Ekonomi Blog - Rapor - Kitap - Makale vb.
-
https ://tcmbblog.org/tr/ ve TCMB raporları da gelmekte maile, nereden kaydoldum hatırlamayorum
Dünya Gazetesi yazarları başta olmak üzere diğer yazarlar
Magfi Egilmez -
http ://www.ntvradyo.com.tr/PodcastDetay/34949/b4a6grkm/ekonomi-dersleri
Ekonomide Analiz - Mahfi Egilmez
Türkiye'nin Temel Ekonomik Sorunları 2017 - Abdullah Takım
Türkiye'de Para ve Kur Politikası - Yılmaz Aydın
Para Politikası ve Faiz Kararları Arasındaki İlişki - Dilek Tokel -
Ekonomik ve Finansal Göstergeler Rehberi Ekonomi Verilerinin Anlaşılması – Temel Ekonomik Kavramlar – Sayısal Örnekler, Prof. Dr. Elif Çepni Ekim 2015 / 7. Baskı
-
http ://www.hakanozyildiz.com
Türkiye'nin Ödemeler Dengesi, Cengiz Bahçekapılı -
Maliye Yazıları 2014 basım, Doç.Dr. Fatih Saraçoğlu, Yrd. Doç. Dr. Haydar L. Ejder, Doç.Dr. Eren Çaşkurlu GAZİ KİTABEVİ daha yeni başladım ve bence iyi eski bir kitap olsa da
-
@impressiveunit Kesinlikle. Kitabı heybetli yapan şey Fatih SARAÇOĞLU'nun vergi bölümü zaten dostum. Ancak geri kalan kısımlar normalden bir tık teferruatlı ancak çok güzel kitaptır.
-
BRETTON WOODS ANTLAŞMASI’NIN 70. YILI
Bilsay KURUÇ
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,
Cilt 34, Sayı 1, 2016,
s. 7-26http ://www.iibfdergi.hacettepe.edu.tr/article/download/5000184038/5000162537
Bretton Woods Konferansı ile ABD'nin küreselleşme yolunda dolar aracılığıyla kapitalizme yön vermesini irdeleyen önemli bir makale. İlgili dostlara tavsiye ederim.
-
@friedrich-hayek İnceleme fırsatım olmuştu dostum gerçekten güzel bir paylaşım. Bu başlığın geride kalmasından huzursuzum açıkçası. Buraya da ehemmiyet göstermek isterim ancak malumunuz çok dar vaktimiz var. Ancak özellikle başlığı açan @impressiveunit dostuma ve katkı sağlayan sizlere teşekkür ederim. Ben de zaman zaman bir şeyler katmaya çalışacağım inşallah.
-
@paretowilfredo Ben teşekkür ederim üstat. Bu başlık altındaki paylaşımlar akademik anlamda sınavlar ve mülakatlar için bizlere birçok şey katabilir. Ben de fırsat buldukça destek vermeye çalışacağım.
-
İstatistik ve Finansal Yönetim için de ekleyeceğim fakat önce Ekonometri (sınavlar ve raporları daha iyi anlamak için):
http ://www.yildiz.edu.tr/~tastan/ekonometri1.html
http ://kisisel.ankara.edu.tr/politics.ankara.edu.tr/burca/ekonometri/
Eğer sınav harici yüksek devam ise (İktisat yapmadım ve yapmam ama yapan varsa bilgilendirebilir) Kutluk Kağan Sümer'in Makro Ekonomik Modeller bence iyi bir şekilde konular hakkında bilgi sağlamakta -
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Fransa dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomik gücüyken, Türkiye, satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın ise beşinci büyük ekonomisidir." dedi.
Nedir Satın Alma Gücü Paritesi?
Satın Alma Gücü Paritesi (SGP), ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak, farklı para birimlerinin satın alma gücünü eşitleyen bir değişim oranıdır. SGP, belirli bir mal ve hizmet sepetinin satın alınabilmesi için gereken ulusal para tutarlarının oranı şeklinde hesaplanmaktadır.
SGP, en basit şekilde iki ülkede aynı tanıma sahip bir ürünün fiyat oranı şeklinde hesaplanır. Örneğin, 1 kg dana etinin fiyatı Türkiye'de 15 TL, ABD'de 20 $ ise; dana eti için 1 $ satın alma gücü paritesi:
SGP(Türkiye/ABD)= 15TL/20$= 0.75 TL/$ olarak hesaplanır. Bu değer, dana eti için ABD'de ödenecek her bir Dolara karşılık Türkiye'de 0.75 TL ödeneceği anlamını taşır.(TÜİK)İlgili Yazılar
Satınalma Gücü Paritesi Nedir?
