Mülakatlarda Nelere Dikkat Edilmelidir? Mülakat Deneyim Paylaşım Platformu.
-
@raskolnikov "*Bu madde komik gelebilir ama su içmenizi tavsiye ederlerse bardak kullanmaya dikkat edin. Yalana dolana gerek yok ben dışarıda şişeyi kafaya dikiyorum ama komisyon üyesi olsam bunu yapana direk sıfır yazardım. Düşünsenize siz Hansla Thomasla toplantı yapmak için Parise gidiyorsunuz ve ekipten biri şişeyi kafaya dikiyor. İstediği kadar liyakatlı olsun bu adam Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil edemez." hahahahah müthiş ve kesinlikle çok doğru. ufak ama önemli bir detay.
Hocam bu en bilgili olduğunuz alan hangisi sorusu derken, gündelik hobilerden mi bahsediyorsunuz yoksa hukuk maliye iktisat vs mi?
-
@armindo Hocam gündelik alanlar değil, mülakat konu içeriğinden olması gerekiyor. Aksi taktirde cevap olarak "su topu" derseniz komisyonun size soru yöneltme ihtimali sıfıra yakınsar. O yüzden kendi alanınızdan veya alanınız dışından fark etmiyor ancak belirtilen mülakat konularından birini söylemeniz gerekiyor. Ben mühendislik alanından mülakata girdim ancak cevap olarak ekonomi dedim. Cevabın üzerine ekonomiden 3-4 soru sordular.Ayrıca özgeçmiş isterlerse ve orada belirtirseniz gündelik hobilerinizden de soru geliyor. Örneğin ben kitap ve makale okumak yazmıştım. Son okuduğum kitap ve makaleyi sordular. Kitabın baş karakterini sordular. Enflasyon içerikli makale okuduğumu belirtmem üzerine enflasyonun son durumu neden yükseldiğini vs sordular.O yüzden özgeçmiş talebi olursa yazdığınız her kelimenin detaylarına hakim olun zira çoğu kişi rastgele yazıp gidiyor. Bunu irdelemelerine de hak veriyorum zira bu adayın ne kadar tutarlı biri olduğunu tespit etmek adına yapılıyor. Futbolu çok sevip çok iyi takip ediyorsanız futbol yazın. İlla aristokrat takılmaya gerek yok. Tutarlı olun, onların istediği bu.
-
@raskolnikov aslında bu anlattıkların mülakata katılan kişi için inanılmaz bir artı hocam. yani neredeyse mülakatta ne sorulacağını sen belirliyorsun. oraya tutarlı olabileceğin şeyler yazıp, onlara da çalışıp gidersen yeterli puan kazanmak işten bile değil. tabii art niyetin olmadığı varsayımı altında konuşuyorum
-
@armindo Mülakatın bu kısmı için kesinlikle öyle. Ne yazarsan o karşına çıkıyor.
-
@armindo kesinlikle bende öğrenmek istiyorum
-
Mülakattan elene elene bi hal oldum. Sorulari bilsek de artik nerde yanlis yapiyoruz anlamadim gitti. Hayirlisi mi bu diyorum bende mi bi sorun var diyorum ama bi gün olcak biliyorum inşaAllah.
-
Hayırlı geceler forum sakinleri;
İlk ve tek Mülakat deneyimim olan SGK 8.Dönem Denetmen Yardımcılığı için birkaç kelâm da ben edeyim Arkadaşlarıma .
Kpss malum yorucu stresli ve uzun bir maraton.
Ee madem bu kadar kasvetli ne işimiz var bu uzun yolda diyenler için ben de dahil, yolun sonu çok tatlı müthiş bir haz duygusu verdiği için olabilir mi ?..
Evli 2 çocuklu bir baba olarak 8.Dönem listesine kaldığımı öğrenince hâliyle mutluyuz sevinç var heyecan var güldük eğlendikte Mülakat var. Takvim yapraklarından 1 şafaktım askerin duvarda yırttığı misali günler peşi sıra döküldü Mülakat günü geldi çattı.
Yeni aldığımız takımla (lacivert kareli bir takım beyaz gömlek ve bordo bir kravat) yola çıktık vira BİSMİLLAH diyerek.
