2 Şub 2017 19:00
  1. Derslere hakimiyet oldukça önemli. Bilmediğiniz bir konuda soru ezberleyerek başarılı olamazsınız. Çünkü artık ÖSYM de bu yöntemin başarıya ulaşmasına izin vermiyor. Olabildiğince özgün sorular sormaya gayret edilen bir sınav olan YGS’de başarılı olmak için sınavda sorumlu olunan bölümlerin bilgisine hakim ve mantığını anlamış olmak oldukça önemli. Bu hakimiyet sayesinde sınavda daha önce benzerini hiç görmediğiniz bir soruyu bilgileriniz sayesinde kolaylıkla çözebilirsiniz.
  2. Bilgiyi kalıcı hale getiren en önemli faktör tekrardır. İlkokuldan beri tüm hocalardan işitilen günlük tekrar yapın, haftalık tekrar yapın, bol bol tekrar yapın uyarısının, önerisinin kaynağı tam olarak budur. Günlük hayatınıza baktığınızda çok iyi yaptığınız şeylerin hepsinin kaynağının düzenli tekrarlar sayesinde iyi yapıldığına tanıklık edebilirsiniz. Örneğin bir bilgisayar oyunu oynuyorsanız ve onu iyi de oynuyorsanız bunun nedeni muhtemelen sık sık oyunu oynayarak tekrar yapmanızdır. Bu yüzden bilgileri kalıcı ve sağlam hale getirmek için tekrar yapmanız gerektiğini unutmayın.
  3. Aslında yukarıdaki iki durumun hem sebebi hem sonucu olan bir konu düzenli çalışmadır. Düzenli çalışmaya alışamamış bir birey konu hakimiyetini de, tekrarı da kolay kolay sağlayamaz. Eğer bir düzen oturtulursa ve bu düzene uygun çalışma sağlanırsa muhtemelen her şey rayına oturacaktır ve başarı beraberinde gelecektir.
  4. Pratik yapmak aslında tekrar ile ilişkili fakat YGS bir test sınavı olduğu için pratik yapmayı tekrardan bağımsız olarak soru çözme üzerinde yapmakta fayda var. Bol soru çözmenin ne işinize yarayacağını düşünüyorsanız zamanla yarıştığınız gerçeğini düşünün derim. Bir işi hızlı bir biçimde yapmanın yolu pratik kazanmaktan geçer ve bu pratik de bir işi tekrar tekrar yapma yoluyla kazanılır.
  5. Eğer en başından beri bu düzenle çalışılmışsa son haftalarda yapılması gereken bu pratik işini olabildiğince arttırmaktır. Bol soru çözümü yanı sıra bol deneme çözümünü de aksatmamak gerekir.
  6. Eğer son aylarda aklınız başınıza geldiyse ve hızlı bir biçimde başarılı olmak istiyorsanız bu oldukça zordur fakat eğer daha fazla çalışma yapılır ve iyi olunan konulara odaklanılırsa bunlar sizi LYS’de başarılı olmaya yetecek bir noktaya getirebilir. Yine de dönem başından beri çalışan birinin gerisinde kalabileceğiniz gerçeğini unutmayın.
  7. Sınava hazırlanma döneminde mümkünse odaklandığınız şey sınav olsun. Oyun oynayarak, gezerek, televizyon izleyerek veya arkadaşlarla telefonda mesajlaşarak zaman geçirmek yerine sınava hazırlanarak zaman geçirmeye özen gösterin.
  8. Size pratik sağlayacak şeylerden biri kitap okumaktır, bu dönemde soru çözerim neden kitap okuyayım diye düşünmeyin çünkü kitap okumakta bir pratik kazanma işidir ve okudukça okuma hızınız gelişir bu da sizin sınav süresinde hızlı ve anlayarak okuma yapmanızı kolaylaştırır. Kitap okumayı sevmemek gibi bir durum söz konusu değildir sadece sevdiğiniz kitabı bulmamışsınızdır. O kitabı bulun ve günde en azından 30-45 dakika okumalar yapın.
  9. Düzeni sadece derslerinizde değil tüm hayatınızda oturtmaya çalışın. Uyku düzeni, arkadaşlarla veya aileyle geçirilecek zaman, hobilere ayırılacak zaman gibi konularda dikkatli olmaya çalışın. Fakat tüm bunları planlarken başkalarıyla kıyas halinde olmayın. Kendinize uygun olan planı ancak siz yapabilirsiniz.
  10. Son olarak stresten, sıkıntıdan, sizi psikolojik olarak etkileyebilecek şeylerden kaçının. Sınava hazırlanmak veya ders çalışmak bir noktada öğrencinin işidir ve iş ile duygusal değişimler bir arada yürümez. Sınavda başarılı olmak için sakin ve gelgitten uzak bir çalışma ortamı yaratmalısınız.