GSS BORCU HAKKINDA
-
Merhaba arkadaşlar e-devlet'e giriş yapıp borç sorguladığımda 2000 ₺ borç görünüyor. Memur olarak işe başladığımda ben bu parayı demek zorunda mıyım yoksa borç iptal oluyor mu ? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
-
@pareto_wilfredo hocam bu biraz sen bilgisayar mühendisliği okuyosun şu pc'ye bi format at gibi olacak ama siz SGK denetmenisiniz bilginiz vardır, bu işin çözümü nasıl olur ?
-
@fabrizyo şu an işsizseniz ve herhangi bir geliriniz yoksa hemen kaymakamlığa giderek gelir tespiti yaptırın. Muhtemelen borcunuz da silinir, bu aydan sonra da herhangi bir borç çıkarılmadan sigortalı olursunuz.
-
@Antimülakat Guy mülakatını geçtim göreve çağırılmayı bekliyorum şuanda, ama işsizim gelirim vecsigortam yok. Yinede silinir mi ?
-
@fabrizyo ÖNCEKİ UYGULAMA BÖYLEYDİ: Mevcut verilerin üzerinden hareket ediliyordu. Şu an işsizsen bunu belirtiyordun, araştırdıktan sonra kaymakamlıktan sana durumun hakkında dönüş yapılıyordu. Gelir durumuna göre G0'dan G3'e kadar göstergeler mevcuttu. G0 hiçbir geliri olmayanların hiçbir ücret ödemeden GSS priminin devlet tarafından karşılanacağını gösteriyordu. Senin durumun G0 çıkarsa öncekileri de buna göre güncelleniyor. İşe başladıktan sonra gidersen işten elde ettiğin gelire göre prim borcu çıkıyordu. Şimdiki uygulama ise aşağıda @paretowilfredo kardeşimin belirttiği gibi.
-
@Fabrizyo @paretowilfredo bu yuzden goremiyorum dostum etiketlemeleri. Simdi dostum @Antimülakat kardesimi guncellenen mevzuatla bal ile kesecegim. Gelir testinin hir gerekliligi kalmadi cunku g-1 2 3 statuleri kaldirildi ve prim tek bir noktaya 60 tl gibi br bedele sabitlendi. O nedenle artik gelir testi sadece eski yesil kart yani c-0 li olup olmadigini ayiriyor. Bu sekilde de cikamayacaksindir buyuk ihtimalle yani gelirin cok dusuk durumda cikmayacaksan gerek yok aslinda.
Ayrica eski borc silinmesi ile alakali bir yapilandirma olmadan malesef tahakkuk efen borclardan kurtulmak mumkun degil. Onu fa bulundugun ildeki il mudurlugune ya da buyuk ilde isen bagli oldugun sosyal guvenlik merkezine bir danis yine de. Borcun silinmesi su sekilde olasi ancak; o donem ogrenci olursun ornegin. Ogrenciligini ispat ederek borcunu silebilirsin. Onun disinda aile sagligindan cikmissan yani 25 yasina gelmis yada evvelinde mezun olmus da ogrencilikten cikmissan borc da o bosluga aitse sildirmek cok mumkun fegil dostum.
-
@paretowilfredo teşekkürler kardeşim. Bu güncellemeye istinaden yukarıda belirttiğimi sileyim daha sonra yanlışlara mahal vermeyelim.
-
@paretowilfredo @Antimülakat Çok teşekkür ederim açıklamalarınız için durum anlaşılmıştır.
-
Pareto'nun söylediği gibi aylık 53 lira gibi bir ücret karşılığında sigorta yenileniyor gelir testine gerek kalmadan. Ama benim o 53 liralık borçlar da biriktiği için sigortasızım şuan:) Hayırlısıyla bir işe girebiliriz inşallah.
-
@kilici insallah dostum. Zaten ise baslayinca zaten ucretinden gss otomatik kesileceginden direkt hayat normale donuyor. Ama borc bir yapilandirmaya kadar kulfet.