Mülakat günü geldim kimlik ibrazı yapıldı girişte imza atıldı geldiğimize dair neyse yol gösterildi lobiye geçtik.
Heyecan var lakin desibeli yüksek değildi diyelim. Lobiye geçtiğimde Baktım aşağısı Şampiyonlar Ligi gibi. Ders çalışanı da var sohbet edeni çay yudumlayani da çıtını çıkarmadan oturanı da mevcuttu. Kişisine göre değişir ama kendimden örnek vermek gerekirse konuştukça sohbet ettikçe kasvetli ortamdan stresten uzak hissediyordum daha rahat geliyordu.
5erli gruplar halinde yukarıya gidiyordu arkadaşlar ben öğleden sonraya kalmıştım. Vakit gelmişti 5kisi adımız okundu görevli Arkadaş bize yolu gösterdi ve uzunca bir koridor ve 1-2 kattan sonra bir kapının önünde beklemeye koyulduk. Ee heyecan ister istemez artıyor Doktor hastadan nabız alamıyorum der gibiydi : ))
İçeriden çağrıldık kapıyı çalıp girdim. Yer gösterip buyur ettiler, oturduğum yerin arkasında duvara CV'imiz yansıtılıyor bu arada . Kendinden bize bahseder misin ?
Seni dinliyoruz dedi komisyon başkanı.
Bu Faslı keskin bir net bir şekilde kronolojiyi bozmadan geçtim. Bu arada komisyon 5 kişi biri başkan olmak üzere ve sürekli not alıyordu . 1inin önünde laptop açık ve emin olun Sosyal ağlar kesin bir şekilde kontrol ediliyor bilginiz olsun. Kapıdan en uzak kişi sürekli sizin hal hareketlerni heyecanını takip ediyor gözlem görevi ondaydı sanırım : ))
Çok şükür herhangi bir kekeleme sendeleme olmadı siz nasıl rahat edersiniz bilmiyorum ama heyecanı kontrol edebilen arkadaşlara elleri masanın üstünde kenetleme ve dik kendinden emin bir duruş janti duruyor.
Bu özgeçmiş kısmı ortama alışmanız adına güzel oluyor..
Soru faslina geçildi size o kısmı da açayım ne uzun tuttun diyenleri duyar gibiyim
İlk soru başkandan geldi ve muhasebe sorusu.
Muhasebenin Fonksiyonları nelerdir ?
Cevapladim üzerine hiç konuşmadı bile.
2. Soru hukuk sorusuydu.
İptal Davası nedir ?
Aklıma (saliselik olan bir olay tabi) tam yargı davası ile karıştırmadin İNŞALLAH düşüncesi içinde bu soruya cevap verdim çok uzun tutmadim cevabı.
Üzerine ekleme falan yapmadı da soruda .
3.Sorum Kurum mevzuatı ile ilgili bir soruydu 1.10.2008 sonrası Hizmetlerin Birleştirilmesi ile ilgili bir soru.
Ben öncesini anlattim en azından bunu biliyorum haberiniz olsun mesajı vermek istedim
Beni biraz zorladı ama bu söylediğin öncesi dedi : )
4.sorum genel kültür sorusuydu direkt dogru cevabı verdim yoruma açık bir tarafı yoktu zaten.
Son sorum tek soru için de 4lu paket soruydu ^^
Kurumun aktif pasif oranı nedir ?
Virgülüne kadar söyledim.
Bu oran sana neyi ifade ediyor dedi.
Tek cümleyle açıkladım cevabı sevdi devam etti.
Bu oran yeterli midir sence ?
El cevap .
