2016/2 Merkezi Tercihlerde dikkat edilmesi gereken noktalar! (Kpssp3 puanı nasıl kullanılır?)
-
KPSSP3 ATAMALARI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER:
2016 Kpss sonuçlarına göre elde ettiğimiz KPSSP3 puanını nasıl kullanabiliriz?
Bilindiği üzere KPSSP3 puanı genel olarak Merkezi Yerleştirmelerde kullanılmaktadır. İstisnai olarak bazı A kadro alımlarda da KPSSP3 puanının kullanıldığı bilinmelidir. Biz bu yazımız da KPSSP3 puanın kamu kurum ve kuruluşlarının merkezi alımlarında nasıl kullanıldığı üzerinde duracağız. İlerleyen zamanlarda diğer kullanım alanlarından da bahsedeceğiz.
Öncelikle bilinmesi gereken: KPSSP3 puanlarının geçerliliğinin İKİ YIL ile sınırlı olduğudur. KPSS 2018 sınav sonuçları açıklanana kadar KPSSP3 puanlarınızı kullanabilirsiniz. İki yıllık bu süre zarfında şartlarını taşıdığınız bütün merkezi yerleştirme ve açıktan alım yapılan kadrolara KPSSP3 puanınız ile başvuru yapabilirsiniz.
Merkezi yerleştirme olarak bilinen ve DPB ve ÖSYM tarafından ortak yürütülen ilk atamaların tercih işlemleri 2016/2 olarak ARALIK ayında yapılacaktır. İkinci yerleştirme tercih işlemleri 2017/1 olarak HAZİRAN 2017’de, üçüncü yerleştirme tercih hakkınızı 2017/2 olarak KASIM 2017’de ve son tercihleri de 2018/1 olarak HAZİRAN 2018 tarihinde kullanılacaktır.
Merkezi yerleştirmelerin her birinde, ÖSYM tarafından adaylara 30 tercih hakkı verilecektir. Bu tercih haklarınızı kullanırken dikkat edeceğiniz hususları aşağıda derlemeye çalıştık:
1-Açılan kadronun mezun olduğunuz bölüme uygun olup olmadığının kontrol etmelisiniz.
2-Açılan kadronun özel şartlarının sizde bulunan şartlara uygun olup olmadığının kontrol etmelisiniz.
3-Açılan kadronun bulunduğu şehir ve o şehrin hangi ilçesinde olduğunun kontrol etmelisiniz.
4-Puan odaklı tercih işlemi yapmalısınız.
5-Geçmiş dönemde o kurum ve mesleğe ait taban puanların kontrolü yapılarak, tercih işleminin yapmalısınız.
6-Kendi mezun olduğumuz bölümde KPSSP3 sıralamamız ne durumda olduğunu bilerek tercih işlemi yapmalısınız.
7-4001 alımlarının genel olarak lisans mezunu olan herkesi kapsadığı bilenerek, bu koda ait alımları gözden kaçırmadan tercih işleminin yapmalısınız. Şimdi bu başlıkların incelemesini yapalım.
Açılan kadronun mezun olduğunuz bölüme uygun olup olmadığının kontrol edilmesi : Merkezi alımlarda hata yapılan en ciddi problemlerin başında gelmektedir. Açılan kadro hangi bölüm ve/veya bölümlerin mezunlarından alım yapıyor, buna bakmaksızın tercih işlemi yapılıyor. Örneğin, bir kadro sadece Maliye/İşletme mezunlarının tercih yapmasına yönelik açılmışken, Kamu Yönetimi mezunu birisi tutuyor o kadroyu tercih ediyor. Bu nedenle, boş yere bir tercih hakkını kullanmış oluyor. Birde bu işi derinlemesine incelemesini yapmayan kişiler, sonuçlara bakıyor ve diyor ki X bankalığına ait memurluk 76’da kalmış, sen nasıl 84 puanla açıkta kaldın? Bilmiyor ki o alımın belli bir bölümden mezun olanları kapsadığını, lütfen bu kişilere doğru bir şekilde meseleyi anlatalım, daha sonra akıllara nasıl olsa B kadro ile atanmak kolay algısı yerleşiyor bunun önüne geçelim.
Açılan kadronun özel şartlarının sizde bulunan şartlara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi : Tercih işlemlerinde bir diğer dikkati gerektirecek husus, özel şartlar. Bunlar ne olabilir: Yaş sınırı (30 yaş altı kişiler tercih edebilir gibi), YDS taban puan şartı (YDS 70 ve üstü alanlar tercih edebilir gibi), Cinsiyet şartı (Sadece Erkekler veya Kadınlar tercih edebilir gibi), Belirli Sertifika şartı (MEB onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası gibi), Belirli bir iş tecrübesi şartı (5 yıl boyunca tekniker veya teknisyen olarak çalışmak gibi), İkametgah şartı (O bölge de belli bir süre ikamet ediyor olmak gibi). Bu şekilde şartlar merkezi alımlarda gözden kaçan şeyler olarak ön plana çıkabiliyor. Merkezi alımın ÖSYM tarafından belirlenen genel kodunun yanında, 4 haneli kodlar yer alır: 6225 gibi. Bu kodlar mesleğin özel bir şart taşıdığını ifade eder. Bu kodlara dikkat etmelisiniz ve size uygun olan tercihi yapmalısınız.
