TercihiniYap Forum
    • Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kamu Rehber
    • Kategoriler
    • Okunmamış
    • Güncel
    • Popüler
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    1. Ana Sayfa
    2. Phoenix
    P
    • Profil
    • Takip Edilenler 0
    • Takipçiler 16
    • Konu 90
    • İleti 820
    • En İyi 473
    • Tartışmalı 2
    • Gruplar 0

    Phoenix

    @Phoenix

    976
    İtibar
    11061
    Profil Görüntülemeleri
    820
    İleti
    16
    Takipçiler
    0
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:

    Phoenix Takip etme Takip Et

    Phoenix tarafından gönderilen en iyi iletiler

    • YÜKSEK LİSANS HAKKINDA HER ŞEY

      Nedir?

      Yüksek lisans (master), bir lisans (fakülte) öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır. Yüksek Lisans, lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen eğitime verilen isimdir.

      Özetle Yüksek lisans; 4 yıllık lisans öğretimine dayalı, eğitim – öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan yükseköğretim kurumları tarafından yürütülen bir yükseköğretim programıdır.

      Yüksek Lisans, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı","uzman hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
      Hani tezli tezsiz felan diye ayırmamışsın dediğinizi duyar gibiyim. Lütfen sakin olun.

      Yüksek Lisans Başvuruları İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

      ALES sonuç belgesi ( İstenilen taban puanın üzerinde olmak şartı ile), Lisans diploması, Transkript, Özgeçmiş, Fotoğraf, Yabancı Dil Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Erkek adaylar için askerlik durumunuza ilişkin belge ve son olarak da tavsiye mektubu Yüksek Lisans Programına başvuru yapmak için gerekli ve önemli olan belgelerdir.

      Yüksek Lisans Çeşitleri Nelerdir?

      Tezli Yüksek Lisans Programı Nedir?

      Tezli yüksek lisans, kişinin yüksek lisans eğitimi aldığı alanda uzmanlaşması ve uzmanlığını bilimsel bir tez yazarak ispat etmesiyle tamamlanır.

      Tezli yüksek lisans programın genel amacı, kişinin bilimsel doğrultuda araştırarak bilgiye ulaşması, ulaştığı bilgiyi değerlendirmesi ve değerlendirdiği bilgiyi yorumlamasıdır. Tüm çalışmaların sonucu olarak kişiden bir tez yazması beklenmektedir.

      Tezli Yüksek Lisans Programı bilimsel araştırmalar yapmak, akademisyen olmak isteyen kişiler için idealdir. Eğer bu tür amaçlarınız yok ise Tezsiz Yüksek Lisans Programı sizin için daha uygun olacaktır.

      Farklı Amaçlar İçin Yüksek Lisans Programına Katılamaz Mıyım?

      Akademisyen olmak istemiyorsanız ya da bilimsel çalışma yapmak istemiyorsanız Tezli Yüksek Lisans programına katılamazsınız gibi bir durum söz konusu değil.

      Örneğin mezun olduğunuz lisans programından memnun olmayabilirsiniz. Alan değiştirmek için farklı bir alanda eğitim almak için yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz.

      MEB’e bağlı kurumlarda yönetici, müdür, müfettiş olmak isteyenler Yüksek Lisans eğitimi alarak rakiplerine büyük bir avantaj sağlayabiliyor.

      Başka bir örnek ise ‘’Yüksek’’ ünvanını almak isteyen mühendisler Yüksek Lisans eğitimi alabilirler.

      Tezli Yüksek Lisans Programı Kaç Yıl Sürmektedir?

      Yüksek Lisans aldığı alandaki öğretim programını zorunlu ve seçmeli derslerden, seminer programından ve tez yazma sürecinden oluşmaktadır.

      1 yıl dersler vasıtasıyla eğitim süresi ve 1 yıl da tez hazırlama süresi olmak üzere 2 yıl sürmektedir.

      Not : Lisans eğitim programınızdan bağımsız, farklı bir alan üzerine Yüksek Lisans yapacaksanız 1 yıl olmak üzere bilimsel hazırlık eğitimi alabilirsiniz.

      Tezli Yüksek Lisans Programında Devam Zorunluluğu Var Mıdır?

      Tezli yüksek lisans programlarında genel olarak derslere katılma zorunluluğu vardır. İstisnalar veya esneklikler pekala olabilir.

      Tezli Yüksek Lisans Programının Ücreti/Harcı Var Mıdır?