Ve nihayetinde kaç olmalıdır dedi perdeyi kapattı .Mülakat bittiğinde teşekkür ettiler ben de iyi çalışmalar dileyip odayı terk ettim. Değişik ve güzel bir gündü sonrası mı..¿
**Ankara'dan hızlı trenle evime İstanbul'a dönüyordum cebimde umutlarımla..** -
Yıl 2013 o zamanlar tercihini yap ailesi ve değerli forum kullanıcıları yok. Malumlar.net ten yalan yanlış kulaktan dolma bilgilerle sınavlara girip çıkıyorum. 2-3 derken bir türlü yazılı sınavlardan olumlu sonuç alamıyorum. Derken Ankara Gelir Uzman Yard. mülakatına kaldım, sanırım aşırı öz güven ve gib'te çok fazla çalışmak istememe tribinden olsa gerek mülakata 1 hafta kalasıya kadar hiç ders çalışmadım. Mülakat günü geldi çattı kalktım gittim ikinci memlekete, her yerini karış karış biliyoruz, bizim memlekette bize mi posta koyacaklar edasıyla. Tabi burada şöyle bir çelişki de mevcut ben böylesine bir mülakat havasını çok sallamayan birisiyim, başından beri komik geliyor. Ve bana sorarsanız bir insanı muhatap almamanın ve aşağılamanın karşılığıdır mülakat. Neden mi? Öyle bir mod içerisinde gidiyor ki mülakatlara, elbette işsizliğin yarattığı baskı ve kaygıdan dolayı, karşındaki adam kurumun alelade memur olarak çalışanı dahi olsa her istediğini yapıyorsun. Neyse konuyu çok dağıtmadan devam edeyim. Mülakata salonuna geldim, bir baktım Gaziden, Hacettepeden aynı sıraları paylaştığım onlarca arkadaş mülakatta. Ortam, muhabbet, sohbet ve dahası hep aynı konular. Kpss, kurum sınavları, evlilik hazırlıkları vs. Neyse, mülakat sabaha yetişmedi öğleye kaldık. Hınca hınca dolu bir salonda yaklaşık 200 kişiyle beklemektense bizim arkadaşlarda dışarda sohbete devam ettik. Derken mülakat komisyonunun karşına geçtim, nedendir bilinmez ama mülakat öncesi kazanamayacak olmamanın hem endişesi hem de umursamazlığı vardı.
Kılık, kıyafet, saç, sakal vs. her şey uygundu. Evli olmamda sanırım kısmı bir avantajdı çünkü gib kendisinden başka yere kaçmayacak adamı sever. Neyse sorular soruldu, kimine cevap verdim, kimisinde tekledim, kimisinde bu soru da neyin nesi falan dedim. 5 dakikada yaşanabilecek ne varsa yaşadım. Son ve belirleyici soruyu sorduklarında tereddütsüz cevabım, kendi kaleme attığım son dakika golü olmuştu: Neden GİB'te çalışmak istiyorsun? Yüksek lisansı Ankara'da yapmak için. Ulen işte top ayağına gelmiş, kurumu övde öv. Ne diye yl falan karıştırıyorsun. Sonuç ne mi oldu? Yedeklerde 100'lerde bir sıraya atıverdiler ve nitekim sıra gelmedi. Hayatımda ne mi değişti derseniz pek fazla da bir şey değişmedi. İyi oldu, kötü oldu diyemem ama ben hala aynı adam olarak kaldığım yerden devam ediyorum. Hep diyorum GİB ve SGK beni mülakatlarda almayarak şu devirde çalışabilecek eli ayağı düzgün bir adam kaybettiler, hepsi bu aslında :(((
-
@FameFabre
Allahiimmm yaa aşiri heyecanlaniyorum yazilanlari okurken sanki komisyonun onundeymisim gibi hissettim kendimi@Antimülakat sizin de elinize saglik, sagolun deneyiminizi paylastiginiz icin,bosverin onlar kaybetmis
Sanirim en onemli sey mulakatta samimi,icten konusmak ve bu meslegi istedigimiz konusunda onlari ikna edebilmek..gerci neye gore eledikleri de belli degil ki:(
Neyse cok dusunmiyim en iyisi -
@1903bjk sıkıntı yok olacağına varıyor. Bu işin net matematiği olduğunu kimse söyleyemez sadece olabilme olasılığını %51 veya %49 noktasında bırakıyorsun. Ve elbette bununda %40'ı alınıyor diye düşünmek lazım.
