Amerika ile de ilişkiler bozulduğuna göre İsveç'e göçebiliriz.
-
Amerika Birleşik Devletleri yine şaşırtmadı. En ufak bir fikir çatışmasında ülkeye giriş vizesini kaldırdı. Bundan sonra ne olur bilinmez. Bizim için iyi şeyler olmayacağı aşikar.
-
@antimülakat dolara yüklenin
-
Amerika yanında yer alan hiç bir devletin büyümesine müsade etmez . .. tam bağımsız güçlü bir Türkiye istiyorsak abd nin karşısında olmaktan başka yol yoktur .. Bu yaşananlar Türkiyenin doğru adımlar attığının göstergesi bence..
-
Ufak bir fikir çatismasi degil maalesef ABD nin 1991 yilindan beri ortadogu politikasinin nihai hedefine çok saglam bir çomak soktuk. Suriye'de ve İrak'ta yaşananlar, idlib meselesi, Rusyadan S400 alinmasi karari, İran ile yakinlasma, Çin Rusya ve İran ile yapilacak ticarette dolardan vazgecilmesi ve tüm bunların gölgesinde ABD konsolosluk çalisaninin tutuklanmasi üzerine vizeleri süresiz dondurmasi yalnizca bahane. Görünene göre yaptirimlar daha da sertleşip soft bir ambargo uygulanacak. Zor günler, Allah yardimcimiz olsun
-
Tam bu konu ile ilgili köşe yazısı.
http ://m.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2017/10/09/abdnin-vize-kararinin-arkasinda-ne-var
-
Türk dış politikasını azıcık bilenler türkiyenin soğuk savaştan beri abd ve Rusya arasında denge politikası uygulandığını ama genel olarak ABD ye daha yakın olduğunu bilirler.Evet ABD karşında güçlü devlet istemiyor olabilir.Ama unutmamak gerekirki Rusya yanında da güçlü devlet görmek istemez. Sonuç olarak akılcı politikalar yerine caresizce yapılan boş meydan okumalar var sahnede. Bunun sebebinide iç politikada uygulanan stratejilere benzer politikalarin dis politikayada uygulanmasi yani günü kurtarma amaçlı politikalar. Dış politikanin daha sağlam ve uzun soluklu olmasi kanaatindeyim. Dostları cogaltip düşmanları azaltmaya bakalım o zaman belki büyük devlet olmaya da vaktimiz kalır biraz:)
-
rusya ve çin iki büyük devlet ve gayette yan yana olabiliyorlar önemeli olan ortak çıkarlardır bizim abd ile neredeyse hiç bir ortak çıkarımız yok yeni jeo stratejiyi iyi okumalıyız ve artık büyüdüğümüzün önce biz farkına varmalıyız.. dünyada dostlarımızın sayıları giderek artıyor ama düşmanlarımızın medyası çok güçlü ve sesleri yüksek çıkıyor ...
-
@siyahbeyaz devletin büyümesinden ziyade Türkiye geç de olsa kuzey ırak konusunda uyandı konu onunla ilgili gibi görünüyor.
-
@burcuburcu tabiki hocam dış politikada her şey birbiriyle bağlantılıdır aslında.. idlib kararının ardından gelen bu yaptırım mevzuları tesadüf olamaz zaten .. artık bizde masadayız sahadayız bu tabiki bi yerleri rahatsız eder ...
-
@siyahbeyaz büyüdüğümüz kısmına katılmıyorum hocam.
-
@burcuburcu saygı duyarım hocam fikrinize..
-
Büyüdüğümüzü kanıtlar mısın mesela kişi başına düşen milli gelirimiz ne ? Kuzey Irak bizim diretmemize rağmen referandum yapabiliyorsa büyüdük denemez. Siyasilerin ağzıyla konuşarak büyüme olmaz. Daha orta gelir tuzağından çıkamıyoruz. Neyin büyümesi
-
@paca08 hocam büyümedik büyüyoruz süreç gelişiyor büyüme dediğiniz şey 10 günde olmaz tabi ki bir çok sıkıntı var ama olan gelişmeleri görmekten gelemeyiz büyümeyi istiyoruz kafamızı kaldırmaya çalışıyoruz.. 100 yıldır bu bölgeye şekil veren güçlere kafa kaldırmak tabi ki sancılı olur .. kuzey ırak konusunda ise abd rusya dahil israil dışında neredeyse tüm dünya iran vs vs karşı çıktı ama yinede yapıldı referandum bunlarda mı büyük devlet değil o zaman ? ayrıca hiç bir siyasi oluşum beni zerre kadar ilgilendirmiyor ben sistemi görmeye çalışıyorum sadece.. fikirlerim bana aittir beni bağlar her düşünceye de saygım var ..
