2019 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
-
@angaralı hocam para yatırma yok. Sınavdan bir hafta önce giriş yerleri açıklanacak. Başka bir işlem yok
-
@johnstuartmill hocam geçmiş yıllara baktığımızda uluslararası yok gibi. Politikadan kasıt para ve maliye politikalarinin muhtelif konjonktürlere göre kullanımı daha uygun olur diye dusunuyorum. Saygılar
-
@selimisik evet bende gecmis yillara baktımYoktu cevabın için sağol dostum
-
ben askere gidiyorum dostlar cok fazla calısmayın:=)))))))))))))))))
-
@selimisik, içinde söyledi: 2019 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
yok gibi. Politikadan kasıt para ve maliye politikalarinin muhtelif konjonktürlere göre kullanımı daha uygun olur diye dusunuyorum. Saygılar
Evet, ben de böyle anlıyorum. Para ve maliye politikalarının bir fonksiyonu olarak iktisat politikası.
-
@selimisik teşekkür ederim hocam
-
Nolur nolmaz diye dış ticaret araçları kısmına çalışın derim arkadaşlar ,çünkü şuan dünya gündeminde birinci sırada dış ticaret politikası yer alıyor
-
@herkesesu haklısınız hocam. Keşke şu klasik sinav için tecrübeli arkadaşlar biraz yardımcı olsalar. Zira ben ilk defa gireceğim ve ciddi manada tecrübeli kimselerle konuşmaya ihtiyaç duyuyorum.
-
@selimisik öncelikle geçen senenin sınav sorularını alta kopyaladım. bunun dışında cevaplanacak yerler 1 a4 kağıdından daha düşük, sorular genellikle yüzeysel geliyor, yer bakımından da ayrıntıya girmene pek izin verimiyor, ne istediyse onu yazmak gerekiyor. bazı soruları madde halinde istiyor ve bunu ya soruda belirtiyor ya da cevap kısmına noktalar koyarak maddeler halinde yazmamızı istiyor. muhasebe kısmı 3 soru; ilk iki soru kayıt son soru mali tablolar ve oranlar. kayıt sorularında da örneğin a şıkkında bir şey istediyse cevap kısmında ''a)'' şeklinde yazmış oraya tek kayıt gerekirse iki kayıt yapıyoruz. bunun dışında varsa merak ettiğiniz bir şey cevaplayabilirim.
2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınav Soruları
HUKUK
1- Kurucu iktidar nedir ve kurucu iktidar türleri nelerdir, açıklayınız.
2- Gaiplik nedir? Gaipliğe dair süreleri ve evliliğe olan etkisini açıklayınız.
3- iptal ve tam yargı davalarinin subjektif ehliyet unsurunu tanimlayiniz iptal davasininkini maddeler halinde yazınız ve aciklayiniz?
4- Mal varlığına etkileri bakımından hukuki işlemler nelerdir? Hepsine birer örnek veriniz?
5- Borçlunun ifa yardımcısının eylemlerinden sorumluluğu ne zaman ortaya çıkar, maddeler halinde açıklayınız. (30 Puan)
6- Emin sıfatiyla zilyet ne demektir? Emin sıfatıyla zilyetten ayni hak kazanmanın şartları nelerdir?
7- Meclis soruşturması nedir? Yeni düzenlemeler ile meclis soruşturmasına getirilen beş yeniliği yazınız..
8- İdare hukukunda memura verilen disiplin cezalarini maddeler halinde yazınız ve açıklayınız.MALİYE
1- Negatif dışsallık konusunda Pigou ile Coase yaklaşımlarını karşılaştırınız.
2- İktisadi dalgalanma nedir dalgalanma durumlarında bütçe durumlarını yazınız.
3- 5018 sayılı kanuna göre bütçe sorumluları kimlerdir ve sorumlulukları nelerdir?
4- Serbest meslek erbabı kimdir? Serbest meslek kazancı, serbest meslek erbabı ve serbest meslek erbabının faaliyeti nedir? Geliri nasıl tespit edilir?
5- Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge tanımı? Sahte belge yanıltıcı belge nedir kaçakçılık nedir cezaları nedir?
(İlk üçü 25 puan son iki 12.5)İKTİSAT
1- Mundell - fleming modeline göre tam olmayan sermaye hareketliliğinde sabit döviz kuru rejiminde artan döviz kurunu kısa ve uzun dönemde açıklayınız.
2- Yeni klasik yaklaşımının üç temel varsayımını açıklayınız;
- Yeni klasiklere göre beklenmedik para politikası kıza ve uzun dönemde etkin midir? Tek şekil yardımıyla açıklayınız.
3- Döviz kuru hedeflemesinin avantaj ve dezavantajlarını açıklayınız.
4- Tam rekabet koşullarında eğer devlet 4 birim satış vergisi koyarsa;
- Bu verginin ne kadarını tüketici öder?
**Devletin vergi hasılatı ne kadar olur?
TİCARET HUKUKU
1- TTK ya göre ticari işi tanımlayınız. Türlerini örneklendirerek açıklayınız.
2- Şube nedir? Dört unsurunu yazınız. Hukuki neticelerini belirtiniz.
3- Aş de genel kurulda gündeme bağlılık ilkesi nedir? İlkeye aykırılığın yaptırımını ve istisnalarını açıklayın.
4- Kambiyo senetlerinin beş ortak özelliğini yazınız.
KOMPOZİSYON
"Ülkelerin büyük kısmının Merkez bankalarının fiyat istikrarını hedeflemelerinin sebepleri nelerdir? Finansal piyasaları serbest olan gelişmekte olan ülkeler için tehlikeleri nelerdir?"
-
@kombassankoma hocam teşekkür ediyorum. Makbule geçti sağolun
-
Yaklaşıyor yaklaşmakta olan bu 90 kişiyi nasıl geçeçez hiç bilmiyorum
-
Arkadaşlar geçmiş olsun,Sayıştay başkanı bu alimin mülakatı 2020 Ocak gibi olur dedi :))
-
@herkesesu 2018’e bir şey dedi mi hocam Başkan bey:)
-
@kombassankoma güvenlik soruşturmaları devam ediyor dedi
-
@herkesesu teşekkürler hocam bilgi için
-
@kombassankoma rica ederim
-
@herkesesu ocak 2020 ni 8 ay sonra yani nerede dedi ki
-
@oa80 Sakarya üniversitesine geldi
-
@herkesesu teşekkürler