      Tezli Yüksek Lisans Programında devlet kurumlarında eğitim alan bir öğrencinin 2 yıllık eğitim süresi boyunca herhangi bir ücret ödemesi gerekmez. 2 yıllık eğitim süresini uzatan öğrencilerin ise harç ödemeleri gerekir. Tezli Yüksek Lisans harçları bazı durumlara göre değişiklik gösterebilir. (Enstitü,fakülte,öğretim dili..) Yabancı dilde eğitim veren programların daha pahalı olduğunu söylememize gerek yok sanırım.

      Tezli Yüksek Lisans eğitimini vakıf/özel üniversitelerinde tamamlamak isteyenler için ücret konusunda herhangi bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü fiyatlar üniversiteden üniversiteye çok fazla değişiklik göstermektedir. En doğru bilgiyi ilgili üniversitenin öğrenci işlerinden almanızı öneririz.

      Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuru Şartları Nelerdir?

      **a)**Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için öncelikle lisans eğitiminizi tamamlamış ve diplomanızı almış olmanız gerekmektedir.

      Not: Eğer diplomanızı yurt dışındaki bir eğitim kurumundan aldıysanız YÖK tarafından diplomanıza denklik verilmesi gerekmektedir.

      **b)**Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için ayrıca Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan yani ALES’ten Yüksek Lisans yapmak istediğiniz kurumun talep ettiği minimum puanı almak zorundasınız. Kurum talep ettiği puanın altında bir puana sahip bir öğrenciyi kabul edemez. Fakat bu puanın üstünde sahip öğrenciler programa alınabilir.

      **c)**Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için aranan bir diğer şart ise Yabancı Dil Sınavıdır. Üniversite kendi yabancı dil sınavını yapabilir. Fakat genellikle IELTS, YDS, TOEFL gibi bağlayıcılığı olan sınavları referans alır.

      Not: Yüksek Lisans Eğitimi almak istediğiniz üniversite Yabancı Dil Eğitimi vermiyor olsa dahi Yabancı Dil Sınavına girmenizi isteyebilir.

      Tezli Yüksek Lisans Programı İçerisindeki Seminer Eğitimi Nedir?

      Yüksek Lisans programına katılan öğrenciler eğitimlerinin 2.yılında tez çalışmaları ile alakalı olarak seminer verirler.

      Tez Danışmanı Hakkında Her Şey

      Enstitü’nün anabilim dalı başkanlığı tarafından her öğrenci için bir danışman belirlenir ve Enstitü’ye önerilir. Bazı durumlarda birden fazla danışman gerekebilir. Tez danışmanları farklı bağlı olunan anabilim dalı içerisinden seçilebildiği gibi farklı bir anabilim dalından da seçilebilir.

      Öğrencinin alacağı dersleri belirlemek ile ve bu dersleri aldığı süreci takip etmek ile yükümlüdür. Ayrıca tez çalışma süresini yönetir ve yönlendirir. Belki de en önemli nokta da şudur ki tez danışmanı her yarı yıl öğrenci ve öğrencinin çalışmaları hakkında rapor hazırlar.

      Tez danışmanları, danışmanlık yaptıkları öğrenciler için ‘’Uzmanlık Alan Dersi’’ dersini verebilir. Ayrıca tez danışmanı öğrencinin ya da enstitünün talebine göre değiştirilebilir.

      Yüksek Lisans Tezinin Sonuçlanma Süreci

      Yüksek Lisans tezini başarı ile tamamlayan öğrenci danışmanın da onayını aldıktan sonra tezini Enstitü’ye sunabilir.

      Enstitü’ye jüri sayısına bağlı olarak o sayıda nüsha sunulur. Anabilim dalının belirleyeceği gün ve saatte toplanılır. Öğrenci bu toplantıda tez savunma sınavına tabi tutulur. Bu süreç sonunda Juri tez hakkında çoğunluk sağlama kaydı ile ‘red’, ‘düzeltme’ ya da kabul kararı verir. Tezi reddedilen öğrencinin kaydı silinir. Düzeltme kararı verilen öğrenciye ek süre tanınır. Eğer düzeltme kararından sonra kabul kararı çıkmaz ise kaydı gene silinir.

      Tezsiz Yüksek Lisans Programı

      Tezsiz Yüksek Lisans programı ile Tezli Yüksek Lisans programı arasında çok fazla fark yoktur. Tezsiz Yüksek Lisans programı da öğrenciye mesleki bilgi kazandırmak ve kazandırılan bilginin nasıl uygulanacağının öğretilmesi ile tamamlanır. Tezsiz Yüksek Lisans programını genellikle iş dünyasında olanlar yani çalışanlar tercih ettiği için genellikle eğitim ikinci öğretim olarak verilir. Tezsiz Yüksek Lisans Programı bağlayıcı dersler ve bitirme projesinden oluşur.