-
@paretowilfredo Aynen hocam keşke hiç başlatmasaydım diyorum sigortayı. Hastaneye hiç gitmediğim halde hem borç birikiyor hem de sigortam geçersiz hale geliyor.
-
@kilici Paternalizmi iliklerimize kadar hissettigimiz uygulama. Olan ozellikle ilk etapta tavandan prim belirlenip borc tahakkuk ettirilen bir de yapilandirmadan once onu odeyenlere oldu. Yine sizlerin durumu daha iyi. Devlet vatandasina enayi gibi hissettirmemeli ama malesef sg sisteminin oturamayisinin sancilarini cekiyoruz hala.
-
@paretowilfredo 2019 öncesi bir yapılandırma gelir diye düşünüyorum hocam tek umudum bu yoksa acı şekilde ödemek zorundayım
-
@paretowilfredo hocam 2018 nisana kadar ödeme zamanım var. 25 yaş üstüyüm ve yl öğrencisiyim, bu durumda da sildirebilme imkanımız var mı?
-
@kg17 Şimdi şöyle izah edeyim dostum;
Normalde 25 yaşına kadar lisans eğitiminde olan kişilerin sağlık gideri ailesinden (baba/anne) sigortasından karşılanır. Ancak 25 yaş koşulu kati koşul değil, sen okulu 23 yaşında bitirirsen, takip eden ay başından GSS tescilin yapılır ve gss sigortalısı olursun. Malesef yüksek lisans GSS'ye herhangi bir şekilde etki etmemekte. Mezun olduğun dönemden bugüne kadar alan borçlarını ve dahasını bir yapılandırma olmaması durumunda ödemek durumundasın. Sadece bahsettiğim yaş aralığında, öğrencilikte geçen dönemin için, sehven veya o dönem tüm ülkenin tescillenmesi durumuna rast gelmiş ise, (ki bunun sebebi her sene öğrenci belgesi ibrazı istenmesi, ibraz edilmemesi durumunda otomatik tescil yapılmasıydı) o dönemde öğrenci olduğunu ispat ederek (sadece lisans) sildirmen mümkün olabilir. Aksi halde tek ihtimal yapılandırma ve af.
-
Seçim öncesi yanlış giden bu sistemden vazgeçilmez mi acaba?
-
@hgrotius
devlet hangi gelir kaleminden vazgeçmiş ki bundan vazgeçsin -
@bulut_xw o zaman bu da seçim vaadi gss prim borçları ödenmesi beklenemeyecek bir seviyede gerçekleşmese de tahsili çok çok zor.
-
Benim 2 bin lira civarı gss borcu var. Şimdi bakayım dedim sistemde bakım var yazıyor. Acaba bir çalışma mı var?
-
Ben bu Gss denen şeyi anlamadım gitti.Mesela antimülakat hocam demiş ki şu an işsizseniz ve herhangi bir geliriniz yoksa hemen kaymakamlığa giderek gelir tespiti yaptırın. Muhtemelen borcunuz da silinir, bu aydan sonra da herhangi bir borç çıkarılmadan sigortalı olursunuz.
Hocam benim bildiğim ailenin gelirine bakıyorlar.Toplam gelir/Nüfus oradan çıkan gelire göre prim borcu çıkıyordu.Sonra bu sabitlendi pareto'nun dediği gibi.Yani hiç geliri olmayan da prim borcu ödüyor yanlış mı biliyorum? Ben gelir testini zamanında yaptırdım ve şimdi 1200 lira borcum var.
Askerlik yaptığım 6 ay borç çıkmamış ve hala da çıkmıyor.1 yıl boyunca çıkmayacak sanırım askerde sigorta yapmışlardı.Herkesin anlam veremediği bir uygulama nasıl sürdürülüyor anlamıyorum.Hastaneye gideli yıllar oldu...Borcun da silineceğini sanmıyorum önceki seçimde gündeme gelmişti sanırım sadece faizler silinmişti.