80551
      İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 5 5 0 302,67875 306,63693
      İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 305,33089 305,33089
      İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 19 19 0 285,15900 299,16374
      İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 318,96307 318,96307
      İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 9 9 0 291,91688 300,98933
      İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 3 3 0 286,36462 290,37103
      İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 316,32304 316,32304
      İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 1 1 0 293,84047 293,84047
      İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 11 11 0 274,73114 291,27420
      İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 307,35111 307,35111
      KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 13 13 0 272,76649 284,98831
      KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 305,28085 305,28085
      KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (KONYA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 19 19 0 285,69284 300,41782
      KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (KONYA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 306,33953 306,33953
      MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 14 14 0 274,64230 289,50568
      MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 312,06073 312,06073
      MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 5 5 0 282,67109 287,73754
      İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 318,33793 318,33793
      İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 19 19 0 285,47123 298,31973
      UFUK ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 2 2 0 284,48297 290,12046
      UFUK ÜNİVERSİTESİ (ANKARA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 307,68197 307,68197
      YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 309,16255 309,16255
      YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 15 15 0 274,55013 293,37483
      YAŞAR ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 4 4 0 294,73499 300,18341
      YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 15 15 0 269,76178 274,62010
      YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 308,72673 308,72673
      İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 5 5 0 282,29919 286,12707
      İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 309,04167 309,04167
      ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 5 5 0 276,91671 289,64184
      ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 302,49595 302,49595
      ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 1 1 0 284,74227 284,74227
      GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GİRNE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 8 8 0 284,20954 289,39614
      GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GİRNE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 3 3 0 300,76054 303,19214
      GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GİRNE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 3 3 0 289,71023 293,23667
      LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 13 13 0 289,55971 298,77009
      LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 305,52646 305,52646
      ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 11 11 0 292,81836 299,24562
      ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 306,31841 306,31841
      ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 2 2 0 299,70947 300,48533
      YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 13 13 0 283,56580 300,97834
      YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 303,38237 303,38237
      GİRNE ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GİRNE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Ücretli) EA 2 2 0 283,38345 283,54809
      GİRNE ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GİRNE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 1 1 0 301,14142 301,14142
      GİRNE ÜNİVERSİTESİ (KKTC-GİRNE)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 3 3 0 291,80741 297,19780
      KIBRIS SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (Burslu) EA 2 2 0 299,89789 300,09573
      KIBRIS SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%25 İndirimli) EA 4 4 0 288,83705 290,95082
      KIBRIS SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA)/Hukuk Fakültesi/Hukuk Fakültesi (%50 İndirimli) EA 4 4 0 294,93595 298,61111

DGS
    • Atçılık okuyanlara bedava iibf diploması

J

Fark dersleri verilerek… “Atçılık”tan uluslararası ilişkilere geçilebilecek!

Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrencilerin tercih yapabilmesi için hazırlanan kılavuz kamuoyuyla paylaşıldı.

Ancak kılavuzda açıköğretim lisans bölümlerine geçebilecek olan ön lisans mezunlarının bölümleri şaşkınlığa sebep oldu. Örneğin anestezi, atçılık, fidan yetiştiriciliği, güzellik uzmanı gibi ön lisans mezunları, açıköğretim lisans bölümlerinden İktisat, Kamu Yönetimi, İşletme, Maliye, Uluslararası İlişkiler gibi bölümleri tercih edip okuyabilecek.

Ön lisans bölümlerini bitirip 21 Temmuz’da Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) giren lisans adayları için Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Kılavuzu’nu kamuoyuyla paylaştı. DGS’ye girerek hayallerindeki lisans programlarını okumak isteyen öğrenciler birkaç gün içinde tercihlerini yaparak, sonuçların açıklanmasını bekleyecek. Ön lisans mezunları için sınav ve yerleştirme takvimi işlerken ÖSYM tarafından açıklanan tercih kılavuzu incelendiğinde dikkat çeken detaylar yer aldığı görüldü. Özellikle yüzlerce ön lisans bölümünden lisansa geçişte yapılan bölüm eşleştirmelerinde yer alan ön lisans bölümleri dikkat çekti. Her ne kadar eşleştirmeler alan ve derslerle ilgili ve uyum içinde olduğu görülse de bazı ön lisans ve lisans eşleştirmelerinde uçurum olduğu görülüyor.