-
Yüce RABBİM senin de gönlüne göre versin heyecanın her halinden belli : ))
9.Donemi kıl payı kaçırdığını okumuştum galiba İNŞALLAH 10.Donem alımında 10 numaradan vurursun dönemin gibi ve mesleğe katılmakta nasip olur sana -
@FameFabre
Bunlar ne güzel dualar sağol eksik olma, birbirimize böyle dua edelim hep
Ah arkadasim sorma 0,3 le gitti üzüldüm tabi ama nasip degilmis napalim önumuze bakicaz bi kapi kapanir bin kapi acilir:) -
Konu baya eskilerde kalmış Yok mu mülakat tecrübelerini, anılarını anlatmak isteyen Hem bir iki bir şey öğreniliyor hem de okuması gayet keyifli oluyor
-
Tek bildiğim birşey varsa "bilmiyorum" demenin yaygın olarak bilinenin aksine adayı avantajlı hale getirdiğidir.
-
@unstoppable genelde hatırlatamadım efendim demek daha çok tercih ediliyor.
-
@hgrotius ya size hatırlatmaya çalışırlarsa mesela diye sormuştum, konuştuk daha önce çokça "bilmiyorum" daha mantıklı ama mesela hatırlayamadım "ya ben bu konuyu çalıştım ama beynim mi durdu, sıfır sıfır sıfır" halinde işe yarıyor dedik.
-
Geçen hafta ilk mülakatıma girdim botaş uzman yardımcılığı aslında en başından beri hiç umudumun olmadığı bi kurum çünkü sadece bi kişi alıcak:) Ama olsun iyiki çağrılmışım mülakata ilk mülakat heycanımı çok umudumun olmadığı bi yerde atmak benim için çok iyi oldu çok farklı ve güzel bi heycan mülakat kıyafetlerimi alırken bile o kadar heycanlı ve hevesliydim ki sanki mülakat değilde ilk iş günüm:) evde resmen karantinaya aldım kıyafetlerimi ve heralde 20 kere falan denedim o kadar ince eleyip sık dokudum ki iyiki bi mülakakata kaldın havası vardı ama olsun o kadarda yaa o kadar emek verdim ve ilk mülakatım sonuçta:)neyse mülakat günü kurumun önüne gelene kadar heycandan öldüm ellerim sırılsıklamdı resmen o kapıdan içeri girerken hissedilen duygu bi başka mülakat kapısı değil daha kurumun kapısındayım:) sonra toplantı salonuna geçtim sırayla mülakata aldılar gayet sakindim bana bi kişi kalana kadar son dakika inanılmaz bi heycan yaptım neyse mülakat sıram geldi ceketimin önünü kapatıp kapıyı tıkladım komisyondan birisi oturabilirsin die yerimi gösterdi hoşgeldin nasılsın faslı sonra hazırsan başlayalım dedi kamera vardı onu açtı alanımdan sorular sordu çoğunu cevapladım bazılarına biliyorum ama şu an hatırlayamadım dedim bazısına bilmiyorum dedim bide ne desem gülenler var cevaplıyorum gülüyo bilmiyorum diyorum yine gülüyo o biraz strese soktu beni sonrasında arkadaslr özellikle yaptıkları nasıl tepki verceğini ölçüyolar dediler biraz bozuldum tabi ama hanfediliğimi bozmadım:)) sonra tamam iyi günler dediler çıktım güzel ni deneyim oldu benim için inşallah en kısa zamanda ilk iş günümün heycanınıda yaşarım şimdi yazarken bile o heycanı tekrar yaşadım:) neyse çok uzattım arkadaslar Allah hepimizin gönlüne göre versin hakkımızda hayırlısı olsun inşallah:))
-