-
Kukla degil kuklacıyı vurmak gerek..hamle doğrudur. Misilleme gereklidir. Yönümüzü batı ya dönmekten artik vazgeçmeliyiz. Abd bu zamana kadar bize hep zarar vermiştir
-
yazmadan duramadım. arkadaşlar dış politikada batıcı doğucu gibi etiketler etkilenen (!) devletler için kullanılır. ayrıca batıcı olunca iyi doğucu olunca kötü ya da tam tersi gibi şeyler günümüz için pek geçerli durmuyor. bunun yerine çıkarlar gözetilir, yani (ooo x devlet bizciymiş, kayıralım) yerine (x devleti şu çıkarımıza hizmet ederken, şu çıkarımızla çatışıyor) şeklinde gelişecektir.
-
Sadece vergiyle geçinen bir devlet asla büyük bir devlet degildir. Ekonomik olarak dunyada hic bir soz hakkımız yok. Herhangi bir ülkeyle diplomatik bir kriz ciktiginda uygulayacagimiz yaptirimlarimiz bile sınırlı. En fazla domates vermeyiz ya da ne bileyim iste boyle vizeyi filan askıya alırız.
Türkiye konumu geregiyle hassas terazi gibidir. Ufacık hareketlenmede dengeler degisebilir bu yüzden kusursuz bir dış politika yürütmelidir ama yasadigimiz su zamanlar ulke tarihinin dış politikadaki en kötü hali.
-
Büyük devletler genelde diger devletlerin ne dedigine, onlari sevip sevmedigine bakmaz. Dis politikada dostluk yalnizca cikarlar uyustugu kadar mumkun. Örnek yine ABD olsun, dunyada bir oylama yapin dunyanin hemen her yerinde en sevilmeyen ulke ABD cikacaktir. Ama BM de bir karar alinacagi vakit bu ulkeyi sevmeyen ulkeler onun dedigi yönde oy kullanirlar. Biz dahil. Bugun Turkiye'de ABD'yi tehdit olarak goren kisi sayisi %72 oldugu aciklanmis. ABD'ye gidip baksaniz hic kimse yahu Turklerin %72 si bizi sevmiyormus ne kadar da düşmanimiz varmiş ya da en sevilmeyen ulke bizmişiz diye dövünüp durmazlar. Umurlarinda bile degil. Bugun ABD'de gündem yenilenebilir enerji kaynaklari, yapay zeka, endustri 4.0, otonom uretim vs vs. tartisiliyor. Bizim bir an önce bu herkesin bizimle uğraştigi algisindan kurtulup çaga ayak uydurmamiz lazim. Politik, ideolojik tartismalardan oteye gidemiyor ve kendi kendimizle kavga etmekten bir turlu vazgecemiyoruz. Emin olun bu tartismalari asabilsek ve 21.yy trenine binebilsek bizimle istedikleri kadar ugrassinlar boşa. Bizim de umrumuzda olmaz. Bakin bir vize yasagi bir gecede kurlarda inanilmaz yükselmeye neden oldu. Çünku ekonomimiz tamamen disa bağli. İmalat sanayimiz uretimini tamamen ithal edilen ara mallar ile karsiliyor ve yabancilarin edecegi tek kelime bir gecede boyle sonuclar doguruyor. Eger ekonomide disa bagimli olmaktan kurtulur, kendi icimizde kavga etmeyi birakirsak, deneme tahtasina donen egitim sistemini rayina oturtup çagin gereklerine uygun egitim sistemi getirip katma degeri yuksek teknolojiler uretebilecek nesilleri yetistirebilirsek işte o zaman hicbir ulkenin ne dedigi ne yaptigi umrumuzda olmayacak. Dedikleri, yaptiklari hicbir yasak, ambargo tesir etmeyecek.
Bu soylediklerim utopik seyler degil. Bir cok ulke bunu basarabildi umarim biz de tez zamanda bu sorunlari asip hak ettigimiz yere ulasabiliriz.