STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI UZMAN YARDIMCILIĞI 2021
-
@herkesesu Hocam 5 tane ekonometri sorusu var mıydı iktisat bolumunde?
-
@ymn vardı
-
Mutlak satın alma mi göreli satın alma miydi
-
@bbn ben bilebiliriz diye biliyorum. Bir mal zorunlu malsa fiyat esnekliği düşük olur. Adı üstünde zorunlu mal yani tüketici almak zorunda. https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/20_21_Guz/genel_iktisat/2/index.html
-
@srkn1990 kapsanmamış faiz paritesi o sorunun cevabı
-
@herkesesu soru da fazi mi diyodu
-
@herkesesu cevaplarda f mali icin esnekligi 0-1 araligindadir diyordu sanirim. F zorunlu mal oldugu icin esnekligi 0 dir dedim
-
Vallahi hatırlamıyorum neyi dediğini de cevaptan eminin kardeşim. Sınavdan çıkınca sıcağı sıcağına bakmıştım
-
@herkesesu Baska bir soruydu bu.
-
@srkn1990 göreliydi sanirim.
-
@herkesesu zorunlu mal lüks mal kavramları gelir esnekliği kapsamında ortaya atılmıştır. Zorunlu bir malın gelir esnekliği 0 ile 1 arasındadır. Lüks malın ise 1'den büyüktür. Fiyat esnekliği hakkında yorum yapamayız bence. Bir malın bütçedeki payı arttıkça o malın fiyat esnekliği artar. Bu nedenle bu şık yanlıştı.
-
@ymn bende öyle yaptım kapanmamış faiz paritesini bilmiyorum açıkçası
-
@nonamemen hocam sorunun öncelinde lüks mal zorunlu mal diyip şıklarda bu iki malın talep esneklikleri hakkında mi yorum yapmıştı?
-
@nonamemen Fiyat esneklikleri hakkinda yorum yapilamayacagi icin o secenek yanlistir diye dusundum. Bilemeyiz çünkü.
-
@kaidenalenko hocam bende sizin gibi düşünüyorum zaten de Arkadaşlar şıklarda fiyat esnekliği değil gelir esnekliği olduğunu söyledi o yüzden sordum. Fiyat esnekliği diyorsa şıkta sizin ve benim dediğim gibi olması lazım
-
@srkn1990 O şık başka bir sorunun şıkkı diye hatırlıyorum. mutlak goreli kaliyordu olabilecek
-
Tüketicinin talep edeceği mal örneğin hayati önem taşıyan ilaç gibi zorunlu bir mal ise, talebin fiyat esnekliği düşüktür. Eğer mal onsuz da yaşanabilecek bir lüks tüketim malı ise talebin fiyat esnekliği yüksek olacaktır. Kaynak İstanbul üniversitesi. Eminim bundan zorunlu mal ise fiyat esnekliği düşük, lüks mal ise yüksek. Ayrıca bu şıkka yanlış dersen 2 tane yanlış şık oluyor. Çünkü malın bütçe içindeki payı artarsa fiyat esnekliği de artar
-
@devrevissiz tüketici bütçesi içinde bir malın miktarı fazla ise bu malın fiyat artışlarına tüketicinin duyarlılığı fazladır. A şıkkında A malına ait talebin fiyat esnekliği B malına göre düşüktür diye bir ifade vardı. Doğru yanıt bu olacak.
-
@ymn başka bi sorunun cevabımıydi hocam kapsanmamis faiz ben hic isaretlemedim öyle.bisey de
-
@gamador bence de