      Not: Tezsiz Yüksek Lisans programının sonunda yeterlilik sınavı uygulanabilir.

      Tez Danışmanı Hakkında Her Şey

      Enstitü’nün anabilim dalı başkanlığı tarafından her öğrenci için bir danışman belirlenir ve Enstitü’ye önerilir. Bazı kurumlarda Tez Danışmanının öğrenci tarafından belirlenmesine izin verilebilir.

      Tezsiz Yüksek Lisans Eğitim Süresi Ne Kadardır?

      Tezsiz Yüksek Lisans Programlarını tamamlama süresi en fazla 3 yıldır. Genellikle 1 ya da 1 buçuk sene süresince bitirilmektedir.

      Tezsiz Yüksek Lisans Diploması Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

      Buyrun efendim. Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Yüksek Lisans Diplomasına sahip olur. Diplomanın üzerinde Tezli ya da Tezsiz eğitim tamamladığı belirtilmez. Başka bir deyişle Yüksek Lisans eğitiminizi tezli de tamamlasanız tezsiz de aynı diplomayı alırsınız. Burada belirleyici olan Yüksek Lisans eğitimini hangi amaçla aldığınız olmalıdır.

      Tezsiz Yüksek Lisans Programı Başvuru Şartları Nelerdir?

      Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuru süreçlerindeki fark Tezsiz Yüksek Lisans Programında ALES şartının olmamasıdır.

      Yabancı Dil Sınavı konusunda ise Tezsiz Yüksek Lisans programında bazı esneklikler bulunmaktadır. Şöyle ki Tezsiz Yüksek Lisans programlarında genellikle Yabancı Dil Sınavı şartı istenmemektedir.

      Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimini Her Üniversiteden Alabilir Miyim?

      Hemen hemen bütün üniversiteler Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi vermektedir. Fakat devlet üniversitelerinde Tezli Yüksek Lisans programlarının ağırlıklı olduğunu söylemekte fayda görüyoruz.

      Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

      Birinde tez şartının olup diğerinde olmamasını belirtmek için bu başlığı açacak değiliz sakin olun lütfen.

      Aslında temel fark eğitimin süresidir. Tezsiz Yüksek Lisans programı eğer bilimsel hazırlık eğitimi alınmaz ise genellikle 1 yıl da tamamlanmaktadır. Tezli Yüksek Lisans Programı ise 1 yıl alınan dersler 1 yıl da tez çalışması olmak üzere 2 yıldır.

      Diğer bir fark ise eğitim ücretleridir. Tezli Yüksek Lisans programları için harç ücretleri kaldırıldı. Fakat Tezsiz Yüksek Lisans Programı için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir
      .
      Tezsiz Yüksek Lisans Programını Tamamlayanlar Doktora Eğitimi Alabilir Mi? Herhangi Bir Engel Bulunuyor Mu?

      Tezsiz Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış bir kişinin Doktora Eğitimi’ne başvuru yapmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

      Fakat şunu da belirtmeliyiz ki belirli bir konuda uzmanlaşmamış bir kişinin başka bir deyişle tez çalışmasını tamamlamamış bir kişinin Doktora Eğitim Programına kabul edilme ihtimali oldukça düşüktür.

      Tezsiz Yüksek Lisans Programını Tamamlayanlar Araştırma Görevlisi Olabilir Mi? Herhangi Bir Engel Bulunuyor Mu?

      Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış bir kişinin araştırma görevlisi olmaması için herhangi bir neden ya da zorunluluk yoktur. Siz istediğiniz sürece Doktora yapabilir ya da Araştırma Görevlisi olabilirsiniz. Burada belirleyici olan Üniversite ya da Enstitü’dür.

      Umarım faydalı olur. Soru ve görüşleriniz için lütfen yorum yapın. En kısa sürede cevap vermeye çalışılacaktır.

      YÜKSEK LİSANS içinde yayımlandı yüksek lisans şartları tezli tezsiz ortalama
      P
      Phoenix
    • RE: FİLM ÖNERİLERİ TAVSİYELERİ

      1st RULE: You do not talk about FIGHT CLUB.

      2nd RULE: You DO NOT talk about FIGHT CLUB.

      3rd RULE: If someone says "stop" or goes limp, taps out the fight is over.

      4th RULE: Only two guys to a fight.

