TSK/Pilot Alımı
-
Son Ohal kararnameleri ve tasfiye sürecinden en çok etkilenen hava kuvvetleri oldu. Çoğunluğu savaş pilotu olan 213 subay TSK'dan ihraç edildi. Uzmanlara göre envanterdeki uçak sayısı düşünüldüğünde 675 pilot alınması gerekiyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde gerçekleştirilen büyük tasfiyenin en çok etkilediği kuvvet, Hava Kuvvetleri Komutanlığı oldu. Bu kuvvette 30 general ihraç edildi.
Ancak asıl darbe Hava Kuvvetleri'nin vurucu gücünü oluşturan ana jet üs komutanlıkları ile savaş pilotlarına oldu. 7 ana jet üs komutanı atıldı. Bu üslerde görevli büyük çoğunluğu savaş pilotu olan 213 subayın ilişiği kesildi.
Hava Kuvvetleri'nde en az pilotlar kadar önemli olan ve uçakları uçuşa hazırlayan 44uçak bakım teknisyeni astsubay da ihraç edilenler arasında bulunuyor.
Hava Kuvvetleri'ndeki tasfiyeden en çok etkilenen darbe girişiminin merkezi olduğu belirtilen Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı oldu. Bu komutanlıkta tam 110 subay ordudan atıldı.
Çiğli'deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda ise 23 subayın ilişiği kesildi. Hava Kuvvetleri'nin hava ulaştırmasının belkemiğini oluşturan Kayseri Erkilet'teki 12. Hava Ulaştırma KomutanlığıDnda ise 29 pilot ihraç edildi.
Sınır ötesi harekatlarda başrölü oynayan Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde ise 8 pilot atılanlar arasında. Hava Kuvvetleri'ndeki bu tasfiye, hava savunmasında zaafiyet tartışmasını da beraberinde getirdi.
Askeri kaynaklar, Hava Kuvvetleri'nin bir uçağa bir buçuk pilot düşecek şekilde yapılandırıldığına dikkat çekiyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde değişik tipte yaklaşık 450 uçak var.
Bunlardan 300 kadarı F-16 ve F-4 savaş uçakları. Bu durumda muharip uçaklar için 450, tüm uçaklar içinse 675 pilot istihdam edilmesi gerekiyor.
İhraç edilen 213 pilot subaydan 150 kadarının muharip uçak pilotu olduğu dikkate alındığında, F-16 ve F-4'ler için istihdam oranının bir uçağa bir pilota indiği belirtiliyor. -
Milli Savunma Bakanlığından, 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) doğrultusunda fakülte ve yüksekokullardan pilot olarak mezun olanlardan pilot adayı subay temini başvurularının 3-18 Eylül’de yapılacağı duyuruldu.
Bakanlığın internet sitesinde yer verilen açıklamada, fakülte ve yüksekokullardan pilot olarak mezun olanlardan pilot adayı subaylar temin edileceği bildirildi.
Açıklamada, aranan niteliklere uygun adayların başvurularını sadece internet aracılığıyla 3 Eylül'den 18 Eylül'e kadar yapmaları istendi.
15 Temmuz sonrası yayımlanan kararnamelerle Türk Hava Kuvvetlerinde görevli 300'e yakın pilot ihraç edilmişti.
HAVA HARP OKULU
669 sayılı KHK kapsamında Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde teşkil edilen Hava Harp Okuluna, 671 sayılı KHK'ya göre pilotaj eğitimi verenler öncelikli olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinin ikinci ve üçüncü sınıflarından öğrenci alınacağı kaydedildi.
Açıklamada, başvuru koşullarında belirtilen üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğrenim gören ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılından başlamak üzere Hava Harp Okulunda bulundukları sınıf ve dönem itibarıyla eğitime başlayacakları vurgulandı. Ara sınıflardan Hava Harp Okuluna başvuruların 9-30 Eylül'de internet aracılığıyla yapılabileceği belirtildi.
Hava Harp Okuluna ayrıca, pilotaj eğitimi verenler öncelikli olmak üzere üniversitelerin mühendislik bölümlerinin birinci sınıfından da öğrenci alınacağı duyuruldu. Bu kapsamda alınacak öğrenciler de 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılından başlamak üzere Hava Harp Okulunun ikinci sınıfında eğitime başlayacak.
Öğrencilerin Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden birine yerleştirmeleri, Hava Harp Okulu Komutanlığınca yapılacak. Birinci sınıf öğrencileri, 22 Aralık 2016 ve 12 Ocak 2017 tarihleri arasında başvuru yapabilecek. -
Pilot gibi yaşayan milyonlar varken pilot ihtiyacının olmasi içimde tokat atma isteği uyandırıyor kendimi durduramıyorum