kök hücre bağışı
-
arkadaşlar herkese iyi akşamlar.forum amacını aşsın istemem sadece sohbet içerikli başlıklar varsa böyle bir konuda bilgilendirici bir başlık da olsun diye düşünerek açtım uygun görürseniz.malum ülkemizde kök hücre bağışı konusunda malesef yeterli sayıda değiliz ve buna ihtiyaç duyan insanlar uygun donör beklerken malesef hayatlarını kaybediyorlar.ben şanslıydım ki donörüm bulundu ama hastanede yatarken çok kez şahit oldum donör bulunsun diye beklerken savaşta yenik düşenleri.sizden ricam 18-50 yaş aralığında sağlıklı olan arkadaşlarımızın en yakın kızılay kan merkezine gidip kök hücre için örnek vererek donör adayı olması.süreç hakkında az cok bilgiye sahibim isteyen herkesin saatlerce sorularını yanıtlamaya hazırım.yada 168i ücretsiz arayarak kızılay yetkililerine bütün sorularınızı yöneltebilirsiniz.
-
@seda ne demek hocam memnuniyetle kabul ederiz. Sosyal bir amaca hizmet eden her konunun forumun en güzel yerinde yeri var. Bu yüzden başlığı daha aktif bir yere taşıdım. Umuyorum ki bu konuda duyarlı ve sağduyulu insanlar çıkacaktır.
-
@antimülakat çok teşekkür ederim duyarlılığınız için.malesef başımıza gelmeden bazı seylerin farkına varmıyoruz ama donör eksikliği yüzünden küçücük çocuklar yaşamlarını kaybediyor.daha duyarlı olmamız lazım diye düşünüyorum.ben atlattım geçti gözüyle bakmıyorum.nefesim yettiğince her yerde herkese elimden geldiği kadar duyurmaya farkındalık oluşturmaya çalışıyorum.
-
@seda ve geçmiş olsun bu arada
-
@generalgeneral çok teşekkür ederim
-
Gidip 3 tüp kan vererek bagisci olabilirsiniz. Bizden bisey eksilmez ama baskalarinin gozlerindeki umut olabiliriz.
-
@busus aynen öyle.sizin vesilenizle süreci kısacık anlatıyım.sadece 3tüp kan vererek sisteme kayıt oluyorsunuz.uygun eşleşme olması halinde kızılay yetkilileri sizi arayarak sürece devam etmek isteyip istemediğinizi soruyorlar.eger onay verirseniz sağlık taramanız yapılıyor ve hücre toplama işlemi icin her iki taraf icin de uygun gün belirleniyor.hicbir aşamada sizin cebinizden herhangi bir ücret cıkmıyor bütün hersey kızılay türkkök tarafından karşılanıyor.hücre toplama işleminin de kan bağışı yapmaktan hicbir farkı yok.2 kolunuzdan damar yolu açılıyor ve bir cihaza bağlanıyor.bir kolunuzdan alınan kan cihazda ayrıştırıldıktan sonra diger kolunuzdan size geri veriliyor.işlem bittikten sonra kalkıp hayatınıza devam ediyorsunuz ama bir kahraman olarak bu kadar kolay bir işlemle birinin hayatını kurtarmış oluyorsunuz.
-
@seda sizin tedaviniz üzerinden ne kadar zaman gecti ?