      5th RULE: One fight at a time.

      6th RULE: No shirts, no shoes.

      7th RULE: Fights will go on as long as they have to.

      8th RULE: If this is your first night at FIGHT CLUB, you HAVE to fight.

      FİLM-DİZİ içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: İyi Bayramlar! Tercihini Yap Ailesi

      İyi bayramlar. Çok güzel bir aileyiz

      DİĞER içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Geceye bir söz bir şiir bırak :)

      "Televizyondaki kahkaha efektlerinin çoğu 1950'lerin başında kaydedilmişti. Bu günlerde kahkahalarını duyduğunuz o insanların çoğu artık ölü."

      C.P.-Ninni

      DİĞER içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Geceye bir söz bir şiir bırak :)

      "Sen dağ gibi kurul. Ben ise zerre bir yer tutayım."

      C. Zarifoğlu

      DİĞER içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?

      ''Kendimizi özgür zannediyoruz oysaki sadece ipimizi biraz uzun bırakmışlar. Sınırlara gelince fark ediliyor bu. Dışarı çıkmak isterken kendini cama vurup duran yarı delirmiş karasinekler gibiyken. Sadece geceleri, yapayalnız ve yalınayakken anlaşılabilecek şeyler var.''
      alt metni

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Geceye bir söz bir şiir bırak :)

      Dün sabaha karşı kendimle konuştum.
      Ben hep kendime çıkan bir yokuştum.
      Yokuşun başında bir düşman vardı.
      Onu vurmaya gittim kendimle vuruştum.

      DİĞER içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • KPSS-B HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ Hakkında Her Şey (Nedir? Nasıl olunur? Görevleri nelerdir?)

      Nedir?

      Hava Trafik Kontrolörleri, hava araçlarının, bir noktadan ulaşmak istedikleri başka bir noktaya gerçekleştirdikleri uçuşlarının öncelikle emniyetli olarak gerçekleşmesi için tüm aşamalarını yöneten, başka bir ifade ile hava araçlarının havadaki ve havaalanındaki trafiğinin emniyetli, düzenli, hızlı bir şekilde akışını sağlayan meslek grubudur. Ayrıca yazımızın devamında karşılacağımız bir terim oldukça önemlidir. ATCO terimi, hava trafik kontrol görevlisi anlamına gelir.

      Görevleri nelerdir? Görevlerini nasıl icra ederler?

      Hava Trafik Kontrolörü, pilotlara telsiz kullanarak tavsiye, bilgi ve talimatlar ileten ve pek çok yardımcı üniteyle birlikte çalışarak ve teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanarak kendi kontrol sahasındaki onlarca hava aracına aynı anda hava trafik kontrol hizmeti sağlayarak onları emniyetli, düzenli bir şekilde uçmalarını ve zamanında kalkışlarını ve varışlarını sağlar.

      Örneğin; Ankara'dan İstanbul'a gidecek bir hava aracı istediği zaman kalkıp istediği gibi uçuş yapamaz. Belirlenmiş hava koridorlarından uçması ve hava trafik kontrolörlerinin verdiği talimatlara uyması zorunludur. İşte bu yüzden pilot, uçağın motor çalıştırmasından kalkışına, hava koridorundaki uçuşundan tırmanacağı uçuş seviyesine, muhafaza etmesi gereken hızdan alçalmasına, gideceği havalimanındaki inişinden park yerine kadar hava trafik kontrolörlerinden izin ve talimat almak zorundadır. Bir hava trafik kontrolörü aynı anda bazen 10 bazen 35-40 uçaktan sorumlu olabilmektedir.

      Hava trafik kontrolörlerinin görevleri, saha, yaklaşma veya hava meydanı kontrolörü olarak çalışılmasına bağlı olarak değişkenlik göstermekte olup, belli başlı görevleri şunlardır;

      1-) Hava araçları ile telsiz ve/veya radar temasını korumak;

      2-) Hava araçlarının yolboyu veya havalimanındaki hareketini yönlendirmek;

      3-) Hava araçlarına tırmanma veya alçalma konusunda talimatlar vermek ve nihai seyir seviyesini tahsis etmek;

      4-) Hava araçlarına hava durumu hakkında bilgiler sağlamak;
      Uçaklar arasında asgari mesafelerin muhafaza edilmesini sağlamak;

      5-) Beklenmedik hal ve durumları, acil durumları ve plan harici trafiği sevk ve idare etmek.