Bu arada en önemli konuyu atlamışım kıyafet olarak siyah pantolon üzerine hafif uzun siyah ceket içine gömlek değil düz beyaz bi bluz tercih ettim ve kısa topuklu siyah ayakkabılar saçlarımda düz föndü makyaj hafif yapılabilir diyenler oldu ama ben yapmamayı tercih ettim içeri girerken ceketimin önünü kapattım oturunca açtım bence sıradan olmak dikkat çekmemek önemli siyah veya lacivert giymek en mantıklı giyim kuşamınız sizinde onları ne kadar ciddiye aldığınızı gösterir mülakata girenler arasında renkli gömlek giyenler vardı( pembe turuncu falan) pek doğru bulmadım sade olunmalı bence ve kadınlarında önü düğmeli ceket giymeleri gerektiğini düşünüyorum ve odaya girerken otururken duruşunuz dik olmalı ve komisyonun sizi rahat duyabileceği bi ses tonu kullanmalıısınız tabi abartmadan:)
-
Hiç bilmediğim birşey için bilmiyorum, daha önce duyduğum, bildiğim ancak o an için hatırlayamadığım şey için ise hatırlayamadım demek daha mantıklı değil mi
-
Girdiğim tek mülakat olan RTÜK'ten bahsedeyim sizlere
Trenle sabah geldim Ankara'ya, garda oturdum biraz. Mülakat öğleden sonraydı. İlginç bir biçimde çok rahattım. Neyse, atladım Bilkent dolmuşuna gittim kuruma. Saat 14:00'da başlayacak mülakat ve ben ilk sıradayım. Kantinvari bir yer var oturdum oraya etrafu bir süzdüm. Tek chino beyaz gömlek giyen benim bu ilk şok oldu tabi. Orada gümrükte çalışan bir abi ile tanıştım dedi benden sana tavsiye bu halde bir daha mülakata gitme o dönem havalar epey sıcak ve günübirlik geleceğim için sorun olmaz diye düşünmüştüm ama olurmuş tabi neyse uzatmayayım. Çağırdılar beni kurulun olduğu kata. Çıktık görevli bir arkadaşla. Kimlik kontrolü vs. Sonra içeriye davet edildim. Merhaba dedim. Oturacağım yeri gösterdiler, oturdum. 4 kişi vardı komisyonda bir üye sonradan geldi. Kurul başkanı da bu 5 kişinin arasında tabii. Nasılsın dedi kurul başkanı. İyiyim çok teşekkürler dedim. Puanlarımı sordu söyledim. Başkan ve personel daire bşk yönlendiriyordu mülakatı. Bir üye elinde bir tabletle sürekli bir şeylere bakıyor. Sonra önümdeki kağıda sosyal medya hesaplarım yazmam istendi. Sonra sorular gelmeye başladı. İlkin özgeçmiş tabi. Lisemle alakalı soru sordu Başkan Bey. Akabinde kurum mevzuatına geçildi. Ben kanuna çalışmıştım ancak gelen sorular hep yönetmeliktendendi. Verilen cevaplar doyurucu olmalı ben bu izlenimi edindim. Çok iyi bilmediğiniz konularda sıkıştırıyorlar. Bu arada ben gerilmeye başladım tabii. Çünkü personel daire bşk. sürekli soruyor. Bilmiyorum mu diyorsun, gözünün içine bakıyor, susuyor. Daha da geriliyorsun Başka bir üye kanunsuz emiri sordu. Alanım uluslararası ilişkiler. Dolayısıyla çok iyi bilmediğim bir konu. Kabaca bir tanım yaptım. Tamam doğru ama çok genel, biraz daha aç vs. derken ben koptum masanın üzerindeki kalemlerle oynuyorum yerlerini değiştiriyorum neyse son olarak bir soru alanımdan geldi. Barzani'nin yapmayı planladığı referandumu, IKBY'nin nasıl bu duruma geldiğini falan sordu. Ben nasıl dolmuşsam 1. Körfez Savaşı'ndan girdim, SOFA Anlaşmasından çıktım ama yüzlerinde öyle bir tavır var ki "sen anlatıyorsun ya?" der gibi bence en önemli kısım stresimizi yönetebilmek. Bunun için de bizi nelerin beklediğini bilmemiz gerek. Karşınızda, tüm üyeler öyle olmasa da, birçok "poker face" olacak. Bunu bilmeniz lazım. Doğru cevap verdiğinizde "oovv bravo!" demeyecekleri gibi, yanlış cevap verdiğinizde de "bu da bilinmez mi be?" de demeyecekler. O yüzden özgüveniniz yüksek olmalı ve kararlı bir tavır takınmalısınız. Benim tek mülakat maceram buydu. Kısmetse ikincisi Ekonomi Bakanlığı'nda olacak. Umarım o da sonuncu olur Herkese başarılar!