Açılan kadronun bulunduğu şehir ve o şehrin hangi ilçesinde olduğunun kontrol edilmesi : Gerçekten önemli hususlardan bir tanesi de budur. Kişi tercih işlemini kesinlikle kendisinin maddi ve manevi şartlarını göz önüne alarak yapmalıdır. Bir an evvel atanayım da gerisini daha sonra değerlendiririz şeklindeki düşüncelerle yapılan tercihler, ilerleyen zamanlarda ciddi problemler yaratabilmektedir. Örneğin, Bir kişi puanım yanmasın diye tercihini İstanbul ilinden yana kullanmış olsun. Maaşın 2300 TL, iş yerine en yakın semtteki kira bedelinin 1000 TL olduğu bir işin stresini çekmeye değer mi diye düşünmekte fayda var.
Bir diğer problemde ilçelere dikkat edilmemesi problemidir. Sadece ile bakarak tercih yapanlar, hangi ilçeye atandıklarına bakmadıkları için çok ciddi problemlerle karşılaşmaktadırlar. Örneğin, Ankara’nın Nallıhan ilçesinin, Ankara’ya uzaklığı 160 KM’dir. Kişi, tercih işlemini yaparken Ankara kadrosu diye yazdığı yerin Ankara’ya bu derece uzak olduğunu anladığında iş işten çoktan geçmiş oluyor bu duruma dikkat edelim.
Puan odaklı tercih işleminin yapılması : Bir kişinin KPSS P3 puanın 75 olduğunu varsayalım. Bu kişinin mezun olduğu bölümden de alım çok az, neredeyse yok. Geriye kalan tercih hakları da 4001 olarak kullanmak istiyor. Bir ümit puanlar düşer diye. Arkadaş böyle bir ümit içinde olmak büyük hayalperestlik. O tercih dönemi sizin için hiç yokmuş gibi hayata devam etmek daha sağlıklı.
Geçmiş dönemde o kurum ve mesleğe ait taban puanların kontrolü yapılarak, tercih işleminin yapılması : Bazı kurumlara ait mesleklerin sosyal imkanları, maaş durumu ve gelecekte kariyer yapabilecek konumda olmaları sebebiyle puan olarak yüksek kapatmaktadır. Bu konuda bilinen en iyi örnekler; Devlet Hava Meydanları İşletmesi sözleşmeli memur ve Elektrik Üretim A.Ş. sözleşmeli memur alımıdır. Her ikisinin de maaşları diğer memurluklara nazaran oldukça yüksektir, bu nedenle P3’ten yüksek puan almış olanların gözde meslekleri bunlardır. 2016/1 alımı 2014 mezunlarının puanlarına ait son alım olmasına rağmen 23 kişilik Ankara Devlet Hava Meydanları 4001’den sözleşmeli memur alımı 91 puanın üstünde kalmıştır. Bu nedenle, 80 puan almış bir kişinin geçmiş alımları dikkate alarak tercih hakkını kullanmasında ve buna göre beklenti içine girmesi faydasına olacaktır.
Kendi mezun olduğumuz bölümde KPSS P3 sıralamamız ne durumda olduğunu bilerek tercih işleminin yapılması : Üzerinde özellikle durulması gereken konulardan biri de bu durumdur. Örneğin, bir hukuk mezunu kişinin KPSS P3 Türkiye geneli sıralaması 14.567 olsun, bu kişi ilk merkezi alımda 5.000 kişilik bir alım olması sebebiyle kesinlikle atanma ihtimali olmadığı fikrine kapılabilir; oysa bu düşünceye hemen kapılmamak gerekir. Burada Genel sıralamanızın yanında kendi bölüm sıralamanızda çok önemlidir. Diyelim, bu kişi Hukuk alanında P3 puan türünde Türkiye de 60. Sırada. Bu 5000 kişilik alımda da Türkiye geneli hukukçu alım sayısı 50 kişi olmuş olsun. Böyle bir durumda bu kişi doğru tercih yapması durumda atanma ihtimali yüksek olacaktır. Bölüm sıralamanız AİS’te ilerleyen günlerde yayınlanacaktır.
Bir de tercih döneminde kendi bölümünüze ait 4 haneli kodu ilgilendiren alımlara özellikle dikkat edin ve kendi bölümünüze ait kaç kadro olduğunu hesap edin. Bu sayede atanıp atanmama konusunda yapacağınız il tercihinde daha dikkatli davranabilirsiniz.
4001 alımlarının genel olarak lisans mezunu olan herkesi kapsadığının bilerek, bu koda ait alımları gözden kaçırmadan tercih işleminin yapılması. Bir mühendisin Maliye Bakanlığı’nda ne işi var veya bir İİBF mezununun Karayolları Genel Müdürlüğünde ne işi var gibi bir düşünceye girmek 4001 kodu nedeniyle yersiz bir düşünce haline geldi.