      6-) Piste veya pistten gerçekleştirilecek hareketlerin kontrol edilmesi;

      7-) Uçakların terminal etrafındaki yer hareketlerinin sevk ve idare edilmesi;

      8 -) Araçların havalimanı etrafındaki yer hareketlerinin sevk ve idare edilmesi.

      Nasıl Hava Trafik Kontrolörü olabilirim?

      Arkadaşlar Hava Trafik Kontrolörü olabilmenin iki yolu var. Hangisini tercih edeceğinizi seçmeniz için ikisinden de bahsedeceğiz.

      1-) Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu

      Eğer bu yolu tercih ederseniz ilgili üniversitedeki Hava Trafik Kontrol Bölümünü bitirmek zorundasınız. . Okul özel yetenek sınavı ile alım yapmaktadır ve çok az kişi bu şansa erişebilmektedir. Eğitim süresi bir yılı İngilizce hazırlık ve dört sene olmak üzere toplam beş senedir. İlk iki yıl teorik dersler verilmekte, son iki yıl ise mesleğimizle ilgili olarak simülatör ortamında eğitim verilmektedir. Okula girebilmek için, okulun istediği taban puanını geçecek tercih puanına sahip olmanız gerekir. 
      Örnek vermek gerekirse, 2015 yılında ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavından Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenmeden en az 250 puan ve üzeri almışsanız başvurabilirsiniz.

      Anadolu Üniversitesi'nin bu bölüm ile ilgili tüm bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ

      2-) Devlet Hava Meydanları İşletmesi

      Eğer bu yolu tercih ederseniz Devlet Hava Meydanları İşletmesinin sınavlarını kazanarak girmek zorundasınız. Bunun için bazı şartlar gerekiyor. Bu şartlar;
      1-) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız,
      2-) 27 yaşından gün almamış olmanız,
      3-) 4 yıllık bir yüksekokul yada fakülte bitirmiş olmanız,
      4-) ICAO şartlarına uygun sağlık raporu almanız (görme bozukluğu, konuşmanızda pelteklik yada kekemelik olmaması, vücunuzda bir engel olmaması vb),
      5-) Güvenlik soruşturması sonrası hava trafik kontrolörü yapmaya uygun olmanız,
      6-) Yapılacak olan genel yetenek testlerinde başarılı olmanız (dikkat, algılama, üç boyutlu düşünme),
      kişilik testlerinde başarılı olmanız (motivasyon, karar verme, stres )

      KPSS'de başarılı olmuş ve Hava Trafik Kontrolörlüğünü tercih etmiş adaylar arasından alınan kişiler, bir yıl yoğunlaştırılmış Hava Trafik dersleri alacaklar. Eğitim Ankara'da ve ihtiyaca göre İstanbul'da olabilecek.

      Her iki durumda da Hava Trafik Kontrolörü olabilmeniz için öncelikle devlet memuriyet sınavını kazanmış, gerekli puanı almış olmanız gerekiyor. Daha sonra ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu Hava Trafik Kontrol Lisans sınavını en az 70 puan alarak kazanmak zorundasınız.( Burada YÖK denkliği oldukça önemli) Bu sınav gelen talep doğrultusunda yapılıyor. Sorular ise yarı İngilizce, yarı Türkçe olarak karşınıza çıkıyor. Çıkan sorular görmüş olduğumuz derslerden test şeklinde, boşluk doldurma şeklinde veya uçak problemi çözme şeklinde 50 sorudan oluşuyor. Sınavını kazanamadığınız taktirde daha sonra yapılacak olan sınavlara girme hakkınız bulunuyor. Lisansı almanız için sınavda üç defa başarısız olmamanız yada 30 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.

      Hatırlatmakta ve tekrar etmekte fayda var. İstenilen KPSS P3 puanı minimum 70 arkadaşlar.

      Şimdi lisans almak isteyenler için bunu biraz daha açalım.

      Hava Trafik Kontrolör Lisansı Almak İçin Neler Gerekli?

      ARANILAN NİTELİKLER:

      HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ LİSANSI ALABİLMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ ŞARTLAR ARANIR.

      A) BAŞVURU SAHİBİNİN 18 YAŞINI DOLDURMUŞ VE 29 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMASI GEREKLİDİR.

      B -) BAŞVURU SAHİBİ KANUNİ HAKLARINDAN KISITLANMIŞ, AFFA UĞRAMIŞ OLSA DAHİ, HER NE SEBEBLE OLURSA OLSUN AĞIR HAPİS VEYA 6 AYDAN FAZLA HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞ OLMAMALI, İYİ HALİ OLDUĞUNU SAVCILIK BELGESİ İLE KANITLAMIŞ OLMALIDIR. ALKOL VEYA KEYİF VERİCİ MADDELERE DÜŞKÜN OLDUKLARI BİLİNEN KİŞİLERE LİSANS VERİLEMEZ.

