Halkoylamasından hangi sonuç çıkar ?
-
Bir köyde iki muhtar olduğunu düşünün köyde hiç bir iş doğru düzgün yürümez. Bazıları kuvvetler ayrılığı zarar görecek diyor lakin birleşen erk sadece yürütmedir. Cumhurbaşkanı hükümete yakın olmadığında ülkenin neler çektiğini nasıl geri kaldığını bu ülke onlarca yıl gördü ve acısını çekti. Yine aynı zor günleri yaşamak isteyen varsa, bu değişikliği birilerinin sırf kendi çıkarı için yaptığını zanneden varsa, algı yönetimine kapılıp tamamen dayanaktan yoksun cumhuriyet gitti laiklik gitti evet çıkarsa diye düşünen varsa 'hayır' desin. CB ile hükümet birbirine yakın olunca ülke nasıl gelişti yaşadık gördük. Bu halin devamı, ülkemizin refahı ve süper güç olma yolunda emin adımlarla yürümek için %60 civarı evet çıkacak diye düşünüyorum. Çünkü ben gördüm ki ne kadar algı da yönetilse halkımız hiç bir şeyi unutmuyor. Zira çekilen sıkıntılar unutulacak cinsten değil.
-
@Kehleri Başkan ve parlamento farklı siyasi partiden olursa ne olacak? Dediğine göre problem kesin olarak çözülmüş olmuyor
-
@kürşaddd Anayasa mahkemesi üyeleri bildiğiniz gibi uzun yıllar görev yapmak için seçiliyor yani bir cumhurbaşkanı ekseriyetle kendinden bir yada iki dönem önceki başkanın seçtiği anayasa mahkemesi üyeleri tarafından yargılanacak o nedenle sıkıntı yok yani.
-
@joeblack16 Bu durumun olması kolay değil. Zira cumhurbaşkanı partiye bağlı olacağı için oyların yüzde ellisinden fazlasını alıp cumhurbaşkanı olan birinin doğal olarak partisi de parlamentoda çoğunluğu sağlayacak. Aksi takdirde kendisi de cumhurbaşkanı olamaz.
-
@Kehleri arkadaşların bahsettiği olay İsrail de olmuştu ama nasıl çözdüklerini hatırlayamıyorum .
-
@hgrotius Şu sistemde olması çok mümkün görünmüyor benim değişiklikten anladığım kadarıyla zira şimdiki sistemde başbakanla parlamentonun farklı partiden olması gibi bir durum olur oda mümkün değil. Çıkarsa şahsına münhasır çıkar cumhurbaşkanı kendini ve meclisi fesheder yeni seçim yapılır.
-
@Kehleri O olay mümkün değil şu mümkün değil gibi içini dolduramadığın cümleler kurarsan orada ben tartışmam kardeşim hayırlı günler.. En küçük bir ihtimal dahi değerlendirilmeli, neden olmasın gayet de olabilir ve olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti nin sonsuza dek var olduğunu unutarak konuşuyor gibisin
-
@joeblack16 Nasıl olabileceğini kanıtlamadan ya olursa diyorsunuz kardeşim. Nasıl olacak bu dediğiniz? Halkın yüzde ellisinden fazlası B partisine oy verip genel başkanını cumhurbaşkanı yapacak ama %50den fazla oy almış bu parti parlamentoda çoğunluğu sağlayamayacak. Siz olacağına inandığınız için çözümü de söyledim üst mesajda lakin son cümlesini okumayıp bana bu mesajı yazmışsınız sanki.
-
Meclisi fesheder demek çok basit ve ucuz bir yaklaşım. Neden böyle birşey yapsın ? Bir dönem hakkı yanacak.. Neyse dediğim gibi net bir değişiklik olup tüm toplumun üzerinde mutabık olabileceği bir metin olmasını dilerdim.
-
@joeblack16 o zaman onu koymayalım. Basitse gerek yok. Neden o madde olsun. Amaç belli çünkü amaç yasama üstünde eli olmak. Orayı da denetlemek. ABD böyle değil başkanlık hep orada da var deniliyor da. Ondan diyorum. 18 maddeyi de okudum başkanlığı da bilirim. Bu başkanlıkta yok normalde amacı ne o zaman Basitse benim yaklaşımım. Merak ettim de
-
@kürşaddd Başkanlıkta yürütme yasamayı feshedemez. Yasama da yürütmeyi. O yüzden bizimkisi bu konuda ayrılıyor. Denetim sebepsiz fesih demek değildir
-
@joeblack16 hiç bir sebep göstermeden seçime gidecek. Hadi diyelim dedi ki meclis.,cumhurbaşkanı suç işledi yüce divana gidelim diye oylama yaptı. Yapalım diye görülecek iken.. cb feshetti diğer partiler bana oyun oynuyor oyuna gelme dedi seçimde mağdurum der ve oyunu parlementoda da artıtırsa denetim lafta meclisin ama cumhurbaşkanın denetimi lafta değil neyse ya hayırlısı neyse o olsun. Ben daha yazmıcsm. Ülkemize hayır getirsin.
-
turkiye 81 atanmis valisiyle, yaridan cogu baskan tarafindan listelere yazildigi icin halkin degil baskanin iradesinin vekili olan parlamenterleriyle, yasama yurutme ve yarginin tek bir liderin irade ve otoritesine gore sekillendigi, tek merkezde tek adamin yonettigi bir ulke olacaktir.
Yani arkadaslar yasama yurutmeyi denetleyecek baskan kisi o kadar da ozgur degil falan diye anlatmayin komik oluyor.. -
Bir daha yazmayacam diyorum ama öyle şeyler söyleniyor oyle güzel! algı operasyonu yapiliyor ki bunlara cevap vermemek mümkün degil. Sanki bu sistem yoneticileri cok harika denetliyor da yeni sistem denetlemeyecekmis gibi surekli bir tek adamlik muhabbeti. Al işte adamlar ohal khk cikariyor istediklerini yapiyor kimse birsey yapamıyor zaten bu sistemde olan seyleri yeni gelecekmiş gibi anlatmayın
-
@kartal hukukçu arkadaşlar daha iyi bilir , ancak ohal bu sistemin bug ı gibi bişey ancak süreli sanırım yeni sistem hep ohal gibi
-
Öncelikle bu bir parti yarışı ya da lider seçimi değil.80 milyon insanı ilgilendirecek bir durum.Onun için vereceğiniz karar sizin kişisel fikir,çıkar,menfaatleriniz adına değil ülkede yaşayan bütün insanı etki altına alacak bir fiili karar olacak.Okumuş,belli bir seviyeye gelmiş gençler olarak hepimizin sandığa bu şekilde düşünerek gitmesi gerektiğine inanıyorum.
-
Hem "her seyi yapacak gücü var zaten" deyip, hem de "bir seyleri yapamiyor, yavas yapiyor meclis engel oluyor" deyip baskanlik sistemini savunmak!...