KPSS-A Hazırlanmalı mıyım? Tecrübelilerin önerilerini bekliyorum.
-
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetiminden yeni mezun oldum.Hedefim Dışişleri Meslek Memurluğu (Diplomatlık) bu sene iyi hazırlanıp seneye olan sınava girmeyi düşünüyorum ağırlığım bu yönde olacak ama tabi başvuruların çokluğu alım sayısının az olmasını göz önünde bulundurduğumuzda bu iş olmadığında neler yapabilirim onları da düşünmem gerekiyor.Kısacası bir kaos planı oluşturmam gerekirse Kpss-a hazırlanmalı mıyım bu iş için bir dershaneye gitmem gerekir mi? Sonuçta evde hazırlanmak zor ve tembelliğe çok müsait bir durum oluşturuyor.Sabah kursa gidip geldikten sonra dışişlerine yoğunlaşmak kalan zamanda da kpss-a çalışmak bu seneyi verimli geçirmeme yardımcı olur mu? Kursa gitmediğimde de evde pek kalıp ders çalışabileceğimi sanmıyorum büyük ihtimalle babam ona yardım etmemi(Dükkana gitmek) isteyerek bana ders çalışacak süreyi tanımayacaktır.Önerilerinizi bekliyorum.
-
Üç yıldır bu işin içinde olup iki yıldır hazırlanan biri olarak söylüyorum: Bu ciddi anlamda emek ve zaman istiyor. Dışişleri gibi kurumlar oldukça gözde kurumlar. Öncelikle bu işle iki, üç yıl uğraşacaksınız. Öncelikli olarak bunu kabul etmek gerekiyor. Sadece burayı düşünmeyin. Üniversite tercihi gibi idealist olmak burada işsiz kalmanıza neden olabilir. Portföyü çeşitlendirin. KPSS a ya hazırlanın. Zaten çok farklı alanlar değil. Dershaneye de gidin. Anlattığını durum sizi ders çalışmaktan alıkoyacaktır. Daha spesifik sorularınız olursa yardımcı olmak isterim. Başarılar.
-
3 yıl önceki aklım bugün olsa idi, b grubuna hazırlanıp atanirdim ve ardından a grubu için çaba sarfederdim kafam rahat bir şekilde. Tabi 2018 i kaçırdınız sanırım. Geçmiş olsun. Kaybedenler kulübüne hoşgeldiniz
-
Merhaba
Maalesef idealist olmamanızı tavsiye edeceğim. Spesifik kurumları bir işe girdikten sonra zorlamak daha mantıklı olacaktır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu olarak size hemen alt yapı oluşturmaya başlamanızı tavsiye ederim.
-
@machiavel öncelikle bahsettiğiniz meslek için önceki yerleşenlerin yaptıklarına, çevresine ve beşeri sermayesine iyi bakmanız gerekiyor. Dış işlerinde ihtisas memuru olanlar için başlıca temel kriterleri bir konuşalım:
1 - Ankara Siyasal, Boğaziçi, Odtü, Bilkent gibi hem akademik olarak hem de yabancı dil olarak rüştünü ispat etmiş bir üniversiteden mezun olmak.
2- Bir yabancı dilin yanında en az ikincisine sahip olmak.
3- Bürokrasi, diplomasi veya idari kadrolarda yer alan anne, baba olursa çok daha iyi yoksa 3. dereceye kadar tanıdığa sahip olmak. (Özellikle Diplomasi)
4- Yurtdışında gitmiş, bulunmuş, okumuş veya orada bir kaç yılda olsa ikamet etmiş olmak.
5- Çok sağlam bir referansa sahip olmak.Kriterler Dış İşlerinde harfiyen ve katı bir şekilde uygulanır. Son dönemde sadece 3. kriter biraz askıya alındı. Bunun dışında bunlar olmadan kazandım diyecek kişi sayısı çok azdır. Çalışarak sadece hak ederek elde edilecek bir meslek olmadığını söyleyebiliriz.
@odtüsbky @genclerbirlikli bu okullardan mezun olan dostlarımız olarak çevrelerinde bu kurumlara yerleşen olmuşsa onlarda bilgi verirlerse seviniriz.
