KPSS A = YABANCI DİL durumu yakındır!
-
KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVINDA ALAN PUANLARININ KULLANILDIĞI 117 PUAN TÜRÜNDE BÖLÜMLERİN HER BİR PUAN TÜRÜ İÇİN ORTALAMA YÜZDESEL ETKİSİ :
GENEL YETENEK. : % 19,9
GENEL.KÜLTÜR. : % 15,1
İNGİLİZCE. : % 14,1
HUKUK. : % 11
İKTİSAT. : % 11,5
MALİYE. : % 7,5
MUHASEBE. : % 7
İŞLETME. : % 4,5
KAMU YÖNETİMİ. : % 4,2
İSTATİSTİK. : % 2,1
ULUS. İLİŞKİLER. : % 1,5
CALIŞMA EKO. : % 1,1
EKONOMETRİ. : % 0,5
TOPLAM. : %100Yorum 1 : Kpss'de Genel Yetenek ve Genel Kültür her bir puan türünü ortalama % 35 etkilemekte buradan alan bilgisinin tek başına çokta yeterli olamayacağı bilgisine ulaşabilirsiniz.
Yorum 2 : Yabancı dil neredeyse her bir puan türünü %15'e yakın etkilemekte, bu da demek oluyor ki, 70 barajını geçemeyen bir kişinin puanlarının 90'ı geçmesi alan netlerinin çoğunun 20 net ve üzerinde yapmasına bağlı. Bu durumda dahi, yabancı dil'in bir puan türündeki etkisi %20 ve üstünde ise puanı yine 85 üzerine çıkmayacaktır.
Yorum 3 : Maliye, muhasebe ve işletme muhakkak önemli ancak KPSS alan puanlarım iyi gelsin istiyorsanız Hukuk ve İktisat bu derslerin ortalama puan bazlı getirisine bakıldığında yukarıdaki üç alan dersine göre iki kat öneme sahip. Yeteri kadar Hukuk ve İktisat neti her bir puan türünde size güzel katkılar sağlayacaktır.
Yorum 4 : Kamu yönetimi, İstatistik , uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve ekonometri bölümlerinin ortalama her bir puan türü için toplam yüzdeleri % 9,6. Üniversite giriş taban puanlarında en yüksek Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler kapatmasına karşın, Kpss A kadro puan türlerinde bunların etkisi çok düşük , insan en azından puanlara etkisi üzerinde bölümler arası denge güdülür diye bekliyor.
Yorum 5 : GENEL KÜLTÜR + GENEL YETENEK + Y.DİL, kpss puan türlerinin her birine ortalama %50 'lik bir katkı sağlıyorsa ODTÜ, BOĞAZİÇİ, BİLKENT gibi İngilizce eğitim veren üniversiteler, KPSS puanlarında çok büyük avantaja sahip.
Arkadaşlar İngilizce olmadan Merkez Uzmanı veya Müfettiş olmak neredeyse tarih olmak üzere, bu durumu kurum sınavları üzerinden şöyle izah edelim :
1- Kurumların büyük çoğunluğu, sınavlarına başvuru şartı olarak 60/70/80 YDS puan şartı koyuyor.
2- Yds puan şartı olmasa dahi kurum sınavları için başvuru şartında belirtilen puan türlerinde yabancı dilin yüzdesel olarak ağırlığının fazla olduğu puan türlerinden yazılı sınava adaylar çağrılıyor. (Örneğin Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzman Yardımcılığı Kpss P63/ %30 Y.DİL gibi)
3- Kurum sınavlarının bazılarında yabancı dil alanı, yabancı dilde çeviri oluyor. (Örneğin SGK Teftiş-Bddk-Spk gibi)
4- Kurum sınavında Yabancı Dil engeline takılmayan Uzman Yardımcısı adaylarından yeterlilik sürecinde 70 YDS puanı isteniyor.
Sonuç olarak; Yabancı Dil puanı olmadan sınavına gireceğiniz kurum sayısı 10-15'i geçmiyor.
İngilizce mümkünse üniversite döneminde veya üniversite sonrası ilk etapla muhakkak halledilmeli. Somut olarak ifade edecek olursak: 70 İngilizce + 15 ve üstü alan netleri olan bir aday 30-40 arası sınava girme şansı yakalarken, İngilizce olmadan 18 ve üstü alan netlerine rağmen bir adayın girebileceği sınav sayısı 10-15 arasında kalıyor.
Son yıllarda bazı kamu kurumlarının B grubu alımlar içinde (İç işleri bakanlığının düz memur alımı gibi) 70 Yabancı Dil şartı koyması durumun hangi boyuta geldiğini gözler önüne seriyor.
-
-
Çok iyi bir analiz olmuş. İngilizce gerçekten çok önemli.Emeğine sağlık antimülakat. Allah gönlündeki kurumu sana nasip etsin.
-
@mauro-camoranesi eyvallah kardeşim, eldekilere şükrediyoruz hamd olsun, sizler dilediğiniz mesleklere kavuşursunuz inşallah