İktisadi açıdan tüketici tanıtımı nedir?
-
arkadaşlar iktisada göre tüketici kimdir mesela alım yapan ve aldığı ürünü işleyen bir iş yeri tüketici midir?
-
Ürünü tüketmek için değil de üretim faaliyeti dolayısıyla talep ettiği için ureticidir. Mal, belki ara mal bile değildir. Ama üretimde kullandığı için üretici sıfatı değişmez diye düşünüyorum.
Tüketici de satın aldığı malı kendi ihtiyacı doğrultusunda tüketen kişidir.
-
@falanfilan peki şöyle sorayım diyelim ki gazeteye ilan vereceğiz bir arabayı satışa çıkarmak için. Sizce gazete ilanının tüketici kim olur bu durumda? Satan mı yoksa aracı alan mı? Bilmediğimden soruyorum.
-
@burcuburcu yani ben de %100 doğru cevaplar verdiğimden emin değilim ama yine yazıyorum.
İlanı veren satıcı olarak yer alıyor, satın alan kişi de tüketicidir. Talep ettiği araba lüx mal olan bir tüketicidir.
-
@burcuburcu üreticidir
-
@walrass06 hocam bu konuda okuyabileceğim bir kaynak makale vs var mı?
-
@burcuburcu hocam şuan kaynak bilmiyorum da şöyle düşün bir malı alıp üzerine katma değer yaratıp tekrar piyasaya süren üreticidir önemli olan katma değer yaratmak
-
@burcuburcu hocam iktisadi açıdan ve hukuki açıdan
https ://www.consumerprotection.govt.nz/get-guidance/buying-maintaining-and-renting-a-car/solving-issues-with-your-private-seller/
https ://core.ac.uk/download/pdf/6468617.pdf
özellikle son makale 2. ve 10. sayfa -
@impressiveunit doktora ?
-
Siz değil de arabayı sıfırdan satan üretici olur.Maliye'de dışsallık var onunla ilgili bir soru üretsek tüketiciden tüketiciye dışsallık olur.İktisadi açıdan bakarsak üretici demek mantıklı olmaz.Üretici ya bir ara malı başka yerden alıp katma değer yaratarak nihai mala çevirecek ya da sıfırdan kendisi bir değer yaratacak.Mesela un kullanarak ekmek yapacak.Bu da mamul ürün olarak geçer.Fırınlarda mamul yazar bilirsiniz.Siz de ikisi de yok.
Arkadaşın dediği de doğru.2.el alım-satım katma değeri olmadığından GSMH'da ilave edilmez.Bir arabayı önce 90.000 sonra 70.000 3 yıl sonra 50.000 satarsanız ve GSMH eklerseniz arabanın değeri 210.000 olup gerçek değeri 90.000'le alakası kalmaz.Gerçekçi bir GSMH değeri ortaya çıkmayacaktır.2.el alım satımlar üretim olmadığından GSMH'ya eklenmez. -
@burcuburcu hocam bu tüketici sorusu aklınıza neden geldi? Yani çok hoşuma gidiyor böyle düşünen insanlar.
-
@burcuburcu Erdal Ünsal tüketimi şöyle tanımlıyor: Malların, istekleri karşılamasında doğrudan doğruya kullanmasına tüketim denir. Tüketici de buna karar veren birimdir. Verdiğiniz örnekte iş yeri, hangi mal açısından baktığımıza göre hem tüketici hem üretici olabilir. Mesela ekmek fırını sahibi; aldığı un (ana mal) ve kömür (ara mal) alımında tüketici, ekmek (nihai mal) açısından üreticidir.
İkinci örnekte ise, arabayı satan satıcıdır zira malın ne niteliğinde ne de niceliğinde değişiklik yapmıyor dolayısıyla üretici denemez. Aynı zamanda gazete ilanı hizmetinin tüketicisidir. Arabayı, gazeteyi satın alan da aynı şekilde tüketici. -
@impressiveunit hocam ben hukuk mezunuyum gittim iktisat üzerine yüksek lisans başlattım bana böyle bir ödev verildi ama ne yalan söyleyim attığınız 2. makale dışında ilgili neredeyse hiç bir kaynak bulamamıştım. Saolsun buradaki arkadaşlarımız da ufkumu açtılar biraz anladım. Sanırım satılan ürün olan ilan arabasını satmak isteyen kişiye veya galericiye yarıyor ve bu ürün için galerici tüketici oluyor.