Mühendislik Kurum Sınavları
-
Kamu Personeli Seçme Sınavı sonrası, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, Hukuk ve İstatistik fakültelerinden mezun olanların A kadro kariyer mesleklere (Müfettişlik, Denetçilik, Kontrolörlük, Uzmanlık, Denetmenlik) yapılan kurum sınavları sonucuna göre atanabildikleri bilinen bir gerçektir. Yıllardır kariyer meslekler söz konusu olduğunda bu kadrolara sadece yukarıda belirttiğimiz altı fakülte mezununun girebileceği düşünülürken, Mühendislik Fakültesinden mezun olanlara hesaba katılmamaktadır. Oysa, bir çok kurum kariyer meslek alımlarında Mühendislere de yer vermektedir. Hatta bazı kamu kurum ve kuruluşları uzmanlık kadrolarında sadece Mühendislerden alım yapmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşların kariyer meslek alımlarında Mühendislik fakültesi bölümlerinden en fazla alım yapılan bölümler sırasıyla: Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği olarak ön plana çıkmaktadır. En fazla atama yapılan kadrolarda, Uzmanlık kadrosu ilk sırada yer almaktadır. Mühendislik kurum sınavları başvuru koşullarında aradıkları puan türlerine göz gezdirdiğimizde ise: KPSSP1, KPSSP2, KPSSP3, KPSSP4, KPSSP5, KPSSP6, KPSSP7 ve KPSSP8 puan türlerini kullandıkları görülmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen Mühendis arkadaşlarımız için gördüğümüz bu eksiği kapatmak adına ilgili puan türleriyle birlikte, Mühendislerin, KPSS sonrası elde ettikleri puan türleriyle, hangi kariyer meslek sınavına girebileceklerini kaleme alıyoruz.
- KPSSP1 PUAN TÜRÜ
KPSSP1 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %70
Genel Kültür: %30Bir Mühendis için olabildiğince yüksek alınabilecek bir puan türü olarak göze çarpıyor. Genel olarak Mühendislerin, Matematik netlerinin yüksek olacağını düşünürsek, %70 Genel Yetenek bölümünün etkili olduğu bu puan türünde yüksek puan almaları beklenen bir sonuçtur. Bu puan türüyle alım yapan kurumların büyük kısmı, sınava katılacak adaylara yazılı sınav uygulamaktadır. Bu nedenle adayların sınav ilanında yer alan konulara detaylı olarak çalışma yapmaları gerekmektedir. Özellikle, Rekabet Kurumu Uzman yardımcılığı kadrosu için adayların ciddi şeklide, ön hazırlık yapması gerekmektedir.
KPSSP1 puan türüyle mühendis alımı yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Uzman Yardımcılığı kadrosu ( İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları için)
Rekabet Uzman Yardımcılığı kadrosu (Bilgisayar Mühendisliği mezunları için)
İller Bankası A.Ş. Teknik Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakülteleri mezunları için)
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)- KPSSP2 PUAN TÜRÜ
KPSSP2 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %60
Genel Kültür: %40KPSSP1 için söylediklerimiz büyük kısmı bu puan türü içinde geçerlidir. Bu puan türünde yer alan kurum sınavı ilanının KPSSP1 ile de alım yapıyor olması bu puan türünün mühendisler tarafından kullanılması oranını azaltmaktadır.
KPSSP2 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı (Mühendislik fakültesi mezunları için)
- KPSSP3 PUAN TÜRÜ
KPSSP3 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %50
Genel Kültür: %50KPSS için denge olarak biline bu puan türü merkezi yerleştirmelerde yer alan bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait alımların dışında, bir çok uzman yardımcılığı için alım yapılmaktadır. Bu alımlara ait sınavların bir kısmı yazılı olarak uygulanırken, bir kısmı ise sözlü mülakat şeklinde uygulanmaktadır. Orman ve Su İşleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve İhracatçı Birliklerine ait Uzman Yardımcılığı sınavları sözlü mülakat olarak gerçekleştirilmektedir. Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı ile alım sayısının oldukça fazla olduğunu da belirtmekte fayda olacağını düşünüyoruz.