FARK DERSLERİ OLMAYAN BÖLÜMLER GENELDE UYUMLU

Açıklanan kılavuzda fark dersleri verilmeden ilgili üniversitelerin açıköğretim fakültelerinin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği lisans bölümlerine ön lisans bölümlerinden yapılacak tercihler birbiriyle genelde uyumlu olduğu görüldü. Ancak, bazı bölümlerde yine biraz farklılık görülüyor. Kılavuzda yer alan Host ve Hosteslik (otobüs) ön lisans mezunu biri söz konusu açıköğretim fakültelerinin İşletme, İktisat gibi bölümlerini tercih edebilecek.

GÜZELLİK UZMANI MALİYE OKUYABİLECEK

Ancak kılavuzda yer alan bilgiye göre fark derslerini vererek ön lisanstan açıköğretim lisans bölümlerine geçişte ise bölümler arasındaki uyumsuzluk had safhada. Neredeyse bütün ön lisans bölümleri açıköğretim lisans bölümlerini (işletme-iktisat) tercih edebilecek olması aradaki uyumsuzluğu gözler önüne seriyor. Her ne kadar fark dersleri geçiş için konulsa da bölümler arasındaki uçurum da dikkat çekti. Kılavuzda yer alan örneğin Arıcılık, Aşçılık, At Antrenörlüğü, At Bakıcılığı, Atçılık ön lisans mezunu bir öğrenci, açıköğretim lisans bölümlerinden olan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler ve Reklâmcılık ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerini tercih edip kazanırsa okuyabilecek.

https://www.milligazete.com.tr/haber/1684588/fark-dersleri-verilerek-atciliktan-uluslararasi-iliskilere-gecilebilecek

DGS
    • Dgs 2018

C

Re: DGS 2018yıldırım beyazıt ta hazırlık atlama sınavı yok mu peki ?

DGS
    • Dgs'den hukuk okuyanlar devam zorunluluğunu ciddi manada problem etmeyen üniversiteler hangileri? Birebir deneyimi olanlar acil yardım

K

Geçen yıl devam sorunu yüzünden tercih yapmadım, bu sene düşünüyorum eşit ağırlık 290-310 puan arası devamsızlığı sıkıntı etmeyecek özel-devlet fark etmez üniversite önerileriniz? Örneğin çağ üniv, Karatay, atılım, Süleyman Demirel, Akdeniz, Selçuk vs

DGS
    • DGS ile hukuk ortalama sorunu

burcuburcu

Arkadaşlar merhaba, arkadaşım için soruyorum, 3.02 ile hukuk fakültesi geçisi mümkün mü? Yahut teknik olarak mümkünse bile çok mu zor?

DGS

DGS kitap önerileri

DGS
    dgs kitap önerileri tavsiyeleri
    5
    6
    2490
    Daha fazla ileti
    • En eskiden en yeniye
    • En yeniden en eskiye
    • En çok oylanan
    Cevap
    • Yeni başlık oluşturarak cevapla
    Cevaplamak için giriş yapın
    Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
    • aliveli
      aliveli Yasaklı Son düzenleyen:

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) hazırlık için kitap önerileri olan var mı? Hazırlanırken nasıl bir yol izlediniz? Hazırlık sürecinde konu mu ağırlıklı gittiniz soru mu çözdünüz?

Antimülakat 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
      • E
        evandro Yasaklı Son düzenleyen:

Konu çalışmak gerekebilir türkçe’de dil bilgisi, matematikte eşitsizlik vs unutuluyor. Geri kalanı soru ve deneme.

1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
        • Antimülakat
          Antimülakat @aliveli Son düzenleyen:

@aliveli son dönemde Matematik soruları DGS içinde biraz sayısal mantık gerektiren soru tipine döndü. Bu nedenle benim en büyük tavsiyem, ALES kaynaklarında yer alan soruların çözülmesi. Özellikle sınavın sonlarına doğru çözülecek ALES soruları işlerin baya kolaylaşmasını sağlayacaktır. Birde Sayısal Mantık soru kaynakları çıkmış yeni dönemde o kaynaklardan alabilirsiniz.

aliveli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
          • aliveli
            aliveli Yasaklı @Antimülakat Son düzenleyen:

@antimülakat DGS zor değil ama süre sınırı zorluyor deniliyor. ALES ile bu açıdan benziyorlar.

1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
            • hgrotius
              hgrotius Yasaklı Son düzenleyen:

intibak yayınlarının denemelerini çözüyor DGS hazırlık çalışanlar.

1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
              • B
                bilgin Yasaklı Son düzenleyen:

Çözdükçe kendiniz görürsünüz farklı kaynakları zaten.

1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                • 1 / 1
                • İlk ileti
                  Son ileti
                Tercihini Yap | Devlet Kredileri