      C) BAŞVURU SAHİBİ EN AZ LİSE MEZUNU OLMALIDIR.

      D) BAŞVURU SAHİBİ T.C. UYRUKLU OLMALIDIR. YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE BU YÖNETMELİĞE UYGUN BAŞVURULARI HALİNDE HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ LİSANSI VERİLEBİLİR. BU KONUDA 2007 SAYILI YASA HÜKÜMLERİ SAKLIDIR.

      E) BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANMIŞ EĞİTİM MÜFREDATINA GÖRE EĞİTİM GÖRMÜŞ VE BAŞARILI BULUNMUŞ OLMALIDIR. HALEN BU KONUDA EĞİTİM VEREN YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMLARINDA ÖN LİSANS DİPLOMASI (ASSOCIATE DEGREE) VEYA LİSANS (BACHELOR'S DEGREE) ALMIŞ VEYA ALACAK ADAYLARIN BAKANLIĞIN ÖNGÖRDÜĞÜ MÜFREDATA UYGUN EĞİTİM ALMIŞ OLMALARI DURUMUNDA SINAV HAKLARI MAHFUZDUR. PROGRAMIN KISMEN TAMAMLANMIŞ ADDOLUNMASI HALİNDE, SINAVA GİRMEDEN ÖNCE EKSİĞİNİN TAMAMLANMASI İSTENİR.

      F) TÜRKÇEYİ ÇOK İYİ KONUŞMALI, SES VE KONUŞMADA ÖZEL AKSANI OLMAMALI RADYO TELEFON KONUŞMALARINDA AÇIK VE ANLAŞILIR OLMALIDIR.

      SINAVLAR:
      MADDE 9- HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN LİSANS SINAVLARI BAKANLIKÇA YETKİLENDİRİLMİŞ KURUM VEYA KURULUŞLARCA BELİRTİLEN YER VE ZAMANDA BU YÖNETMELİKTE BELİRTİLDİĞİ ŞEKİLDE YAPILIR.

      Hava trafik kontrol hizmeti (ATC), hava araçlarının manevra sahasında, apronda veya uçuşun herhangi bir safhasında birbirleriyle ve manialarla çarpışmalarını önlemek; hızlı ve düzenli hava trafik akışını sağlamak amacıyla verilen hava trafik hizmet (ATS) türü. ATC kısaltması İngilizce Air Traffic Control kavramının akronimidir. ATC hizmeti veren görevlilere hava trafik kontrolörü (ATCO) denir.

      ATC hizmetleri uluslararası şekilde İngilizce olarak yerine getirilir. ATC birimleri fonksiyonlarına göre şu çağrı adlarından birini alırlar:

      -tower (kule)
      -approach (yaklaşma)
      -radar
      -ground (yer)
      -director (direktör)

      Herhangi bir hava trafik hizmet biriminin görevini belirtmeyen (yanıltıcı) bir çağrı adı kullanması suç teşkil eder.

      ATC'ler Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık genel Müdürlüğü tarafından yapılan lisans sınavı sonucunda lisanslandırılmış lisanslı kişilerdir. Türkiye'deki ilgili kurum Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi'dir.

      Sınav ve derecelendirmeler

      Hava trafik kontrolörleri lisanslarına ek olarak aşağıdaki alanlarda derece sınavlarına girerler ve bu sınavlarda başarılı oldukları takdirde dereceleriyle ilgili hava trafik hizmeti görevini yerine getirirler.İlgili dereceler şunlardır:

      -Görerek meydan kontrol derecesi
      -Aletli meydan kontrol derecesi
      -Radarsız yaklaşma kontrol derecesi
      -Radarlı yaklaşma kontrol derecesi
      -Radarsız saha kontrol derecesi
      -Radarlı saha kontrol derecesi

      Koşullar

      Hava trafik kontrolörleri, iyi derece ingilizce bilmek ve her sene , çalıştıkları bölgeyle ilgili derece yenileme sınavlarına girmek zorundadırlar. Bu sınavlara girebilmek için her sene tam teşekküllü hastanelerden heyet raporu almak zorunlulukları vardır. Kontrolörler Türkçe ve İngilizce dillerinde, yanlış anlamalara ve aksamalara yol açabilecek belirgin bir aksan veya lehçe, dilde pelteklik, gizli kekemelik ve aşırı heyecan sahibi olmamalıdır. Hava trafik kontrolörlerinin alkol ve psikoaktif madde kullanımları denetlenir ve gerekirse görevden uzaklaştırılır.