Mahfi Eğilmez
http ://www.mahfiegilmez.com/2012/05/satnalma-gucu-paritesi-nedir.htmlTürkiye Ekonomisi Dünyada Kaçıncı Sırada?
Mahfi Eğilmez
http ://www.mahfiegilmez.com/2012/05/satnalma-gucu-paritesi-nedir.htmlTürkiye’de fiyatlar ucuz olmasına rağmen tüketim düşük
Güngör Uras
https ://www.dunya.com/kose-yazisi/turkiyede-fiyatlar-ucuz-olmasina-ragmen-tuketim-dusuk/395246 -
Ekonomide büyüme ve enflasyon çatışmasını özetleyici şekilde ele alan öğretici bir yazı.
Büyüme mi, cari açık mı, enflasyon mu?
Selva Demiralp
http ://www.milliyet.com.tr/yazarlar/selva-demiralp/buyume-mi-cari-acik-mi-enflasyon-2597994/ -
Tek hesap'ta kapsam genişliyor
Özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonlar Hazine'nin 'tek hesap' uygulaması kapsamına alınacak. Değişiklik ile borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.
https ://www.dunya.com/finans/haberler/tek-hesapta-kapsam-genisliyor-haberi-402724
Bütçe Dengesi ile Hazine Nakit Dengesi Arasındaki Fark
Mahfi Eğilmez
http ://www.mahfiegilmez.com/2016/10/butce-dengesi-ile-hazine-nakit-dengesi.htmlHazine nakit yönetimi
Mahfi Eğilmez
http ://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/hazine-nakit-yonetimi-1017702/ -
@friedrich-hayek mahfi hocanın görüşlerini çok beğeniyorsum ama bitcoine saadet zinciri demesi, gözümüzün önünde bunca saadet zincir varken, onu gözümde fazla gelenekselci bir hale getirdi.
-
Aslında 2013-2014 civarı olması lazım ilk o 1200 USD civarı olup düştüğü zamanlar, şimdi adını hatırlamadığım (M...) bir şirket en iyi ödeme oranını vermekte idi. Sorunu 5 ay sonra falan alınıyordu para sonra bu ben ödeyemiyorum deyip ciddi bir karışıklık çıkarmıştı. O arada 2-3 şirket (Morgan'lar vb.) aslında zaten bu şekilde ödeme yöntemini piyasaya sunacakmış derken hepten ne olduğu belirsiz bir hali oldu. O zaman hatta iyi hatırlıyorum içeride paraları kaldı insanların bizim gibi kripto ne diye bakıp az zengin olanlar hep bozdurdu (kafasızlık bizimki).
Şimdi düzensiz bir piyasa halinde iken geleneksel olmak normal bir anlamda. E-finans'tan anlama yetmez davranışsal olarak da yorum gerekli bence. Ciddi bir kısım artık matematiksel iktisadın önüne davranışsalı araştırmamız gerektiğini söylese de ben yorumsal olarak o alanın gelişmediğini düşünüyorum. Biraz da 20-30 yıl sonrayı göremiyoruz ve Mahfi Hoca görebiliyor olabilir. Genellikle finans ve ekonomi uzmanları konular hakkında değişik düşünüyor zaten.
-
@aliveli iki yazısını okudum bitcoin hakkında, aslında ikisinde de tehlikeli olduğunu ve ileride bitcoinin kısıtlamalar ile karşılaşabileceğinden bahsediyor ve özetle uzak durun diyor eleştirel bir düşünceyle
-
@friedrich-hayek, içinde söyledi: Ekonomi Blog - Rapor - Kitap - Makale vb.
Tek hesap'ta kapsam genişliyor
Özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonlar Hazine'nin 'tek hesap' uygulaması kapsamına alınacak. Değişiklik ile borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.
https ://www.dunya.com/finans/haberler/tek-hesapta-kapsam-genisliyor-haberi-402724
Bütçe Dengesi ile Hazine Nakit Dengesi Arasındaki Fark
Mahfi Eğilmez
http ://www.mahfiegilmez.com/2016/10/butce-dengesi-ile-hazine-nakit-dengesi.htmlHazine nakit yönetimi
Mahfi Eğilmez
http ://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/hazine-nakit-yonetimi-1017702/Mahfi Eğilmez, kendisi eski bir hazine bürokratı olduğu için gereken yazıyı bugün yazmış, ben acele etmişim bu yazıyı yazmakla. Eksik kalmasın bunu da ekleyeyim
Tek Hazine Hesabı Değişiyor
Mahfi Eğilmez
http://www.mahfiegilmez.com/2018/02/tek-hazine-hesab-degisiyor.html