Atanmaya engel bir durum olmadığını gösteren bu kod, kimi fakülte mezunlarının durumunu olduğundan daha kötü hale getirirken, kimi fakülte mezunlarında avantaj yaratmıştır. Herhangi bir lisans programından mezun olmayı kapsayan bu kod bazılarının gözünden kaçmaktadır. Son yıllarda açılan kadroların büyük kısmı da bu kod üzerinden yapıldığı için puanlar hem yüksek kapatmakta hem de okuduğu bölüme uygun olmayanların bazı mesleğe yerleşmeleriyle sonuçlanarak tercih çarpıklığına neden olmaktadır.
-
İyi günler arkadaşlar size bişey sormak istiyorum
Sağlık bakanlığı rakamı tam bilmesemde alım yapıcağını söylemişti. Ortaöğretim 2014 kpss puanı ile bu atamada bize tercih yaptırırlar mı yoksa lisans ağırlıklı alıp diger atamaya mı ortaögretim önlisans alırlar ?
Gerçek bilgi sahibi arkadalar yardımcı olursa çok sevinirim -
Hocam mevcut durumlarida hesapladigimizda 2014 puanınin suresi dolmadan alım ihtimali zor gibi.
-
Hocam Aralıkta yapılacak olan merkezi atamaya mülakat gelir mi görüşleriniz/duyumlarınız nedir?
-
21 aralık için kontenjan duyumlarınız var mı çok az kaldı hala kılavuz yok ortada iibf için kontenjan sayıları merak ediliyor
-
hocam iyi akşamlar. benim alan branş sıralamam ilk açıklandığında 53 tü şuanda baktığımda 62 gösteriyor. normal bi durum mu ?
-
@mstf normal değil, değişmemesi gerekir, değiştiğinde de sıralamanız daha küçük sayılara doğru ilerler. Merkezi alım sonucunda 50. sıradan 20. sıraya gidebilirsiniz ama bu durum biraz anormal olmuş:( Nedendir bilemedim?
-
@Antimülakat açıklama da sistemde aktif olmayan adaylar ibaresi ( sanırım mezuniyet tarihini ve okuduğu bölümü AİS'e işletmeyen adaylar yeniden işlettiler ) bana en mantıklı açıklama bu gibi geldi. Çekodan p3: 85 puan 62de sıralamam var hocam nedir. Yorumunuz merak ediyorum. Teşekkürler
-
Arkadaşlar yaygara gibi olmasın ama sıralamalar değişmiş p3 puan türünde.
-
@Antimülakat nedir sebebi? Bilgin var mı?
-
KPSS lisans branş sıralamaları güncellendi
ÖSYM, KPSS lisans branş sıralamalarını güncelledi
13 Aralık 2016 17:19
KPSS lisans branş sıralamaları güncellendiÖSYM, KPSS lisans branş sıralamalarını güncelledi
ÖSYM'den yapılan açıklama
2016 KPSS- Lisans: Branş Bazında Sıralamaların Güncellenmesi
2016 Kamu Personel Seçme Sınavına (2016-KPSS Lisans) katılan adayların sınav sonuçlarına göre branş bazında sıralamaları güncellenmiş olup ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır. Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile güncellenmiş branş bazında sıralamalarını öğrenebileceklerdir.
Branş bazında sıralamalar, adayları bilgilendirme amacıyla oluşturulmuş; kendileri ile aynı alanda sınava giren diğer adaylar arasında kendi başarı durumlarını değerlendirmelerine imkan veren bir hizmettir. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır. Branş bazında sıralama işlemleri adayların (YÖKSİS ve e-Okul sistemi üzerinden çekilmiş olan) ÖSYM sistemi üzerinde 12.12.2016 tarihi ile aktif olarak bulunan eğitim bilgileri; ve bu tarih itibari ile sistemde aktif eğitimi gözükmeyen adayların ise, başvuru da belirttikleri eğitim bilgileri baz alınarak hazırlanmıştır.
-
@Aslıhan-Göğce tamam da ne alaka neye göre güncelleme anlayamadım.Bu kadar da olmaz bu işte bile illegal olay olacaksa!
-
@2525 saçmalık başka birsey degil. Anlamadım bende
-
@Aslıhan-Göğce az da değil yazık ya 200 e yakın sarkma olmuş. Bu ne biçim bir sistem.Hakkımı yiyen her kimse helal etmiyorum gerçekten !!!
-
@2525 600 kişiye yakın da bizde değişiklik var zaten umut yoktu iyice yerlebir oldu.
-
@Aslıhan-Göğce kişiden kişiye değişiyor mu anlamadım
-
Ne hikmetse;yapılan güncelleme tam da merkezi atama öncesine geldi.söyleyecek söz bulamıyorum
-
Arkadaşlar ibbf geneli sıralama görebiliyor muyuz p3 de
-
@Aslıhan-Göğce birden fazla alan seçip görebilirsiniz
-
4421 iktisat grubund 400lerde olan sıralamam da 70 kişi kaymış önüme kimler geçti nasıl böyle bir düzenleme yapıldı bilen var mı?