KPSSP3 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Gençlik ve Spor Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları için)
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) Gelir Uzman Yardımcılığı (GUY) kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
İçişleri Bakanlığı (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) Göç Uzman Yardımcılığı kadrosu (Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları için)
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Çevre, Endüstri ve Orman Mühendisliği bölümü mezunları için)
Milli Eğitim Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Yazılım Mühendisliği bölümü mezunları için)
İhracatçı Birliklerinin Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakülteleri mezunları için)- KPSSP4 PUAN TÜRÜ
KPSSP4 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %50
Genel Kültür: %40
Yabancı Dil Sınavı: %10Mühendislik fakültesi mezunlarından alımın ciddi olarak yapıldığı puan türlerinden bir tanesi de KPSSP4 puanıdır. Bu puan türünde YDS etkisinin %10 olarak belirlenmiş olması, puan türü üzerindeki Genel Yetenek etkisinin çok fazla etkilenmemesine sebep olmuştur. Kariyer mesleklerde çok önemli yeri olan: Başbakanlık, BDDK ve Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılıklarının bu puan türü ile sınav ilanına çıkıyor olması puan türünün önemini arttırmaktadır. Özellikle, Başbakanlık Uzman Yardımcılığı kadrosunun sözlü mülakat ile alım yapıyor olması bu puan türünde 90 ve üzeri almak için bir neden olarak gösterilebilir. Aynı şekilde Ürün Denetmen Yardımcılığında alım sayısının dört katı kadar aday sözlü mülakat sınavına dahil etmektedir.
KPSSP4 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları olanlar için)
Türkiye Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Başbakanlık Uzman Yardımcılığı kadrosu (Bilgisayar, Elektronik ve Endüstri mühendisliği bölümü mezunları için)
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Denetmen Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı kadrosu (İnşaat ve Makine Mühendisliği bölümü mezunları için)
Ekonomi Bakanlığı Ürün Denetmen Yardımcılığı kadrosu (Ziraat ve Gıda Mühendisliği bölümü mezunları için)- KPSSP5 PUAN TÜRÜ
KPSSP5 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %50
Genel Kültür: %30
Yabancı Dil Sınavı: %20Mühendislik alımlarında sağlam kurumların yer aldığı puan türlerinden bir tanesi de KPSSP5 puan türüdür. Bu puan türünde EPDK kadrosu en ön plana çıkan alımdır. Alımda bir çok mühendislik bölüm mezununa kadro açılmaktadır. Maaş ve iş tatmini olarak sıradan bir uzman yardımcılığından çok fazlasını vadeden EPDK Uzman Yardımcılığı kadrosu sözlü mülakat ile alım yapmakta ve sınavına alım sayısının 4 katı kadar adayı dahil etmektedir. Aynı şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında son yıllarda alımları sözlü mülakat sınavı ile gerçekleştirmektedir.
KPSSP5 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Enerji Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları olanlar için)
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları için)
Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakülteleri için)
Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)- KPSSP6 PUAN TÜRÜ
KPSSP6 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %50
Genel Kültür: %10
Yabancı Dil Sınavı: %40Bu puan türünde Yabancı Dil Sınavından alınan puanın etkisi oldukça yüksektir. Yabancı Dil Sınav puanı 50 altında olan bir adayın 85 üstü bir puan alması oldukça düşüktür. TPE Uzman Yardımcılığı kadrosunun yer aldığı bu puan türünde, diğer puan türlerinden bağımsız bu puan türüne özgü çok özel bir kadro bulunmamaktadır. Bu nedenle üzerinde fazla durmuyoruz.
KPSSP6 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları olanlar için)
Türk Patent Enstitüsü Patent ve Marka Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Başbakanlık Uzman Yardımcılığı kadrosu (Bilgisayar, Elektronik ve Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları için)- KPSSP7 PUAN TÜRÜ
KPSSP7 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %45
Genel Kültür: %25
Yabancı Dil Sınavı: %30Kamu kurum veya kuruluşlarında kariyer meslek sahibi olmak isteyen bir mühendis için en önemli puan türü KPSSP7'dir. Çoğu kadroyu bünyesinde barındıran bir puan türüdür. Hazine, TÜİK, TSE, ÖSYM ve ETKB Uzman Yardımcılıklarının diğer puan türlerinde yer almamasına karşın bu puan türü ile mühendisleri alıyor olması puan türünün önemini fazlasıyla arttırmaktadır. Hazine, Kalkınma Bankası sınavlarında yazılı aşama uygularken, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı gibi uzman yardımcılığı kadrosunun büyük kısmını mühendislere ayıran bir kurum sözlü mülakat ile adayları sınav yapmaktadır. Bu puan türünde Yabancı Dil Etkisi %25 olmasının yanı sıra aşağıda yer alan kadroların çoğunda YDS'den belli bir baraj puanı da aranmaktadır. Bu puan aşağıda yer alan ilanların çoğunda 70 olarak belirlenmiştir. İstisnai olarak da, TÜİK Uzman Yardımcılığında minimum 50 YDS puan barajı konulurken, Başbakanlık Uzman Yardımcılığı kadrosunda YDS puan barajı yer almamaktadır.
