Üniversite Okumak Mantıklı Mı ?
-
Bugünlerde ciddi anlamda bunu sorgulamaya başladım dostlar bir çocuğum olsa , ilerde olur inşallah , üniversite okuması dışında ne alternatifleri olabilir araştırmaya başladım . Kişisel görüşüm bu saatten sonra üniversiteye sırf eğlence , hobi , kültür amaçlı bakmak gerek ve sadece türkiye için durum böyle değil bence .
-
@aliveli dostum hayli basiretlisiniz takdir ettim dogrusu:) Baslangic olarak universite kelimesinin kökenine bakalim etimolojide fransiz kokenli olan kelime, latincede universus denilen tum butun gibi anlamlada gelmekte birlik lonca ve birlik benzeri kurumlari karşılıyordu.
Bizim tarihimizdeise Sultan II Beyazit Kulliyesinde bu anlami taşıyabilecek modern bir tip merkezinin Edirnede oldugunu söyleyebiliriz.
Universite temelde ogrencileri akademik, sosyal ve is hayatlarina hazirlamasi gereken bir kurum olarak karşımıza çıkıyor. Bunlarin 3 unu universite bize verebilir mu konusu ayri bir husus ve tartisma konusu. Universiteler tiyatro,sinema kafeler,hayalinizdeki sporları gerceklestirme(parasut olabilir dag tirmanisi olabilir), farkli dusunen arkdaslarinizla ayni masada oturma olanagini size veren, hafta sonlari veya aksamlarinizi ogrendiklerinizi,birikiminizi paylasmanizi mutlulugunuzu nesenizi paylasmayi saglayan bir ortam sunmalidir.
Egitim konusunda ise universite kendimizi yetistirmemiz gereken mecra oldugu icin bu zaman yönetimi kendi insiyatifimizde daha fazla vakti Obama gibi farkli gorusten insanlari bir araya getirerek siyasi hayata kendiniz hazirlayabilrisiniz(obamanin sinif arkadaslari onu boyle tanimliyordu) veya yetenekli oldugumuz bir konuda john nash gibi bilime katki sağlanabilir.
Sonuc olarak universite ortalamasi 3 un uzerinde bitirilmesi zorunlu olan derslerin hepsinden ustun basariyla mezun olmamiz gereken bir mecra degildir. Olusan sosyal ve akademik ortamda oz elestri yaparak iyi oldugumuz konularda bize daha iyi olma firsati verir. Nitekim kendimizi daha iyi taniriz.Bu yuzden universitelerin su andaki yonelis gibi egitimden biraz daha cok sosyal cehresinden pay alinmasi taraftariyim.
Bu bahsettiklerim kampusü olan bir kac binadan olusmayan universiteler icin gecerli.
"Egitimdir ki bir milleti ya ozgur ya bağımsız sanli yuce bir sosyal toplum halinde yasatir veya bir milliti esaret ve safalete mahkum eder." -
@kalemiye hocam çok teşekkür ederim , bilgi hazneniz çok geniş , maşallah. Üniversiteler seri üretim merkezi adeta kuluçka makinesi gibi . Geçenlerde yurtdışı yükseklisans burslarını takip ettiğim bir sayfada bir fıkra paylaşılmıştı diğer ülkelerde de durum farklı değil galiba
-
tam hatırlayamamakla birlikte fıkra şöyle bir şeydi : Adamın birinin 4 çocuğu var 3'ü çok başarılı , diğeri ise serseri ve eğitimsiz . Komşusu bir gün bu duruma dayanamaz ve sorar : büyük çocuğunun ekonomi doktorası var , ikinci çocuğun okulunu birincilikle bitiren bir hukukçu üçüncüsü başarılı bir akademisyen ancak 4. çocuğun hırsız , yasadışı işler yapıyor ancak sen ona daha iyi davranıyorsun , sebebi nedir ? Çünkü bir tek o para kazanabiliyor
-
@aliveli cok haklisiniz yurt disinda en azindan Avrupada arkadaslarimla konustugum kadariyla ispanya italya portekiz gibi ulkelerde durum farkli degil. Lisans uzerine yuksek lisans mezunu calisan ile veya lise ile lisans mezunu arasinda cok büyük maas ucurumlari yok hatta istatistikler bu makasın daraldigini söylüyor. Cogu ulke ara kalifiye eleman yetistirme cabasi icerisinde Slovakyali bir grup gencin sadece arabalarin pazarlama konusunda egitim aldiklarini gormustum.
Mesele daha cok aile ve kisinin benliginde aciga çıkıyor. Cok fazla medyada ismi olmayan bir Turk milyarderden daha dogrusu basari hikayesinden ornek vereyim Ahmet Nazif Zorlu kendisi ilkokul mezunu su anda Zorlu Holding grubunda teknolojiden(vestel) tekstil isine oradan enerjiye bir cok alanda faaliyet gösteriyorlar. 10 lu yaslarinin basinda tekstil pazarlama toptancilik isini yapiyor. 15 yasinda ise isini yanlis olmasin Trabzonda kuruyor.Ahmet Nazif Zorlu London School of Businessdan mezun degil yetenegini gelistirmis ve ulke ekomomisinde binlerce kisiye istihdam sagliyor. -
Cevre aile ve en basta kendimizin de universiteyi is bulmak amaciyla bitirme gerektigi algisini degistirebilmekle bu durum uzun vadede degisebilir yani aslinda okumak istenilen bolumu ne icin istedigimiz de onemli diye dusunuyorum. Tabi bu issiz kalinca anlasildi:)
-
@ekon Tevfik Fikretin bir sozuydu sanirim "hayatımiz biri cevreleyen" seydir diye buna karsin cogu seyi degistirme sansina sahibiz universitede cok zeki baska konulara yatkin olmasina ragmen 2. Sinifta heba olan arkadaslarim oldu, universitede bolume cok istekli olup hocalarin buyuk katkisiyla hevesi kirilan arkadaslar oldu. Biraz da sans unsuru devreye giriyor ama mesele bizde bitiyor en nihayetinde. Artik universitede egitim almis konuya hakim insan sayisi fazla, ileride akademik yeteneklere nazaran bireysel yeteneklerin biraz daha once cikacagi is sahalari ortaya cikacak ve boyle de oluyor.