Bakaya Kalma Durumu
-
Merhaba arkadaşlar.
Birçok arkadasin bu konudan dert yandığını biliyorum. Bakaya durumunda olan veya yakın zamanda kalacak olan arkadaşlara yardımcı olmak adına bir örnek olay paylaşacağım daha düne kadar ben de çok korkuyor ve sağdan soldan bilgi almaya çalışıyordum. Şimdi öğrendim atlattım ve sizin de rahat olmanızı istiyorum.
31 mart benim son tecil tarihim idi. yuksek lisans kazanamayip tecil ettiremedim.3.5 ay bakaya durumunda gezdim. Ama kritik yer burasi, YAKALANMADIM ilk 4ay içinde mutlaka ama mutlaka askeriyeye gidin. Ben 3.5 ay üstüne gittim durumumu anlattim ve cok rahat bir sekilde bir kac imza atıp "ekim ayinin sonuna kadar askerlikle ilgili sorunu yoktur" belgesini aldim. Yani bir nevi 3 ay daha rahatim o zamana kadar insallah da bir yuksek lisans a kayit yaptirip 3yil daha erteletecegim..
Tabiki bunun cezasi var ilk 4ay yakalanmadan gidince 350civari bir ceza ödüyorsunuz. Bu süre icinde yakalanirsaniz 1000tl yi geçen bir ceza oluyor. 4aydan sonra yine kendiniz giderseniz 500civari ceza ödüyorsunuz. Ben guy mulakat bekledigim için sorusturmalarda sıkıntı çıkmaması adina gittim şimdi çok rahatım. Şöyle bir drumda var mesela son tecil 31 mart. Siz 1nisanda hemen kaçak görünmüyorsunuz hemen sisteme düşmüyor yani bir çevirmeye girdiğinizde bakaya durumunuzun gözükmesi yine 1 - 2 ay'ı buluyor.
Kısacası en kısa zamanda gidip işlemlerinizi yaptirin. Korkulacak bir sey yok. Kimse sizi kolunuzdan tutup zorla götürmüyor artık.
Sormak istediğiniz bir şey olursa buralardayim. -
@davetsiz bir çok arkadaşımız için bu durumu açıklamaya çalıştım. Askeri şartlar eskisi gibi katı değil, kimseyi alıp zorla götürmüyorlar. Yakalasalar bile şu tarihte gel diyerek imza attırıp gönderiyorlar. Daha sonrada peşine düşmüyorlar. Birilerinin dediği gibi şu tarih son, bu yaş son, bu zaman son gibi telaşlara kapılmayın. Askeriden kaçarak değil, bizzat askeriyeye durumunuzu anlatarak çözüm yolları bulmaya çalışın. Yaşım 20 ilk üniversiteyi bıraktım, dediler ki sen asker kaçağı durumuna düştün, askeri birliğe gidersen seni direk askere alırlar. Bir korku bir telaş bir stres sardı beni. Olurdu olmazdı aradan epey bir süre sonra askeri birliğin yolunu tuttum. Durumumu anlattım okulu bıraktığımı, okul puanı düşmesi nedeniyle bir sonraki sene yeniden üniversiteye yerleşeceğimi falan bildirdim. Attırdılar bir imza, yolun açık olsun deyip 2 sene daha tecil ettiler. Daha sonra da üniversite, yüksek lisans şu bu derken olayı tamamen atlattık. Korkmayın bu meseleden, kafanızda soru işaretleri oluşmasın, 88'li arkadaşlar yıllar önce girdikleri yüksek lisans sayesinde tecil üstüne tecil sallayıp duruyorlar.
-
@Antimülakat hocam 30 eylülde tecil bitiyor, bu tarihten sonra bakaya durumuna düşüyoruz.peki bakaya durumundayken guy veya sgkyı kazansak bir sorun çıkar mı, tecil ederler mi yoksa askere mi gideriz
-
@ockhamlı-william tecil ederler problem olmaz ama sen yine de kurum mülakatlarından önce @davetsiz gibi askeri birliğe gidip mülakata kaldım onu bekliyorum ne yapabilirim diye bir gidiver. Problem olmadan sonuç alırsın.
-
İhmal etmeyin bence de. @Antimülakat hocam gayet doğru söylemiş. Sormaktan danışmaktan zarar gelmez.
-
Benim tecil 30 Hazianda bitti, 5 Temmuzda askerlik şubesinden bakaya kaldırma dilekçesi doldurup "30 Eylüle kadar sakıncası yoktur kağıdı" aldım ve 10 Temmuzda yüksek lisansa kaydoldum. Şu an e-Devlet'te 2019'a kadar tecilli görünüyorum. Yani, yüksek lisansa kaydolacak durumda olanların dert etmesine gerek yok, askerlik şubesine gidip bir dilekçe doldurmaya bakıyor.
Benim merak ettiğim, 30 Haziran-5 Temmuz arasında sadece 5 gün bakaya kaldığım için para ezası gelecek mi? Şubedeki memur çok cüzi miktarda gelir dedi ama 5 günlük bakaya için ceza ödemek koyar adama.