KPSSP7 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları olanlar için)
Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı (Bilgisayar ve Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları için)
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Türkiye Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Türkiye İstatistik Kurumu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakülteleri mezunları için)
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Başbakanlık Uzman Yardımcılığı kadrosu (Bilgisayar, Elektronik ve Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları için)
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)- KPSSP8 PUAN TÜRÜ
KPSSP8 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %40
Genel Kültür: %40
Yabancı Dil Sınavı: %20Bu puan türünde de kendine özel ilanlarla ön plana çıktığı söylenebilir. Yabancı Dil Puanı orta seviye olan adaylarında yüksek puan alabileceği bir puan türüdür. %40 düzeyinde Genel Kültür oranı olması mühendislerin bu puan türünde yüksek puan almasını zorlaştıran bir etkendir. Bu nedenle Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık bilgilerinin güncelliğini sağlayan mühendis adayları için fırsat olarak değerlendirilebilecek bir puan türüdür. Bu puan türünde her ne kadar özel alım sayısı fazla görünse de alımların büyük çoğunluğu her yıl yapılmamaktadır. Her yıl olan ilanlardan bir tanesi Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosudur. Alımlarının büyük kısmını mühendisler oluşturur, sözlü mülakat ile alım yapan bu kurumda YDS puanın 70 olması şartı aranır. AFAT Uzman Yardımcılığı kadrosu her yıl ilana çıkıyor olsa da mühendis alımlarının sınırlı olduğu, adaylarda 70 YDS puan şartı arayan ve sözlü mülakat ile alım yapılan bir kadrodur.
KPSSP8 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları olanlar için)
Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi ve Deniz İşletmeleri Yönetimi bölümü mezunları için)
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı kadrosu (Ziraat fakültesi mezunları için)
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kobi Uzman Yardımcılığı (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Mühendislik fakültesi mezunları için)
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Denetçi Yardımcılığı kadrosu (Kimya Mühendisliği ve Kimya bölümü mezunları için)
Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman Yardımcılığı kadrosu (Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği mezunları için)- KPSSP13 PUAN TÜRÜ
KPSSP13 puan türünün hesaplanmasında yer alan derslerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki gibidir:
Genel Yetenek: %45
Genel Kültür: %25
Yabancı Dil Sınavı: %20
Hukuk: %10Yukarıda Mühendisler için alım yapılan puan türlerinde alım yapılan kadrolar içerisinde yer almamasına rağmen özel olarak metnin içerisinde bulundurmak istediğimiz bir puan türüdür. Bu puan türünde alım sayısı oldukça fazladır. Her şeyden önemlisi Mühendisler içerisinde Bakanlık Müfettişi olmak isteyenler için nadir fırsatlardan bir tanesidir. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında Müfettiş Yardımcısı olarak alım yapılan bu kadro da alımlar düzenli olarak her yıl yapılmakta ve çok sayıda mühendis alım ilanına çıkılmaktadır. Maden Mühendisleri için istihdam alanı darlığına bir nebze olsun çözüm üreten bu kadroya ait alımlar iyi bir fırsat olarak görülebilir. KPSS Alan kısmına çoğu mühendisin katılmadığı düşünülürse puanı hesaplanan mühendis sayısının oldukça az olacağı sonucuna ulaşılabilir. Buradan hareketle, bu kadrolara ait alımların düşük kapattığı sonucuna ulaşılabilir.
KPSSP13 puan türüyle alım yapan kurumlara ilişkin kadrolar aşağıdaki gibidir:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettiş Yardımcılığı kadrosu (İnşaat, Makine, Elektrik ve Elektronik ve Maden Mühendisliği bölümü mezunları için)