Askerlik Süresi Kısalacak Mı?
-
Askerlik süresinin kısalmasına yönelik bir planlama söz konusuymuş. Her ne kadar askerlik süresi kısalacak gibi görülse de, özünde kısa dönem askerlik süresi 9 aya çıkacak. Bu durumda kısa dönem askerlik süresi 3 ay olarak belirlenecek ve sonraki 6 ay içinde bedel ödenerek askerlikten terhis işlemi yapılacak. Kısaca tek tip askerlik süresini öngören bu uygulamada, askerlik süresi 9 ay olarak belirlenecek. Uzun dönem askerlik yapanların da askerlikleri 12 aydan 9 aya düşürülecek. Burada ilk 3 aylık temel eğitimden sonra 6 ay asgari ücret üzerinden askerlik yapılacak. Bir diğer formülde lisans mezunlarının 3 aylık temel eğitimden sonra mesleki işlerine devam etmeleri formülü. Bu formüle göre Öğretmen, Doktor vs. gibi meslek grubunda yer alanlar 3 aylık temel eğitim sonrası 6 ay ücretli olarak mesleklerini devam ettirecek. Ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Ben çok olumlu buluyorum.
-
@antimülakat şimdilik çalışmalar yapılıyor deniyor bunlar ihtimallerden bazıları ve daha yeni ihtimaller de doğacaktır fakat böyle bir çalışma şart, Cumhurbaşkanı özellikle her mevsim bedelli bekleyenlerin önüne geçmeyi planladıklarını belirtti, eğer herkesin sorununa çare üretilir 3 ay temel eğitim ve üzeri farklı şekillerle doldurulsun gibi bir sistemde herkes de psikolojisini ona göre ayarlayacağı için bedelli tartışmaları da son bulur ayrıca insanların üzerindeki 12 ay 6 ay baskısı da giderilmiş olur. 3 ayı kısmen uzun bulsam da en azından birçok sorunun çözümü olacak gibi.
-
@agor 3 ayın uzunluğu da en temelde özel sektörde kariyer yapmış veya kendi işletmesi olan bireylerle ilgili.
-
3 aydan sonra devam etmek isteyen asgari ücret ile devam edecek, devam etmek istemeyen asgari ücret ödeyecek yazıyordu haberde...
Keşke 3 aydan sonra herhangi bir şey olmasa...
-
Ben bu formülün geçerli olacağını düşünmüyorum. Öncelikle 5 ay olan kısa dönem askerlik yapanların süresi 9 ay oluyor. 3 ayı zaten zorunlu adam 2 ay daha askerlik için neden 6 ay bedelli ödesin ve üstüne bedelli askerlik yapmış olsun. Burada bir çelişki var, bu ancak şöyle olabilir: Kısa Dönem yapanların ki direk 3 aya düşer, uzun dönemde de 3 ay + 6 ay bedelli şeklinde olabilir.
-
3 ay yapıp kalan 6 ayı bedelli tarzı yapmak uygulamada güzel sonuçlar vermez bence.O 3 ay sıkıntılı geçer.Bence kısa 6 ay kalabilir veya 4 ay olabilir,uzun 9 ay veya 7 ay şeklinde revize edilebilir.Sürenin kısalması güzel
-
arkadaşlar askerdeyken mülakata girip kazanıp askerlik bittikten sonra kadro hazır oluyor mu? yoksa askerdeyken kazanamıyor muyuz?
-
@antimülakat çok makul gelmedi açıkçası.
Kısa dönem yapacak adam 1,5-2 ay az askerlik yapacak ama bunun karşılığı 6 ay asgari maaş vericek buda bugün gündemdeki bedelli askerlik fiyatına yakın bir meblağ
Uzun dönem yapan adamlara üni mezunu astekler dahil ise eğer onlarında zararına asgari maaştan fazlasını alıyorlardı diye biliyorum
Makul formülü üni mezunu için kısa dönem 1 ay askerlik+5 ay asgari maaş olursa anlamlı kılar bunu
-
Askerlik süresi daha önce çok çok uzun sürelermiş. 18 ay olmuş 15 ay 12 ay derken daha da düşecek kesin.