T.C. Dışişleri Bakanlığı Aday Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu Giriş Sınavı 2018
-
O zaman ben yanlış bir çıkarım yapmışım, teşekkürler bilgilendirme için
-
Arkadaşlar abartmayalım lütfen bu kadar bazı kadroları. Son 29 Ekim'deki faciayı unutmanız değil mi ? Sonra lütfen donanım vb. diye destan döşemeyelim.
Bu kadroda çalışmış ve meslek memurluğunun da yazılısını geçmiş biri olarak yazayım;
1- Çok bilgi, muhteşem İngilizce konuşma falan unutun bunları. Açın bakın mesela linkedin isimli siteye. Benim mülakata girdiğim sene aöf mezunu kız sınavı kazandı neden bahsediyorsunuz (Sü.. ile başlar) ? Hollanda'daki Başkonsolosun (meslek memurundan olur) Bakana engel çıkarıldığı zaman konuştuğu İngilizceyi falan duydunuz mu ? 4 sene hiçbir şekilde İngilizce eğitim almayan ve yurtdışı masterı olmayan biri de kazanabilir ki bence bu da mantığı aykırı.
2- Meslek memurluğu da dahil mülakatta en fazla 2 dakika İngilizce konuşursunuz.
3- Mülakatta 1 soru çekersiniz ekstra soruları keyfine göre komisyon üyeleri sorar diyeceğim ama benimkinde Bakan Yrd. (şu an vekil) tüm soruları sormuş ve hiçbir müst. yrd ağzını bile açamamış ve o zamanki müsteşar yrd.'nin kızı birincilikle sınav kazanmıştı.
4- KPSS'nin kaldırılmasının belli bir esprisi vardı. O da neydi diplomat çocukları kpss beceremeyeceği için kolaylıkla alabilmek kendilerini. İlk 10'daki adayın kazanamayıp son 2 sıradan kazanan eski Moskova Büyükelçisinin çocuğu gibi.
5- Hakkıyla kazanan tabi ki vardır ama burası gerçekten kaymak bir yer olduğu için öncelikle sanılanın aksine tercümeye değil Türkçe kompozisyona bakar Bakanlık. Bakanlık jargonuna aşina olun ve sitedeki her şeyi ve bütçe görüşmesi için hazırlanan kitapçığı yalayın yutun. Güncel İngilizce gelişmeleri takip edin ama Suriye'deki olayların en civcivli döneminde Türk Dünyası üzerine soru sorulabildiğini de unutmayın. Tercüme konusunda da örneğin "Challenge" kelimesinin karşılığı olarak Bakanlık ısrarla "sınamayı" kullanır bunlara dikkat edin. Deniz derya bilgi falan döşemeyin sade ve paragrafların anlam akışına uygun sıralandığı bir essay yazıp geçin.
6- 30 yaş üstünün alınmaması politikası var ilginç bir şekilde. Sebebini bilmiyorum.
7- Siyasallı ya da ODTÜ'lü olmanız büyük avantajdır. Eski neslin yüzde 99'u Siyasal mezunuyken orta kademede ODTÜ ağırlığı vardır. Şu anki Bakan Yardımcılarından birinin de ODTÜ'lü olduğunu unutmayın.
8- Bu kadroyu tavsiye etmem. Bazı diplomatik unvanları taşısanız da (eskiden adı İdari Memurluktu) yükselmez ve yurtdışında tüm angarya işleri (hesap kitap, konsolosluk vb.) siz yaparsınız. Hiyerarşi çok keskin olduğu için de subay/astsubay ayrımı bir ayrım gözlemleyebilirsiniz.
9- Yurt dışında masterınız varsa bu sizi gerçekten bir adım öne geçirir çünkü Bakanlıkta etiket çoook önemlidir. Uluslararası ilişkiler alanında iyiyseniz aday meslek memurluğu sınavını bekleyip oraya başvurun.
-
Sınava girmeye hak kazananlar açıklanmış. İngilizce için taban puan 92.5 olmuş
-
Üç yüz elliye yakın aday çağırılmış. Japonca-Çince'den 5 kişi alınacak 3 kişi başvurmuş
-
@rjordan iyi bulmuşlar japonca çince bilen birini
-
@aliveli Diğer dillerde de çok az kişi çağrılmış. Çağrılacak kişi kontenjanı dolmamış en azından
-
@aliveli onları da kim sınav yapacak. Bu dış işlerinde her dili çok iyi bilen insan var mı?
-
@antimülakat üniversitelerle anlaşıp protokol imzalıyorlar. Büyük ihtimalle yine Ankara Üniversitesi hazırlar soruları.
-
Özlük hakları geçenlerde yayımlanan karar ile iyileştirildi, bundan sonra daha cazip bir kariyer olacaktır. Fırsatı iyi değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.
-
Nasıl geçti arkadaşlar?
-
@rjordan kompozisyon konusu nasıldı arkadaşlar? Güzel yazdığını düşünen var mı?
-
@antimülakat hocam kompozisyonlar iyi gibiydi de Türkçe-İngilizce çeviri baya zorladı.
-
@rjordan hocam az bir detay verebilirseniz önümüzdeki sene hazırlananlar içinde bir fikir oluşturur.
-
Türkçe kompozisyon sorusu Türkiye'nin girişimci ve insani dış politikası üzerineydi; İngilizce kompozisyon ise güncel teknolojik gelişmelerin dış politika üzerine etkisiydi hocam.
-
@rjordan güzel kapsamlı yerlerden sorulmuş. Yazmak zor ama Türkçe güzel kompozisyon yazılır bu konulardan.
-
Arayan soran oldu mu sonuçlar ne zaman açıklanacak ??
-
@ottovbismarck memurlar. net forumda yazana göre ya bu hafta ya da diğer hafta içinde. Yazan arkadaş insan kaynaklarını arayıp sormuş, kağıtları değerlendirme süreci hala devam etmekteymiş. Bu cumaya gelebilir diye tahmin ediyorum.
-
@rjordan teşekkürler hocam
-
Gözlerime inanamıyorum 85 puana kadar inmiş. 88.75'in altına ineceğine ihtimal bile vermeyip başvurmamıştım. Lütfen birisi beni teselli etsin.
Ayrıca neden böyle olduğu konusunda bir fikri olan var mıdır. İnsanlar devlet kurumlarının sınavlarına gitgide daha az rağbet ediyor gibi görünüyor. Hadi 2018 kpss lisans alan sınavına katılımın az olmasını 2017'nin de geçerli olmasına bağladık ki bence geçerli bir neden değildi. Çünkü 100 tam puan almayan herkesin puanını arttırmaya yönelik hareket etmesi mantıklıydı. Türk ulusunun kıymetli evlatlarına ayrılmış olan A grubu kadrolar üzerinde acaba bir yıldırma politikası mı uygulanıyor? Birilerine peşkeş mi çekiliyor bu kadrolar? Aksine inanmaya hazırım. Bilgim az sadece.
-
@por-favor Şu an yorumunuzu görünce gerçekten şaşırdım. Nasıl 85'e kadar düşmüş ki zaten 85 asgari puandı. Çok garip çok tuhaf..