başlıktan dolayi merak edip kizilayin sitesinden okudum
Donorle ilk iki yil kizilay aracılığıyla anonim sekilde mektuplasilabiliyormus sonrasinda ise iki taraf da isterse tanistirilabiliyormus
Yeni bir aile edinmek gibi, hem de direk kanla -
@generalgeneral 2.yılımı yeni doldurdum.henüz bir mektuplaşma olmadı aramızda ama bende tanışmayı cok istiyorum.aslında biraz garip bir duygu bu.hem cok tanışmak istiyorum hem de karşılaşınca ne yaparım nasıl teşekkür ederim hakkını nasıl öderim bilmiyorum.bu psikolojiyi atlatır atlatmaz tanışabilmek için kızılayla iletişime geçicem
-
@seda garip ama güzel bir duygudur sanırım sizin adıniza sevindim ve sayenizde forumda bir çok kişi de haberdar oldu
4-6 hafta gibi bir süreçte 20 30 saat sürecek bir işlemle alinir diyor, bu sureci biraz anlatır mısınız -
@generalgeneral bütün bağış süreci yaklaşık 4-6hafta gibi bir süreçte tamamlanıyor.yani uygun eşleşme olmasi durumunda türkök yetkilileri sizi arayarak bir hastayla eşleştiğinizi sürece devam etmek isteyip istemediginizi sorar.eger devam etmeyi kabul ederseniz ileri tetkikler icin sizden tekrar 5 tüp kan alınır ve incelemeler başlatılır.ileri tetkikler sonucunda herhangi bir sıkıntı cıkmazsa sağlık kontrolleriniz yapılır.nakil için engel teşkil edebilecek herhangi bir sorun olmaması durumunda iki taraf içinde uygun olan tarih belirlenir.belirlenen tarihten 5gün önce donöre sabah ve akşam olmak üzere kemiklerdeki kök hücrelerin kana geçmesi için aşı yapılır.aşılama işlemi tamamlandıktan sonra da donörün her iki kolundan damar yolu açılır ve aferez adı verilen cihaza bağlanır.bir koldan alınan kan cihazda ayrıştırıldıktan sonra diğer koldan donöre geri verilir.bu işlem kişiden kişiye degişmekle birlikte yaklaşık 4-5 saat sürer.hücre toplama işlemi bittikten sonra donör kaldığı yerden hayatına devam edebilir.bu süreçte de hastanın umut dolu savaşı başlar
-
İyi geceler
Ben de birkaç ay önce o bağışımı yaptım Kızılay AVM nin önünde , aslında uzun süredir niyetliydim ama üşengeçlik,düşüncesizlik... Bir gün dank etti kafama "ulan belki şu an birileri sen kök hücre bağışı yapmadın diye ölüyor" dedim kendi kendime. ertesi gün hemen yaptım bağışımı , maalesef şu an için uyuşma çıkmadı.
Yani, diyeceğim o ki: kafama dank eden şey hepimiz için geçerli. -
@street-spirit öncelikle teşekkür ederim duyarlılığınız için.aslında birazcık empati yapsak hicbirimizin ertelemeden hemen yapacağı bir işlem eminim.düsünsenize sizin yada bir yakınınızın iyileşebilmek, yaşama tutunabilmek için ilik nakline ihtiyacı var ama donör bulunamıyor.elinden hicbir sey gelmeden o çaresiz bekleyişi gözünde canlandıran herkesin gidip donör adayı olmak icin kan vereceginden eminim.kimin ne zaman neye ihtiyacı olacağı belli degil arkadaşlar.hele de bu hastalık grip gibi bu kadar yaygınlaşmışken yarın bir gün sizin ihtiyacınız olmayacağının da garantisi yok malesef.
-
@seda şüphesiz...
-
@street-spirit bir de şunu belirtmek isterim.hani malesef şuan için bir uyuşma olmadı demişsiniz ya, bu genetik olarak uyumlu olduğunuz kişinin sağlıklı oldugunun bir göstergesi olabilir mesela bence bu da güzel bir haber
-
@seda teşekkürler bilgilendirme için
-
@generalgeneral rica ederim.bu konu hakkinda bildigim kadariyla herkesin her zaman sorularını yanıtlamaya hazırım
-
@seda geçmiş olsun öncelikle... Umarım bundan sonraki hayatın hep sağlıkla geçer... Bnm merak ettiğim şey kök hücre ve ilik nakli aynı şeylermi youtubeda bazı videolar var ilik nakli ile ilgili bi ameliyat gibi anlatılmış iğneyle bele girme falan vs vs....
-
@ignore çok teşekkür ederim kimse sağlığıyla sınanmasın umarım ikisi de aynı şey aslında.eskiden donörden hücre toplama işlemi özel bir iğne yardımıyla ameliyathane ortamında kalça kemiginden yapılıyordu.artık bu yöntem çok fazla tercih edilmiyor.genelde daha önce anlattığım gibi aferez yöntemi tercih ediliyor.sadece eşleştiğiniz hasta eger cok küçükse ve iyileşebilmesi için daha çok ve daha kaliteli hücrelere ihtiyacı varsa doktor bu yöntemle hücre toplanmasını isteyebilir.böyle bir durumda tercih yapma işi yine donöre sunuluyor.yani eğer onay vermezseniz 'hayır ben kalça kemiğinden alınsın istemiyorum kolumdan damar yoluyla hücre vermek istiyorum' derseniz sizin istediginiz yöntemle ilerliyor süreç.dedigim gibi zaten artik genelde hücreler periferik yöntem denilen koldan damar yolu acilmasiyla toplanıyor.
-
14 yildir sigara kullaniyorum bagisci olmama engel midir acaba? degilse ne zamandir aklimda bu is ama bir turlu yapamadim en kisa surede yaparim insallah