-
Dili hallet gerisi hallolur
-
@Antimülakat hocamizin saydigi oncullerden biri eksik ise birakin bence dış islerini,mezun olunca hepimiz boyle idealist en ust şeyleri düşünüyoruz,ancak siz sayilan uni lerden mezunsaniz kpss si mezun olduktan sonrasina birakmanizin nedeni ogrendiginiz diller vb ise bir sey diyemem,kpss a ise guzeldir ben evde hazirlandim hemde derslere dair sifir olanaklarim varken,ancak super anlayisli bir ailem vardi,kpss den oyle ya da boyle bir sure sonra calisan emek veren hemen hemen herkes aksilik olmadikca bir puan aliyor zaten,sonra da isiniz tamamen sansa kalmis ilan bekliyorsunuz ilan gelmedigi surecte gelir mi aceba konulari unutmasam diye ders calismak zorundasiniz bu surec icin en az 2 3 yilinizi heba etmeniz gerekir hazirlandiginiz sene yuksek puan alir o ay ilan cikar ise hadi size 1.5 yil olsun,her sey aile yapisina gore sekillenmeli bence ustte sayilan kriterleriniz yoksa bizler gibi ulkenin cogunun oldugu luks yasantisi olmayan bir aileye sahipseniz b den hazirlanin para kazanin sonra a icin devam edin ama kesinlikle a grubuna hazirlanin,ha 2018 e hazirlanmadi iseniz gecmisler ola makul olan a grubu olur,bu surec dirayet ve emek ister.
-
@antimülakat benim yok hocam maalesef
-
Bu konuda elbette iki farklı başarı öyküsü mevcut. Tabi ben Dış işleri nezlinde konuşmak istemiyorum. A kadro için şu iki formülü de gördüm:
B kadro veya GUY olarak atanıp sonraki yıllarda iyi bir çalışma ve YDS ile merkez uzmanlık veya müfettişlik kazanan.
Bir diğer kesimde hiç bunlara bulaşmadan direk merkez uzmanlık veya müfettişlik kazanan.
Burada sabır ve çalışma azmi seni yukarıya çıkarır. Yoksa bu iki durumdan da bir şey çıkmaz ve kendini sözleşmeli bir işte bulursun. Haline de şükredersin.
-
Dış işleri, Sayıştay, Kaymakamlık, İdari Hakimlik, Merkez Bankası, BDDK Murakıplık burada belirtilen meslekler için KPSS'den çok daha fazlası, konsantrasyonu, azmi, sabrı ve isteği gerekir. Bunlara özgü çalışmak kavramını en iyi ortaya koyan meslekler diye düşünülmelidir.
-
Arkadaşlar Merhaba
Elimde bazı kpss a grubu kitapları var. ilgilenen olursa ücretsiz vereceğim. Bursa da ikamet etmekteyim. fotoğraf yükleyemedim. ilgilenen olursa mail adresini versin göndereyim -
Dış işlerinin çok ilginç sınav yöntemi var. 5-6 aşamadan geçiyorsun, yazdığın kompozisyona verilen puan en kritik aşama. Orada çok yüksek beklerken düşük, düşük beklerken yüksek alabiliyorsun. Ben sadece Dış İşleri bağımlı kalmamanızı öneririm.
-
Ben Hacettepe üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü mezunuyum. İngilizcem de iyidir. Derece ile mezun oldum. Ama dışişleri bakanlığını direkt hedefim olmadı. Bu hedef çok uğraştırıcı başta onu söyleyeyim. İlk önce kamunun bir kurumuna atanıp sonra İngilizce'yi sağlam halletmedikçe dışişleri zordur. Bir arkadaşım da Bilkent uluslararası ilişkiler mezunu. Kendisi YDS den 92 aldı, Almancası da var ama dışişlerinin kendi yaptığı dil sınavını geçemedi. Yani ilk önce temelden hedef alın bence. Basamak basamak çıkmayı deneyin. Kpss a'dan hazırlandım ben de netlerim fena değil, tek pişmanlığım bizim bölümün puan türünde muhasebe olmamasına rağmen dershanecilik sistemi yüzünden muhasebeye zamanında kafa yormuş olmam. Kendi puan turunuzden alım az olabilir ama çok iyi yapmayı hedefleyin, YDS puanınız olsun ve bölümünüz ile ilgili işi yapın. Bir insan sevdiği ve en iyi bildiği işi yapmalı bence. Kolay gelsin.
-
katılmıyorum. Şu an dışişleri ingilizce bileni alıyor neredeyse tanıdıklarım var bir sürü giren. Sıradan bir üniden sıradan bir bölüm okuyan ve dili olan kişi şu an dışişleri’nde işe başladı. Okul falan hikaye. Öyle olsa benim direkt her kamu kurumuna alınmam lazım. Önemli olan dil. Ve kompozisyon yazabilmek. Bu kadar. Zaten çoğunluğu özel okul mezunu ingilizce bilen tipler. Emin olun vergi müf olmak daha zor.