Uluslararası İlişkiler Bölümü Bitirme Konusu
-
Arkadaşlar bir tanıdığım Selçuk Uluslararası İlişkiler 4. sınıfta. Bitirme ödevi/tezi konusunda yardım istiyor. Bu konuda yardımcı olacak, Selçuk mezunu arkadaş var mı? Dış Politika konusunda olursa çok seviniriz.
-
Arkadaşlar el atacaktır hocam. İnşallah yardımcı olan birilerini bulursunuz.
-
Arap Baharı'nın Türkiye'nin Filistin Sorununa ve İsrail ile İlişkilerine Etkisi. Kaynakça bulamaz yalnız çünkü yeni bir konu. Gazeteler, haber bültenleri, makaleler vs. üzerinden gidecek.
-
Konudan ziyade çalışma yöntemi ve savını nasıl dile getirecek onu düşünsün. Fazla kasmaya kesinlikle gerek yok. Konu sade ve yöntem belli olursa çok rahat eder.
-
Selçuk Mezunu değilim, ancak yardım edebilirim. Özelden istediğiniz zaman yazabilirsiniz hocam. Dış politika denildiğinde, şüphesiz ilk akla, AB ve Türkiye ilişkileri gelir. Üzerinde bolca şeyler yazılıp, konuşulmuştur.
-
@grejuva, içinde söyledi: Uluslararası İlişkiler Bölümü Bitirme Konusu
Konudan ziyade çalışma yöntemi ve savını nasıl dile getirecek onu düşünsün. Fazla kasmaya kesinlikle gerek yok. Konu sade ve yöntem belli olursa çok rahat eder.
Hocam yorumunuza katılmıyorum. "Fazla kasmaya kesinlikle gerek yok" cümlesi akademiye, her şeyden önce eğitim- öğretime ters gelen bir cümledir. Kasmaya gerek yok ise isteyenler evlerinde rahata erebilirler. Bir devlet üniversitesinde ben bunu kabul edemem. Kontenjan dolduran birisi elinden gelenin hepsini yapmalıdır. "Research question" (araştırma sorusu) seçimi kilit ve en önemli noktadır. Aksi taktirde, söylenenleri tekrar etmekten ileriye gitmez. Bu durumda, zaman ve emek kaybıdır.
-
@tardukağan Yorumuma katılmamanıza saygı duyarım. Aynı bu şekilde anlaşmazlıklar uluslararası ilişkiler disiplininin temel söylemsel argümanıdır. Önemli değil asıl maksat soru soran kardeşimize fikir edinmesini sağlamak. Sorun soran arkadaşımız yorumu okur kendisine göre çıkarım yapar. Herkese iyi günler.
-
@sınavsayar Mevcut uluslarası sorunlarla ilgili bir çalışma yapabilir türkiyeyi uzaktan yada yakından etkileyen sorunlar ve tr nin tutumu filan
-
Dış ilişkilerdeki pejoratif siyaseti araştırsın. Son zamanda baya atarlı farklı bi dış politikamız var.
-
Ben de uluslararası ilişkiler mezunuyum, biz de bitirme tezi yoktu ama birçok kapsamli ödev yaptım. Daha çok kaynak bulabileceği bir konu seçsin öncelikle. Bu yüzden ben genellikle Osmanlı yıkılış dönemi ile ilgili ödev yaptım. Mesela bir tanesinin konusu doğu sorunu idi, bunu Viyana düzeninden Cumhuriyetin kuruluşuna kadar sistemli şekilde getirmiştim. Bunun içinde 93 harbi, Balkan savaşları vs falan da var. Yabancı kaynak yollayabilirim.
Bir de genellikle aldığım dersler Osmanlı hinterlandi bölgesini içeren derslerdi. O yüzden yine onlardan örnek vermek gerekirse; Osmanlı/Türk-Rus rekabeti üzerine de ödev yapmıştım. Yine bu çarlık döneminden taa 1552 korkunç ivanin asya işgallerinden günümüze kadar( Rus uçağı düşmesi, karlov suikastı, Suriye sorunu vs) getirmiştim.
Genellikle çoğu sınıf arkadaşım batı üzerine dış politika yoğunlaşırken ben tam tersi üzerine yoğunlaştığım için hocaların daha çok ilgisini çekiyordu, tavsiye ederim.
Yine Türk- İran ilişkileri üzerine de ödev yapmıştım bunu da taa mezheplerden başlayarak anlatmıştım. Bu da olabilir.
Dış politika yerine uluslararası ilişkiler teorileri üzerine ödev yapma seçeneği varsa onu da önerebilirim. Realizm ve liberalizmi karşılaştırarak bir research question olusturmustum. Eğer konu hakkında zorunluluk yoksa bu da olabilir.
Yine soru olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin. -
Arkadaşlar teşekkürler bilgi için. Oldukça faydası dokundu hatta diğer bölümü okuyanlarda fikir edinmiş. Foruma girip yazarsanız daha fazla cevap veren olur dedim.