      Peki herhangi bir derneği var bu meslek grubunun?

      Bu soru ilginizi çekiyor ise buyrun linki : http://www.tatca.org/

      KPSS den kaç puan almam gerekir?

      KPSS puanları o seneki tercihlere göre değişiyor. Burada belirleyici olan tahmin edebileceğiniz üzere yapılan tercihler. Fakat 2016 senesinde ki alım ilanlarını belirleyici kabul edersek (ki kesinlikle bunları belirleyici kabul etmeliyiz) KPSS Puan Türü ve Taban Puanı: KPSSP3 puan türünden en az 70 puan almak durumundayız arkadaşlar.

      Hava Trafik KPSS'de hangi puan türünden alıyor?

      B grubundan alım yapılıyor arkadaşlar. Yani genel kültür ve genel yetenek testiniz dikkate alınıyor.

      Hava Trafik Kontrolörleri kadrolu memur mu?

      Hava Trafik Kontrolörleri 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (c) bendi uyarınca II sayılı cetvele tabi sözleşmeli statüde çalışan kişilerdir. Yani sözleşmeli statüde çalışılıyor. Kadrolu olarak değil. Fakat 657'ye tabi tüm memurların yararlandığı haklardan yararlanma imkanı bu meslek grubu içinde geçerlidir.

      İngilizce seviyeniz ve bilginiz nasıl olmalı?

      Hava Trafiğinde tüm dünyada geçerli dil ingilizcedir. İngilizceyi rahatlıkla konuşup, söylenenleri anlamanız gerekmektedir. KPDS den en az 70, TOEFL sınavından en az 193 veya IELTS sınavının her bölümünden en az 6,5 aldığınızı belgelendirmeniz gerekmektedir.

      Peki geldik en önemli kısıma...

      Maaş durumu nedir?

      2016 yılındaki ilanları dikkate aldığımız da cezbedici bilgilerle karşılaşıyoruz.
      Stajyer olarak kuruma kabul edilen adaylar ilk etapta 4 bin 500 lira maaş alıyor. En geç iki yıl içerisinde de kadroya geçen bu stajyerlerin kadro aldıktan sonraki maaşları ise 6 bin 500 lira civarında oluyor. Yani genel anlamıyla 4-7 milyar arasında bir maaş yelpazesinden söz etmek mümkündür.

      Umarım tüm bu bilgiler faydalı olur arkadaşlar. Yetersiz kaldığımız ya da eksik bıraktığımız bir konu olmuş ise yorumlarınızı bekleriz. İyi günler dilerim.

      KPSS B içinde yayımlandı hava trafik kontrolör dhmi̇
      P
      Phoenix
    • RE: Forum Kullanıcı Adınız Nereden Geliyor?

      Phoenix, nam-ı değer Kırmızı-Zümrüdü Anka Kuşu'nun batı mitolojisindeki adıdır. Doğu toplumunda en bilinen adı ise Farsça'dır. Simurg. Kaf dağının en tepesindeki, kuşların efendisi olan efsanevi yaratıktır. Özellikle Phoenix ismini seçmemin nedeni ise bu ismi her gördüğümde batıya olan meylimin beni rahatsız etmesini istememdir.

      DİĞER içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?

      İdrakine varılmamış bir yalnızlık hakkında konuşabilirsin ama yalnızlığının idrakine varırsan sükût etmekten başka çaren kalmaz.

      Dücane Cündioğlu

      http://tercihiniyap.net/pazar-gunlerine-ozel-kultur-sanat-eki/

      Pazar günleri için hazırladığımız kültür sanat ekine göz atmayı unutmayın. İyi pazarlar.

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix

    Phoenix tarafından gönderilen son iletiler

    • RE: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020

      Kazananlar kimler arkadaşlar? Haberleşelim.

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020

      Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının insan kaynaklarına 2-3 haftadır ulaşmaya çalışıyorum. Ancak telefonla ulaşmak mümkün değil. Bir bakanlığın insan kaynaklarına ulaşmak bu kadar zor olmamalı. Hele de bu devirde!

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020

      Haber yok. Bir başkasında haber olacağını ümit etmiştim. Kurumu arayan yok mu? Ben arayıp ulaşamadım.

