Bu sınava uzun yillar emek vermiş biri olarak tartışmalı bir kaç husus hakkında yorum yapmak ve kac puan ile kapatır hususunda bir tahminde bulunmak istiyorum.
1- hizmet yerinden yönetim kuruluslari - kamu kurumlari: arkadaşlar bu kavramlar anayasa da veya kanunda geçen bir kavram değil litareturde oluşmuş bir kavram ve bir çok alternatifi vardır örnek vermek gerekirse Zehra odakmaz, Kemal gozler, metin gunday, bir kaç dershane kitabı ve okudugum makalede yerel yerinden yönetim kuruluslari - kamu idareleri hizmet yerinden yönetim kuruluslari- kamu kurumları olarak geciyor. Bu iki cevap da kesinlikle alternatif cevaplar icinde vardır müsterih olun.
2- esnek kur- dalgalı kur meselesi: arkadaşlar soru kökünde gegp ile hangi döviz politikası uygulanmıştır diyordu esnek kur veya dalgalı kur cevabı bence yeterli peki serbest kur olur mu derseniz her ne kadar bir çok kitap esnek dalgalı ve serbest kuru aynı anlamda kullansa da serbest kur esnek- dalgalı kurun bir alt başlığı yani serbest kur tam olarak dalgalı esnek kuru karsilamiyor. Bence alternatif cevaplar içerisinde olmayabilir.
3- aktif nufus-kurumsal olmayan sivil nufus : arkadaşlar geçen sene ki sınava girenler iyi bilir mikro makro soruları Erdal unsalin mikro makro kitaplarında bire bir vardı bu sene de işsizlik sorusu aynen Erdal da vardı cevabi kurumsal olmayan sivil nufus ancak aktif nüfus gibi alternatif cevaplar muhakkak ki olabilir çünkü kanun maddesi değil
4- İMKB sorusu: ben her ne kadar İMKB yazsamda yanlış kabul ediyorum çünkü 1986 kurulma meselesini İMKB karsilamiyor bana en yakın cevap kamu ortaklığı idaresi geliyor ancak bu kurumda 1986 da kurulma hadisesini karsilamiyor buda sanırım 1984 de kuruldu soruyu tam hatırlayamadığım iz için bu soruyu hesaplama yaparken yanlış kabul etmek bizim için daha faydalı olur ama cevap bence İMKB ye çok uzak.
5- tedavüle çıkma sorusu: tartışmasız bir şekilde o onu dedi bu bunu dedi dedikodularından uzak açık ve sarih MB sitesinde 2005 diyor.
6- köy sandigi: tek cevap kanun maddesi alternatif yok cevap köy sandigi
7- soru- soru onergesi: anayasa maddesi cevap soru ötesi yok tıpkı sehirin kurulması gibi şehir kanunla kurulur kanun teklifi ile değil
8- kişisel verileri koruma kurumu: kurul olmaz kanun maddesi 5018
9- is lm sorusu bire bir Erdal da var klasik durum ama sebebi tam dışlama etkisi klasik durum diye bir sebep olabilir mi klasik durumu oluşturan sebebi soruyordu yani tam dışlama etkisi dışlama etkisi olur mu derseniz bence olmaz sebebi dışlama da hasıla ile faiz birlikte yükseliyor tam dışlama da ise sadece faizin yukselmesi söz konusu
- Bakın arkadaşlar geçen sene ki sınavda iki soru vardı kısaltma yok tam cevap istiyoruz diye Türkiye sınai kalkınma bankası ve devlet denetleme kurulu bu sorularda hiç alternatif yok tek cevap Türkiye sınai ve kalkınma bankası yazanları bile kabul etmemisler sınavdan sonra bazı hocalar ÖSYM ile görüşmeye gitmişlerdi ve bu hususlardan yakinilmisti bence ÖSYM bu eleştirileri göz önünde bulundurarak bu sene hiç bir soruda böyle ibareler koymadı dolayısıyla bence daha alternatifi bol ve daha esnek bir okuma olacak tabi bu demek değil ki kanun veya anayasa maddesini adamlar esnetirler ancak litareturde oluşmuş cevaplarda esneklik kesinlikle olacaktir.
*Puan meselesi bence bu sınavin seçici soruları geçen sene ki sınava yakındı bu sınavda da 6 7 adet seçici soru vardı ancak diğer sorular geçen seneye göre daha kolaydı dolayısıyla bu sınavı biraz daha kolay kabul edebiliriz ama arada cevaplar aciklaninca göreceğiz uçurum olmayacak geçen sene 73un başlarında kapatti buna en az bir soru eklesek 75,5 iki soru eklesek 78 yapar bence minimum 75 puan maksimum 76 puan da kapatacak secici sorular dışında ki kolay soruların çokluğu nedeniyle bence 370 470 arası kişiler belki de bir puana sikisacaklar virgüllerle çok üzülen olacak - Bu forumu hep okudum ilk defa yazıyorum sebebi kesinlikle tartışmak değil kendimce faydalı olabilecek fikirlerimi paylasmakti. mevla neylerse güzel eyleri bilenlere selam olsun.