Hamilelikte Folik Asit Nedir ? Gebelik döneminde sağlıklı beslenmenin hem annenin sağlığı üzerinde hem de fetüsün sağlıklı büyüyüp gelişmesinde önemli bir yeri vardır.Gebelik boyunca annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi bebeğin fizyolojik yapısını ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilemektedir ve prematüre doğum,bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına veya diğer doğumsal problemlere yol açabilir. ( Ayrıca Bakınız : Gebelik Döneminde Sağlıklı Beslenme )
Bebeğin sağlıklı gelişmesi için folik asit,B12 vitamini,A vitamini,D vitamini veya antioksidan vitaminlerin (E ve C ) yeterli alınması gerekir.Hamilelik döneminde fetüs ve plasentanın hızlı hücresel ve doku büyümesi nedeniyle folik asit ihtiyacı artar.
Folik Asit Nedir? Hamilelikte Folik Asit
Hamilelikte Folik Asit oldukça önemlidir. Folik asit doğal olarak bulunan folatın sentetik formu olarak isimlendirilmektedir. Folik asit (vitamin B9) B grubunun suda çözünen bir vitamindir ve vücutta depolanmaz.Folik asit;
Amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir.
DNA / RNA sentezinde,nükleik asit sentezinde,
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ,
Vücut hücrelerinin oluşumunda ve korunmasında önemli bir role sahiptir.
Bebeğin merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) gelişimi için folik asitin etkisi büyüktür. Bebeğin sinir sistemi daha gebeliğin oluşmasıyla birlikte, çok hızla gelişmeye başladığı için, özellikle gebeliğin ilk haftalarında folik asit alınması çok önemlidir.
Folik Asitin Bulunduğu Besinler
Yeşil yapraklı sebzelerde (brokoli, ıspanak,lahana, marul) ,
Karaciğer ve diğer organ etleri,
Kuru baklagiller,
Fındık ve ceviz gibi sert kabuklu meyveler,
Başta narenciye grubu olmak üzere meyveler
Saflaştırılmamış (özü ve kepeği ayrılmamış) tahıl ürünleri ve patatestir.
Folik asit ısıya,ışığa ve asitli ortama duyarlıdır ve suda çözünen bir vitamin olduğundan suda pişirilip suyu atılan sebzelerde kayıp oluşur.Bu nedenle dikkatli pişirilmelidir.
Folik asitin yetersiz alınmasının sonucunda, Nöral tüp defekti gibi doğum kusurlarına, bebeklerde düşük doğum ağırlığı, premature riski, ölü doğuma neden olabilir.
Yükselen homosistein seviyesi sonucu kardiyovasküler hastalık riski de artmaktadır.Yetersiz miktarda folat, DNA sentezini ve metilasyon gerektiren diğer hücresel süreçleri bozabilir, bu da büyüyen fetus üzerinde zararlı ve geri dönüşü olmayan etkilere neden olabilir. Ayrıca Bakınız : Homosistein Nedir ?
Folik asit yetersizliğinde,B12 vitamini yetersizliğindeki gibi kırmızı kan hücrelerinin tam olgunlaşamadığı megaloblastik(makrositik)anemi de oluşabilmektedir.Megaloblastik anemiyi önlemek için hamilelik süresince folik asit yeteri kadar alınmalıdır. Hamilelikte Folik Asit
Folik Asit Yetersizliğinin Nedenleri
Yetersiz besin alımı,
Besinlerin hazırlanması, işlenmesi ve depolanması aşamalarında folik asit kayıpları,
Karaciğer hastalıkları,
Malabsorpsiyon,
Gebelikte ve laktasyon sırasında artan ihtiyaçlardan kaynaklanabilir.
Folat eksikliğinin belirtileri ;Folat eksikliğinin belirtileri genelde gizlidir. Hastalarda ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı folik asit yetersizliği olduğunu gösterebilir. Buna ek olarak halsizlik, dilde hassasiyet, baş ağrısı, çarpıntı, sinirlilik ve davranış bozuklukları görülebilir.Hamilelikte Folik Asit
Nöral Tüp Defekti Nedir?
Nöral tüp defektleri embriyonel hayatın ilk haftalarında beyin, spinal kord ve omurgada kapanma hatası sonucu ortaya çıkan bir grup beyin ve spinal kord malformasyonudur.
Annenin yetersiz beslenme, yüksek ateş, hipertansiyon, diabetes mellitus, obezite gibi sağlık sorunları, kullandığı bazı ilaçlar ve maruz kaldığı çevresel kirleticilerin farklı şekillerde etkileyerek nöral tüpün hatalı kapanmasına neden oldukları bildirilmektedir.Folik asit desteği nöral tüp defektini önlemeye yardımcı olur.Bazı ülkelerde folik asit takviyesi zorunlu hale getirilmiştir.
Günlük folik asit ihtiyacı; Günlük ihtiyaç yetişkin erkek ve kadında 400 mcg’dır.ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) ve The US Centers for Disease Control and Presentation (CDC) a göre gebe olan kadınlar için günlük 400-800 mcg folik asit takviyesi önerilmektedir.Emziklilerde ise 500 mcg önerilir.Folik asit desteği gebelik öncesi dönemden başlayarak gebeliğin 12 haftası boyunca günde 400 mcg folik asit almaları önerilir.