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020

      Abi kimseden ses seda çıkmıyor? Koca forumda bu ilanı bekleyen takip eden kimse yok mu?

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)

      @hukukişisi 33.75 benim de

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)

      @hukuk111 kafam karıştı. Önce parantez içini yapıp sonra dışını yaptım. Soruyu tam hatırlayan var mi.. bu soru gitmesin.

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)

      @modigliani-0 hocam neye dayanarak böyle söylüyorsun bilmiyorum.

      Ama ben TDK'ya göre hareket ediyorum.

      http://tdk.gov.tr/icerik/sikca-sorulan-sorular/amca-ve-teyze-gibi-akrabalik-adlari-gercek-akrabayi-ifade-etmedigi-durumlarda-nasil-yazilmalidir-yani-ahmet-amcayi-bu-koyde-herkes-sever-ve-benzeri-cumlelerde-akrabalik-isminin-il/

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)

      @mezun Ahmet Amca dedim ben hocam a küçük olur diye düşündüm

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)

      @Phoenix 46. Hangisi işletmecilerin yükümlülüklerinden değildir? Yasal dinleme ile ilgili bir şıkkı işaretledim ama emin değilim arkadaşlar siz ne dediniz

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix
    • RE: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2019 (Sosyal - Hukuk - Mühendislik)

      Forumdakileri ve hatırladıklarımı derledim. Ha gayret arkadaşlar son beş soruyu da bulalım🙂

      HUKUK ALANI
      1.Ulaştırma bakanlığı ile ilgili değildir ilişkilidir.
      2.Kara delik profesor feryal özel
      3.Dört işlem 2
      4.Yazım yanlışı Amca
      5.G7 ülkesi değildir çin
      6.Ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludur
      7.Yürütmenin durdurulması 7 gün itiraz
      8.Kurum kararlarını danıştay ilk derece mahkemesi olarak bakar.
      9.Tck tanımlar gece vakti.
      10.Çeşit borçlarında alacaklı seçer yanlıştı.
      11.Esnaf sınırını cumhurbaşkanı belirler.
      12.Sınırlama nedeni değildir kamu yararı.
      13.Aihm nereye bağlı Avrupa konseyi.
      14.Kamu yararı kararını il özel idaresi adına vali almaz.
      15.A.ş. De yönetim kurulu üyesi max 5 yıllığına seçilmez.
      16.Tarafların ikinci derece hususlarda anlaşamaması halinde hakim sözleşmeyi kurulmamış saymaz.
      17.Başlangıçta olmayan istiklal marşı.
      18.Zincirleme uygulanmaz işkence.
      19. Esaslı yanılma değildir saikte hata.
      20. Elektronil haberleşme Kanununda düzenlememiştir? btknın kuruluşu.
      21. Cezada hangisi doğrudur sorusu vardı.
      22. Manevi tazminatla ilgili soru.
      23. İdari ücret kullanım hakkı ücreti.
      24. Tacirin yükümlülükleri. Defter tutma. İflasa tabi. Ticaret unvanı. İşletmesini tescil.
      25.Ciro sorusu yalnız 3.
      26. Elektronik haberleşmede bağlantı kopukluğu gibi bir kavram Sorusu
      27. Hangisi 95 değişikliği değildir.
      28. Çekince
      29. İnstagram
      30.ıyukta önce hangisi incelenir. İdari merci tecavüzü
      31. Memurlardan ilkeler değildir. Derecelendirme
      32. Kişiliğin başlangıcı tam ve sağ doğum.
      33. Ticari örf adet tacir olmayanlara her durumda uygulanmaz
      34. Dernekte tüzel kişiliğin amaca en yakın derneğe geçmesi.
      35. İletişimin tespiti hangisine uygulanır dolandırıcılık
      36.tbmm üyesinin yapamayacağı. Kamuya yararlı derneklerde denetçi olabilir mi?
      37. Hangisi doğrudur. İlanda süre ilanı izleyen gün başlar.
      38. Gabin süreleri. 1 yıl 5 yıl
      39.Cumhurbaşkanlığı ofisleri. E- ofis
      40. Tck amaçları hepsi.
      41. Cumhurbaşkanın kanunu geri gönderme süresi 15 gün
      42. Hangisi koruma tedbiri değildir disiplin hapsi
      43. Iyukta aynı dilekçe ile dava açma. İhtiyaca göre.
      44. Ecümeni kart organı değildir ve seçmenlerce seçilmez.
      45. Öncüllü dernek sorusu vardı öncüller neydi?

      KPSS A içinde yayımlandı
      P
      Phoenix